Vad är billiga lån?

Om du ska låna pengar för att totalrenovera ditt hus, köpa en bil, planera ett bröllop eller någon annan stor händelse i ditt liv är det viktigt att du får bra villkor på ditt lån. Ett billigt lån innebär att du inte behöver betala allt för mycket för att få ha lånet, det vill säga att räntan för lånet blir låg och att det inte tillkommer för många avgifter.  På denna sida kommer du kunna läsa allt om var du hittar det billigaste privatlånet, hur du kan låna pengar billigt och få svar på många vanliga frågor om billiga lån.

Jämför de billigaste privatlånen (totalt 8st)

Lendo
Belopp
10 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
2,95 - 29,95 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Advisa
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,06 - 29,99 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Sambla
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,01 - 29,95 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Enklare
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,01 - 29,99 %
Anslutna banker
38
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Klara lån
Belopp
5 000 - 500 000 kr
Löptid
1 - 8 år
Effektiv ränta
8,57 - 236,00 %
Anslutna banker
10
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Likvidum
Belopp
10 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
2,99 - 29,27 %
Anslutna banker
31
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Axo Finans
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
2,99 - 29,34 %
Anslutna banker
37
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Zmarta
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
2,99 - 29,40 %
Anslutna banker
35
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Sidan innehåller annonslänkar

Vilket är det billigaste lånet? 

Vilket det billigaste lånet är beror på ett par faktorer. För det första sätter banker sina räntor individuellt. Det innebär att den billigaste banken inte nödvändigtvis är samma för dig som för någon annan. Det är inte heller alla som kan teckna de allra billigaste lånen då kraven för ett billigt privatlån skiljer sig avsevärt från ett billigt snabblån. Det finns även de som behöver låna pengar utan uc, och om du ska teckna ett billån med bilen som säkerhet ser marknaden annorlunda ut än om du ska teckna ett billån utan säkerhet.

Billiga privatlån med låg ränta 

Privatlån är den lånetyp, om vi räknar bort bolån, som är billigast. Det är via ett privatlån som du får lägst ränta, och det är via privatlån som du i regel får bäst möjliga villkor för ditt lån. Som vi tidigare var inne på har bankerna individuell räntesättning, men i regel kan du räkna med att få en ränta på 5-13% när du tecknar ett privatlån. 

För att hitta det billigaste privatlånet är det bäst att använda en jämförelsetjänst. På så sätt kan du hitta den billigaste banken utan att behöva gå till var och en och på egen hand jämföra alla banker.

Vilket är det billigaste blancolånet? 

Ett blancolån och privatlån, är i stort sett samma lån. Skillnaden mellan de två olika lånen är att blancolån är ett lån utan säkerhet. Privatlån däremot kan både vara ett lån med och utan säkerhet. Bortser man från dessa två aspekter, så är det samma typ av lån. Blancolån är alltså ett billigt lån som låter dig låna pengar till vad du vill, oavsett om det är till en personlig hobby eller till ett stort bröllop.

När du jämför banker för att hitta vilken banken som kan ge dig det billigaste blancolånet är det alltid en bra idé att fråga bankerna vad du kan göra för att få ner räntan. Storbankerna kan i många fall ge en ränterabatt om du exempelvis anger att ditt lönekonto ska vara i deras bank, det vill säga att din lön sätts in på ett konto i deras bank.

Billigaste privatlånen just nu (april 2023):

 • Lendo | Billigaste privatlånet med en ränta 2,95 - 29,95 % | Lånebelopp: 10 000 - 600 000 kr
 • Sambla | Billigaste privatlånet med en ränta 3,06 - 29,99 % | Lånebelopp: 5 000 - 600 000 kr
 • Advisa | Billigaste privatlånet med en ränta 3,06 - 29,99 % | Lånebelopp: 5 000 - 600 000 kr
 • Enklare | Billigaste privatlånet med en ränta 2,95 - 26,5 % | Lånebelopp: 5 000 - 600 000 kr
 • Axo Finans | Billigaste privatlånet med en ränta 2,95 - 26 % | Lånebelopp: 5 000 - 600 000 kr

Finns det billiga lån som är utan uc?

Det går att hitta billiga lån utan uc. Det är dock värt att nämna att denna typ av lån inte kommer vara ett privatlån, helt enkelt eftersom långivare som erbjuder billiga privatlån inte erbjuder lån utan uc. Om du behöver låna utan uc är det ett snabblån eller sms-lån som du kan teckna, och dessa lån är dyrare än privatlån, oftast med en ränta på upp mot 40%. 

Hur får man ett snabblån billigt? 

