Guider för lån och privatekonomi

Förutom att jämföra alla lån på marknaden helt kostnadsfritt här på Kreditium vill vi även kunna bidra med kunskap och information som hjälper dig att ta bättre och smartare lånebeslut. För att uppnå detta har vi här nedan samlat ett stort antal guider, allt ifrån hur du lär dig att sätta upp en budget till vad ett topplån är eller hur du förbättrar din kreditvärdighet.

Alla guider

Så här tar du bort en kreditupplysning

Så här tar du bort en kreditupplysning

För att någon ska ha rätt att ta en kreditupplysning på en privatperson krävs enligt kreditupplysningslagen att den som vill ta upplysningen har ett legitimt skäl till att göra det. Det vanligaste skälet är att du ska ingå någon form av ekonomiskt avtal med den som tar upplysningen; till exempel om du ska ta ett lån, betala en vara eller tjänst genom delbetalning eller teckna ett abonnemang där du betalar i efterskott. Ett annat giltigt skäl för någon att ta en kreditupplysning på dig kan vara att du är försenad med en betalning av en faktura och den är på väg att skickas till inkasso.

June 11, 2024
Konsumentverket om distansavtal

Kreditium förklarar distansavtalslagen för lån

Distansavtalslagen är en viktig del av konsumentskyddet i Sverige. Den reglerar avtal som ingås på distans, det vill säga avtal där köparen och säljaren inte fysiskt träffas. Lagen syftar till att ge konsumenter rättigheter och skydd när de handlar online eller via telefon. Den täcker inte bara köp av fysiska varor som en TV eller ett skrivbord, även digitala produkter som lån och krediter omfattas av lagen.

June 10, 2024
Vad är ångerrätt och hur fungerar det?

Vad är ångerrätt och hur fungerar det?

Ångerrätt innebär att du som kund har rätt att inom 14 dagar lämna tillbaka en vara eller avsluta en tjänst (till exempel ett lån) som du köpt. Ångerrätten gäller endast vid distansförsäljning, som telefonförsäljning eller näthandel, och är reglerad av Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Samma villkor gäller när du handlar på distans från ett företag i övriga EU, Storbritannien, Norge och Island som alla har liknande lagstiftning. Ångerrätten för lån regleras även av konsumentkreditlagen.

June 10, 2024

Hur påverkar inflationen räntorna på dina lån?

Inflation innebär att pengarnas värde sjunker eftersom den allmänna prisnivån går upp. Under inflation blir i princip allt dyrare och du kan köpa färre saker för samma pengar jämfört med tidigare. En hög inflation under en längre tid är skadligt för ekonomin som blir instabil. Förtroendet för staten och bankväsendet skadas då sparade pengar tappar värde. I värsta fall kan landet gå in i så kallad hyperinflation vilket innebär en extremt hög inflation som ökar i snabb takt. Detta hände Tyskland under 30-talet. Ett känt mer nutida exempel är Zimbabwe som under en period hade en inflation på 2 200 000 procent. Tillslut kostade en limpa 200 miljarder Zimbabwiska dollar.

June 7, 2024

Hur du sätter upp en betalningsplan för dina lån

Att skapa en betalningsplan är inte speciellt svårt. Dock tar det lite tid och det krävs att du har koll på dina fakturor och kontoutdrag. Här går vi igenom hur du gör, steg för steg:

June 7, 2024

Det här gäller när du vill låna till olika typer av fordon

Många långivare och banker erbjuder speciella fordonslån, där fordonet du köper blir säkerhet för lånet. Att låna med fordonet som säkerhet innebär i praktiken att banken äger fordonet till dess att lånet är helt återbetalt. Fördelen med detta är att du får en betydligt lägre ränta. Nackdelen är att det ställs vissa krav; som att du måste lägga en kontantinsats motsvarande en andel av fordonets värde.

June 7, 2024
Skillnaden på lån med och utan säkerhet

Skillnaden på lån med och utan säkerhet

Ett lån med säkerhet är ett lån där en viss tillgång fungerar som pant eller säkerhet för lånet. Till exempel kan det röra sig om en bostad som är säkerhet för ett bolån eller en bil som är säkerhet för ett billån. Att tillgången är säkerhet för lånet betyder att äganderätten till tillgången tillfaller långivaren ifall låntagaren inte kan betala. I praktiken innebär det till exempel att banken kan ta över din bostad om du inte betalar amorteringar och ränta på ditt bolån. Bostaden kan sedan säljas och pengarna användas till att betala av lånet. Detta betyder att risken för långivaren är betydligt mindre.

