Företagslån för enskild firma

Även om du inte behöver någon kapitalinsats till en enskild firma, så kommer det ändå ofta på tal om ett lån i form av privatlån eller företagslån. Oavsett om företaget är i en uppstartsfas, expansiv fas eller om du bara är i behov av att stabilisera verksamheten så kan ett lån vara ett bra alternativ. Det finns en hel del långivare på marknaden idag som erbjuder företagslån för enskild firma.

Lendo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
50 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
6 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Krea
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
30 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
50 000 kr
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Ja
Creddo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
10 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Kompar Företagslån
Lånebelopp, lägsta
20 000 kr
Lånebelopp, högsta
1 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Toborrow
Lånebelopp, lägsta
30 000 kr
Lånebelopp, högsta
20 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Froda
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
3 mån - 3 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Qred
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
2 000 000 kr
Löptid
6 mån - 2 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej

Företagslån till enskild firma

Driver du en enskild firma och behöver låna pengar finns möjligheten att ansöka om företagslån. Med ett företagslån till enskild firma kan bolaget både växa, expandera och lösa tillfälliga likviditetsproblem. Precis som för andra bolagsformer kan även egenföretagare låna pengar, den stora skillnaden är att vid lån till enskild firma så tecknas inte lånet av en juridisk person utan av dig som privatperson. Du är ju personligen ansvarig för allt som rör firman.

Nästan hälften av alla företag i Sverige drivs som enskilda firmor i Sverige vilket gör det till den vanligaste bolagsformen. Det är väldigt vanligt att egenföretagare startar sin verksamhet som en enskild firma då det är enkelt att komma igång och man slipper kravet på startkapital som finns för aktiebolag. En del företagare väljer sen att ombilda till aktiebolag när bolaget växt sig större för att bland annat få skattemässiga fördelar.

Vanliga anledningar till att man lånar pengar som egenföretagare:

 • Startkapital - Behövs för att kunna komma igång med sin verksamhet. Ett nystartat bolag behöver nästan alltid göra investeringar och inköp i uppstartsfasen. Det kan handla om att köpa in en ny laptop eller skrivare, webhotell för företagets webbplats, maskiner för tillverkning eller för att köpa på sig ett lager av produkter från återförsäljare.
 • Tillfälliga ekonomiska svackor - Det kan alltid uppstå oförutsägbara händelser som leder till att bolaget får likviditetsbrist. Svagare försäljning än väntat, lågkonjunktur, större kostnader än beräknat m.m. kan leda till att pengarna i bolaget inte räcker till. Här kan ett företagslån till enskild firma hjälpa till att snabbt få in kapital så att bolaget överlever.
 • Expandera - Även för att din firma ska kunna expandera kan det behövas extra kapital. Du kanske har hittat en ny spännande produkt du vill sälja i din webbutik men har för tillfället inte kapitalet att köpa på dig ett så stort lager som krävs.

Starta en enskild firma med ett företagslån eller privatlån?

När du ska starta en enskild firma så behöver du inget startkapital som du behöver när du startar ett aktiebolag. Dock behöver du kanske låna pengar för att komma igång med själva verksamheten. Det är här ett företagslån för enskild firma kan komma in i bilden.

I en enskild firma har du fördelen att du kan välja om du vill ta ett företagslån eller ett privatlån (även kallat blancolån), som är ett lån utan säkerhet. Då företagets ekonomi är densamma som den enskilda företagarens personliga ekonomi kan du ta ett lån i ditt eget namn. Detta eftersom firman inte är en juridisk person.

 • Tänk dock på att inte låna pengar till din enskilda firma om det inte verkligen behövs. Att ta ett lån "bara för att" kan försätta dig och din enskilda firma i en jobbig situation. Om du tar lån till din enskilda firma i uppstartsfasen är det väldigt viktigt att inte köpa på sig mer än vad som faktiskt behövs bara för att du har möjligheten att låna pengar.
 • Köp inte den dyraste datorn du kan hitta eller ett enormt varulager innan du är säker på att produkterna faktiskt säljer och att din affärsidé håller.

