Billån - Jämför lån till bil

Vill du förverkliga drömmen om en ny bil? En bil och ett billån kan vara en frihet för vissa medans det är en nödvändighet för andra. Det spelar ingen roll om bilen är ny eller begagnad, det finns flera långivare som erbjuder billån trots att du har betalningsanmärkningar. Vi hjälper dig här på traven om hur du kan hitta det billigaste lånet med så låg ränta som möjligt.

Jämför över 7 olika billån

Lendo
Belopp
10 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
3,25 - 32,49 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Advisa
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,06 - 29,99 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Enklare
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,01 - 29,99 %
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Sambla
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
3,01 - 29,95 %
Anslutna banker
40
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Northmill
Belopp
1 000 - 50 000 kr
Löptid
3 mån - 8 år
Effektiv ränta
9,22 - 28,96 %
Direktutbetalning
Direkt
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
20 år
Loans.se
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 20 år
Effektiv ränta
4,53 %
Anslutna banker
39
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Bank Norwegian
Belopp
5 000 - 600 000 kr
Löptid
1 - 15 år
Effektiv ränta
6,16 - 28,44 %
Uppläggningsavgift
399 kr
Utan UC
Nej
Betalningsanmärkning
Accepteras inte
Åldersgräns
23 år
Sidan innehåller annonslänkar

Majoriteten av långivarna som vi recenserat på Kreditium.se ger oss provision för varje skickad kund vilket ger oss möjligheten att bedriva en kostnadsfri tjänst. Listans ordning påverkas av provisionen vi får från kreditgivarna men påverkar aldrig vår betygsättning eller den information vi presenterar i våra recensioner. Vår åsikt är och kommer alltid förbli vår egen.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.
Lägsta lånebelopp 1 000,00 kr
Högsta lånebelopp 600 000,00 kr
Genomsnittlig frånränta 4,36 %
Genomsnittlig tillränta 24,49 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 227,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 9,57 kr
Direktutbetalning 2 långivare (28,57 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 1 långivare (14,29 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 0 långivare (0,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 6 långivare (85,71 %) accepterar betalningsanmärkningar
Unga lånetagare 5 långivare (71,43 %) accepterar låntagare under 20 år

Jämför lånegivarnas data

Här kan du jämföra långivarnas räntor, lånebelopp, löptid med mera, och se hur det står sig mot varandra.
Lendo
3,25 % 33,75 %
Advisa
3,06 % 29,99 %
Enklare
2,95 % 26,50 %
Sambla
3,06 % 29,99 %
Northmill
7,90 % 22,90 %
Loans
4,30 %
Bank Norwegian
5,99 % 23,99 %

Om billån

Går du i tankarna om att köpa en ny bil och behöver ta ett lån? Då är det bra att jämföra flera olika billån. På så sätt kan du se vad olika banker har för villkor och välja det billån som är mest fördelaktigt utefter din livssituation och ekonomi.

Att ha ett billån är i dagsläget mycket vanligt, vilket kanske inte är så konstigt om man kollar på hur mycket en bil kostar. Exempelvis så ligger priset för en helt ny Skoda Fabia på strax över 200 000 kr, vilket anses som en relativt billig bil sett till inköpspris. För att ha råd med ett sådant köp så behöver många hushåll spara flera år. 

I de flesta fall så är det billigaste alternativet för att köpa en bil genom sparade kontanta medel. Men om man ser till verkligheten, så är det inte alltid man varken har sparat flera hundratusen sedan tidigare eller ens har möjligheten att spara så mycket pengar. I dessa fallen vänder de flesta sig till närmaste bank för att ta ett billån.

Vem kan ta ett billån?

För att få hjälp på traven och vare sig det är för att förverkliga köpet till en drömbil eller bara för att kunna ta sig till jobbet så kan du ta ett billån hos de flesta banker. Ett billån är egentligen ett lån med säkerhet där bilen blir säkerheten. Dessutom så behöver du betala 20% av bilens värde som kontantinsats, ungefär som det funkar vid bostadsköp och bolån. Denna kontantinsatsen måste du spara ihop till själv, om du inte tar ett kontantinsatslån, mer om detta längre ner på sidan.

Skulle du av någon anledning inte kunna/ vill betala dessa 20% i kontantinsats finns det en annan lösning. Denna lösningen kallas billån utan säkerhet. Ett billån utan säkerhet är ett blanco- / privatlån och kan hjälpa er att låna till hela bilköpet utan att ni betalar någon kontantinsats. Enda nackdelen med denna typ av lån är att beloppet ni lånar kommer vara något högre, än om ni betalat 20% i kontantinsats och därmed kommer räntekostnaden vara högre då lånebeloppet kommer vara något större.

