Företagslån - Jämför alla lån till företag utan säkerhet

Driver du ett företag och behöver låna pengar, så har du hittat rätt. På Kreditium kan du enkelt och effektivt jämföra ränta på företagslån utan säkerhet. Det kan handla om att du behöver låna pengar till ditt företag för att du precis startat företaget eller att du inte fått betalt av kunden. Vi pratar mer om factoring och snabba företagslån utan UC, trots betalningsanmärkning.

Faktaruta om Lendo Företagslån
Lendo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
50 000 kr
Lånebelopp, högsta
3 000 000 kr
Löptid
6 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Faktaruta om Krea
Krea
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
30 000 000 kr
Löptid
1 mån - 5 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
50 000 kr
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Ja
Faktaruta om Fakturino
Fakturino
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
10 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
600 000 kr
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Faktaruta om Creddo Företagslån
Creddo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
10 000 000 kr
Löptid
1 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Faktaruta om Kompar Företagslån
Kompar Företagslån
Lånebelopp, lägsta
20 000 kr
Lånebelopp, högsta
3 000 000 kr
Löptid
1 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Faktaruta om Mynt
Mynt
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
1 000 000 kr
Löptid
1 mån - 2 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
500 000 kr
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Faktaruta om Toborrow
Toborrow
Lånebelopp, lägsta
30 000 kr
Lånebelopp, högsta
20 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Faktaruta om Froda
Froda
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
1 mån - 3 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Faktaruta om Qred
Qred
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
2 000 000 kr
Löptid
6 mån - 2 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej

Jämför företagslån för att låna med låg ränta

Det finns flera anledningar till att ett företag kan behöva låna pengar. Det kan uppstå ett kapitalbehov när företaget behöver köpa in inventarier, maskiner, kontorsmaterial eller varulager. Även om företaget behöver anställa personal eller öka på sin marknadsföring kan det uppstå ett behov av att låna pengar. Ett företagslån kan vara aktuellt både för småföretag i uppstartsfasen såväl som för stora etablerad företag som behöver expandera sin verksamhet.

Vad är då ett företagslån? Ett företagslån (eller företagskredit som det även kallas) är en kredit utställd av en bank eller kreditgivare, precis som andra lånetyper har företagslånet en löptid och ränta. Det förekommer lån med både fast och rörlig ränta. Ibland betalar man istället för ränta en fast avgift varje månad.

Till skillnad från ett privatlån så tas företagslånet av en juridisk person (med undantag från enskild firma där man själv och bolaget är samma person) vilket innebär att det i första hand är företaget som är betalningsskyldigt.

I teorin kan man själv undkomma betalningsansvar om ens aktiebolag inte kan betala sin skuld. I praktiken är det inte så då långivaren nästan alltid ställer krav på att en firmatecknare, ägare, delägare eller liknande går in som säkerhet för lånet och blir borgensman. Detta kallar man ofta "företagslån utan säkerhet" då inget behöver pantsättas för lånet.

För att hitta ett så bra och fördelaktigt lån som möjligt är det en god idé att jämföra företagslån först, på så sätt kan man välja det företagslånet som är bäst anpassat till just dig och ditt företag.

Bra saker att tänka på när du ansöker och jämför företagslån:

 • Välj ett företagslån med så låg ränta som möjligt. Vänder du dig till en låneförmedlare kan du få flera offerter från långivare som kan tänka sig att låna ut till ditt företag. Detta är kostnadsfritt och utan förpliktelser.
 • Det finns långivare med besked direkt och snabba utbetalningar av företagslån, är du i behov av snabba företagslån bör du vända dig till en sådan långivare. Se till så att du har möjlighet att signera med BankID för snabb hantering av ditt ärende.
 • Håll utkik efter dolda avgifter och kostnader. Det kan vara ”serviceavgifter” eller ”handläggningsavgifter” som kan vara väldigt höga. Titta alltid på vad totalkostnaden blir för lånet och den effektiva räntan, här finns alla avgifter medräknade.
 • Har du betalningsanmärkning behöver inte det vara ett hinder för ett företagslån. Välj då en långivare för företagslån som accepterar betalningsanmärkning. Är det företaget som har betalningsanmärkningen kan en bra privatekonomi hos borgensmannen kompensera för detta.
 • Se över vilka säkerheter som ställs för lånet. Det är vanligt att långivaren vill ha ett borgensåtagande. Borgensmannen bör ha en så stabil ekonomi som möjligt samt vara införstådd om vad det innebär att gå i borgen för företagslånet (dvs. att personen blir betalningsskyldig om inte företaget kan betala sina skulder.)

