Företagslån - Jämför lån till företag utan säkerhet

Driver du ett företag och behöver låna pengar, så har du hittat rätt. På Kreditium kan du enkelt och effektivt jämföra ränta på företagslån utan säkerhet. Det kan handla om att du behöver låna pengar till ditt företag för att du precis startat företaget eller att du inte fått betalt av kunden. Vi pratar mer om factoring och snabba företagslån utan uc, trots betalningsanmärkning.

Enklaste sättet att få ett billigt företagslån
Gör detta för att få lånet utbetalt snabbt
Krea

Bästa företagslånet utan säkerhet i april 2024

Lånebelopp, lägsta 10 000 kr
Lånebelopp, högsta 30 000 000 kr
Löptid 3 mån - 5 år

Krea är det bästa alternativet för dig som vill hitta det bästa företagslånet. Här kan du låna upp till 30 mkr och lägga upp lånet med en löptid upp till 5 år.

Ansök nu Få skräddarsydda låneförslag
Lendo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
50 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
6 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Krea
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
30 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
50 000 kr
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Ja
Creddo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
10 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Kompar Företagslån
Lånebelopp, lägsta
20 000 kr
Lånebelopp, högsta
1 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Mynt
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
3 000 000 kr
Löptid
3 - 6 mån
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
500 000 kr
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Toborrow
Lånebelopp, lägsta
30 000 kr
Lånebelopp, högsta
20 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Froda
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
3 mån - 3 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Qred
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
2 000 000 kr
Löptid
6 mån - 2 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej

Jämför företagslån för att låna med låg ränta

Det finns flera anledningar till att man som företag behöver låna pengar. Det kan uppstå ett kapitalbehov när företaget behöver köpa in inventarier, maskiner, kontorsmaterial eller varulager. Även om företaget behöver anställa personal eller öka på sin marknadsföring kan det uppstå ett behov av att låna pengar. Ett företagslån kan vara aktuellt både för småföretag i uppstartsfasen såväl som för stora etablerad företag som behöver expandera sin verksamhet.

Vad är då ett företagslån? Ett företagslån (eller företagskredit som det även kallas) är en kredit utställd av en bank eller kreditgivare, precis som andra lånetyper har företagslånet en löptid och ränta. Det förekommer lån med både fast och rörlig ränta. Majoriteten av långivarna väljer dock att presentera sina räntekostnader som en fast avgift varje månad, men ränta löper i bakgrunden.

Till skillnad från ett privatlån så tas företagslånet av en juridisk person (med undantag från enskild firma där man själv och bolaget räknas som samma person) vilket innebär att det i första hand är företaget som är betalningsskyldigt.

I teorin kan man själv undkomma betalningsansvar om ens aktiebolag inte kan betala sin skuld. I praktiken är det inte så då långivaren nästan alltid ställer krav på att en firmatecknare, ägare, delägare eller liknande går in som säkerhet för lånet och blir borgensman. Detta kallar man ofta "företagslån utan säkerhet" då inget behöver pantsättas för lånet.

För att hitta ett så bra och fördelaktigt lån som möjligt är det en god idé att jämföra företagslån först, på så sätt kan man välja det företagslånet som är bäst anpassat till just dig och ditt företag.

Topplista - Bäst företagslån 2024

 • Lendo företagslån - Låna upp till 3 MKR till företaget utan krav på personlig borgen.
 • Krea - Låna upp till 30 MKR i upp till 5 år. Krea ställer krav på personlig borgen.
 • Creddo - Företagslån upp till 10 MKR i upp till 5 år. Krav på personlig borgen men inget krav på säkerhet.
 • Kompar - Företagslån upp till 1 MKR i upp till 5 år. Varken krav på personlig borgen eller säkerhet.

Tänk på det här när ni jämför företagslån

 • Välj ett företagslån med så låg ränta som möjligt

  Vänder du dig till en låneförmedlare kan du få flera offerter från långivare som kan tänka sig att låna ut till ditt företag. Detta är kostnadsfritt och utan förpliktelser.

 • Kontrollera tiden för handläggning

  Det finns långivare med besked direkt och snabba utbetalningar av företagslån, är du i behov av snabba företagslån bör du vända dig till en sådan långivare. Se även till så att du har möjlighet att signera med BankID för snabb hantering av ditt ärende.