Lån för enskild firma - du har fullt betalningsansvar

Då en enskild firma inte är en juridisk person utan företaget och ägaren är "samma person" så har man som privatperson fullt betalningsansvar för företagets ekonomi. Det är också av den anledningen som företagets organisationsnummer är samma som sitt personnummer.

När du tar ett lån för enskild firma finns det därför många likheter med att ta ett lån som privatperson eftersom lånet står på dig. Skillnaden är att kreditgivaren inte bara tittar på din privatekonomiska situation och återbetalningsförmåga utan även firmans förutsättningar, historik och affärsplan.

Det är därför viktigt att du är införstådd med att det är du personligen som har fullt betalningsansvar om inte firman kan betala sin skuld. Se därför till att du har tänkt igenom vad som händer om t.ex. du blir sjuk eller om kunder inte betalar in sina fakturor i tid. Har du som privatperson då möjlighet att amortera på lånet?

Öka dina chanser att låna pengar som egenföretagare

Det är självklart positivt om ditt och bolagets ekonomi är så bra ordning som möjligt - helst inga betalningsanmärkningar, en bra omsättning och historik osv. Detta är dock inte så lätt att påverka eftersom det ju hör till det förflutna.

Det du istället kan göra är att se till så att du bättrar på möjligheterna att få låna pengar just nu. Och här finns ett antal saker du kan göra.

 • Se till så att din affärsplan är bra och genomtänkt. Var konkret och realistisk. Vad är det tanken att ditt bolag ska sälja för varor eller tjänster, varför kommer just du lyckas, vem kommer köpa av dig osv. Lägg ner några timmar på en riktigt bra affärsplan. Detta är inte bara bra i samband med att du ansöker om företagslån utan något som alla egenföretagare bör göra för att få bättre koll på sin verksamhet och förutsättningar.
 • Ta fram all historik om ditt bolag som du kan hitta och som efterfrågas av långivare. Ju mer information du kan dela med dig av desto lättare för en kreditgivare att göra en rättvis bedömning. Hit hör exempelvis bokslut, resultaträkning och balansräkning.
 • Fundera på om du ska ta ett privatlån eller företagslån. Du måste inte ta ett företagslån bara för att du har en enskild firma. Se över om du kan få bättre ränta och villkor om du istället tar ett privatlån.
 • Jämför företagslån, ta inte första bästa. Använd vår jämförelsetjänst här på Kreditium för att välja företagslån som passar dig bäst, du ser här bl.a. vilken ränta du kan räkna med, hur många anslutna banker företagslånet har (om det är en förmedlingstjänst) och andra villkor.

Företagskredit enskild firma - snabb kredit vid behov

Det är inte bara aktiebolag och stora företag som kan utnyttja en företagskredit, utan den möjligheten finns även för dig med enskild firma. En företagskredit är en mer flexibel finansieringslösning där du endast betalar ränta när du faktiskt utnyttjar krediten, och du kan välja precis hur stort belopp du vill utnyttja.

Företagskrediten är därmed inte lika "trubbig" som ett företagslån där du får ut en klumpsumma och börjar betala ränta direkt. Dock får du i stället betala en avgift för att ha tillgång till kreditutrymmet, det kan antingen vara en avgift baserat på den tillgängliga krediten eller en uttagsavgift som dras när du för över pengar från krediten till ditt bankkonto.

För dig med enskild firma som vill ansöka om företagskredit ställs ofta kravet att bolaget behöver vara registrerat hos Bolagsverket och att du har en god kreditvärdighet.

Låna pengar som egenföretagare - så gör du

Många banker och långivare låter dig testa vilket lån eller kreditutrymme du sannolikt kommer bli beviljad utan att göra någon UC eller annan kreditprövning, det blir som ett preliminärt besked och kan vara bra att testa innan man ansöker. En sådan ansökan baseras på offentlig information om din enskilda firma som inte behöver inhämtas genom en kreditupplysning.

