Lån utan inkomst

Om du saknar inkomst men behöver pengar har du kanske upptäckt att det inte är en helt enkel uppgift. På denna sida kommer vi gå igenom vad det är som gäller, ge dig ett par tips om vad du kan göra, vilken låneform du ska välja och ge dig svar på vanliga frågor.

Jämför alla lån utan inkomst

Faktaruta om Ferratum
Ferratum
Belopp
1 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
48,93 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
21 år
Faktaruta om Northmill
Northmill
Belopp
1 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
6,05 - 27,41 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
20 år
Faktaruta om Saldo
Saldo
Belopp
1 000 - 20 000 kr
Löptid
1 - 5 mån
Effektiv ränta
39,60 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Credifi
Credifi
Belopp
2 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
129,59 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Lumify
Lumify
Belopp
2 000 - 70 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
129,59 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras inte
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Loanstep
Belopp
3 000 - 25 000 kr
Löptid
5 mån - 2 år
Effektiv ränta
29,50 - 1 117,00 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Faktaruta om Klara lån
Klara lån
Belopp
2 000 - 150 000 kr
Löptid
1 - 8 år
Effektiv ränta
8,57 - 236,00 %
Anslutna banker
10
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Sidan innehåller annonslänkar

Kan jag låna pengar utan inkomst?

Det korta svaret på denna fråga är nej. Om du helt saknar inkomst är det väldigt svårt att få lån. Det många tänker på när de hör ordet inkomst är en lön eller en fast anställning, men det bör nämnas att inkomst inte bara handlar om lön. Inom begreppet inkomst räknas även in sjukersättning, pension och andra former av kontinuerliga summor pengar du som person får in.

Så, kan du ta lån utan fast anställning? Svaret på det är ja. Så länge du har en inkomst, även om den är låg, kan du i regel låna pengar.

Här är samtliga godkända former av inkomst:

 • Arbete
 • Pension
 • Förtidspension
 • Föräldraledig (med förutsättning att det finns en anställning i grunden)
 • Sjukersättning från Försäkringskassan (med förutsättning att det finns en anställning i grunden)
 • Livränta
 • Familjehem

Du kan med andra ord inte ta lån utan inkomst, men inom begreppet inkomst ryms betydligt mer än vad många tror. Tänk på att studiemedel, aktivitetsersättning och andra bidrag inte räknas som inkomst

Bäst lån utan inkomst 2022

Här nedan hittar du en samlad topplista över alla smslån utan krav på fast inkomst eller anställning 2022. Medans dessa långivare fortfarande ställer någon form av krav på inkomst så är det lågt eller så godkänns alternativ inkomst så som pension eller sjukpenning. Det finns goda möjligheter att ta lån utan fast anställning och utan uc, men även i vissa fall då du har betalningsanmärkning.

5 tips till dig som behöver låna pengar utan inkomst

Om du inte har någon inkomst och vill låna pengar utan fast anställning finns det ett par saker som du kan göra för att förbättra dina chanser.

 • Tips #1 – Ansök tillsammans med någon annan

  När du ansöker tillsammans med någon annan kallas det att ansöka med en borgensman. Borgensmannen förbinder sig att betala tillbaka skulden om du inte klarar av att fullgöra den förpliktelse som det innebär att betala av din skuld. Detta är givetvis ett stort åtagande av borgensmannen, så ofta är det en förälder eller syskon som är borgensman.

 • Tips #2 – Undvik uc-slagning

  Om din kreditvärdighet hos UC AB tynger ner dig kan du vända dig till en långivare som använder ett annat kreditupplysningsbolag, som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. Dessa bolag delar inte uppgifter om de upplysningar de har gjort med varandra, vilket innebär att din kreditvärdighet kan se betydligt bättre ut via en kreditupplysning från Bisnode än en från UC AB.

 • Tips #3 – Försök höja din inkomst

  Utöver att se över allt som kan räknas som inkomst i stycket ovan kan det ibland vara läge att jobba på att höja sin inkomst. Detta är givetvis inget man gör i en handvändning, men om du inte är nöjd med din ekonomiska situation kan det eventuellt finnas jobb som du är kvalificerad för som betalar bättre än det du har för tillfället. Om du lägger tid och ansträngning på att förbättra din ekonomiska situation kan det leda till väldigt goda resultat.

 • Tips #4 – Prata med långivare

  Var inte rädd för att höra av dig till långivare och ställa frågor. Även om du inte har någon inkomst, eller om din inkomst är låg, pratar de gärna med dig om vad som krävs för att de ska godkänna ett lån. Precis som du vill låna pengar vill de ha en ny kund!

 • Tips #5 – Undvik lån

  Detta tips kanske låter kontraproduktivt, men det bör ändå nämnas. Om du inte har någon inkomst, och om tipsen ovan inte fungerar, då kanske det i dagsläget inte är en god idé att ta ett nytt lån. Det innebär inte att du aldrig kommer kunna ta ett lån. Förhoppningsvis ser din ekonomi bättre ut i framtiden, och då kommer långivarna antagligen vara mer mottagliga.