 • Ta reda på alla kostnader som tillkommer

  Håll utkik efter dolda avgifter och kostnader. Det kan vara ”serviceavgifter” eller ”handläggningsavgifter” som kan vara väldigt höga. Titta alltid på vad totalkostnaden blir för lånet och den effektiva räntan, här finns alla avgifter medräknade.

 • Betalningsanmärkning behöver inte det vara ett hinder för företagslån

  Om ni har en betalningsanmärkning, antingen på er själva eller på företaget, då ska ni välja en långivare för företagslån som accepterar betalningsanmärkningar. Är det företaget som har betalningsanmärkningen kan en bra privatekonomi hos borgensmannen kompensera för detta.

 • Se över vilka säkerheter som ställs för lånet

  Det är vanligt att långivaren vill ha ett borgensåtagande. Borgensmannen bör ha en så stabil ekonomi som möjligt samt vara införstådd om vad det innebär att gå i borgen för företagslånet (det vill säga att personen blir betalningsskyldig om inte företaget kan betala sina skulder).

Företagslånen med den lägsta räntorna

Då långivarna som erbjuder företagslån inte har publicerar sina räntor offentligt utåt så är det omöjligt att säga vilken ränta ni kommer få på ert företagslån. Dessutom så är det även andra faktorer som påverkar räntan, några av dessa är: bolagsform, vilken typ av lån ni tecknar och företagets prognos framåt. 

För att få så låg ränta som möjligt ska ni:

 1. Ta reda på vilken låneform som passar företaget bäst.
 2. Sök sedan lånet hos en av låneförmedlarna vi listar ovan.
 3. Förhandla med långivaren om villkoren kontinuerligt i efterhand.

Låneförmedlarna som har företagslån med lägst ränta

 • Krea samarbetar med 30 långivare| Låna upp till 3 miljoner | Krav på Borgen
 • Lendo samarbetar med 16 banker | Låna upp till 3 miljoner | Krav på Borgen
 • Fakturino samarbetar med 20 banker | Låna upp till 3 miljoner | Krav på Borgen
 • Kompar samarbetar med 21 banker | Låna upp till 1 miljon | Ej krav på Borgen
 • Mynt samarbetar inte med andra | Låna upp till 1 miljon | Ej krav på Borgen

Så fungerar företagslån och företagskrediter

När man ansöker om ett företagslån så ställer kreditgivaren ett antal krav för lånet och vill ha in en del dokumentation. Det är vanligt att långivaren efterfrågar affärsplan, balans- och resultaträkning, bokslut och deklaration. De vill även veta om det bara är du själv som står bakom företaget eller om det har flera ägare.

Ju mer information man kan dela med sig av till kreditgivaren desto lättare blir det för dem att göra en rättvis bedömning av företagets återbetalningsförmåga, vilket i slutändan är det som avgör om företagslånet går igenom eller ej.

Långivarna bedömer alla bolag individuellt och det är därför viktigt att du som ansöker vet vad du lånar till och kan motivera det på ett bra sätt.

Krav och villkor för företagslån

För att få ett lån som företag krävs det i regel sammanfattningsvis att man kan visa på en sund genomtänkt affärsidé, en god återbetalningsförmåga samt kan visa upp bokslut. Givetvis har alla långivare olika grundkrav men dessa är väldigt vanligt förekommande då man vill låna pengar till företaget.

 • En bra och genomtänkt affärsplan
 • Bra kreditvärdighet (kreditupplysnings tas normalt både på företaget samt borgensman)
 • Möjligheten att redovisa minst ett bokslut
 • Någon form av säkerhet (borgen, fastighet, pantsättning eller liknande)

När du gör din ansökan om företagslånet så väljer du hur mycket pengar du vill låna. Du bör inte ansöka om mer pengar än vad du faktiskt behöver. Har du tänkt att köpa in ett varulager för 50 000 kr ska du alltså inte ansöka om 100 000 kr. Välj också en önskad löptid för lånet, alltså under hur lång tid du vill ha på dig att återbetala lånet. Precis som andra lån betalar man av ett företagslån månadsvis med ränta samt amortering.

Bolagsformer som kan ansöka om företagslån

Alla bolagsformer kan ansöka om företagslån, det går att låna till både aktiebolag, enskilda firma, handelsbolag och kommanditbolag. Det går även att låna till ett nystartat företag såväl som äldre företag. Är ditt företag nystartat ställs högre krav på att du har en bra och genomtänkt affärsplan. För ett mer etablerat företag är det desto viktigare att man kan visa upp en fin historik och att man inte haft betalningsproblem.

