Att ha en skuld hos Kronofogden sägs ofta vara dödsstöten vad gäller att få teckna nya lån och krediter. Men är det verkligen omöjligt att få lån när man är hos Kronofogden? I den här artikeln tittar vi närmare på möjligheterna att låna pengar när man är hos Kronofogden. Vi går även igenom olika lånealternativ som finns, inklusive P2P-lån och pantlån, samt berätta hur man kan bli skuldfri via omstartslån och skuldsanering.
Lägsta lånebelopp | 1 000,00 kr |
---|---|
Högsta lånebelopp | 75 000,00 kr |
Genomsnittlig frånränta | 35,14 % |
Genomsnittlig tillränta | 36,64 % |
Genomsnittlig uppläggningsavgift | 237,50 kr |
Genomsnittlig administrationsavgift | 12,50 kr |
Direktutbetalning | 6 långivare (100,00 %) erbjuder direktutbetalning |
Direktutbetalning dygnet runt | 1 långivare (16,67 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt |
Utan UC | 6 långivare (100,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC |
Betalningsanmärkningar | 6 långivare (100,00 %) accepterar betalningsanmärkningar |
Unga lånetagare | 4 långivare (66,67 %) accepterar låntagare under 20 år |
Att ha en skuld hos Kronofogden resulterar i att långivare och banker inte vill låna ut pengar till dig. Det går exempelvis inte att teckna sms-lån med skuldsaldo hos KFM. Men det finns ändå möjligheter att få lån, även om det kan vara svårt och ofta innebär högre ränta samt kräver någon form av säkerhet. Däremot så går det varken att teckna bolån eller privatlån när du har en skuld till Kronofogden. Om du behöver låna pengar medans du är i skuld till Kronofogden så finns det andra lån som kan vara möjliga att få, såsom pantlån och P2P-lån.
Om du har ett skuldsaldo hos KFM finns det två huvudsakliga alternativ för att få en nystart på din ekonomi: omstartslån eller skuldsanering. Omstartslån innebär att du tar ett lån för att betala av dina skulder och på så sätt börjar om på nytt. Omstartslån eller nystartslån som det också kallas används främst när man har tagit på sig många lån från olika långivare och har svårt att betala tillbaka på sina lån. Skuldsanering däremot innebär att Kronofogden tar bort hela din skuld, efter att du följt deras avbetalningsplan.
Att ta ett omstartslån med säkerhet innebär att du anger en pryl med ett högre värde som en bil, smycke eller en fastighet. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren sälja din säkerhet för att få tillbaka pengarna. Fördelen med omstartslån är säkerheten som gör det både lättare att få ett lån beviljat och att din ränta kommer bli lägre, jämfört med om du hade tagit ett omstartslån utan säkerhet.
Det finns även möjlighet att ta ett omstartslån utan säkerhet. Då kan det dock innebära att du får högre ränta och att det kan vara svårare att få lånet beviljat. Detta är framförallt vanligt för de som bor i hyresrätt och inte har något av tillräckligt högt värde att lägga som säkerhet. Hursomhelst kan ett omstartslån vara ett bra sätt för att lösa dina skulder hos Kronofogden.
Nedan kan du se vilka banker som kan hjälpa dig att samla dina lån när du har en betalningsanmärkning och är hos Kronofogden
För att få ett nystartslån krävs det att du uppfyller vissa grundkrav. Bland annat behöver du vara minst 18 år gammal och ha en fast inkomst från exempelvis arbete eller pension. Även om betalningsanmärkningar och befintligt skuldsaldo hos Kronofogden minskar dina möjligheter att få ett nystartslån, så finns det fortfarande goda möjligheter att få ett sådant lån beviljat.
Vissa långivare kan ha ytterligare krav på låntagaren, så det är alltid bra att läsa igenom villkoren noggrant innan du ansöker om ett lån.
Det är i regel inte möjligt att ta ett lån samtidigt som man är under skuldsanering. Anledningen till det är att din ekonomi ställs under stram kontroll av Kronofogden under skuldsaneringen. Det finns dock inget som stoppar dig från att låna pengar av en vän eller familjemedlemmar.
