Lån utan inkomst

Är det verkligen möjligt att låna pengar utan inkomst? Det korta svaret är nej, saknar du helt inkomst så kommer du inte heller kunna ansöka om lån. Att låna med alternativ inkomst exempelvis om du har inkomst genom pension eller sjukpenning så finns möjligheten att ansöka om lån. Att ta "smslån utan inkomst" är alltså inte möjligt utan är en term som bankerna slänger med för att locka in kunder. Läs mer här nedan om vad "lån utan inkomst" faktiskt är och vilka möjligheter du har att låna pengar då du har låg- eller alternativ inkomst.

Jämför alla lån utan inkomst

Ferratum
Belopp
1 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
51,84 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
21 år
Lendo
Belopp
10 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
2,95 - 29,95 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Credifi
Belopp
2 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
190,41 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Advisa
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,06 - 29,99 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Klara lån
Belopp
5 000 - 500 000 kr
Löptid
1 - 8 år
Effektiv ränta
8,57 - 236,00 %
Anslutna banker
10
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Axo Finans
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
2,99 - 29,34 %
Anslutna banker
37
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Lumify
Belopp
2 000 - 70 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
190,41 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras inte
Åldersgräns
18 år
Saldo
Belopp
1 000 - 20 000 kr
Löptid
3 mån - 3 år
Effektiv ränta
26,50 - 74,40 %
Direktutbetalning
Dygnet runt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Belopp
10 000 - 25 000 kr
Löptid
5 mån - 3 år
Effektiv ränta
32,45 - 961,00 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Sidan innehåller annonslänkar

Kan jag låna pengar utan inkomst?

Nej, att ta lån utan inkomst är inte möjligt. Om du helt saknar inkomst så har du inte heller möjligheten att återbetala ett lån och bankerna kommer då inte vilja ha dig som kund. Det som däremot är möjligt är att ta lån med låg- eller alternativ inkomst. En alternativ inkomst kan till exempel vara pension eller sjukpenning.

Det är alltså inte alltid ett krav att du har inkomst genom arbete, så länge långivaren ser att du har en tillräckligt god inkomst för att klara av ditt önskade lån så kan de vara villiga att bevilja din ansökan.

Så, kan du ta lån utan fast anställning? Svaret på det är ja. Så länge du har en inkomst, även om den är låg, kan du i regel låna pengar.

Här är samtliga godkända former av inkomst:

 • Arbete
 • Pension
 • Förtidspension
 • Föräldraledig (med förutsättning att det finns en anställning i grunden)
 • Sjukersättning från Försäkringskassan (med förutsättning att det finns en anställning i grunden)
 • Livränta
 • Familjehem

Tre snabba frågor om att låna utan inkomst

Här har vi sammanställt de fem vanligaste frågorna som dyker upp bland våra besökare när lån utan inkomst är på tal.

 • Kan man låna pengar om man är arbetslös?

  Ja, det är möjligt att låna pengar som arbetslös om du har annan inkomst genom exempelvis pension eller sjukpenning.

 • Får man ta lån utan fast jobb?

  Ja, det går att få ett lån utan fast jobb. Det är allt vanligare med olika anställningsformer likt tillsvidareanställning, visstidsanställning och timanställning. Ett fast jobb är alltså inte alltid ett krav för beviljat lån.

 • Hur mycket kan man låna som timanställd?

  Hur mycket du kan låna avgörs av hur hög din inkomst är, om du har bra eller dålig kreditvärdighet och mycket mer.

Bäst lån utan inkomst 2023?

Här nedan hittar du en samlad topplista över alla smslån utan krav på fast inkomst eller anställning 2023. Medans dessa långivare fortfarande ställer någon form av krav på inkomst så är det lågt eller så godkänns alternativ inkomst så som pension eller sjukpenning. Det finns goda möjligheter att ta lån utan fast anställning och utan uc, men även i vissa fall då du har betalningsanmärkning.

5 tips till dig som vill låna pengar utan inkomst

Om du inte har någon inkomst och vill låna pengar utan fast anställning finns det ett par saker som du kan göra för att förbättra dina chanser.

 • Tips #1 – Ansök tillsammans med någon annan

  När du ansöker tillsammans med någon annan kallas det att ansöka med en borgensman. Borgensmannen förbinder sig att betala tillbaka skulden om du inte klarar av att fullgöra den förpliktelse som det innebär att betala av din skuld. Detta är givetvis ett stort åtagande av borgensmannen, så ofta är det en förälder eller syskon som är borgensman.