June 7, 2024
Man som sitter vid ett skrivbord med ett kreditkort

Vad skiljer ett snabblån mot en kontokredit?

Ett snabblån är en typ av kortsiktigt lån som ofta erbjuds av långivare online. Dessa lån är utformade för att tillgodose akuta och oväntade ekonomiska behov, men används även för konsumtion och nöje. Snabblån kännetecknas av höga räntor och avgifter, snabb handläggningstid och oftast är kraven väldigt låga för att få ett snabblån beviljat.

June 4, 2024
Penna och papper

Amortering på företagslån – hur funkar det?

Rak amortering innebär att du amorterar ett lika stort belopp varje amorteringsperiod. Har du till exempel lånat 300 000 kronor till ditt företag med löptiden 12 månader och månadsvis amortering blir varje amortering 300 000/12 = 25 000  kronor. Däremot kommer betalningen till banken inte bli samma varje månad. Detta beror på räntan som blir mindre och mindre ju mer av lånet som du betalat av.

May 28, 2024

Borgensman - vad är det?

Du blir borgensman genom att ingå som borgensman i ett låneavtal. Kortfattat innebär uppdraget att du förbinder dig att betala av låntagarens skuld, i den händelse att låntagaren inte klarar av det själv. På så sätt har du ett ansvar för att lånet ska betalas tillbaka, och samma följder som kan appliceras på låntagaren ifall lånet inte återbetalas kan appliceras på dig.

May 10, 2024
Pengar

Hur man löser dyra lån

Att lösa ett lån innebär att du betalar av en större del av lånet i en klumpsumma. Det behöver dock inte innebära att du betalar hela lånet på en gång – det går även bra att betala in en del av lånet för att på så sätt reducera hur mycket du betalar i ränta per månad. Hur mycket du betalar i ränta baseras nämligen på två saker:

April 12, 2024
Kreditium

Så använder du Kreditium.se

Står du i lånetankar men har svårt att sondera terrängen? Då är du långt ifrån ensam. Lånemarknaden består av många aktörer och produkter, så det kan vara svårt att veta vad som är bäst för dig. Som tur är kan Kreditium hjälpa dig att hitta de bästa lånen utifrån dina förutsättningar. Våra experter har tagit fram allt från guider och kalkylatorer till artiklar och jämförelser. Allt du hittar på vår sajt kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilket lån du ska teckna. På denna sida har vi samlat allt det som gör Kreditium till den enda jämförelsesajt du behöver för lån.

April 2, 2024
Pengar i spargris

Vad är kreditvärdighet?

Alla företag som lånar ut pengar måste göra en bedömning av låntagarens betalningsförmåga. Dels för att det finns en lagstiftnings som säger så, och som finns till för att motverka att individer blir överskuldsatta och tar på sig lån de inte kan betala av, men framförallt eftersom det är viktigt för långivarens affärsmodell att kunna uppskatta risken för varje enskild kund.

March 26, 2024
Soluppgång över en bank

Vad är en kreditupplysning?

Ett företag får endast ta en kreditupplysning på en privatperson om det finns ett ”legitimt behov”. Exempel på situationer när ett legitimt behov anses finnas är till exempel när du ansöker om någon typ av lån eller kredit eller om du ber om att få betala en produkt genom avbetalning eller på faktura. Andra situationer kan vara om du ingår ett avtal som innebär en långsiktig betalningsförpliktelse, som till exempel ett hyresavtal eller ett telefonabonnemang.

March 20, 2024
Trasig spargris

Så här blir du skuldfri

En av de främsta orsakerna till skuldsättning är att man har tagit på sig dyra lån som man sen får svårt att betala av. Många använder kreditkort eller tar lån för att köpa saker som de inte har råd med, vilket leder till en ackumulering av skulder. Dessutom kan oväntade utgifter, som veterinärkostnader eller bilreparationer snabbt hamna på hög och skapa en ekonomisk börda. I vissa fall tar människor små lån för att betala vardagliga utgifter som hyra eller matvaror, vilket kan leda till en skuldcykel eller skuldfälla.

March 18, 2024
Staplade pengar

Vad är en betalningsanmärkning?

Det är lätt att föreställa sig att knappt någon har en betalningsanmärkning i välfärdslandet Sverige. Men faktum är att över en halv miljon svenskar har en eller flera betalningsanmärkningar och antalet lär öka i den förutspådda lågkonjunkturens spår. I nuläget är betalningsanmärkning att betrakta som ett folkhälsoproblem och många människor mår psykiskt och fysiskt dåligt av att inte kunna betala sina räkningar i tid.

