Omstartslån - Alla saneringslån utan säkerhet

Med ett skuldsaldo hos Kronofogden eller med betalningsanmärkningar är det svårt att få ett lån. Det är då omstartslån kommer in i bilden och hjälper dig att samla dina lån. Här listar vi alla långivare och låneförmedlare som hjälper dig med saneringslån utan säkerhet. Flera av företagen betalar ut lån trots betalningsanmärkning, så länge du uppnår övriga krav.

Tips till dig som har är hos Kronofogden
Om du har dålig kreditvärdighet
Lendo

Enklaste omstartslånet med dålig kreditvärdighet

Belopp 10 000 - 600 000 kr
Löptid 1 - 15 år
Effektiv ränta 3,25 - 32,49 %

Hos Lendo kan du som har dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar få ett omstartslån upp till 600 000 kr. Här ställs det heller inget krav på varken medsökande eller att du ska lämna någon säkerhet.

Till ansökan Få skräddarsydda låneförslag

Jämför 7st olika omstartslån

Lendo
Belopp
10 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
3,25 - 32,49 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Advisa
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,06 - 29,99 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Enklare
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,01 - 29,99 %
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Sambla
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,01 - 29,95 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Northmill
Belopp
1 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
9,22 - 28,96 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
20 år
Loans.se
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
4,53 %
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Bank Norwegian
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
6,16 - 28,44 %
Uppläggningsavgift
399 kr
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras inte
Åldersgräns
23 år
Sidan innehåller annonslänkar

Majoriteten av långivarna som vi recenserat på Kreditium.se ger oss provision för varje skickad kund vilket ger oss möjligheten att bedriva en kostnadsfri tjänst. Listans ordning påverkas av provisionen vi får från kreditgivarna men påverkar aldrig vår betygsättning eller den information vi presenterar i våra recensioner. Vår åsikt är och kommer alltid förbli vår egen.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.
Lägsta lånebelopp 1 000,00 kr
Högsta lånebelopp 600 000,00 kr
Genomsnittlig frånränta 4,36 %
Genomsnittlig tillränta 24,49 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 227,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 9,57 kr
Direktutbetalning 2 långivare (28,57 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 1 långivare (14,29 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 0 långivare (0,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 6 långivare (85,71 %) accepterar betalningsanmärkningar
Unga lånetagare 5 långivare (71,43 %) accepterar låntagare under 20 år

Jämför lånegivarnas data

Här kan du se och jämföra alla banker som du kan ta ett omstartslån hos. Samtliga banker erbjuder omstartslån utan krav på medsökande!

Lendo
3,25 % 33,75 %
Advisa
3,06 % 29,99 %
Enklare
2,95 % 26,50 %
Sambla
3,06 % 29,99 %
Northmill
7,90 % 22,90 %
Loans
4,30 %
Bank Norwegian
5,99 % 23,99 %

Vad är ett omstartslån?

Ibland kan livet köra ihop sig och till följd av detta kan privatekonomin få sig en ordentlig smäll. Det kanske känns helt hopplöst och att det inte finns någon väg ut ur denna röra. Ett omstartslån eller ett nystartslån som det också kallas, är ett lån som specifikt är utformat för de som behöver en "omstart" i sitt ekonomiska liv. Det vill säga att den som har hamnat snett i sin personliga ekonomi kan få hjälp att börja om på en nytt, genom att samla sina lån och därmed inte behöver dränkas i diverse kostnader för olika lån varje månad.

Det finns ett flertal banker och långivare som erbjuder den här typen av lån och det kan även kallas för sanering- eller samlingslån.

Hur fungerar omstartslån?

Grundtanken för ett omstartslån är att lånet ska lösa en tillfällig problematisk situation i privatekonomin. Vad gäller ansökningsprocessen, så är den densamma som om du hade ansökt om ett vanligt lån utan säkerhet.

När du har ansökt om ett omstartslån så genomför banken en kreditprövning för att se hur din ekonomi ser ut och hur många lån du har. Därefter gör de en bedömning om huruvida de kan hjälpa dig att betala av dina andra lån och ge dig ett omstartslån eller ej. Blir ditt lån beviljat så kommer banken betala av de skulder som ni avtalat om. Detta gäller skulder som du har hos andra banker och om du har något skuldsaldo hos Kronofogden,

När du har tecknat ett omstartslån och löst alla dina andra lån, krediter och avbetalningar så har du nu istället ett enda stort lån på ett och samma ställe till en lägre ränta.

Simon Klaesson

Vad kan omstartslån användas till?

I praktiken använder man omstartslån för att samla gamla lån och krediter som är väldigt dyra och slå ihop dessa till ett lån. Värt att poängtera är att omstartslån inte är densamma sak som ett samlingslån, även om de fungerar på samma sätt.

Samlingslån riktar sig till de som har flera lån och som bakar ihop lånen till ett stort med en lägre ränta. Omstartslån däremot vänder sig främst till den som har mycket låg kreditvärdighet och den som har skulder hos Kronofogden. Ett vanligt samlingslån kan du inte teckna om du är hos Kronofogden, för att få hjälp att betala av skulder hos KFM behöver du ansöka om ett omstartslån.