 • Tips #2 – Undvik uc-slagning

  Om din kreditvärdighet hos UC AB tynger ner dig kan du vända dig till en långivare som använder ett annat kreditupplysningsbolag, som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. Dessa bolag delar inte uppgifter om de upplysningar de har gjort med varandra, vilket innebär att din kreditvärdighet kan se betydligt bättre ut via en kreditupplysning från Bisnode än en från UC AB.

 • Tips #3 – Försök höja din inkomst

  Utöver att se över allt som kan räknas som inkomst i stycket ovan kan det ibland vara läge att jobba på att höja sin inkomst. Detta är givetvis inget man gör i en handvändning, men om du inte är nöjd med din ekonomiska situation kan det eventuellt finnas jobb som du är kvalificerad för som betalar bättre än det du har för tillfället. Om du lägger tid och ansträngning på att förbättra din ekonomiska situation kan det leda till väldigt goda resultat.

 • Tips #4 – Prata med långivare

  Var inte rädd för att höra av dig till långivare och ställa frågor. Även om du inte har någon inkomst, eller om din inkomst är låg, pratar de gärna med dig om vad som krävs för att de ska godkänna ett lån. Precis som du vill låna pengar vill de ha en ny kund!

 • Tips #5 – Undvik lån

  Detta tips kanske låter kontraproduktivt, men det bör ändå nämnas. Om du inte har någon inkomst, och om tipsen ovan inte fungerar, då kanske det i dagsläget inte är en god idé att ta ett nytt lån. Det innebär inte att du aldrig kommer kunna ta ett lån. Förhoppningsvis ser din ekonomi bättre ut i framtiden, och då kommer långivarna antagligen vara mer mottagliga.

Hur väljer jag rätt låneform?

För dig som vill låna pengar utan inkomst eller ta ett lån med låg inkomst är alternativen inte lika många som om du har fast anställning och en i allmänhet god ekonomi. Att välja rätt typ av lån när du behöver låna pengar med alternativ inkomst är därför mycket viktigt och i regel hamnar valet mellan smslån eller kontokrediter.

Här nedan följer de låneformer där du har störst chans för beviljat lån:

Smslån utan inkomst?

Smslån utan inkomst (även kallat snabblån utan inkomst) är den vanligaste låneformen för de som behöver låna pengar då man saknar en fast inkomst. Smslån kännetecknas av låga inkomstkrav, det faktum att de går att få utan uc-slagning och att utbetalning vanligtvis sker inom 24 timmar.

Det gör att den här låneformen lämpar sig väl för dig som behöver kunna låna pengar utan inkomst, men som tyvärr kommer med en mycket hög kostnad. Smslån utan inkomst är ökända för att ha skyhöga räntor, dyra avgifter och väldigt korta löptider. Du ges alltså möjligheten att ta lån utan fast anställning men lånets kostnad är inte alls anpassad utefter den situation du befinner dig i.

Det här är ytterst viktigt att ha i åtanke innan du ansöker om ett nytt smslån. Det är högst troligt att du redan har en ekonomiskt ansträngd situation och att då teckna ett nytt högkostnadslån är sällan att rekommendera. Har du möjligheten bör du avvakta tills dess att du har en mer stabil eller högre inkomst och på så sätt kan vända dig till kreditgivare som erbjuder mer förmånliga lån så som privatlån.

Finns det sms lån utan krav?

Precis som att det inte finns smslån utan inkomst så finns det inte heller sms lån utan krav. Skulle du stöta på en långivare som marknadsför sin produkt med att det inte ställs några krav på dig som låntagare så bör du se upp. Det finns inga seriösa långivare som kan eller får erbjuda sms lån utan krav. Vissa krav måste alltid finnas enligt lag, sen huruvida dessa är låga eller ej är en annan fråga.

Har du svårt att få lån på grund av just låg eller alternativ inkomst så bör du söka upp den långivare som har lägst krav, men förvänta dig aldrig att hitta ett sms lån utan krav, dessa existerar ej.

Kreditgivare som erbjuder smslån utan inkomst?

Här nedan har vi sammanställt en topplista över de smslån som ställer lägst krav på inkomst eller som tillåter alternativ inkomst. Som vi gått igenom så finns det inga lån, oavsett låneform, som betalar ut lån till kunder som helt saknar inkomst.

Kontokrediter utan inkomst?