 • Aktiebolag / AB
 • Handelsbolag / HB
 • Kommanditbolag / KB
 • Enskild firma

Vid enskild firma är du personligt betalningsansvarig

Även om det inte finns något hinder från att söka företagslån för en enskild firma så är den egna firman ingen juridisk person (som är fallet vid aktiebolag, kommanditbolag och handelsbolag), vilket innebär att din och firmans ekonomi i princip är densamma. Detta innebär att vid ett företagslån till en enskild firma så står lånet på ägaren och inte företaget.

Kreditupplysning för företagslån

I samband med ansökan om företagslån tar kreditgivaren en kreditupplysning både på företaget och på dig som privatperson, om du har gått i personlig borgen för lånet. Kreditupplysningen tas via ett kreditupplysningsföretag som uc, Bisnode eller Creditsafe. Vid upplysningen får kreditgivaren uppgifter om företagets adressuppgifter, organisationsnummer, eventuella skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar.

Det förekommer inga företagslån utan kreditupplysning, alla kreditgivare måste enligt lag undersöka återbetalningsförmågan och för att göra det behöver en kreditkoll göras. Det man ibland syftar på när man talar om "företagslån utan kreditupplysning" är att kreditupplysningen görs av ett annat upplysningsföretag än uc.

För dig som ska ta låna med enskild firma behöver som privatperson ha en mycket god privatekonomi när du ansöker om ett lån. Däremot behöver du inte gå i borgen eftersom du själva redan står som ansvarig för skulden.

Vad innebär företagslån utan säkerhet?

Företagslån utan säkerhet innebär att låntagaren inte behöver lämna någonting i säkerhet, alltså att inget materiellt eller annan egendom behöver pantsättas. Vanliga säkerheter vid företagslån är annars maskiner, utrustning eller fastigheter Däremot brukar långivaren kräva att man går i personlig borgen. Det finns alltså alltid någon form av säkerhet för lånet.

Med andra ord innebär det att en eller flera bolagsmän står personligt ansvariga för att betalningarna sker i tid och man fullgör avtalet. Vi listar på denna sida både lån utan säkerhet och andra långivare för företag.

Det förekommer även företagskredit utan säkerhet, då har man en kredit som går att utnyttja vid behov utan behovet av att pantsätta något.

Personlig borgen som säkerhet för företagslånet

Som vi nämnde så är företagslån utan säkerhet men långivaren kan alltså ställa krav på att man går i personlig borgen. Detta kallas för borgensåtagande. Personlig borgen innebär att en eller flera bolagsmän går i god för företaget och blir då personligen återbetalningsskyldiga. Skulle företaget alltså inte klara av att återbetala lånet så är det upp till borgensmännen att göra detta.

Den som går i personlig borgen för ett företag måste inte vara en del av själva företaget. Det är dock vanligast att styrelsemedlemmar eller delägare i företaget går i personlig borgen.

För att gå i personlig borgen krävs följande:

 • Man måste inneha svensk personnummer och vara skriven i Sverige
 • God återbetalningsförmåga
 • Inga tidigare betalningsanmärkningar

I samband med att man går i personlig borgen för ett företagslån så tas det kreditupplysning på alla borgensmän.

Kan flera personer i företaget tänka sig att gå i personlig borgen för företaget är det fördelaktigt - det ökar chansen för ett beviljat lån och att villkoren blir bättre då låntagaren har god garanti för att lånet återbetalas.

Gustav Ternander

Företagskredit - för ett ökat handlingsutrymme

Det kan även finnas situationer där företaget inte behöver låna pengar akut, men vill kunna ha en möjlighet att snabbt låna pengar vid behov. Det kan vara att man vill kunna snabbt utnyttja en möjlighet som dyker upp. Kanske vill man kunna köpa upp ett restlager eller snabbt ta fram en ny design på tröjor vid någon aktuell händelse. I sådana fall kan det vara värt att ha en företagskredit eller checkkredit hos ett låneföretag.

Företagskrediten innebär att du har ett kreditutrymme som du bara behöver betala ränta för när du utnyttjar, ofta behöver man dock betala en fast avgift för checkkrediten, även när den inte används. Du kan alltså ha ett kreditutrymme på exempelvis 100 000 kr som kan användas vid behov. Sedan vid behov så väljer du själv hur stor del av företagskrediten du vill använda, du behöver alltså inte utnyttja hela krediten. Detta är den stora skillnaden mot ett vanligt företagslån, som betalas ut i en klumpsumma.

