Företagslån till nystartat företag

Som nystartat företag kan det vara svårt att få företagslån beviljat från banken. Det är emellertid inte så konstigt eftersom det inte finns några uppgifter som kan visa på exempelvis omsättning och lönsamhet. Det är dock långt ifrån omöjligt att få ett lån för ett nystartat företag. Om du exempelvis har drivit ett annat förtag förut som visar hög omsättning och stor lönsamhet kan det vara grund för att få ett beviljat lån. Ytterligare alternativ är att ta in en partner i företag som är väletablerad inom branschen, och som således kan gå i god för dig.

Lendo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
50 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
6 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Krea
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
30 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
50 000 kr
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Ja
Creddo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
10 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Kompar Företagslån
Lånebelopp, lägsta
20 000 kr
Lånebelopp, högsta
1 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Toborrow
Lånebelopp, lägsta
30 000 kr
Lånebelopp, högsta
20 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Froda
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
3 mån - 3 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Qred
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
2 000 000 kr
Löptid
6 mån - 2 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej

Alla lån till nystartat företag

Det finns tre stycken företagslån som sticker ut bland de som erbjuder lån till helt nystartade företag. De tre är Froda, Krea och Qred. Vi kommer dyka ner lite djupare och förklarar skillnaden mellan dem och fördelarna med respektive.

1) Froda - Nystartslån på upp till 50 000 kr

Via Froda kan du ansöka om lån till ett nystartat företag genom en låneprodukt som man kallar för "nystartslån". Detta är ett företagslån som är inriktade på helt nystartade företag som varit igång mindre än sex månader. Lånet går att få beviljat till alla svenska bolagsformer (enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag)

Till skillnad från Frodas andra företagslån så behöver inte du visa upp banktransaktioner för ditt bolag eller andra underlag för att visa upp någon omsättning. Då företaget är nystartat tar man istället kreditupplysning på dig som ägare som ligger till grund för om lånet blir beviljat eller ej.

Det går att ansöka om upp till 50 000 kr och du får besked inom bara några timmar om du uppfyller kraven för att få låna.

Fördelarna med Froda är att de har snabba utbetalningar och inte gör en UC-kontroll när du ansöker om Nystartslån. De har dessutom flera alternativ för återbetalning. Det kostar inget att lösa sitt lån i förtid om man skulle vilja.

2) Krea - hittar bästa lånet till nystartade företag

Även hos Krea finns möjligheten till lån för företag som är helt nystartade. Det finns emellertid några grundläggande saker som krävs för att din ansökan ska kunna beviljas:

  • Du måste kunna visa upp minst 6 månaders bokföring.
  • Företaget måste ha en omsättning på minst 50 000 kr.

Då det nystartade företaget inte har någon fin historik att visa upp är personlig borgen viktig när man ansöker om lån till nystartade företag genom Krea. Du behöver därför gå i borgen för företagslånet och din privatekonomiska situation är det som till stor del avgör om lånet blir beviljat eller inte.

Fördelarna med Krea är att det är enkelt att ansöka och tar inte mer än 2 minuter. Du fyller i hur mycket du vill låna, organisationsnummer och information om företaget.

Krea är en jämförelsetjänst som tar kontakt med ett 20-tal långivare inom företagslån, trots detta görs det bara en UC-förfrågan. Inom 2 dagar har du fått ett flertal låneerbjudanden som du kan ta ställning till. Väljer du att acceptera ett lån kan du sedan få utbetalning redan samma dag som du signerar skuldebrevet.

3) Qred - gör egen kreditbedömning av nystartade företag

Även Qred accepterar ansökningar om företagslån från nystartade företag. Till skillnad från större banker, och många andra mindre långivare, så gör Qred en egen kreditbedömning.

Det som händer när du ansöker om lån hos stora banker är att de gör en kreditbedömning. Ditt företag kommer emellertid inte att få någon särskilt hög kreditrating eftersom företaget är nytt. Sammanfattningsvis kommer du därför inte att få ett stort lån beviljat.

Med Qreds egna bedömning slipper du det här problemet. Även om Qred givetvis vill ha någon form av säkerhet för ditt lån kommer de basera sin bedömning på dig, och ditt företag.

Fördelarna med Qred är att du kan få ett låneerbjudande inom en timme och snabb utbetalning på lånet om det blir beviljat.

Kan ett nystartat företag få företagslån?

Det finns goda möjligheter att få företagslån även för ett nystartat företag. Det är dock viktigt att du ser det som en "pitch", och att du är väl förberedd när du ska ansöka om ditt lån.

Några bra saker att tänka på inför att du ansöker om lån till ditt nystartade företag:

  • Visa att du har framtidsplaner, och vilka visioner du har för ditt företag.
  • En tydlig affärsplan är viktigt att ha. Skriv ner den på papper, den ska vara realistisk och genomtänkt. Se det inte som att du skriver affärsplanen bara för att få företagslånet - det kan vara bra att få ner dina idéer på papper ändå så att du själv ser om framtidsplanerna för ditt företag är realistiska eller inte.
  • Referenser som långivaren kan ringa till kan i vissa fall vara bra att ha.
  • Vad ska du ha pengarna till? Uppvisa att du har en startbudget. Du bör veta exakt hur mycket pengar du behöver, och dessutom hur de ska spenderas. Det är väldigt viktigt att på ett tydligt sätt kunna motivera varför du behöver låna.
  • Slutligen är det såklart väldigt bra att ha säkerheter för lånet. Du - eller någon annan - bör kunna gå i borgen för lånet som en säkerhet. Personen som går i borgen för lånet bör ha en bra privatekonomisk situation (helst inga blancolån eller betalningsanmärkningar) och vara medveten om vad det innebär att bli borgensman.

Fördelar med företagslån för nystartat företag

Det finns många fördelar med att ta ett företagslån för ett nystartat företag. Dels kan det vara mycket svårt att få igång ett företag utan en startbudget, det behövs helt enkelt kapital. Oavsett vad det är för företag som du tänker starta.

För aktiebolag kan det behövas pengar för att få ihop pengar till aktiekapitalet. Samma kapitalbehov behövs inte för andra bolagsformer men även här kan det behövas pengar för att köpa in inventarier, kontorsmaterial och göra andra investeringar.

Vidare är det viktigt att hålla isär din privata ekonomi och företagets ekonomi. Inte minst om ni är flera som driver företaget tillsammans. Därför kan det vara bättre att låna pengar från en extern långivare än att ta av egna besparingar.

Skillnaden mellan lån till nytt AB och enskild firma

Den stora skillnaden mellan lån till aktiebolag eller enskild firma är vem som är betalningsansvarig. För ett aktiebolag är inte aktieägarna personligt betalningsansvariga utan bolaget står på lånet som en så kallad juridisk person. Detta till skillnad från enskild firma där den enskilda näringsidkaren är personligt ansvarig för de lån som tas.

Man tar alltså på sätt och vis en större risk genom att låna pengar till en ny enskild firma. Se därför till att planera ditt låntagande och undvik att låna mer pengar än du behöver. När du lånar till enskild firma kan du även överväga att ta ett privatlån då ditt bolags ekonomi ändå är så nära sammankopplat med bolagets ekonomi.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 12/15/2022

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.