March 13, 2024
Rörlig och fast ränta - Vad är skillnaden?

Rörlig och fast ränta - vad är skillnaden

Rörlig ränta är räntan på ditt bolån som är låst i tre månader hos din bank. När du har en rörlig ränta så påverkas den av omvärldsläget var tredje månad. Så om styrräntan är i en nedåtgående trend innebär det att du kommer att behöva betala mindre, medan om styrräntan börjar gå uppåt så får du plötsligt betala mer. Viktigt att förtydliga, dina kostnader kommer inte att skifta direkt utan skiftar var tredje månad.

March 12, 2024
Ett lås

Spärra personnummer - hur gör man?

Har du tappat kontrollen över din ekonomi och känner att du har svårt att hindra dina impulser att köpa något trots att du egentligen inte har råd? Då kan en lösning vara att spärra ditt personnummer så att du inte kan ta lån eller handla på avbetalning. Här berättar vi om hur det går till.

March 11, 2024
BankID

Så här skaffar du BankID

Ja, det finns flera olika typer av BankID. Den vanligaste är Mobilt BankID och BankID på fil. Andra versioner inkluderar BankID på kort och BankID på USB. Nedan följer en lista över de olika typerna av BankID:

March 11, 2024
UCs Källor

När uppdateras uc?

Har du någonsin funderat över när och hur din kreditinformation uppdateras hos uc? Kanske har du undrat hur lång tid det tar för betalningsanmärkningar att försvinna eller hur du kan förbättra din uc-score? I den här artikeln kommer vi att prata om allt detta och ge dig en omfattande förståelse för när uc uppdateras och vad du kan göra för att påverka din kreditvärdighet.

March 11, 2024
Nummer 1 till 9

Clearingnummer till olika banker

Clearingnummer är en numerisk kod som används för att identifiera en specifik bank och dess filial. Det är en viktig del av det svenska banktransaktionssystemet och hjälper till att dirigera pengar mellan olika banker på ett säkert och korrekt sätt. Clearingnummer används främst vid överföringar och betalningar mellan olika banker för att säkerställa att pengarna når rätt destination.

March 11, 2024
Två personer håller hand

Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare är en person som tillsammans med huvudlåntagaren ansöker om och delar ansvaret för ett lån. Medlåntagaren delar således det ekonomiska ansvaret för lånet och blir en del av avtalsförhållandet gentemot långivaren. Det är vanligt att medlåntagaren och huvudlåntagaren har en personlig relation, såsom partners eller förälder och barn.

March 11, 2024
Klocka

Var kan man låna pengar snabbt 2023

Det finns många alternativ på marknaden, men det är inte alla långivare som ger dig de fördelar som ett snabbt lån bör innebära. De långivare som har kvalificerat sig på vår topplista har presterat bra i följande kategorier:

March 11, 2024
TV med grafer

Så får du billigare lån

När du letar efter billigare lån är det viktigt att förstå att definitionen av "billigt" kan variera beroende på vilken typ av lån du behöver. Till exempel kan en ränta på 30% verka hög för ett privatlån, men om du hittar ett snabblån med samma ränta kan det faktiskt vara ett av de lägsta erbjudandena på marknaden. Samtidigt hade en bolåneränta på 10% troligtvis fått dig att springa till en annan bank, men om du får ett privatlån med en ränta på 10% är du antagligen nöjd med det. Det är därför viktigt att förstå de olika lånetypernas syften och rikta sig till det som passar din situation bäst.

March 11, 2024
Blomma i en hand

Öka dina chanser att bli beviljad lån

Inkomsten påverkar din kreditvärdighet både genom dess storlek och hur tillförlitlig din inkomst är. Bankerna föredrar en jämn och stabil inkomst och din årliga inkomst bör vara större än beloppet du vill låna. Att öka sin inkomst är inte helt lätt – hade det varit det hade du förmodligen inte behövt ta ett lån. Dock finns viss möjlighet att påverka bankens bild av din inkomst. I kreditupplysningen visas din historiska inkomst som hämtas från Skatteverket och baseras på din deklaration. Eftersom dessa inkomstuppgifter är minst sex månader gammal ber många, men inte alla, långivare om kompletterande uppgifter i samband med ansökan. 

March 11, 2024
Burk med pengar

Vad är låneskydd?