Vilken låneform skall jag välja?

För dig som vill låna pengar utan inkomst eller ta ett lån med låg inkomst är alternativen inte lika många som om du har fast anställning och en i allmänhet god ekonomi. Här nedan följer de olika låneformerna och vad som gäller.

Privatlån

Privatlån (även kallat blancolån) används när du behöver låna mer än vad du får via ett sms-lån. Till skillnad från ett bolån där bostaden är en form av säkring för banken ligger blancolånet helt och hållet på dig som privatperson. Därför krävs det en inkomst för att ta ett sådant lån, men ibland kan du få ett sådant lån utan fast anställning om du kan visa att du kontinuerligt får in en viss summa pengar varje månad.

Går det att ta ett sådant lån utan inkomst? Nej.

Går det att ta ett sådant lån utan fast anställning? Det är svårare, men kan gå.

Avbetalning

Att köpa på avbetalning är en form av lån, och det kostar mindre än ett smslån om du har som avsikt att använda lånet för konsumtion. Du behöver en inkomst för att köpa på avbetalning, men tänk på att denna inkomst inte behöver komma från förvärvsarbete.

Kan man köpa på avbetalning utan inkomst? Nej.

Kan man köpa på avbetalning utan fast anställning? Ja.

Snabblån & sms-lån

Det går inte att ta ett smslån utan inkomst, men din inkomst behöver inte vara hög för att din ansökan ska godkännas. Ofta kan du exempelvis låna 5000 utan fast inkomst, och det går i regel bra att ta lån med låg inkomst, som exempelvis om du får sjukersättning eller jobbar deltid.

Kan man ta smslån utan inkomst? Nej.

Kan man ta smslån utan fast anställning? Ja, fast anställning krävs inte för att bli beviljad ett smslån utan inkomst.

Bolån

Det går inte att få ett bolån om du inte har en inkomst. Alla storbanker kräver även att du har fast anställning eller eget företag för att få ett bolån. Om du frilansar eller har en annan ovanlig arbetsform finns det banker som kan godkänna din bolåneansökan. Oftast rör det sig om mindre banker som Bluestep eller Nordax.

Kan man teckna ett bolån utan inkomst? Nej.

Kan man teckna ett bolån utan fast anställning? Det är svårare att ta lån utan fast jobb, men kan gå.

Som låginkomsttagare har man sällan stora valmöjligheter när det kommer till valet av låneform eller ens långivare.

Lån utan inkomst med betalningsanmärkning

Att låna utan inkomst är i sig svårt, men om du både saknar inkomst och har betalningsanmärkning är det i princip omöjligt att få en godkänd låneansökan. Om din inkomst är låg istället för obefintlig ökar dock dina chanser. Om du exempelvis varje månad får föräldrapenning räknar långivaren in det som inkomst. Detta leder till att du troligtvis kan teckna ett lån på en mindre summa pengar, trots låg inkomst och betalningsanmärkning.

Att låna pengar utan inkomst är riskfyllt

Tänk på att det alltid är en risk att låna pengar. Även om du har bra inkomst eller en fast anställning kan saker och ting hända i livet som drastiskt sänker din inkomst. Exempelvis kan du bli av med jobbet, skada dig så att du inte längre kan jobba eller bli långtidssjukskriven. Om du betänker riskerna för lån med inkomst blir riskerna för ett lån utan inkomst ännu större.

Istället för att låna pengar utan inkomst kan det vara värt att se över andra alternativ. Istället för att gå till en långivare kanske du kan gå till en närstående? Faktumet att du inte har tillgång till pengar kan även vara en signal att det är dags att försöka få in mer pengar kontinuerligt. Se över dina alternativ att öka dina inkomster och skjut upp tankarna på att låna pengar om det inte är absolut nödvändigt.

Vanliga frågor om Låna pengar utan inkomst

Ja, långivare som till exempel Viaconto kräver att du har någon form av inkomst för att få låna. Det kan vara deltidjobb, provanställning, a-kassa, pension eller föräldrapenning.
Nej, du behöver ha någon form av inkomst. Till exempel ett deltidsjobb, studielån, a-kassa eller pension. Det finns däremot långivare med väldigt låga inkomstkrav. Kredit365 har ett krav på endast 20 000 kr per år. Expresskredit, Daypay, Nanokredit och Nanoflex har låga 50 000 kr per år.
Det tar vanligtvis mellan 1 - 3 dagar att få sina pengar. Men titta efter långivare med direkt utbetalning till den bank som du använder. Då kan du få pengarna redan samma dag. Rekommenderat är att ansöka under kunservice öppettider.
Nej, du måste ha en inkomst även för att ta smslån.
Nej, alla lån kommer med någon form av krav från den som lånar pengar.
Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 12/2/2022

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.