Även om företagskrediten innebär en trygghet, att man vet när som helst kan få en insättning av pengar på företagets bankkonto, så bör man bara ha en företagskredit om man faktiskt tror att man kommer behöva ha ett finansieringsbehov framöver.

Sammanfattningsvis kan man säga att om ert företag behöver pengar omgående så är ett "vanligt" företagslån det rätta alternativet. Vill ni istället ha ett utökat handlingsutrymme i framtiden och snabbt få in pengar på företagskontot, då ska ni ansöka om en företagskredit eller checkkredit.

Hur snabbt betalas företagslånet ut?

Det går ofta väldigt snabbt att ansöka om ett företagslån, hos de flesta långivare tar det bara 1 - 3 minuter att ansöka om företagslån och det går ibland att få besked direkt om lånet blivit godkänt eller ej.

Det är både gratis att ansöka och oftast inte bindande - så även om man är osäker på om företagslånet kommer gå igenom, eller om du får låna tillräckligt mycket, skadar det inte att ansöka.

När ansökan om lånet är klart får du sedan besked, ofta via e-post, på hur mycket pengar du kan få låna till företaget. I de flesta fall kan du sedan acceptera låneerbjudandet genom att signera med BankID. Pengarna betalar långivaren sedan ut redan samma dag.

 • Det är nästan alltid möjligt att få sitt företagslån utbetalt inom 48 timmar efter ansökan blivit godkänd oavsett långivare och bank.
 • För snabba företagslån kan du i vår jämförelse här ovan välja en långivare som erbjuder utbetalning direkt eller inom 24 timmar.

Företagslån utan uc eller med betalningsanmärkning

Om du redan tidigare har haft flera förfrågningar hos uc eller dragit på dig betalningsanmärkningar, så kan det vara svårare att få lån. Detta gäller både privatlån och företagslån. Det kan i sådana fall vara bra att vända sig till långivare för företagslån utan uc, för att undvika att få ytterligare förfrågningar som kan försämra er kreditvärdighet.

Eftersom en kreditgivare av företagslån normalt både tar en kreditupplysning på företaget och på dig som privatperson (om du gått i borgen för lånet) kan det vara bra att ta ett företagslån utan uc om din, eller ditt företags, kreditvärdighet hos dem inte är den bästa. Tänk bara på att betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden syns hos alla upplysningsföretag - inte bara uc.

Alla långivare ovan erbjuder företagslån utan uc, istället använder de sig av Creditsafe eller Bisnode för att genomföra kreditkollen.
Om du dessutom över tid missat att betala dina räkningar i tid och fått anmärkningar, så rekommenderar vi att ni även tittar på de långivare som godkänner nya företagslån trots att låntagaren har betalningsanmärkningar.

Factoring och fakturaköp - få betalt direkt

Ett alternativ till företagslån är factoring eller fakturaköp, det innebär att företaget kan få betalt snabbt för sina utstående fakturor. Företaget säljer helt enkelt vidare sina fakturor till en bank eller långivare.

Den stora fördelen med factoring är att företaget inte behöver vänta på att fakturorna ska bli betalda utan kan få kontanta medel snabbt in på kontot. Ibland kräver kunder långa kredittider och det kan även dra ut på tiden om de får betalningsproblem. Detta drabbar då inte dig om du har sålt vidare dina fakturor till en kreditgivare.

Fakturaköp förekommer både med och utan regress. Det handlar då om vem som tar risken om fakturan inte blir betald. Vid factoring utan regress så tar kreditgivaren risken om fakturan inte blir betald, så företaget får betalt oavsett. Vid factoring med regress så får du ta risken själv - blir inte fakturan betald går den tillbaka till företaget.

Fördelar och nackdelar med företagslån

Det finns både för- och nackdelar med företagslån precis som för alla låneformer. Här nedan har vi tagit fram de största fördelarna samt nackdelarna med att använda sig av företagslån online för att växa verksamheten.