Tecknar du ett blancolån för köp av bil krävs varken säkerhet eller någon kontantinsats, däremot kommer räntan vara något högre.

Mattias Karlsson

Skillnaden mellan ett traditionsenligt billån och exempelvis privatlån som tecknas för att köpa bil är att riktiga billån kräver säkerhet samt en kontantinsats. Tecknar du däremot privatlån för köp av bil krävs varken säkerhet eller kontantinsats men räntan kommer vara högre.

Billån med en ränta från 1.99%

Här kan du använda vår lånekalkylator för att räkna på hur mycket ett lån billån kommer att kosta dig i månaden. När du använder vår kalkylator så kan du exempelvis räkna på att ett billån om 300 000 kr med en räntesats på 1,95 % kommer kosta dig 2 571 kr/ månad i 12 år innan det är återbetalt.

Räntekostnad 550 kr
Ränteavdrag −165 kr
Uppläggningsavgift 0 kr
Aviavgift 0 kr
Total kostnad 385 kr
Total återbetalning 10 385 kr
Månadsbetalning 1 039 kr

Topplista - Bäst ränta på billån 2023

Låna pengar till bil trots betalningsanmärkning

Att få en betalningsanmärkning kan ställa till det rejält i ekonomin, speciellt om du behöver ta ett billån. Dock finns det idag många långivare som erbjuder dig att låna till bil trots en eller flera betalningsanmärkningar. För att detta ska vara möjligt behöver du ta ett billån utan säkerhet. Vilket egentligen är samma sak som ett blancolån (det vill säga ett vanligt privatlån utan säkerhet). Skillnaden från ett vanligt billån är att du istället kan använda pengarna till vad du vill. Dessutom behöver du inte betala 20% av bilens värde i kontantinsats.

Billån utan UC

Det finns idag inget billån utan UC men däremot kan du ansöka om ett vanligt snabblån eller privatlån utan UC och använda detta lån för att finansiera ett billköp. Nackdelen är att dessa lån inte är så stora och det största beloppet du kan låna är 50 000 kr, ett fåtal långivare erbjuder billån utan UC upp till 70 000 kr. Många av dessa långivare godkänner även lån om du har många förfrågningar i UC:s register. Om du ska köpa en bil som är värd mer än 70 000 kr, så är det bättre att ta ett vanligt bil/ blancolån, detta är oftast det billigaste alternativet.

Lån till bil med restvärde

Ett billån med restvärde innebär att du lånar för ett mindre belopp än vad bilen är värd. Anledningen är att du i framtiden vill kunna sälja bilen vidare. Oftast finns denna typ av lån endast hos bilhandlare. Långivaren måste då uppskatta vad bilen kan vara värd om ett visst antal år. När du sedan betalar av (amorterar) på lånet varje månad så amorterar du ett belopp som motsvarar värdeminskningen. När låneperioden sedan är slut kan du kvitta bilens restvärde mot den resterande låneskulden. Om du byter bil ofta eller vet att du kommer sälja bilen inom ett par år är kan ett billån med restvärde vara ett bra alternativ för dig.

När du lånar till bil med restvärde så tar du egentligen ett lån med säkerhet där bilen är säkerheten. Billån med restvärde innebär även att du måste betala 20% i kontantinsats"

Mattias Karlsson

Anledningen till att billån med restvärde kan vara förmånligare är att lånebeloppet inte kommer bli lika stort då lånet är om summan som bilen kommer vara värd om några år. Beroende på lånets storlek och bilens värde, så kan detta lånet spara dig tusenlappar i slutändan.

Billån med bilen som säkerhet

När du ansöker om att låna pengar till en bil innebär det att du tar ett lån med själva bilen som säkerhet för lånet – ett så kallat billån. Om långivaren får bilen som säkerhet för lånet blir räntan oftast lägre än om du tagit ett vanligt privatlån utan säkerhet. Dock kräver det en kontantinsats om minst 20% av bilens värde, vilket kan bli rätt mycket om det är en ny och dyr bil.

Kan man låna till bilens kontantinsats?

Kort svar, ja det kan du under förutsättningarna att din ekonomi klarar av detta. 

Det är inte helt ovanligt att låna till kontantinsatsen idag, oavsett om det kontantinsatsen till ett boende eller en bil.