Så fungerar företagslån och företagskrediter

När man ansöker om ett företagslån så ställer kreditgivaren ett antal krav för lånet och vill ha in en del dokumentation. Det är vanligt att långivaren efterfrågar affärsplan, balans- och resultaträkning, bokslut och deklaration. De vill även veta om det bara är du själv som står bakom företaget eller om det har flera ägare.

Ju mer information man kan dela med sig av till kreditgivaren desto lättare blir det för dem att göra en rättvis bedömning av företagets återbetalningsförmåga, vilket i slutändan är det som avgör om företagslånet går igenom eller ej.

Långivarna bedömer alla bolag individuellt och det är därför viktigt att du som ansöker vet vad du lånar till och kan motivera det på ett bra sätt.

När du gör din ansökan om företagslånet så väljer du hur mycket pengar du vill låna. Du bör inte ansöka om mer pengar än vad du faktiskt behöver. Har du tänkt att köpa in ett varulager för 50 000 kr ska du alltså inte ansöka om 100 000 kr. Välj också en önskad löptid för lånet, alltså under hur lång tid du vill ha på dig att återbetala lånet. Precis som andra lån betalar man av ett företagslån månadsvis med ränta samt amortering.

Bolagsformer som kan ansöka om företagslån

Alla bolagsformer kan ansöka om företagslån, det går att låna till både aktiebolag, enskilda firma, handelsbolag och kommanditbolag. Det går även att låna till ett nystartat företag såväl som äldre företag. Är ditt företag nystartat ställs högre krav på att du har en bra och genomtänkt affärsplan. För ett mer etablerat företag är det desto viktigare att man kan visa upp en fin historik och att man inte haft betalningsproblem.

 • Aktiebolag / AB
 • Handelsbolag / HB
 • Kommanditbolag / KB
 • Enskild firma

Kreditupplysning för företagslån

I samband med ansökan om företagslån tar kreditgivaren en kreditupplysning både på företaget och på dig som privatperson, om du har gått i personlig borgen för lånet. Kreditupplysningen tas via ett kreditupplysningsföretag som UC, Bisnode eller Creditsafe. Vid upplysningen får kreditgivaren uppgifter om företagets adressuppgifter, organisationsnummer, eventuella skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar.

Det förekommer inga företagslån utan kreditupplysning, alla kreditgivare måste enligt lag undersöka återbetalningsförmågan och för att göra det behöver en kreditkoll göras. Det man ibland syftar på när man talar om "företagslån utan kreditupplysning" är att kreditupplysningen är gjort av annat upplysningsföretag än UC.

Krav och villkor för företagslån

För att få ett lån som företag krävs det i regel sammanfattningsvis att man kan visa på en sund genomtänkt affärsidé, en god återbetalningsförmåga samt kan visa upp bokslut. Givetvis har alla långivare olika grundkrav men dessa är väldigt vanligt förekommande då man vill låna pengar till företaget.

 • En bra och genomtänkt affärsplan
 • Bra kreditvärdighet (kreditupplysnings tas normalt både på företaget samt borgensman)
 • Någon form av säkerhet (borgen, fastighet, pantsättning eller liknande)

Vid enskild firma behöver du själv stå på lånet

Även om det inte finns något hinder från att söka företagslån för en enskild firma så är den egna firman ingen juridisk person (som är fallet vid aktiebolag, kommanditbolag och handelsbolag), vilket innebär att din och firmans ekonomi i princip är densamma. Detta innebär att vid ett företagslån till en enskild firma så står lånet på ägaren och inte företaget.

Detta ställer högre krav på god kreditvärdighet på dig som privatperson när du söker företagslån till din enskilda firma. Däremot behövs inte att man går i borgen eftersom man själv redan som privatperson är ansvarig för skulden.

Vad innebär företagslån utan säkerhet?

Företagslån utan säkerhet innebär att låntagaren inte behöver lämna någonting i säkerhet, alltså att inget materiellt eller annan egendom behöver pantsättas. Vanliga säkerheter vid företagslån är annars maskiner, utrustning, fastigheter Däremot brukar långivaren kräva att man går i personlig borgen. Det finns alltså alltid någon form av säkerhet för lånet.

Med andra ord innebär det att en eller flera bolagsmän står personligt ansvariga för att betalningarna sker i tid och man fullgör avtalet. Vi listar på denna sida både lån utan säkerhet och andra långivare för företag.

Det förekommer även företagskredit utan säkerhet, då har man en kredit som går att utnyttja vid behov utan behovet av att pantsätta något.

