Faktaruta om Loanstep

Belopp 3000 - 25000 kr
Utbetalning Samma dag
Utan UC Ja
Betalningsanm. Ok Ja
Löptid 5 mån - 60 mån
Ränta 15.4% - 1177%
Åldersgräns 20 år
Startavgift 0 kr
Öppettider Öppett till 16:00


Exempel: Ett lån taget 2021-02-01 med kreditbelopp på 5 500 kr till 38,4 % bunden kreditränta med en återbetalningstid på 5 månader, med fem avbetalningar om ca 1 792 kronor, totalt 3 000 kr förmedlingsavgifter och 60 kronor i aviavgifter, ger en effektiv ränta på totalt 1 051 % och ett sammanlagt belopp om 9 339 kr.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningeni din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Faktaruta om Lendify

Belopp 20000 - 500000 kr
Utbetalning Direkt
Utan UC Nej
Betalningsanm. Ok Nej
Löptid 2 år - 15 år
Ränta 2.95% - 21.58%
Åldersgräns 18 år
Startavgift 495 kr
Öppettider Öppett till 20:00


Exempel: 120 000 SEK annuitetslån, 8 års löptid, nominell rörlig ränta 9,0%, effektiv ränta 9,51% ink uppläggningsavgift 495 SEK och aviavgift 0 SEK (autogiro). Totalt återbetalningsbelopp 169 467 SEK ink avgifter, 96 avbetalningar (1 765 SEK/månad).

Faktaruta om Untie

Belopp 20000 - 80000 kr
Utbetalning 1 - 2 bankdagar
Utan UC Ja
Betalningsanm. Ok Nej
Löptid 1 år - 5 år
Ränta 8.00% - 8.30%
Åldersgräns 20 år
Startavgift 0 kr
Öppettider Öppett till 17:00


Exempel: Vid en kreditansökan om 50 000 kr, där återbetalningstiden är upplagd på 1 år, där fast nominell årsränta är 8 %, är den effektiva räntan 8,30 %. Total kostnad för krediten, inkl. kreditbelopp är 52 188 kr (12 st månadsbetalningar om 4349 kr vardera).

Faktaruta om Toborrow Företagslån

Belopp 30000 - 20000000 kr
Utbetalning
Utan UC Nej
Betalningsanm. Ok Nej
Löptid 3 mån - 36 mån
Ränta 3% - 5%
Åldersgräns 18 år
Startavgift 2 - 4%
Öppettider Öppett till 17:00


Exempel: Vid en kreditansökan om 50 000 kr, där återbetalningstiden är upplagd på 1 år, där fast nominell årsränta är 8 %, är den effektiva räntan 8,30 %. Total kostnad för krediten, inkl. kreditbelopp är 52 188 kr (12 st månadsbetalningar om 4349 kr vardera).

Månadsräntan, effektiva eller nominella räntan listas för varje långivare. Villkor och räntor hos de faktiska långivarna är de som gäller. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

P2P lån – låna pengar av privatpersoner

En ny lånemöjlighet som har blivit allt mer populär på senaste tiden är möjligheten att låna pengar av andra privatpersoner. Detta kallas för P2P-lån. Förkortningen står för peer-to-peer vilket på svenska översätts till person-till-person-lån.

När man tar ett P2P-lån slipper man vända sig till den vanliga traditionella banken, man gör istället en ansökan hos en P2P-långivare där man får låneerbjudanden från andra privatpersoner i Sverige. Detta sker via en så kallad P2P-plattform som är en webbplats där både långivare och låntagare samlas.

Den stora skillnaden blir därmed att istället för att det är banken som tar kreditrisken så är det andra privatpersoner tar risken med att låna pengar ut sina pengar till dig.

Har man god kreditvärdighet är det normalt inga som helst problem att få låna från andra privatpersoner. Räntan för ett P2P-lån ligger på från ca 3 % och uppåt. För att få så låg ränta behövs en mycket god kreditvärdighet, en mer normal genomsnittlig ränta ligger på runt 7 – 8 %. Vilket ändå är en betydligt lägre ränta än vid ett smslån eller snabblån alltså.

Att ta ett person till person-lån är egentligen inga som helst konstigheter – människor har lånat av varandra i alla tider, både valuta och andra föremål. Men det är först nu, tack vare internet och digitaliseringen, som möjligheten finns att mötas på en plattform online.

Krav för att ta ett P2P-lån

Olika P2P-plattformar har olika grundkrav för att du ska kunna ansöka om lån från privatpersoner, de vanligaste kraven är:

  • Folkbokförd i Sverige
  • Inga skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar
  • Minst 18 år gammal
  • Fast årsinkomst på minst 180 000 kr (dvs. en månadslön på minst 15 000 kr månaden innan skatt)
  • Kunna identifiera dig med BankID

P2P-lån utan UC

Det finns idag två peer-to-peer lån utan UC i Sverige, dessa använder sig istället av Creditsafe eller Bisnode för att göra sin kreditkoll. Det är alternativa upplysningsföretag, den främsta fördelen med detta är att det inte belastar din kreditscore hos UC med många förfrågningar.