Under tiden som du är under skuldsanering hos Kronofogden kan det vara svårt att få lån, om inte omöjligt. Vi på Kreditium rekommenderar att du väntar på att din skuldsanering blir klar, innan du försöker teckna nya lån.
För att få skuldsanering måste du ha så pass stora skulder att det inte är realistiskt att betala av dem inom en rimlig tid. För att ansöka om skuldsanering kan du besöka Kronofogdens hemsida alternativt besöka ett av deras kontor.
Tänk dock på att för att det ska vara möjligt att få en skuldsanering godkänd behöver du ha gjort flera motprestationer där du försökt bli kvitt dina skulder. Har du inte gjort ett helhjärtat försök att betala av dina skulder så är det också svårt för dig att få igenom en skuldsanering. En skuldsanering är trots allt den sista utvägen till att bli skuldfri.
Denna bilden är ett utdrag från Kronofogdens hemsida som visar ett test. Detta testet kan du ta för att se om du preliminärt kan bli beviljad en skuldsanering. Länk till hela testet finner du här.
Om du har svårt att få lån på grund av en skuld hos Kronofogden kan det vara en idé att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande. En medsökande är en annan person som ansöker om lånet tillsammans med dig och som är medansvarig för att betala tillbaka lånet. Genom att ha en medsökande ökar chanserna att få lånet beviljat. Det krävs dock att din medsökande har god ekonomi, då det enbart är din medsökandes ekonomi som kommer tas med i beräkningarna om lånet kan bli beviljat eller ej.
En medlåntagare blir som en säkerhet för långivaren och kan göra dem mer villiga att låna ut pengar.
Sara Haraldsson
En medsökande är en person som ansöker om ett lån tillsammans med dig och som därmed blir medansvarig för lånet. Det innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet så är den medsökande skyldig att betala tillbaka lånet istället.
En borgensman är däremot inte någon som står med som ägare på lånet. Istället kan man se det som att en borgenär är en person som skriver under ett avtal som säger att borgensmannen kommer betala av lånet, när låntagaren inte kan eller missköter sin betalning.
En borgenär är den som lånar ut pengar, det är alltså banken eller långivaren man syftar på när man pratar om "borgenären". En borgensman däremot är en person som åtar sig ansvaret att lånet blir betalt.
Även om Kronofogden har registrerat en skuld hos dig kan det finnas möjligheter att låna pengar. I denna sektion tittar vi på lån som du kan få trots betalningsanmärkningar och skuld till Kronofogden.
Nedan kan du läsa mer om huruvida det är möjligt eller ej att teckna följande lån när du är hos Kronofogden:
P2P-lån, eller peer-to-peer-lån, är ett lån mellan privatpersoner som kan vara en möjlighet att få lån trots att du har en betalningsanmärkning eller skuldsaldo hos Kronofogden. Eftersom det är privatpersoner som lånar ut pengar är kraven ofta mindre strikta än vid lån från banker eller kreditinstitut. Kom ihåg att det fortfarande är svårt att få ett lån när du är hos Kronofogden, även om du bara ska ta ett P2P-lån från privatpersoner.
Ett annat alternativ för att få lån trots KFM kan vara att ta ett pantlån. Pantlån innebär att du lämnar in något av värde som säkerhet för lånet. Det kan till exempel vara smycken, elektronik eller annat som har ett högt värde.
Pantlån är möjligt eftersom långivaren kan sälja föremålet om du inte betalar tillbaka lånet. Därför kan långivaren ta större risker och godkänna lån även om du har en betalningsanmärkning eller ett skuldsaldo hos Kronofogden.
Att köpa något på avbetalning eller kredit går i regel inte om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Din kreditvärdighet anses helt enkelt vara för låg för att få ett kreditkort eller kunna välja alternativ som ”Köp nu, betala senare”.
Att teckna krediter av olika slag när man är hos Kronofogden är helt enkelt inte något som beviljas särskilt ofta, om ens alls.
Lån utan kreditupplysning, även kallade lån utan uc, innebär att långivaren inte tar en kreditupplysning från UC AB. Istället görs kreditupplysningen av ett annat kreditupplysningsbolag, som Bisnode eller Creditsafe. De lån som tecknas utan uc är oftast snabblån/sms-lån.
