Blancolån - Jämför och hitta låg ränta

Här presenterar vi alla blancolån och vi hjälper dig också att hitta den med låg ränta. Kreditium förklarar, guidar och listar de långivare och banker som har blancolån utan UC och blancolån med betalningsanmärkning. Tänk på att om du vill låna utan inkomst, så blir räntan hög. Här en komplett lista med långivare som erbjuder denna typ av lån.

Välj bland 7 olika blancolån

Lendo
Belopp
10 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
3,25 - 32,49 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Advisa
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,06 - 29,99 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Enklare
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,01 - 29,99 %
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Sambla
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,01 - 29,95 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Northmill
Belopp
1 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
9,22 - 28,96 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
20 år
Loans.se
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
4,53 %
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Bank Norwegian
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
6,16 - 28,44 %
Uppläggningsavgift
399 kr
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras inte
Åldersgräns
23 år
Sidan innehåller annonslänkar

Majoriteten av långivarna som vi recenserat på Kreditium.se ger oss provision för varje skickad kund vilket ger oss möjligheten att bedriva en kostnadsfri tjänst. Listans ordning påverkas av provisionen vi får från kreditgivarna men påverkar aldrig vår betygsättning eller den information vi presenterar i våra recensioner. Vår åsikt är och kommer alltid förbli vår egen.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.
Lägsta lånebelopp 1 000,00 kr
Högsta lånebelopp 600 000,00 kr
Genomsnittlig frånränta 4,36 %
Genomsnittlig tillränta 24,49 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 227,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 9,57 kr
Direktutbetalning 2 långivare (28,57 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 1 långivare (14,29 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 0 långivare (0,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 6 långivare (85,71 %) accepterar betalningsanmärkningar
Unga lånetagare 5 långivare (71,43 %) accepterar låntagare under 20 år

Jämför lånegivarnas data

Här kan du jämföra långivarnas räntor, lånebelopp, löptid med mera, och se hur det står sig mot varandra.
Lendo
3,25 % 33,75 %
Advisa
3,06 % 29,99 %
Enklare
2,95 % 26,50 %
Sambla
3,06 % 29,99 %
Northmill
7,90 % 22,90 %
Loans
4,30 %
Bank Norwegian
5,99 % 23,99 %

Vad är blancolån?

Blancolån är ett privatlån utan säkerhet där du själv kan bestämma precis vad du vill använda pengarna till. Ett blancolån är det vanligaste lånet som privatpersoner tar. Anledningen är att det är flexibelt och du kan använda det till precis vad du vill - oavsett om du vill renovera lägenheten, köpa en ny tv eller åka på semester så kan du ta den här typen av lån.

Det som kännetecknar ett blancolån är främst att långivaren inte kräver någon säkerhet för lånet. Till skillnad från exempelvis bolån där fastigheten utgör en säkerhet för lånet eller billån där bilen står som säkerhet. Vid ett blancolån fungerar istället dina framtida inkomster som en säkerhet för långivaren.

Med bra kreditvärdighet och någorlunda stabil ekonomi så är ett blancolån - även kallat privatlån - det bästa alternativet för dig. Speciellt om du behöver ett större belopp och vill låna till en hyfsat låg ränta.

Med bra kreditvärdighet och någorlunda stabil ekonomi så är ett blancolån - även kallat privatlån - det bästa alternativet för dig. Speciellt om du behöver ett större belopp och vill låna till en hyfsat låg ränta.

Sara Haraldsson

Blancolån med låg ränta

Ett blancolån har normalt låg ränta jämfört med snabblån. Räntan baserar sig alltid på din kreditvärdighet, har du en god kreditvärdighet får du en lägre ränta. Har du tvärtemot en låg kreditvärdighet blir det svårare att få låna och räntan på lånet blir högre. Din kreditvärdighet är ett mått på din uppskattade återbetalningsförmåga.

Saker som kan inverka negativt på din kreditvärdighet är om du har haft skulder hos Kronofogden i närtid, om du haft låg taxerad inkomst eller om du har mycket skulder och lån. Även dina utgifter tas med i beräkningen, exempelvis om du har en hög hyra eller flera barn i hemmet.