Kontokrediter har många likheter med smslån. En kontokredit är nästan alltid, precis som smslån, klassad som en högkostnadskredit. En kreditlina går oftast också få utan en uc-slagning och belopp samt löptider är nästan identiska med smslån. Den stora skillnaden här är att en kontokredit är en löpande kredit, mycket likt ett kreditkort men utan det fysiska plastkortet.

I och med att ränta endast betalas för den del av din löpande kredit som du aktivt använder så kan det här bli en mycket snällare låneform gentemot smslån. Möjligheterna med att få denna låneform beviljad då du behöver ta lån utan jobb är likvärdiga med om du hade ansökt om ett smslån.

Bäst kreditkonton utan fast inkomst?

Även om en kontokredit vid en första anblick kan verkar som ett mycket bättre alternativ än ett smslån så finns det vissa fallgropar att se upp för. Exempelvis så har vissa kontokrediter uttagsavgifter, dyra uppläggningsavgifter och aviavgifter. Se till att du jämför kostnaderna noggrant innan du gör ditt val.

Som låginkomsttagare har man sällan stora valmöjligheter när det kommer till valet av varken låneform eller långivare.

Lån utan inkomst med betalningsanmärkning?

Att låna utan inkomst är i sig svårt, men om du både saknar inkomst och har betalningsanmärkning är det i princip omöjligt att få en godkänd låneansökan. Om din inkomst är låg istället för obefintlig ökar dock dina chanser. Om du exempelvis varje månad får föräldrapenning räknar långivaren in det som inkomst. Detta leder till att du troligtvis kan teckna ett lån på en mindre summa pengar, trots låg inkomst och betalningsanmärkning.

Att låna pengar utan inkomst är riskfyllt

Tänk på att det alltid är en risk att låna pengar. Även om du har bra inkomst eller en fast anställning kan saker och ting hända i livet som drastiskt sänker din inkomst. Exempelvis kan du bli av med jobbet, skada dig så att du inte längre kan jobba eller bli långtidssjukskriven. Om du betänker riskerna för lån med inkomst blir riskerna för ett lån utan inkomst ännu större.

Istället för att låna pengar utan inkomst kan det vara värt att se över andra alternativ. Istället för att gå till en långivare kanske du kan gå till en närstående? Faktumet att du inte har tillgång till pengar kan även vara en signal att det är dags att försöka få in mer pengar kontinuerligt. Se över dina alternativ att öka dina inkomster och skjut upp tankarna på att låna pengar om det inte är absolut nödvändigt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är det alltså fullt möjligt för dig att ta lån utan fast inkomst men inte möjligt att låna pengar då du helt saknar inkomst. Smslån eller en kontokredit kommer vara de två låneformer som huvudsakligen är tillgängliga för dig vilket gör att du kommer få räkna med höga räntor. Det gäller alltså att du är extra försiktig när du, trots avsaknaden av fast inkomst, väljer att ansöka om lån. Att göra din redan ekonomiskt anstränga situation än mer ansträngd kan leda till svåra konsekvenser likt betalningsanmärkningar och skuldsättning.

Vanliga frågor om att låna pengar utan inkomst

Ja, långivare som till exempel Viaconto kräver att du har någon form av inkomst för att få låna. Det kan vara deltidsjobb, provanställning, a-kassa, pension eller föräldrapenning.

Nej, du behöver ha någon form av inkomst. Till exempel ett deltidsjobb, studielån, a-kassa eller pension. Det finns däremot långivare med väldigt låga inkomstkrav. Kredit365 har ett krav på endast 20 000 kr per år. Expresskredit, Daypay, Nanokredit och Nanoflex har låga 50 000 kr per år.

Det tar vanligtvis mellan 1 - 3 dagar att få sina pengar. Men titta efter långivare med direkt utbetalning till den bank som du använder. Då kan du få pengarna redan samma dag. Rekommenderat är att ansöka under kunservice öppettider.

Nej, du måste ha en inkomst även för att ta smslån.

Nej, alla lån kommer med någon form av krav från den Hm som lånar pengar.

Du kan ta lån utan jobb om du exempelvis istället får inkomst genom pension eller sjukersättning. Däremot är det inte möjligt att ta lån om du helt saknar någon form av inkomst.

Ja, som vi svarade på frågan ovan så är det fullt möjligt att ta lån om du har en alternativ inkomst, din inkomst måste i regel inte vara från just arbete.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 3/23/2023

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.