Företagen som inte tar UC för sina P2P-lån är Loanstep och Untie. Loanstep använder sig av Creditsafe upp till 5 000 kr, ansöker du om lån på mer än det så tar de en kreditupplysning hos Upplysningscentralen.

Untie använder sig av Bisnode för person till person lån.

Lån som godtar betalningsanmärkning på peer-to-peer lån

Har du en betalningsanmärkning kan det bli svårt att få ett P2P-lån i Sverige som är högre än 5 000 kr. Chansen finns att du kan få ett lån hos Loanstep, men då behöver din anmärkning vara minst 12 månader gammal.

Är så inte fallet bör du titta på andra typer av lån än just P2P-lån.

P2P-lån i Sverige

P2P-lånI Sverige finns det en handfull olika aktörer som erbjuder P2P-lån. Lånet passar bäst för dig som är bosatt i Sverige, men också för dig som behöver låna pengar utomlands. Det är ett smidigt sätt för dig som är på semester att ta ett tryggt lån av privatpersoner som bor i Sverige.

Fördelen är att du redan är svensk medborgare och enkelt kan verifiera dig med BankID för att ansöka om P2P-lånet. Att vara folkbokförd i Sverige är ett grundkrav för att kunna ta ett P2P-lån i Sverige.

Fördelen med att låna av privatpersoner

Jämfört med smslån och snabblån så har peer to peer-lån betydligt lägre ränta. Om du som lånar dessutom har en god ekonomi, så kan du få låna mycket billigare och till lägre ränta än vad du skulle få om du tog ett traditionellt snabblån.

Räntan ligger på ungefär samma nivå som vid ett privatlån utan säkerhet, men kan både bli några procent billigare eller dyrare. Om du vill ta ett litet större lån och står och väger om du ska ta P2P-lån eller vända dig till en traditionell långivare så kan du alltid ansöka om P2P-lån och sen vilken ränta du blir erbjuden, du förbinder dig inte till något förrän du skrivit under ett eventuellt låneavtal eller skuldebrev.

Du kan även använda dig av en låneförmedlare som Lendo, de inkluderar även P2P-lån, på så sätt kan du jämföra räntan på ditt peer to peer-lån med ett ”vanligt” privatlån.

Ytterligare en fördel med P2P-lån är möjligheten att få lägre ränta, exempelvis genom Lendifys lojalitetsprogram Lendify Rewards. Sköter du d är dina inbetalningar i tid eller aktiverar autogiro som betalsätt så samlar du poäng, ju fler poäng du samlar desto lägre ränta får du på ditt lån.

Vi på Kreditium tycker att det är mycket bättre att använda sig av en onlineplattform för att låna från andra privatpersoner jämfört med att låna från släkt och vänner. Du slipper bli ovän med dina vänner om pengar om det skulle uppstå betalproblem och partnerna får hjälp med allt praktiskt av mellanhanden, som att skriva skuldebrev och se till så att lånet får en marknadsmässig ränta.

Finns det någon nackdel med att låna från privatpersoner?

Precis som vid alla andra lån så är det viktigt att man betalar av på sin skuld, annars får det negativa konsekvenser. Om du inte betalar dina inbetalningar i tid får du först påminnelser, därefter inkassokrav och slutligen skickas skulden vidare till Kronofogden om den fortfarande inte är betald.

Det är alltså viktigt att du vet med dig att du kan betala av på lånet innan du ansöker.

Vid lån från privatpersoner ställs högre krav än vid smslån och snabblån, det gör att inte alla har möjligheten att bli beviljad sitt lån.

Går det att ta lån av privatpersoner med anmärkningar hos Kronofogden?

Idag finns det tyvärr inga långivare som erbjuder P2P-lån om du har anmärkningar hos Kronofogden. Vi föreslår därför att du ska titta på ett saneringslån istället. Med Kronofogden i ryggen kan det vara bättre att du fokuserar på att samla dina lån och med en rimlig avbetalningsplan ta hand om dessa innan du tar nya mindre lån eller låna pengar av privatpersoner.

P2P-lån till företag

Det finns även möjlighet för företagare att ansöka om företagslån där finansieringen kommer från privatpersoner. Detta är en mycket flexibel lösning för företagare som behöver låna. Kraven kan annars vara mycket höga från storbankerna när det gäller att låna ut pengar till nystartade företag.

Med ett P2P-lån för ett nystartat företag finns möjligheten att få lån från privatpersoner som tror på företagets visioner och affärsplan.

Vanliga frågor om P2P-lån

Vilken ränta du får beror på din kreditvärdighet. Det går att låna från ca 3 % och uppåt. En genomsnittlig P2P-ränta ligger på ca 6 - 9 %.
Ja, vi har en långivare godtar betalningsanmärkning. Din anmärkning behöver dock vara äldre än 12 månader gammal.
Det finns just nu 5 st.