Låneskydd är en typ av försäkring som ger dig som låntagare ett ekonomiskt skydd vid oväntade händelser. Försäkringen täcker vanligtvis lånebetalningar under en viss tidsperiod om du exempelvis skulle drabbas av ofrivillig arbetsförlust, sjukdom eller skada. Detta kan vara ett livsviktigt skydd för att säkerställa att du inte hamnar på efterkälken när det gäller dina ekonomiska förpliktelser. Dessutom kan låneskydd ge en slags sinnesro som är svår att få på ett annat sätt, eftersom du med ett låneskydd vet att dina lånebetalningar är försäkrade, om olyckan är framme.

March 11, 2024
Så gör du för att förlänga ett lån

Så gör du för att förlänga ett lån

SMS-lån kännetecknas av att de har en väldigt kort löptid, från 30 dagar och upp till några månader, och att de har en hög ränta. De flesta företag som ger ut sms-lån har också begränsad kundservice. I stället sker mycket av administrationen av lånen online. Ofta behöver du själv logga in i en portal eller app och själv ändra löptiden. Att förlänga lånet är sällan gratis. I samband med att du förlänger lånet ändras låneavtalet och ofta blir det en högre ränta efter förlängningen. Det kan också tillkomma en fast avgift. 

March 11, 2024
Gul bil som står framför ett hus

Vad är restvärde?

Restvärde är det förväntade värdet på en bil vid avslutet av dess avtalstid och anges ofta som en procentsats av bilens totala värde. När du tar ett billån med restvärde för att köpa en bil görs en uppskattning av bilens värde efter lånets löptid. Den återstående skulden bör då motsvara den beräknade framtida värderingen av bilen, men i och med att detta är en komplex ekvation där flera faktorer spelar in är det inte alltid så att det förväntade restvärdet blir samma som det slutgiltiga restvärdet. En sak är dock säker – en bil minskar alltid i värde över tid, frågan är bara hur mycket. Faktorer som används för att beräkna restvärde är bland annat följande:

March 11, 2024
SEKKI-blankett

Vad är SEKKI?

I enlighet med de regler som fastställts av Europeiska bankmyndigheten (EBA) är kreditgivare inom EU skyldiga att tillhandahålla SEKKI-information till låntagare. Detta gäller för de flesta konsumentkrediter och utgör en viktig del av att skydda konsumenternas intressen. Kravet på att tillhandahålla SEKKI gäller dock inte för fakturakrediter, vissa räntefria kontokrediter eller värdepapperskrediter. Finansinspektionen är ansvarig för att säkerställa att kreditgivare uppfyller dessa krav.

March 11, 2024
Billån utan kontantinsats

Billån utan kontantinsats - Fördelar

Innan du beslutar dig för att ta ett billån utan kontantinsats är det viktigt att göra ett noggrant övervägande för att säkerställa att ett billån överhuvudtaget är det rätta beslutet för dig. Nedan går vi igenom några olika punkter och saker som du bör tänka på, innan du skriver upp dig på lånet.

March 11, 2024
Riskerna med låneförmedlare

Undvik att bli lurad av oseriösa låneförmedlare

En låneförmedlare är en mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlare erbjuder en enkel och smidig process för att hitta lämpliga banker och lån. Det hela börjar med att en låntagare ansöker om ett lån hos en låneförmedlare. Därefter skickar låneförmedlaren ut en kopia av låneansökan till sina samarbetspartners. De banker som är villiga att bevilja lånet kommer återkoppla till låneförmedlaren med ett erbjudande. Sedan får låntagaren välja fritt bland de banker som har återkommit med ett erbjudande.

March 11, 2024

Flytta billån

Det finns flera skäl till varför någon kan överväga att byta billån. En av de vanligaste anledningarna är för att hitta bättre villkor och lägre räntor. Om du har haft ditt billån under en längre tid och räntorna har sjunkit sedan du först tecknade det, kan det vara värt att undersöka om du kan få ett bättre erbjudande någon annanstans. Dessutom kanske din ekonomiska situation har förändrats, vilket kan göra att du behöver omförhandla dina lån för att bättre passa din budget.

March 11, 2024

Frågor och svar

Ja, vi arbetar alltid aktivt med att uttöka antalet guider så att ni, våra besökare, skall kunna ta del av all information ni behöver på ett och samma ställe.

Alla våra guider är skrivna av våra experter inom ekonomi och lån. Innan en guide kommer till så gör skribenten grundlig research för att säkerställa att den information ni tar del av är korrekt och aktuell.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.