Företagslån för aktiebolag

Låna pengar till aktiebolag genom att jämföra alla företagslån hos Kreditium. Det finns lösningar som gör det möjligt för dig att ta ett företagslån för aktiebolag eller låna till aktiekapital. Från årsskiftet 2020 kommer du endast behöva betala in 25 000 kr för att starta ett företag. Men för att kunna expandera, så kan du behöva låna in pengar till ditt aktiebolag. Oavsett om du har ett helt nytt AB eller redan varit igång, så hittar du ditt företagslån till aktiebolag här.

Lendo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
50 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
6 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Krea
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
30 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
50 000 kr
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Ja
Creddo Företagslån
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
10 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Kompar Företagslån
Lånebelopp, lägsta
20 000 kr
Lånebelopp, högsta
1 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Mynt
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
3 000 000 kr
Löptid
3 - 6 mån
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
500 000 kr
Personlig borgen
Nej
Kräver säkerhet
Nej
Toborrow
Lånebelopp, lägsta
30 000 kr
Lånebelopp, högsta
20 000 000 kr
Löptid
3 mån - 5 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Froda
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
5 000 000 kr
Löptid
3 mån - 3 år
Krav, ålder
6 mån
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej
Qred
Lånebelopp, lägsta
10 000 kr
Lånebelopp, högsta
2 000 000 kr
Löptid
6 mån - 2 år
Krav, ålder
0
Krav, omsättning
0
Personlig borgen
Ja
Kräver säkerhet
Nej

Företagslån till aktiebolag

Driver du ett aktiebolag (AB) där det har uppstått ett kapitalbehov så kan ett företagslån vara ett alternativ. Kapitalbehov kan uppstå om aktiebolaget exempelvis behöver expandera, investera eller anställa personal och en buffert för detta saknas. Även vid tillfälliga ekonomiska problem, eller när kunder inte betalat sina fakturor i tid, kan ett företagslån vara en tillfällig lösning.

Aktiebolag är tillsammans med enskild firma den vanligaste företagsformen i Sverige. Närmare 40 % av alla företag i Sverige drivs som aktiebolag. Att bolagets ekonomi är åtskild från privatekonomin - till skillnad från vid en enskild firma - är en av fördelarna med denna bolagsformen. Även möjligheten till lågbeskattad utdelning gör att många väljer att ombilda sin verksamhet till AB när man kommit upp i en lite högre omsättning.

Inget personligt betalningsansvar vid lån till aktiebolag

Eftersom ett aktiebolag är en juridisk person så kan bolaget teckna och stå för lånet. Aktieägare och firmatecknare blir inte personligt betalningsansvariga på samma sätt som vid ett vanligt privatlån eller för en enskild firma. Därför behöver man som privatperson inte på samma sätt oroa sig för att försätta sig i skuld om aktiebolaget skulle bli skuldsatt eller gå i konkurs.

Dock ställer en långivare ofta krav på personlig borgen som säkerhet för ett företagslån till aktiebolag, på så sätt kan man ändå bli betalningsansvarig i de fall bolaget inte klarar av att betala alla sina skulder.

Vilka krävs för ett företagslån till aktiebolag?

Vid ett företagslån till ett aktiebolag gör banken eller långivaren en helhetsbedömning av företagets återbetalningsförmåga. Dels tar man en kreditupplysning på bolaget för att hämta in mer information om aktiebolagets ekonomi, eventuella skulder och betalningsanmärkningar. Vid personlig borgen tas även kreditupplysning på den eller de personer som gått i borgen för lånet.

De flesta långivare vill få in så mycket information om bolaget som möjligt i samband med en låneansökan, ju mer dokumentation du kan dela med dig av desto bättre är det, då långivaren kan göra en mer rättvis bedömning av bolaget och dess betalningsförmåga.

Det är bra om du har tillgång till följande underlag när du ansöker om företagslån aktiebolag:

Balans- och/eller resultaträkning

Kontoutdrag från banken

Affärsplan (en bra och realistisk sådan, detta är speciellt viktigt för nystartade aktiebolag)

Du behöver kunna motivera varför du behöver låna

Någon form av säkerhet kommer alltid att krävas för att lånet ska kunna bli beviljat, det kan vara pantsättning eller personlig borgen. Det kan även vara möjligt med olika kombinerade säkerheter som personlig borgen samt pant i fastighet.

Lån till aktiebolag utan säkerhet

När man ansöker om företagslån till ett aktiebolag så krävs det nästan alltid säkerhet, och i nästan samtliga fall går någon i personlig borgen för lånet vilket innebär att man går i god för lånet. Personen i fråga är sedan betalningsskyldig om aktiebolaget inte klarar av att återbetala lånet.

Borgensmannen är normalt företagets ägare, men det finns egentligen inget krav för att det ska vara just den personen. Är ni flera som äger företaget gemensamt är det ofta en god idé att ni går i borgen gemensamt. Dels är det lättare att bli beviljad lån då risken för långivaren minskar, och dels så är ni solidariskt betalningsansvariga så att det inte bara är en person som behöver betala av på skulderna om det skulle uppstå problem.

Ju större belopp aktiebolaget vill kunna låna desto högre krav ställs på säkerhet.