För att få ett blancolån med låg ränta bör du först se till så att din ekonomi är så ordnad och stabil som möjligt. Många saker är så klart svårt att snabbt lösa - som att snabbt skaffa ett högavlönat jobb - men det finns flera hyfsat enkla saker man kan göra för att bättra på sin kreditvärdighet:

 • Avsluta krediter

  Avsluta onödiga kreditkort som du inte använder dig av

 • Avstå onödiga kreditupplysningar

  Undvik att göra UC-förfrågningar om du inte måste - många förfrågningar kan påverka din kreditscore

 • Slå ihop befintliga lån

  Har du flera lån bör du baka ihop dessa till ett större lån, du får då sannolikt en lägre månadsavgift och din KALP blir bättre

Bästa blancolånen med lägst ränta 2023

 • Sambla - Blancolån upp till 600 000 kr - Billiga räntor på blancolån från 3,01 %
 • Lendo - Blancolån upp till 600 000 kr - Billiga räntor på blancolån från 2,95 %
 • Zmarta - Blancolån upp till 600 000 kr - Billiga räntor på blancolån från 2,99 %
 • Advisa - Blancolån upp till 600 000 kr - Billiga räntor på blancolån från 3,06 %
 • Likvidum - Blancolån upp till 600 000 kr - Billiga räntor på blancolån från 2,99 %

Billiga blancolån och blancolån med låg ränta - Skillnaden

Det är en distinkt skillnad mellan billiga blancolån och blancolån med låg ränta. Till att börja med så är blancolån med låg ränta som namnet avslöjar, lån med en låg ränta. Billiga blancolån är dock blancolån där totalsumman som betalas tillbaka till banken minimal. Visserligen så brukar räntan vara låg för billiga blancolån, precis som det är för blancolån med låg ränta, men för den som letar efter spara pengar så är det billiga lån som man ska leta efter.

Som de flesta vet så tar de flesta, om inte alla banker ut ränta för sina lån. Det som undgår många är att många banker tar ut fler avgifter än räntan. Tre av de vanligaste avgifterna som tas ut är:

 • Uppläggningsavgift
 • Uttagsavgift
 • Aviavgift

Uppläggningsavgiften brukar vara den stora boven som avgör huruvida ett blancolån blir billigt eller ej. I skrivande stund tar Lumify ut en uppläggningsavgift om 685 kronor per lån. Denna avgift tar Lumify ut, oavsett om du ska låna 2 000 kr eller 70 000 kr.  Nu har Lumify visserligen ingen uttagsavgift men däremot har de en förlängningsavgift. Förlängningsavgifter är som en startavgift där låntagaren debiteras en avgift beroende på om löptiden förlängs eller utökar lånet. Utöver den avgiften, som även kan kallas startavgift så debiterar sina kunder 60 kronor i månaden för en aviavgift. Lägger du dock upp din faktura på autogiro eller e-faktura så slipper du aviavgiften.

Som du kanske märker så kan blancolån som har en billig eller låg ränta vara missvisande i hur mycket du kommer betala tillbaka på lånet. För dig som är ute efter ett billigt blancolån så behöver du förutom räntan, kolla på vilket andra avgifter som långivaren kommer debitera dig. Annars finns risken att det “billiga blancolånet” inte blir så billigt i slutändan.

Ränta på blancolån - vad ligger den på?

Hur mycket ett blancolån kostar varierar från person till person, detta eftersom räntan sätts individuellt. För att få en uppfattning ändå vad lånet kostar kan du titta på exempelräntan hos långivaren. Exempelräntan som långivarna anger brukar vara den genomsnittliga räntan på de lån som de ger ut. Du kan även använda vår lånekalkylator. I vår kalkylator anger belopp, förväntad räntesats och löptid för att få fram vad detta lånet hade kostat dig varje månad.

Läs igenom långivarens erbjudande noga, innan du ansöker om ett lån. Många långivare brukar locka med att du får en "ränta från 2,95%", notera ordet "från". En ränta under 3% är en mycket låg ränta, speciellt för lån utan säkerhet. För att få en sådan låg räntesats måste din kreditvärdighet vara mycket god.