Fördelar:
 • Snabbt och smidigt: De flesta långivare som erbjuder lån till företag är snabba och flexibla. Idag kan du ansöka enkelt via långivares webbsida utan att behöva fylla i och skicka papper. I de flesta fall får du också ut pengarna samma dag som du ansöker. Se till att signera med BankID för snabb hantering av företagslånet.
 • Helhetslösningar: Du som låntagare bör leta efter en långivare som kan erbjuda en helhetslösning, det som just ditt företag behöver mest. Till det hör också att man genomför en kreditupplysning via antingen uc, Creditsafe eller Bisnode. De två senare alternativen är bäst för dig som letar efter möjligheten att låna pengar utan uc till företaget..
 • Låg ränta: Jämför alltid företagslån för att hitta ett lån med låg ränta. Räntan på ett företagslån brukar vara lägre än vanliga blancolån, speciellt om företaget har en ordnad ekonomi och kan påvisa en omsättning och ett positivt kassaflöde.
 • Flera olika tjänster: Utöver rena lån finns även möjlighet att ansöka om företagskredit (där man bara betalar ränta när man faktiskt utnyttjar krediten) samt factoring där man säljer sina utställda fakturor. Olika tjänster passar olika företag, innan ni tecknar ett lån bör ni se över vilken kredittjänst som passar ert företag bäst.
 • Kostnadsfritt och utan förpliktelser: Ansöker man om företagslån via en låneförmedlare så är det både kostnadsfritt och normalt utan förpliktelser. Får man inget låneerbjudande man vill acceptera så är det bara att tacka nej.
Nackdelar:
 • Man har ett personligt betalningsansvar: Om man står som säkerhet på företagslånet så har man ett personligt betalningsansvar om företaget inte kan betala sin skuld. Bara för att till exempel ett aktiebolag är en juridisk person betyder inte det att man är fri från ansvar om man gått in som borgensman för lånet. Se därför till att du är införstådd med riskerna innan du lånar.
 • Ett lån kan alltid ställa till det: Det är omöjligt att förutspå hur framtiden kan komma att se ut för företaget och om den lönsamhet som finns kommer att fortsätta. Ett lån är därför alltid en risk. Om företaget helt plötsligt får ekonomiska bekymmer eller lånet inte gav det önskade resultatet så kan det leda till svårigheter med återbetalningen av lånet. Av denna anledning är det extra viktigt att ni som företag har helt klart för er vad pengarna skall gå till samt att ni har en tydlig affärsplan och en affärsidé ni verkligen tror på.

Vanliga frågor om Företagslån

Ett företagslån kan vara på så lite som 1 000 kr, det är dock vanligare med företagslån på mellan ca 10 000 - 500 000 kr. Det är möjligt att låna uppemot 10 - 20 MSEK. Det finns även möjlighet att låna ännu mer än så, men då bör man ta personlig kontakt med långivaren. Vid stora företagslån ställs större krav på säkerhet där både företagets och ägarnas återbetalningsförmåga tas i beaktning.

Välj först en kreditgivare här på Kreditium som uppfyller dina kriterier för lånet, exempelvis att de kan låna ut så mycket som du behöver, hur snabb utbetalning du behöver ha och om de erbjuder företagslån utan uc eller ej. Gör sen din ansökan genom att fylla i önskat lånebelopp, löptid och skicka in dokumentation som efterfrågar (till exempel: affärsplan, bokslut). Signera sedan er ansökan med BankID för snabbare hantering.

Räntan på ett företagslån sätts individuellt efter att kreditgivaren gjort en helhetsbedömning av företagets återbetalningsförmåga. Det är vanligt att räntan hamnar mellan ca 2 - 10 % och det brukar variera mycket då alla företag har olika föruätsättningar och bakgrund.

Ja, det finns kreditgivare som tillåter företag att låna pengar utan att gå i personlig borgen. Det rör sig dock då oftast om mindre belopp. Har ditt företag lån kreditvärdighet eller en betalningsanmärkning så kommer det nästan uteslutande krävas att du går i personlig borgen för lånet.

Ja, flera företagslån här ovan betalas ut redan inom 24 - 48 timmar efter beviljad ansökan.

Vad som anses som ett billigt företagslån och inte beror helt på ditt företags förutsättningar. Men det vi kort kan säga är att många av de företagslån vi presenterar här ovan har likvärdiga lånekostnader. Använd vår lista över företagslån för att ta reda på var just ert företag kan låna pengar till en så låg kostnad som möjligt.

Att peka ut det bästa företagslånet för just ert företag är i princip omöjligt för oss då det är högst individuellt. Alla företag har olika förutsättningar och utifrån detta måste man som företag själv ta ställning till vilkent som är det bästa företagslånet utifrån företagets behov och ekonomiska situation.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 7/18/2023

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.