Gå aldrig i borgen för ett lån som du inte med säkerhet vet att du kan återbetala. Om du är borgensman måste du vara förberedd på att du faktiskt kan komma att bli betalningsskyldig.

Du kan låna till bolagets aktiekapital (25 000 kr)

Det nystartade aktiebolaget kan komma att behöva ett startkapital för att köpa kontorsmaterial, dator, inventarier och varulager. En till avgift som tillkommer specifikt för aktiebolag är aktiekapital. Det är pengar som bolagets ägare måste föra över till aktiebolaget, i utbyte mot detta får aktieägarna ägande i sitt bolag i form av aktier i bolaget.

Aktiekapitalet har tidigare varit på 50 000 kr men sedan år 2020 är minsta tillåtna aktiekapital på endast 25 000 kr för privata aktiebolag. Bolaget får använda sig av aktiekapitalet i verksamheten för t.ex. investeringar, men man bör inte använda sig av mer än halva beloppet, man kan annars komma att bli betalningsskyldig och behöva återinföra pengarna i bolaget.

Det är möjligt att låna till aktiekapitalet på 25 000 kr men det kan vara svårare att få ett sådant lån beviljat då det helt nystartade företaget inte har någon fin historik att visa upp. Det är därför viktigare att kunna visa upp en realistisk och bra affärsplan för långivaren. Du kan även överväga att ta ett privatlån för att finansiera aktiebolagets aktiekapital.

Privatlån utan säkerhet till aktiekapitalet

Det finns en hel del långivare som erbjuder privatlån och blancolån på 25 000 kr med långa löptider och bra villkor. Fördelen med privatlån är att man tar lånet utan säkerhet. Detta innebär att du som låntagare inte behöver redogöra för långivaren vad du ska använda pengarna till. Det är inte rekommenderat att låna pengar till aktiekapital, men ibland kan det vara nödvändigt. Se bara till att du vet att du kan återbetala lånet i tid.

Starta AB och ta sedan ett företagslån för aktiebolag

Ett alternativ till att starta ett bolag från grunden kan vara att köpa ett befintligt företag och senare ta ett företagslån. Man kan alltså köpa ett färdigbildat aktiebolag, detta är även kallat för lagerbolag. På detta sätt har man möjligheten till att starta ett aktiebolag på bara någon dag eller några timmar. På så sätt blir uppstarten väldigt flexibel och snabb.

Ytterligare en positiv aspekt med lagerbolag är att du faktiskt kan köpa aktiebolag utan aktiekapital. För att detta ska vara möjligt så behöver du använda apportegendom. Detta innebär att man använder en fast eller lös egendom som aktiekapital istället för kontanter.

Ränta på ett företagslån till aktiebolag

Som alla andra typer av lån sätts räntan i förhållande till vilken risk långivaren ser med lånet. Ju bättre återbetalningsförmåga företaget bedöms ha desto lägre ränta och bättre lånevillkor kan du bli erbjuden.

Vilken ränta du får beror även på vilken bransch företaget verkar inom, hur hög omsättning bolaget har samt bolagets kassaflöde.

Även borgensmannens privatekonomi spelar in vid bedömningen av vilken ränta bolaget kan få då det är denna person som blir betalningsskyldig om inte aktiebolaget kan betala sin skuld. Borgensmannen bör inte ha någon skuld hos Kronofogden eller för många betalningsanmärkningar. Man bör kunna visa upp en taxerad inkomst samt inte för många övriga skulder i form av blancolån.

Det finns olika upplägg vad gäller ränta och avgifter för ett företagslån:

  • Fast ränta. En viss förutbestämd räntesats som är densamma under hela lånets löptid, ungefär som den fasta räntan många bolån har. Sannolikt kommer man med en fast ränta få betala något högre än vid rörlig ränta, men å andra sidan vet man på förhand precis vad man kommer få betala.
  • Rörlig ränta. Den rörliga räntan för ett företagslån följer marknadsräntan och du kan inte på förhand veta precis vad du kommer få betala i ränta.
  • Räntefria lån - avgift istället. Det är ganska vanligt att man istället för ränta får betala en viss avgift för företagslånet. Man betalar då in amortering samt avgift vid sina månadsinbetalningar. Se till att jämföra den effektiva räntan för att på ett rättvist sätt jämföra vad de olika lånen faktiskt kostar.

På grund av att alla aktiebolags förutsättningar är så pass olika är det omöjligt att på förhand säga vad räntan kommer att bli. Vårt bästa tips här på Kreditium är därför att använda dig av jämförelsen här ovan för att göra en ansökan och se vilken ränta du kommer bli beviljad.

Att ansöka om företagslån till aktiebolag är kostnadsfritt och utan förpliktelser. Du kan därför ansöka och får du inget låneerbjudande du vill acceptera är det bara att avböja.

Vanliga frågor om företagslån till aktiebolag

Du kan låna upp till 20 000 000 kr om du till exempel går via Fakturino. Men de flesta företagslångivare erbjuder upp till 10 000 000 kr.

Ja, du kan låna pengar till aktiebolaget utan en UC-kontroll. Kreditupplysningen sker då via annat kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe.

Ja, flera företagslångivare godtar också att du ha betalningsanmärkningar. Långivaren gör en helhetsbedömning av ditt och bolagets återbetalningsförmåga, enstaka betalningsanmärkningar behöver då inte vara ett hinder för att få låna.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.