Räntefritt lån – Smslån utan ränta

Det finns räntefritt lån där du kan låna pengar utan ränta under en bestämd period. Oftast gäller det endast nya kunder som snabbt kan ta ett så kallat sms lån utan ränta och vanlig löptid är mellan 14 och 30 dagar. Men det är helt klart fördelaktigt om det inte tillkommer andra kostnader och avgifter som uppläggningsavgift. Anledningen till det här är att när man ansöker om ett lån eller privatlån hos en bank eller långivare, så tar denne alltid en stor risk. Denna risk kompenserar man genom att långivaren oftast tar ut en kostnad i form av ränta.

Faktaruta om Credifi
Credifi
Belopp
2 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Ränta
39,50 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Lumify
Lumify
Belopp
2 000 - 70 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Ränta
39,50 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras inte
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Ferratum
Ferratum
Belopp
1 000 - 45 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Ränta
39,60 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
21 år
Faktaruta om Brixo
Belopp
3 000 - 30 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Ränta
25,95 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Slantar.nu
Slantar.nu
Belopp
10 000 - 30 000 kr
Löptid
1 - 5 år
Ränta
25,00 %
Direktutbetalning
Nej
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
20 år
Faktaruta om Klara lån
Klara lån
Belopp
2 000 - 70 000 kr
Löptid
1 - 8 år
Anslutna banker
10
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Loanstep
Belopp
3 000 - 25 000 kr
Löptid
5 mån - 2 år
Ränta
15,40 - 38,40 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Merax
Merax
Belopp
3 000 - 30 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Ränta
39,48 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Kundfinans
Kundfinans
Belopp
1 000 - 30 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Ränta
39,80 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras inte
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Saldo
Saldo
Belopp
1 000 - 6 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Ränta
19,50 - 39,50 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år

Vad innebär sms lån utan ränta?

Det bästa med ett sms lån eller snabblån utan ränta är att du inte betalar något för lånet, förutom amorteringen då. Vid sms lån utan ränta kan det dock tillkomma andra avgifter istället, som uppläggningsavgift och aviavgifter. En del långivare tar helt enkelt ut andra kostnader istället för ränta för att öka sina intäkter.

Var noga med att läsa villkoren innan du ansöker om ett lån. Ett snabblån utan avgifter är således ett lån helt utan andra avgifter, det enda du betalar är amorteringen på lånet.

Det går även att låna pengar helt utan ränta, löptiden på ett sådant lån är kort - ofta behöver lånet vara återbetalt inom 14 eller 30 dagar.

Hur gör man för att låna utan ränta?

Man kanske kan tycka att det borde vara svårt att få låna utan ränta, men det är det inte. Att ansöka om ett lån utan ränta är inte mer avancerat än att ansöka om ett smslån – snabbt och smidigt. Det som kan vara klurigt är att hitta en långivare som erbjuder just räntefria lån. Men vi har här listat alla de långivare som erbjuder detta. Vi redogör här nedan hur du kan ansöka om ett räntefritt lån:

  1. Välj först ett av de erbjudanden som vi listar här på sidan.
  2. Sedan klickar du på ”Till ansökan” och påbörjar låneansökan på långivarens webbplats. Det går blixtsnabbt att skicka iväg en ansökan och svaret har du oftast direkt på skärmen.
  3. I själva ansökan får du fylla i personuppgifter och uppgifter om inkomst, boende och mer.
  4. När du sedan får pengarna på kontot beror på långivare och vilken bank du har.

Om du är osäker eller har funderingar eller frågor, kontakta då långivarens kundtjänst för att få hjälp. Ofta går det att chatta direkt på webbplatsen eller ringa deras support.

Ökning av antal räntefria lån

Antalet långivare som erbjuder räntefria lån ökar hela tiden. Anledningen till detta är den stora konkurrensen om konsumtionslån som finns på marknaden idag. Alla aktörer har såklart olika strategier för att locka till sig kunder men ett syfte med att erbjuda ett räntefritt lån är således att locka till sig kunder.

Nya smslån med 30 dagar utan ränta

Flera kredit- och långivare som är helt nya aktörer på marknaden erbjuder dig att låna 30 dagar utan ränta. Det är oftast sms lån eller kontokrediter till nya kunder, där de erbjuder dig att låna 30 dagar räntefritt. Snabba och räntefria kontokrediter kan vara det bästa med sms lån som du tar första gången. Att låna pengar snabbt utan ränta kan vara en bra räddning i akut situation.

Att tänka på när du tar ett räntefritt lån

Nedan kommer vi redogöra vad som är viktigt att tänka på innan du ansöker om ett räntefritt lån:

  • Ett räntefritt lån behöver inte vara kostnadsfritt. Flera avgifter kan tillkomma och i värsta fall blir det räntefria lånet ännu dyrare än vad ett vanligt smslån skulle bli med ränta. Bland de vanligaste avgifterna man vill vara utan är den uppläggningsavgift som kommer med många långivare.
  • Oftast innebär ett räntefritt lån en väldigt kort löptid på 14, 24 eller 30 dagar. Det finns också sällsynta kreditgivare som marknadsför räntefritt i 60, 90 och 120 dagar. Men oavsett vilket tidsspann det gäller, var alltid säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid.
  • En missad inbetalning kan innebära dyra kostnader och i värsta fall får du en betalningsanmärkning.
  • Läs alltid villkoren väldigt noga, speciellt om kostnader anges i procent.
  • Lånet är endast räntefritt en förutbestämd period, vanligtvis 30 dagar. När du skall avgöra om lånet är dyrt eller inte så bör du inte enbart stirra dig blind på räntan. Kolla även på totalkostnaden för lånet.

