P2P-lån

Peer-to-peer lån innebär att du lånar pengar av andra privatpersoner via en plattform för P2P-lån. Det finns väldigt få lån av denna typ på marknaden idag men här hjälper dig jämföra de P2P-lån som vi har ett samarbete med samt förklarar vad för- och nackdelarna är med låneformen.

Rekommenderade
Vad är P2P-lån?
Kredio

Här hittar du P2P-lån i juni

Belopp 5 000 - 75 000 kr
Löptid 1 - 5 år
Effektiv ränta 29,97 - 1 051,00 %

Kredio är en av få låneförmedlare som förmedlar P2P-lån i dagsläget. En ansökan kan resultera i flera lånemöjligheter varav vissa av dessa då kommer vara peer-to-peer lån. Din ansökan är inte bindande, kostar inget och får du inga erbjudanden du tycker om så tackar du helt enkelt nej.

Ansök nu Få skräddarsydda låneförslag

Jämför alla P2P-lån i juni 2024

Lånebelopp
kr
Filtrera
1
Visar 1 av 1 lån
Vi hittade inga lån med din sökning.
Kredio
Jämför
Kredio
Belopp
5 000 - 75 000 kr
Löptid
1 - 5 år
Effektiv ränta
29,97 - 1 051,00 %
Anslutna banker
9
Utan UC
Ja
Betalningsanmärkning
Accepteras
Åldersgräns
18 år
Sidan innehåller annonslänkar

Majoriteten av långivarna som vi recenserat på Kreditium.se ger oss provision för varje skickad kund vilket ger oss möjligheten att bedriva en kostnadsfri tjänst. Listans ordning påverkas av provisionen vi får från kreditgivarna men påverkar aldrig vår betygsättning eller den information vi presenterar i våra recensioner. Vår åsikt är och kommer alltid förbli vår egen.

Hitta det perfekta lånet med vårt lånetest

Få Skräddarsydda låneförslag utifrån dina krav och önskemål i Låneguiden för att enkelt kunna låna pengar smart.
Vad vill du ha för lån?
Ange ett belopp mellan 1 000 och 600 000 kr
Nästa steg

Så här fungerar P2P-lån

P2p-lån, även kallat peer-to-peer lån innebär kortfattat du som låntagare lånar pengar av andra privatpersoner i Sverige. De personer som lånar ut pengar genom peer-to-peer lending har då investerat pengar genom en plattform och "tjänar" pengar på räntan du som låntagare betalar.

Att låna pengar på detta sätt fungerar dock i stort sätt på samma sätt som om du gått till en bank eller långivare och ansökt om ett lån även om det kan låta som en annorlunda lösning. Du kommer fortfarande betala ränta, eventuella avgifter och ha en fast löptid.

Peer-to-peer lån är:

 • Lån mellan två privatpersoner som tecknas genom en plattform
 • Ett blancolån, det vill säga ett lån utan krav på säkerhet
 • En ovanlig låneform, Kredio är en av få låneförmedlare som förmedlar P2P-lån

Så ansöker du om P2P-lån

Att ansöka om P2P-lån går till på samma sätt som om du ansökt hos valfri bank eller långivare. Du fyller i din ansökan hos någon av de få P2P-företag som finns på marknaden. Företaget kommer sedan hämta in en kreditupplysning på dig för att se så att din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga är tillräckligt god för att hantera ett lån.

Får du ditt P2P-lån beviljat betalas pengarna i regel ut inom 24 timmar.

Här nedan har vi använt Kredio för att demonstrera hur deras ansökningsprocess ser ut när du vill låna pengar genom ett peer-to-peer lån.

 • 1

  Välj önskat belopp och löptid

  Det första steget för dig blir att fylla i ditt önskade lånebelopp samt löptid för ditt P2P-lån.

 • 2

  Fyll i dina personuppgifter

  Med personuppgifter menas namn, personnummer, adress och annan information som Kredio's samarbetspartners behöver.

 • 3

  Invänta besked

  Efter slutförd ansökan så skickar Kredio vidare den till de långivare de samarbetar med. Ett eller flera erbjudanden om lån bör dyka upp inom 20 minuter.

 • 4

  Utbetalning

  Väljer du att acceptera ett erbjudande om P2P-lån (eller annat lån som Kredio förmedlar) så betalas dina pengar ut till ditt valda bankkonto inom 24 timmar.

Krav för att ta ett P2P-lån

Olika P2P-plattformar har olika grundkrav för att du ska kunna ansöka om lån från privatpersoner, de vanligaste kraven är:

 • Folkbokförd i Sverige
 • Inga skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar
 • Minst 18 år gammal
 • Fast årsinkomst på minst 120 000 kr
 • Kunna identifiera dig med BankID

Ta P2P-lån trots betalningsanmärkning?

Du låna få ett P2P-lån beviljat om du har en eller flera betalningsanmärkningar men det kommer bli svårare och vissa plattformar kommer neka din ansökan direkt. En anmärkning gör att du direkt anses som en högriskkund och många plattformar för peer-to-peer lån är helt enkelt inte villiga att ta risken med att bevilja dig ett lån.

Med det sagt så är det inte omöjligt att få ett lån om du har en betalningsanmärkning. Bland annat så godtar Kredio's samarbetspartners för P2P-lån att du har betalningsanmärkningar och även långivaren Loanstep godtar anmärkningar.

Majoriteten av P2P-lån är utan uc

Ytterligare en fördel med att ta upp ett P2P-lån är att de flesta av dem är utan uc, det vill säga att det inte är UC AB som står bakom kreditförfrågan utan istället bolag som Creditsafe eller Bisnode. Det innebär att du kan ta upp de flesta P2P-lån utan att ditt UC-score försämras och du på så sätt får svårare att få lån hos banker och långivare som hämtar in kreditförfrågningar från UC AB.

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar bör du fundera en extra gång på om du faktiskt bör ta upp ett P2P-lån eller något lån för den sakens skull.

Därför är P2P-lån ett omtyckt alternativ

För dig som behöver låna pengar kan P2P-lån vara ett sätt att undkomma bankernas höga räntor. P2P-lån har ofta lägre ränta än regelrätta banklån eller privatlån. P2P-lån är många gånger också utan uc, det vill säga att du tar lån utan uc-upplysning vilket många finner fördelaktigt för att inte få ett försämrat UC-score.

Står man på andra sidan och istället vill låna ut pengar så anses P2P-lån som ett mycket effektivt sätt för att få hög avkastning på sina investerade pengar.

Vanliga frågor om P2P-lån

Ja, den enda egentliga skillnaden är att det är privatpersoner som lånar ut pengarna. Ansökan och upplägget är dock likadant som om du sökt lån direkt hos en bank eller långivare.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 3/28/2024

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.