När du sen går vidare med din "riktiga" ansökan så går det i regel till så här:

 1. Ange önskat lånebelopp / låneutrymme och löptid. Vi rekommenderar att inte ansöka om mer kapital än man faktiskt behöver.
 2. Identifiera dig med BankID om det efterfrågas
 3. Fyll i syfte med ditt lån, t.ex. att du behöver köpa varulager eller säsongsinvestering
 4. Fyll i ditt företags organisationsnummer (= ditt personnummer eftersom det är en enskild firma)
 5. Skicka in den dokumentation om ditt bolag som efterfrågas, det kan vara affärsplan eller balansräkning. Ibland går det att göra en koppling till ditt bokföringsprogram för att hantera allting automatiskt.
 6. När din ansökan är klar kommer du få ett skuldebrev du behöver signera för att acceptera företagslånet.

En ansökan om lån till enskild firma är i regel både kostnadsfri och utan förpliktelser - det är först när du signerat låneavtalet som du har accepterat lånet.

Låna pengar till enskild firma utan UC

Om du planerar att utöka kapitalet genom att låna pengar till din enskilda firma, så kan du också titta efter företagslån utan UC. Då sker en kreditupplysning hos Creditsafe eller Bisnode istället för Upplysningscentralen. Genom att ansöka om lån med alternativa kreditupplysningsföretag påverkas inte din kreditvärdighet, något som kan försämras om det skett många förfrågningar hos UC.

Det kan vara en fördel för dig med enskild firma eftersom firmans ekonomi är så sammanfogad med din privata ekonomi.

Lån till enskild firma med betalningsanmärkning

Att låna till den enskilda firman då du har en eller flera betalningsanmärkningar behöver inte vara några problem. Flera långivare av företagslån beviljar såväl små som stora företagare lån med betalningsanmärkning även om räntan kan bli något högre.

Jämför långivarna i lånelistan här ovan på Kreditium, där har vi angett vilka långivare som beviljar lån till företag med betalningsanmärkning.

Utöka lån eller byta bolagsform till aktiebolag

Om du har en bra kreditvärdighet och du har skött samtliga inbetalningar för ditt nuvarande lån så kan du ofta utöka lånet till den enskilda firman. Om din firma har gått bättre sedan du ansökte om och blev beviljad ditt lån är det sällan något problem att utöka företagslånet eller checkkrediten.

Det är vanligt att man efter ett tag ombildar sin enskilda firma till aktiebolag, speciellt om det börjar gå bättre för verksamheten. Att starta ett aktiebolag kräver dock ett aktiekapital om 25 000 kr. När aktiebolaget är registrerat kan du överlåta skulder och kapital till ditt bolag så att det primärt är bolaget - och inte du - som har ansvaret för skulderna. Detta kallas för inkråm.

Vanliga frågor om företagslån för enskild firma

Precis som andra bolagsformer kan även en enskild firma ansöka om företagslån. Vid ett lån till enskild firma ställs högre krav på din egen kreditvärdighet eftersom det är du som privatperson som har fullt betalningsansvar.

Det kan du göra. Den stora skillnaden mellan privatlån och lån till enskild firma är att privatlånet främst baseras på din egen kreditvärdighet medans ett lån till enskild firma även tar med bolagets affärsplan, balansräkning m.m.

Räntan på företagslånet baseras på din och bolagets kreditvärdighet och betalningsförmåga. Har du betalningsanmärkningar och en låg kreditvärdighet kan du räkna med att få betala en ganska hög ränta då kreditgivaren ser en högre risk med ditt lån. Har du däremot bra koll på ekonomin kan du bli beviljad ett lån på runt 2 - 5 %. Det är en god idé att jämföra företagslån till enskild firma innan du ansöker för att se var du kan få lägst ränta.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 4/4/2024

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.