Privatlån och blancolån som är räntefria

Det finns alltså långivare som erbjuder smslån och snabblån helt räntefritt. När det handlar om lite större lån såsom privatlån och blancolån så tar långivaren en mycket större risk. Det är lite skillnad på att gå i förlust med några tusenlappar på ett smslån än att gå i förlust med flera hundra tusen på ett privatlån.

Därför finns det idag inget privat- eller blancolån som är helt räntefritt. Men det finns långivare som erbjuder några räntefria månader. Det innebär att låntagare under någon eller några månader på året kan använda pengarna som skulle gått till ränta till någonting annat istället.

Det finns faktiskt fördelar med att låna med ränta. En av dom är att en del av räntekostnaderna på lån är avdragsgilla. Detta innebär att du får dra av 30% av ränteutgifter upp till 100 000 kr och därefter 21%. Alltså behöver räntekostnaden inte vara så dyr.

Risker med lån utan ränta

Det finns ingen speciell risk kopplad till att låna pengar utan ränta. Långivaren kan eventuellt ta ut onödigt dyra avgifter istället för en kostnad i form av ränta. Sen finns det en risk om du som låntagare inte kan betala tillbaka lånet inom löptiden. Ett smslån utan ränta har ofta en löptid på mellan 14 och 30 dagar, vilket kan kännas kort om du tar ett större lån.

Om du skulle missa inbetalningen kan detta medföra stora kostnader. I värsta fall kan det leda till en betalningsanmärkning vilket försämrar din kreditvärdighet. Detta är dock inget specifikt för just lån utan ränta utan gäller alla lånetyper.

Samla lån – Guide för lägre ränta

Om du är ute efter ett större lånebelopp kan det vara en bra idé att istället sträva efter en låg ränta. Det är ett bra alternativ till att jaga en massa räntefria lån som oftast har en väldigt kort löptid. Ett annat alternativ som kan rekommenderas är ett samlingslån. Det innebär att du samlar dina mindre lån till ett enda större lån och får en lägre ränta.

Om du till exempel har flera mindre lån på totalt 200 000 kr med en genomsnittlig ränta på 10% och tar ett blancolån på 200 000 kr med en låg ränta på 4%, så sänks din ränta med 6 procentenheter.

Ett annat tips för att jämföra den verkliga kostnaden av ett lån är att kolla på den effektiva räntan. Denna ränta inkluderar alla kostnader, alltså ränta och andra avgifter som är kopplade till lånet. Sedan räknas alla kostnader om till en årsränta som visar den verkliga kostnaden för hela lånet.

Låna pengar utan ränta vid billån

Det blir allt mer populärt att ansöka om billån utan ränta. Men om du lånar pengar till bil och vill göra det räntefritt, så fungerar det precis som andra räntefria alternativ. Anledningen är att billån fungerar precis som ett privatlån utan säkerhet. Det vill säga ett lån där du kan göra vad du vill med pengarna, men du har då i detta fall valt att lägga pengarna på en bil.

Konsumentkreditlagen – Räntefritt lån i 14 dagar

Det finns långivare som marknadsför att man kan låna räntefritt i 14 dagar, men att lånet sedan fortsatt löper med ränta. Enligt konsumentkreditlagen så så kan lån vara räntefria under 14 dagar om man betalar tillbaka hela lånebeloppet. Låntagaren har alltid ångerrätt och kan häva lånet inom den perioden efter att lånet tecknades.

Detta innebär att om du har tagit ett lån, men ångrar dig inom 14 dagar, så måste du betala tillbaka hela beloppet till långivaren. Enligt Konsumentkreditlagen behöver du betala ränta under perioden som lånet har löpt, vissa långivare kan dock ha mer generösa villkor. Hos Loanstep är exempelvis lånet helt räntefritt under 14 dagar förutsatt att man betalar tillbaka hela skulden inom den perioden.

Alla avgifter kopplade till lånet har man som kund rätt att få tillbaka. Om du ångrar ditt lån inom 14 dagar så behöver du inte betala någon uppläggningsavgift, aviavgift eller liknande. Hela lånet behöver vara återbetalt inom 30 dagar om man utnyttjar sin ångerrätt.

Vanliga frågor om Låna pengar utan ränta

Det tar mellan 0 - 3 dagar att få lånet utbetalt. Har du och långivaren konto hos samma bank kan du få pengarna inom 10 minuter efter att ditt lån blir beviljat.
Ja, det finns flertalen långivare som erbjuder dig att låna 30 dagar räntefritt. Ferratum och Flexlimit är två långivare med högst beviljandegrad och som erbjuder nya kunder att låna 1 månad helt utan ränta.
Ja, Ferratum och Viaconto är två stycken som ger dig räntefria sms lån i 30 dagar och du lånar också utan uppläggningsavgift.
Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 4/1/2022

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Källor