Personlig borgen som säkerhet för företagslånet

Som vi nämnde så är företagslån utan säkerhet men långivaren kan alltså ställa krav på att man går i personlig borgen. Detta kallas för borgensåtagande. Personlig borgen innebär att en eller flera bolagsmän går i god för företaget och blir då personligen återbetalningsskyldiga. Skulle företaget alltså inte klara av att återbetala lånet så är det upp till borgensmännen att göra detta.

Den som går i personlig borgen för ett företag måste inte vara en del av själva företaget. Det är dock vanligast att styrelsemedlemmar eller delägare i företaget går i personlig borgen.

För att gå i personlig borgen krävs följande:

 • Man måste inneha svensk personnummer och vara skriven i Sverige
 • God återbetalningsförmåga
 • Inga tidigare betalningsanmärkningar

I samband med att man går i personlig borgen för ett företagslån så tas det kreditupplysning på alla borgensmän.

Kan flera personer i företaget tänka sig att gå i personlig borgen för företaget är det fördelaktigt - det ökar både chanserna att bli beviljad lånet och att få bättre villkor då långivaren tar mindre risk när de beviljar lånet.

Företagskredit och checkkredit - för ett ökat handlingsutrymme

Det kan även finnas situationer där företaget inte behöver låna pengar akut, men vill kunna ha en möjlighet att snabbt låna pengar vid behov. Det kan vara att man vill kunna snabbt utnyttja en möjlighet som dyker upp. Kanske vill man kunna köpa upp ett restlager eller snabbt ta fram en ny design på tröjor vid någon aktuell händelse. I sådana fall kan det vara värt att ha en företagskredit eller checkkredit hos ett låneföretag.

Företagskrediten innebär att du har ett kreditutrymme som du bara behöver betala ränta för när du utnyttjar. Du kan alltså ha ett kreditutrymme på t.ex. 100 000 kr som kan användas vid behov. Du väljer själv hur stor del av företagskrediten du vill använda, du behöver alltså inte utnyttja hela krediten. Detta är den stora skillnaden mot ett vanligt företagslån som betalas ut i en klumpsumma.

Du betalar sen bara betala ränta för din företagskredit när du faktiskt utnyttjar den. Ofta behöver man dock betala en avgift för checkkrediten även när den inte används. Även om företagskrediten innebär en trygghet att man vet att man när som helst kan få en insättning av pengar på företagets bankkonto så bör man bara ha en företagskredit om man faktiskt tror att man kommer behöva ha ett finansieringsbehov framöver.

 • Sammanfattningsvis kan man säga att behöver ditt företag pengar nu ansöker du om ett "vanligt" företagslån, vill du kunna ha ett utökat handlingsutrymme i framtiden och snabbt få in pengar på företagskontot ansöker du om en företagskredit eller checkkredit.

Hur snabbt betalas företagslånet ut?

Det går ofta väldigt snabbt att ansöka om ett företagslån, hos de flesta långivare tar det bara 1 - 3 minuter att ansöka om företagslån och det går ibland att få besked direkt om lånet blivit godkänt eller ej.

Det är både gratis att ansöka och oftast inte bindande - så även om man är osäker på om företagslånet kommer gå igenom, eller om man får låna tillräckligt mycket, skadar det inte att ansöka ändå.

När ansökan om lånet är klart får du sedan besked, ofta via e-post, på hur mycket pengar du kan få låna till företaget. I de flesta fall kan du sedan acceptera låneerbjudandet genom att signera med BankID. Pengarna betalar långivaren sedan ut redan samma dag.

 • Det är nästan alltid möjligt att få sitt företagslån utbetalt inom 48 timmar efter ansökan blivit godkänd oavsett långivare och bank.
 • För snabba företagslån kan du i vår jämförelse här ovan välja en långivare som erbjuder utbetalning direkt eller inom 24 timmar.

Företagslån utan UC eller med betalningsanmärkning

Om du redan tidigare har haft flera förfrågningar hos UC eller dragit på dig betalningsanmärkningar, så kan det vara svårare att få lån. Detta gäller både privatlån och företagslån. Det kan i sådana fall vara bra att vända sig till långivare för företagslån utan UC för att undvika att få ytterligare förfrågningar som kan försämra ens kreditvärdighet.

Eftersom en kreditgivare av företagslån normalt både tar en kreditupplysning på företaget och på dig som privatperson (om du gått i säkerhet för lånet) kan det vara bra att ta ett företagslån utan UC om din, eller ditt företags, kreditvärdighet hos dem inte är det bästa. Tänk bara på att betalningsanmärkningar och skulder syns hos alla upplysningsföretag - inte bara UC.