Användningsområdet för omstartslån är alltså för att lösa skulder vare sig detta är vanliga avbetalningar eller skuldsaldo hos Kronofogden. Detta lånet är främst riktat till privatpersoner som inte får privatekonomin att fungera. Har man skulder hos Kronofogden ställs nästan alltid kravet på att ha en medsökande för att få lånet beviljat.

För att se om ett omstartslån är rätt för dig kan du räkna ut vad du betalar just nu för dina lån. När du gjort det kan du göra en låneansökan hos någon av låneförmedlarna vi listar här på sidan på ett belopp som motsvarar hela din skuld. Får du en lägre ränta på det nya lånet bör du flytta över dina lån till den nya långivaren som ett omstartslån.

Vad är det för krav för på att få ett omstartslån?

Exakt vilka krav som de ställer på dig som ansöker om ett nystartslån varierar mellan bankerna. Men om man ska förklara det enkelt så behöver du en god inkomst som täcker månadskostnaden för det nya lånet. Exakt hur stor månadskostnad ditt lån kommer få är svårt att säga utan att veta hur stor skuld du har. För att ge en ungefärlig utgångspunkt så kan du räkna med att omstartslån har en ränta på 9%.

Här du däremot en skuld till Kronofogden, så kommer du inte bli beviljad ett nystart- eller omstartslån. Om du har ett skuldsaldo behöver ansöka om ett nystartslån med en medlåntagare. Med en skuld till KFM så är det din medlåntagares ekonomi som banken kommer räkna på och som är avgörande om lånet blir godkänt eller ej. Även om du som har ett skuldsaldo har en bra inkomst, så är detta inget som banken kommer tar med sin kalkyl när de bedömer huruvida lånet blir godkänt eller ej.

Nedan har vi listat några typiska grundkrav du behöver uppfylla för att få ta ett omstartslån:

 • Du har en tillräckligt bra återbetalningsförmåga
 • Du bör ha ett fast arbete med en regelbunden inkomst
 • Dina tidigare skulder ska lösas med hjälp av nystartslånet
 • Det krävs att du äger en bostad som du kan sätta som säkerhet för lånet
 • Medsökande ökar dina chanser till godkänt lån markant
 • Du behöver vara bosatt och folkbokförd i Sverige

När du ansöker om lån så anger du alltid syftet med ditt nya lån, här ska du ange att du ska "samla lån" eller att lånet ska vara ett "omstartslån".

Omstartslån utan säkerhet

Det är inte alls ovanligt att omstartslån ställer krav på säkerhet. Just säkerheten för omstartslån brukar vara låntagarens bostad. I vissa fall kan banken godta andra dyra prylar som säkerhet, exempelvis bilar och andra typer av fordon.

Utan bostad

Det underlättar att få ett omstartslån om du har en bostad som kan fungera som säkerhet. I vissa fall kan du faktiskt pantsätta en närståendes bostad som säkerhet, till exempel hos Marginalen Bank.

Om du inte har möjlighet att ange någon fastighet som säkerhet, så behöver du istället leta efter banker som erbjuder blancolån. Blancolån, eller lån utan säkerhet som det också benämns som, är ett lån där du varken behöver ange någon fastighet eller fordon för att få ett få igenom ett lån som ska användas till att betala av skulder. När du använder ett blancolån för att starta om din ekonomi så bedömer banken enbart din ekonomi, där det främst är din inkomst som avgör om de kan bevilja ditt omstartslån eller ej.

Nackdelen med blancolån att då de inte har någon säkerhet så kan räntan bli väldigt hög. Därför bör du alltid jämföra räntan på ditt nya omstartslån och hur den står sig gentemot räntan på de gamla lånen.

Utan borgensman

För att bli beviljad ett omstartslån krävs det antingen en borgensman eller en bostad som säkerhet alternativt att någon går in som medlåntagare. Den personen som går in och står som medlåntagare på detta lånet är juridiskt sett lika ansvarig som dig för lånet. Det vill säga att om inte du kan eller vill betala lånet, så kommer både du och din medlåntagare få de påföljder som kommer vid en obetald faktura. Förutsatt att din medlåntagare inte heller betalar för lånet förstås.

För att kunna ta ett omstartslån så behöver du antingen äga en bostad, ha en borgensman eller söka om lånet med en medlåntagare. Är det däremot som så att du inte är hos Kronofogden och vill starta om din ekonomi genom att samla din lån, kan du göra detta utan någon säkerhet, exempelvis genom ett blancolån

Omstartslån utan uc och med betalningsanmärkning

Det finns idag många långivare som inte använder sig UC AB för att hämta in kreditupplysningar. Detta är däremot mest förekommande hos långivare som erbjuder sms- eller snabblån, att erbjuda lån tan uc. Det högsta beloppet man kan låna utan uc är för närvarande 50 000 kr. Med 50 000 kr kommer man kanske inte så långt med om man både har skuldsaldo hos Kronofogden och andra skulder, dessutom accepterar de flesta långivare inte betalningsanmärkningar.