Snabblån är i regel dyra, framförallt i jämförelse med privatlån. Med det sagt så beror det vad man menar med “billig snabblån”. Ett snabblån med en räntesats om 20%  anses att vara ett billigt snabblån. Jämför man samma räntesats med ett privatlån, då är 20% ett dyrt privatlån. 

Det du framförallt bör hålla utkik efter när du vill teckna ett billigt snabblån är den effektiva räntan. Många långivare marknadsför en låg ränta men smyger sedan in höga avgifter som gör att lånet totalt sett blir väldigt dyrt. Leta därför efter en långivare som har en så låg effektiv ränta som möjligt, och bäst är givetvis om långivare bjuder på uppläggningsavgiften.

Det är även alltid en bra idé att använda en låneförmedlare när letar efter billiga snabblån. Klara lån är idag den enda enda låneförmedlare som jämför billiga snabblån utan uc, alla andra låneförmedlare jämför privatlån och går via uc.

Vilket är det billigaste billånet?

Det finns ett flertal alternativ för dig som ska finansiera ett bilköp. Kortfattat kan du teckna ett billån med eller utan säkerhet, och de billigaste billånen är de som tecknas med bilen som säkerhet. Detta beror på att banken tar en mindre risk när de lånar ut pengar när låntagaren anger något som säkerhet. Förvisso innebär det också att de har lite mer att säga till om vad gäller var bilen får lov att köpas ifrån, men när det kommer till att hitta ett billigt billån är det alltid bäst att välja ett lån med säkerhet.

Ett billån med säkerhet är ett slags privatlån där du även behöver en kontantinsats på 20%.

Billiga lån - Inte samma sak som låg ränta 

När den totala summan du betalar för ett lån ska räknas samman är räntan en viktig del, men det är inte det enda viktiga. Utöver räntan tillkommer även ofta avgifter. Detta blir särskilt viktigt om du inte ska låna så mycket pengar. Medan 500 kronor i uppläggningsavgift inte är en så stor del för ett lån på 100 000 kronor blir det plötsligt en stor del av den totala lånekostnaden om du endast lånar 10 000 kronor

Det är av just denna anledning som det är så viktigt att du tittar på den effektiva räntan när du jämför långivare. I den effektiva räntan räknas nämligen även avgifter in, vilket innebär att du får en mer rättvis bild av totalkostnaden för lånet. 

Så här får du den billigaste räntan på ditt lån: 

 • 1

  Jämför långivare

  Det finns över 50 långivare på den svenska marknaden, så det säger sig självt att det är snudd på omöjligt att du på egen hand kan jämföra dem alla. Dessutom tar alla en separat uc på dig om du skulle göra en ansökan hos en i taget. En jämförelsetjänst är därför att föredra då du får en bra överblick och slipper onödigt många uc.

 • 2

  Se över din ekonomi och ansökan

  Många banker har individuell räntesättning, så ditt lån kan bli billigare om du anses vara en mindre risk för banken. Du kan påverka detta genom att betala dina räkningar i tid och öka din inkomst. Skulle du även ha befintliga skulder är det även viktigt att du betalar av dem innan du ansöker om ett nytt lån.

 • 3

  Ha en medsökande

  Det bästa sättet att förstärka din låneansökan är genom att ha en medsökande. När ni är två som står på lånet beviljar banken även större summor, vilket kan vara bra om du tidigare har fått nej från banken.

Vanliga frågor och svar om billiga lån

Låna med bilen som säkerhet för att få det billigaste billånet. Då räntan sätts individuellt av bankerna, så är det bra om du jämför vad olika banker kan erbjuda dig innan du tackar ja.
Bolån har den billigaste räntan. När det kommer till privatlån brukar det vara storbanker som Nordea, SEB och Swedbank som kan erbjuda den billigaste räntan.
Att använda en låneförmedlare är en bra idé för att hitta den långivare som kan erbjuda dig de bästa villkoren.
Banker har individuell räntesättning, så samma svar gäller inte för alla. Det bästa är att jämföra bankerna via en låneförmedlare.
Det finns snabblångivare som erbjuder betalningsfria månader, så det är ett billigt alternativ om du vet att du kan betala tillbaka pengarna ungefär lika snabbt som du får tillgång till dem.
Sara Haraldsson

Sara Haraldsson

Senast uppdaterad 2/16/2023

Sara Haraldsson är skribent på Kreditium.se sedan början av 2021. Sara har en examen inom journalistik men hennes brinnande intresse för privatekonomi ledde henne till att börja skriva för Kreditium. Med sin expertis inom ekonomi och lån står Sara bakom majoriteten av de nyheter och guider som ni, våra läsare, tar del av här på Kreditium.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.