Exempelränta för blancolån 2023:

Den faktiska effektiva räntan för ett blancolån ligger för närvarande på ca 5 - 8 %. Om du lånar 50 000 kr med en löptid på 3 år (förutsatt 0 kr i uppläggningsavgift samt 0 kr aviavgift) så innebär det en månadskostnad på 1 597 kr. Den totala kostnaden för lånet blir på 3 854 kr (räntor och avgifter).

Blancolån utan UC

Man kan ansöka om blancolån utan UC. Dock gäller detta oftast för de mindre blancolånen, så kallade snabblån eller smslån. En kreditupplysning sker alltid i samband med en låneansökan, men istället för att påverka din kreditvärdighet genom att använda UC använder många banker andra kreditupplysningar som Bisnode eller Creditsafe.

I dagsläget går det att få blancolån utan UC upp till cirka 50 000 kronor. En av de långivare som ger ut lån på just 50 000 kr utan UC är Ferratum som även godtar betalningsanmärkningar. Se vår jämförelselista här på Kreditium för att hitta flera långivare som inte använder sig av UC.

De flesta långivare inom privatlån använder sig av UC för att göra kreditupplysningen. Om man vill undvika att det tas onödiga kreditupplysningar kan man använda en låneförmedlare när man ansöker om lån, då tas det bara en kreditupplysning trots att ansökan skickas vidare till många aktörer. Det är ett bra sätt att jämföra blancolån.

Ta blancolån med betalningsanmärkningar

Har man betalningsanmärkningar så försämras möjligheterna att låna, men det är långt ifrån omöjligt. Det finns flera långivare som vi samarbetar med som erbjuder blancolån med betalningsanmärkning, både enstaka och flera anmärkningar. Upp i vår lista över blancolån hittar du även långivare som godtar betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkning är så klart negativt vid en kreditupplysning, men samtidigt är det bara en av många faktorer som långivaren kollar på. Det viktiga är helhetsbilden. Att din ekonomiska situation är bättre nu än när du fick anmärkningen är exempelvis viktigt.

Har man däremot ett skuldsaldo hos Kronofogden går det inte att få ett lån utan säkerhet. I princip kräver alla långivare att du har varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader för att kunna få ta ett lån.

Blancolån utan inkomst

Det kommer onekligen vara svårt för dig att ta ett blancolån om du är utan inkomst. Visserligen kan det sätta käppar i hjulet om du står utan inkomst och vill teckna ett blancolån, men inget som är omöjligt.

Längre ner på sidan berättar vi om olika typer av blancolån och för dig som är utan inkomst så är det främst två blancolån du kan söka:

 • Mindre lån utan säkerhet
 • Smslån

Generellt så brukar inkomstkravet för mindre blancolån vara att du har en inkomst, snarare än vad den kommer ifrån. Skulle du exempelvis nyligen ha blivit av med jobbet eller är sjukskriven men har någon form av ersättning, så har du goda möjligheter att teckna ett mindre blanco. Oavsett din livssituation så är någon form av inkomst bättre, oavsett vart den kommer ifrån, än att du står helt utan inkomst.

Finns det blancolån i form av krediter?

Ja, det gör det och dessutom i flera olika former. 

Den vanligaste formen av blancokrediter som finns på marknaden är kreditkort. Förutom kreditkort så är även alla snabblån klassade som krediter och heller inte bundna till något specifikt, vilket gör dem till en form av blancolån.

Vad är definitionen av en blancokredit?

Som nämnts tidigare på sidan så är ett blancolån ett lån som är utan säkerhet. När man nämner blancolån så brukar man syfta på lån som betalas ut i en klumpsumma till ens bankkonto. Den som istället pratar om en blancokredit är istället ute efter en kontokredit där pengarna kan användas till vad som helst. Lyckligtvis så finns det en uppsjö med olika blancokrediter att teckna i dagsläget. Exempelvis finns det blancokrediter som du kan ta utan UC eller betalningsanmärkningar, bara för att nämna några varianter.

Kan man blancolåna till kontantinsatsen?

För att ge ett kort svar på frågan, så kan man låna till kontantinsatsen. Beroende på hur stabil ekonomi din ekonomi är, så är det avgörande hur stort kontantinsatslån du kan ta.