 • Alla långivare ovan erbjuder företagslån utan UC. De använder sig av Creditsafe eller Bisnode istället för att genomföra kreditkollen. Om du dessutom över tid missat att betala dina räkningar i tid och fått anmärkningar, så rekommenderar vi att ni även tittar på de långivare som har företagslån trots betalningsanmärkning.

Factoring och fakturaköp - få betalt direkt

Ett alternativ till företagslån är factoring eller fakturaköp, det innebär att företaget kan få betalt snabbt för sina utstående fakturor. Företaget säljer helt enkelt vidare sina fakturor till en bank eller långivare.

Den stora fördelen med factoring är att företaget inte behöver vänta på att fakturorna ska bli betalda utan kan få kontanta medel snabbt in på kontot. Ibland kräver kunder långa kredittider och det kan även dra ut på tiden om de får betalningsproblem. Detta drabbar då inte dig om du har såld vidare dina fakturor till en kreditgivare.

Fakturaköp förekommer både med och utan regress. Det handlar då om vem som tar risken om fakturan inte blir betald. Vid factoring utan regress så tar kreditgivaren risken om fakturan inte blir betald, så företaget får betalt oavsett. Vid factoring med regress så får du ta risken själv - blir inte fakturan betald går de tillbaka till företaget.

Fördelar och nackdelar med företagslån

Det finns både för- och nackdelar med företagslån.

Fördelar:

 • Snabbt och smidigt: De flesta långivare som erbjuder lån till företag är snabba och flexibla. Idag kan du ansöka enkelt via långivares webbsida utan att behöva fylla i och skicka papper. I de flesta fall får du också ut pengarna samma dag som du ansöker. Se till att signera med BankID för snabb hantering av företagslånet.
 • Helhetslösningar: Du som låntagare bör leta efter en långivare som kan erbjuda en helhetslösning, det som just ditt företag behöver mest. Till det hör också att man genomför en kreditupplysning via antingen UC, Creditsafe eller Bisnode. De två senare alternativen är bäst för dig som letar efter ett lån till företaget utan UC-kontroll.
 • Låg ränta: Jämför alltid företagslån för att hitta ett lån med låg ränta. Räntan på ett företagslån brukar vara lägre än vanliga blancolån, speciellt om företaget har en ordnad ekonomi och kan påvisa en omsättning och ett positivt kassaflöde.
 • Flera olika tjänster: Utöver rena lån finns även möjlighet att ansöka om företagskredit (där man bara betalar ränta när man faktiskt utnyttjar krediten) samt factoring där man säljer sina utställda fakturor. Olika tjänster passar olika företag, man bör se över vilken kredittjänst som passar ens företag bäst.
 • Kostnadsfritt och utan förpliktelser: Ansöker man om företagslån via en låneförmedlare så är det både kostnadsfritt och normalt utan förpliktelser. Får man inget låneerbjudande man vill acceptera så är det bara att tacka nej.

Nackdelar:

 • Man har ett personligt betalningsansvar: Om man står som säkerhet på företagslånet så har man ett personligt betalningsansvar om företaget inte kan betala sin skuld. Bara för att t.ex. ett aktiebolag är en juridisk person betyder inte det att man är fri från ansvar om man gått in som borgensman för lånet. Se därför till att du är införstådd med riskerna innan du lånar.

Vanliga frågor om Företagslån

Ett företagslån kan vara på så lite som 1 000 kr, det är dock vanligare med företagslån på mellan ca 10 000 - 500 000 kr. Det är möjligt att låna uppemot 10 - 20 MSEK. Det finns även möjlighet att låna ännu mer än så, men då bör man ta personlig kontakt med långivaren. Vid stora företagslån ställs större krav på säkerhet och både företagets, och ägarnas, återbetalningsförmåga.
Välj först en kreditgivare här på Kreditium som uppfyller dina kriterier för lånet, exempelvis att de kan låna ut så mycket som du behöver, hur snabb utbetalning du behöver ha och om de erbjuder företagslån utan UC eller ej. Gör sen din ansökan genom att fylla i önskat lånebelopp, löptid och skicka in efterfrågar dokumentation (t.ex. affärsplan, bokslut och andra underlag). Signera din ansökan med BankID för snabbare hantering.
Räntan på ett företagslån sätts individuellt efter att kreditgivaren gjort en helhetsbedömning av företagets återbetalningsförmåga. Det är vanligt att räntan hamnar mellan ca 2 - 10 % även om det är stora variationer då företag kan se väldigt olika ut och ha olika förutsättningar.
Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 3/1/2022

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.