Innan du tar ett kontantinsatslån till ett billån så bör du bland annat veta att detta lånet kommer vara ett fristående lån från ditt billån. Vad detta innebär är att ett kontantinsatslån till bilen är ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Ett lån för att finansiera kontantinsatsen kommer alltså få en högre ränta på grund av dessa anledningar:

  1. Du kommer ha ett billån som tynger din ekonomi och försämrar din kreditvärdighet
  2. Kontantinsatslånet har ingen säkerhet

Detta betyder nödvändigtvis inte att det är svårt eller dyrt att låna till bilens kontantinsats. Har du en tillräckligt god ekonomi för att bli beviljad ett billån med säkerhet, så kommer du med stor sannolikhet bli beviljad blancolånet som ska betala kontantinsatsen. 

Hur du lånar till bilens kontantinsats

Det absoluta bästa alternativet om du ska låna till bilens kontantinsats är att lyfta frågan med banken som du har billånet hos. När du pratar med banken om att du behöver låna både till bilen och tillhörande kontantinsats så kommer de ta med detta i beräkningar när de räknar på din lånekalkyl. 

När du då gör ansökan om ett billån så ska du ansöka om hela beloppet du behöver låna, inklusive kontantinsatsen. Ska du alltså ta ett billån för en bil som kostar 200 000 kr så ska du i din låneansökan fylla i att du vill låna 200 000 kr.

Går det att få ett billån utan fast jobb?

Med tanke på att det är så pass många i Sverige som inte har någon fast anställning så är det inte så konstigt att långivare idag är med flexibla med sina lån. Det är fortfarande ett försämrat utgångsläge att söka billån utan ett jobb, men finns en hel del möjligheter. Att få ett billån utan fast jobb är kanske inte garanterat men däremot kan det vara enklare att få ett vanligt privatlån utan säkerhet som du kan använda för att köpa en bil. För att öka dina chanser kan du stärka din kreditvärdighet genom att undvika betalningsanmärkningar eller att ta ett lån med en medsökande.

Kan jag låna till bil utan inkomst?

Ibland händer det oväntade och oförutsägbara – du blir av med din inkomst. Eller så har du varit utan inkomst ett tag. Oavsett varför du står utan inkomst så kan trots allt låna pengar utan inkomst, det gäller såväl privatlån som smslån men inte för billån, då du behöver ange bilen som säkerhet. Oftast är det snabblån och smslån som gäller när det inte finns någon inkomst. Vi kan inte rekommendera att låna utan inkomst förutom i absoluta akutfall. Vi vill att du tänker efter en extra gång om du verkligen behöver ett billån just i dessa tider.

För att få ett privatlån är ofta minikravet en deklarerad inkomst om 10 000 kr i månaden. Om du står utan inkomst eller har en väldigt låg sådan så kan du göra följande för att öka dina chanser till att få ett billån:

  • Ansök med en medsökande
  • Få någon att ställa upp som borgensman
  • Se till att ha en deklarerad inkomst förgående år

Vanliga frågor om Billån

Skillnaden mellan ett billån och ett privatlån är rätt enkel. Vid ett billån sätter du bilen som säkerhet för lånet och vid ett privatlån har du inget som säkerhet. Ett lån till bilköp ger oftast lägre ränta i och med att bilen är en säkerhet för lånet. Ett billån är således bättre än ett privatlån just ur räntesynpunkten men skillnaden behöver inte vara så stor. Dessutom behöver du betala 20% av bilens värde kontant till långivaren, detta behöver du inte göra vid ett privatlån.

Det är svårt att svara på vilket lån till bilen som är det billigaste billånet. Det beror oftast på dig som ska teckna lånet. Några av de saker som påverkar hur billig eller dyrt ett lån är bland annat vilken kreditvärdighet du har, hur stort lån du behöver, lånets uppläggningsavgift och ränta.

Därför ska du alltid jämföra olika lån till bil och privatlån för den delen. Här på Kreditium vi kan hjälpa dig en del på traven genom att kolla i vår lista för billån.

De lån som har den bästa räntan beror oftast på dig som långivare. Om du har en fläckfri kredithistorik, inga betalningsanmärkningar och en bra inkomst då kan du räkna med en låg ränta. Du kan dock alltid i vår lista se lägsta ”från-räntan”.

Hos några få långivare kan du välja om du vill ha en fast eller rörlig ränta på ett billån. Det vanligaste är rörlig ränta för billån men är det fast ränta du vill ha så rekommenderar vi att du söker hos en låneförmedlare och väljer en bank som har fast ränta.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 8/29/2023

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.