Dock är det inte alla banker som är villiga att ge ut blancolån om det ska användas i syftet till en kontantinsats. Visserligen så är det möjligt att säga till banken att lånet ska användas till något annat, exempelvis ett bilköp men sedan använda blancolånet till en kontantinsats ändå. Detta är dock inget vi på Kreditium rekommenderar och dessutom kan detta eventuellt räknas som avtalsbrott, att ljuga för banken om vad pengarna ska användas till.

Vanligaste är att man tar blancolånet hos den bank som bolånet ligger hos. Detta är främst för att bolånet belastar din ekonomin så pass mycket att din kreditvärdighet sjunker avsevärt och därmed kan det också bli svårt att teckna ett blancolån någon annanstans än just den bank som bolånet är hos.

Tre olika typer av lån utan säkerhet

Privatlån utan säkerhet (blancolån) delar man oftast in i tre kategorier av lån. Vi listar de nedan som vanliga blancolån, mindre lån och smslån. Det är viktigt att veta skillnaden mellan dessa, så att du vet vilket lån som passar just dig.

1. Vanliga blancolån

Detta är de "vanliga" lån som banker och vissa kreditbolag brukar erbjuda. Lånesumman börjar från ca 10 000 kr och kan sträcka sig till upp till 600 000 kr, helt utan säkerhet.

Löptiden på dessa lån varierar men brukar vara från 1 år upp till 18 år. Vid ett godkänt lån och när skuldebrevet är signerat har man som låntagare pengarna på bankkontot inom 1 - 3 bankdagar.

Fördelen med dessa vanliga blancolån är att räntan oftast är lägre än vid mindre privatlån och smslån. Nackdelen är att de flesta tar en kreditupplysning hos UC och ställer högre krav på återbetalningsförmåga, exempelvis godtar man sällan betalningsanmärkningar (även om det finns undantag).

Det är störst chans att få ett stort privatlån trots betalningsanmärkning hos en låneförmedlare.

Sara Haraldsson

2. Mindre lån utan säkerhet

Även så kallade snabblån, är mindre lån från 500 kr till 60 000 kr med en löptid på upp till 6 år.

Räntan på sådana lån är oftast högre än vad den är vid större blancolån. Men då lånebeloppet är lägre för den här typen av lån så brukar den totala räntekostnaden inte bli mer än några tusen kronor.

Fördelen med mindre lån utan säkerhet är att utbetalningen sker snabbt och du kan i de flesta fallen förvänta dig att pengarna finns på ditt konto samma dag. Dessutom så är mindre lån utan säkerhet i de flesta fall även lån utan UC.

3. Smslån

Detta är det minsta och snabbaste men dyraste formen av blancolån. Du får oftast pengarna på kontot samma dag och ibland kan det även förekomma helgutbetalningar.

Lånesumman för ett smslån brukar ligga på mellan 500 kr upp till 30 000 kr. Om man tar ett smslån, så bör man kunna betala tillbaka lånet inom några månader. Annars kan det bli väldigt dyrt. Smslån är främst för dig som har svårt att bli beviljad ett vanligt blancolån och behöver pengarna snabbt på kontot.

Andra fördelar med snabblån är att långivaren sällan tar en kreditupplysning hos UC och betalningsanmärkningar kan godtas. En nackdel är dock att eftersom det ställs lägre krav på kreditvärdighet vid ett smslån så blir räntan också högre.

Vanliga frågor om blancolån

Ja, både små och större blancolån går att få trots betalningsanmärkning. Det är bra att använda sig av en låneförmedlare om man vill låna med betalningsanmärkning, då skickas din låneansökan vidare till flera långivare som accepterar anmärkningar.

Det är tyvärr omöjligt för oss att svara på. Räntan avgörs av din kreditvärdighet och är högst individuell. Vid frågor som berör just ränta rekommenderar vi dig att kontakta kundtjänst hos den berörda långivaren eller göra en ansökan för att se vilken ränta du kan få låna till.

Flera upplysningar från UC behöver inte innebära nekat lån per automatik. Däremot så försämrar det dina chanser avsevärt att få ett lån och du bör räkna med att du både kan få ett lägre lånebelopp samt högre ränta. Har du svårt att få lån beviljat på grund av att du har låg kreditscore hos UC, då kan du vända dig till en långivare som använder annat ett kreditupplysningsföretag för att förbättra dina möjligheter att få lån.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 6/15/2023

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.