I flera av fallen kan dock långivare som erbjuder omstartslån bevilja lån till dig som har en eller flera betalningsanmärkningar. Anledningen till detta är att de flesta som söker ett omstartslån har dragit på sig flertalet mindre lån och betalningsanmärkningar sedan tidigare och nu vill ta sig ur situationen.

Genom att själv inse hur illa ens ekonomi är, kan faktiskt vara något positivt när du ansöker ett omstartslån. När du är medveten om din ekonomi och är villig att ta tag i att förbättra den och berättar detta för banken, så kan det hjälpa er att övertyga banken att bevilja er ansökan.

Omstartslån med skuld hos Kronofogden

Det huvudsakliga syftet med ett omstartslån är att ge skuldsatta personer en chans att låna pengar för att lösa nuvarande skulder och på så sätt få en ekonomisk nystart. Att ansöka om omstartslån med skuldsaldo är många gånger alltså en självklarhet. Men som vi varit inne på tidigare, så behöver du ansöka om lånet med en medsökande, då din egna ekonomi inte kommer tas med i lånekalkylen. Istället är det helt och hållet upp till din medlåntagare att ha en tillräckligt god inkomst och kreditvärdighet för att kunna få lånet.

Vilket omstartslån kan jag få trots Kronfogden?

Här finner du de bästa omstartslånen du kan få med låg kreditvärdighet och Kronofogden:

 • Nstart - Bästa omstartslånet för dig med KFM och anmärkningar - Låna upp till 500 000 kr
 • Lendo - Bra omstartslån för dig som har låg kreditvärdighet och anmärkningar - Låna upp till 600 000 kr
 • Sambla - Bästa omstartslånet för dig med många förfrågningar - Låna upp till 600 000 kr
 • Enklare - Bästa omstartslånet för dig med skuldsaldo hos Kronofogden - Låna upp till 600 000 kr
 • Advisa - Bästa omstartslånet utan krav på medsökande eller säkerhet - Låna upp till 600 000 kr

För- och nackdelar med saneringslån

Ett saneringslån kan vid första anblick verka som ett lån som endast kommer med ett stort antal fördelar, men riktigt så är inte fallet. Lånet dras med vissa brister som kan utgöra en risk för ditt ekonomiska välbefinnande.

Fördelar

 • Lägre ränta
  Då sanerings- och omstartslån i de flesta fall är lån om större belopp som ska lösa gamla lån och krediter, så kommer du troligtvis få en mycket bättre räntan än den du har i dagsläget.
 • Mindre kostnader
  Då räntan blir lägre medför detta också lägre månadskostnader. Vidare, om du till exempel har fem olika lån eller krediter med aviavgifter på samtliga om 45 kr så sparar du redan där 225 kr i månaden.
 • Bättre kontroll
  Det är stor skillnad på att ha ett enda lån än flera olika. Istället för att hålla koll på alla olika inbetalningsmetoder behöver du nu endast hålla koll på ett. Kanske inte ens det, då du ofta kan betala via autogiro.
 • Bättre kreditvärdighet
  Genom att du nu bara har ett lån kommer din kreditvärdighet sannolikt förbättras. Detta då din ekonomiska situation ser mer ordnad ut när du har ett omstartslån som är något större, jämfört med om du hade haft många små blancolån vid en kreditslagning.

Nackdelar

 • Oseriösa långivare
  Se alltid över din ekonomi innan du tecknar ett nytt lån, även ett omstartslån. Vid enstaka fall kan ett nystartslån som används för att lösa mindre lån faktiskt leda till större skulder än innan. Därför är det viktigt att välja en seriös långivare innan du tecknar så det inte tillkommer en massa dolda avgifter och kostnader. Här på Kreditium listar vi endast seriösa aktörer.
 • Högre ränta
  Det kan hända att räntan blir högre vid ett omstartslån. Bara för att en bank erbjuder omstartslån är det inte alltid säkert att du kommer få en lägre månadskostnad. Kontrollera därför alltid räntan på ditt nya lån, och räntan på de lån som du ska betala av.
 • Konflikt med medlåntagare
  När du tecknar ett nystartslån och har bekant eller en familjemedlem som står som medlåntagare på lånet så kan det uppstå konflikter om du inte betalar lånet. Om du vet med dig att du kanske inte kommer kunna betala tillbaka på lånet, lyft gärna detta samtalsämne med din medlåntagare innan ni tar lånet, eller avstå från att använda en medlåntagare helt.

Vanliga frågor om Omstartslån

Ja, även om du har skuld hos Kronofogden kan du få hjälp att lösa dina skulder med ett omstartslån hos vissa långivare. Du behöver då ha en stabil inkomst och ha en medsökande för lånet.

Som mest är det möjligt att låna 600 000 kr som ett omstartslån utan säkerhet. Ju mer säkerheter du kan erbjuda (exempelvis som bostad och medsökande) desto lättare blir det att få låna stora summor.

Din ränta avgörs av din återbetalningsförmåga och dina personliga förutsättningar. Ju större risk långivaren anser sig ta desto högre ränta kommer du få. Kom ihåg att du nästan alltid kan göra extra amorteringar och lösa ditt lån i förtid utan extra kostnad.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 8/31/2023

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.