Oavsett vilket företag som gör kreditupplysningen kommer långivaren se att du har en skuld hos Kronofogden. Det spelar alltså ingen roll om du lånar utan uc, har en ett skuldsaldo hos Kronofogden, då blir din låneansökan nekad per automatik. Samma sak gäller snabblån, trots att det är ett lån som ställer låga krav, så kan du inte teckna lånet när du är hos Kronofogden.
Om du har ett skuldsaldo så innebär det att du har en obetald skuld till Kronofogden. En betalningsanmärkning däremot är en sorts notering att du inte har betalat en skuld som har gått till Kronofogden. För att bli kvitt betalningsanmärkningen behöver du bli kvitt din skuld och när skulden är nollad så kommer betalningsanmärkningen ligger kvar i tre år från dagen skulden är löst..
Här kan du läsa mer om processen om hur en faktura blir ett skuldsaldo.
Ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden innebär att du har en skuld som ännu inte har betalats
Sara Haraldsson
Om du har haft ett skuldsaldo hos Kronofogden och betalat av det kan du ansöka om ett nytt lån så fort din skuldsanering är över, även om du fortfarande har en betalningsanmärkning. Tänk dock på att du beroende på hur lång skuldsanering du genomgick så kan betalningsanmärkningen vara borta. Om du har genomgått en skuldsanering som har pågått i 5 år, då kommer du inte ha någon betalningsanmärkning efter skuldsaneringen. Är skuldsaneringen kortare än så, då kommer du att ha en anmärkning, även efter skuldsaneringen.
Läs mer om Kronofogden och skulder
Skuldsättningen i Sverige har nått rekordnivåer, och enligt senaste statistiken från Kronofogden uppgår den totala skulden till 119 miljarder kronor. Denna ökning på 17% jämfört med föregående årsskifte är den största sedan 1990-talet. Privatekonom Davor Vuleta på Kronofogden varnar för att situationen kommer att försämras innan den blir bättre.
När en faktura har skickats och betalas innan förfallodatum blir ärendet avslutat. Ibland händer det dock att köparen inte betalar i tid, vilket kan leda till att fakturan blir till en skuld som måste drivas in med rättsliga medel. I Sverige finns det särskilda steg som måste följas innan en skuld blir till en betalningsanmärkning och kan drivas in av Kronofogden. Vi kommer nu ta en närmare titt på varje steg i denna process; från det att den första fakturan anländer, till det att en betalningsanmärkning registreras hos Kronofogden.
En av de främsta orsakerna till skuldsättning är att man har tagit på sig dyra lån som man sen får svårt att betala av. Många använder kreditkort eller tar lån för att köpa saker som de inte har råd med, vilket leder till en ackumulering av skulder. Dessutom kan oväntade utgifter, som veterinärkostnader eller bilreparationer snabbt hamna på hög och skapa en ekonomisk börda. I vissa fall tar människor små lån för att betala vardagliga utgifter som hyra eller matvaror, vilket kan leda till en skuldcykel eller skuldfälla.
Ja, det finns möjlighet. De lån som du kan teckna när du är hos kronofogden är följande: omstartslån och nystartslån, vilket är lån speciellt anpassade för att lösa skulder hos Kronofogden.
Om du ska ansöka om lån med Kronofogden behöver du ha en medsökande.
Betalningsanmärkningen finns kvar i kreditupplysningsföretagens i tre år om skulden ligger kopplad på dig som privatperson.
Ett aktivt skuldsaldo är betydligt värre än en betalningsanmärkning när det kommer till möjligheter att teckna lån. Det finns heller ingen garanti för att ett lån kommer att beviljas om du har en betalningsanmärkning.
Om du behöver låna en mindre summa pengar snabbt och befinner dig hos Kronofogden kan du överväga alternativ som P2P-lån eller pantlån. Du kan även givetvis låna pengar av vänner och släktingar.
Nej, det är inte möjligt att ta ett sms-lån när man är under skuldsanering. Under skuldsanering är det viktigt att man inte tar på sig nya skulder eller lån som kan försvåra återbetalningen av befintliga skulder. Det går inte heller att teckna ett sms-lån när man har skuld till Kronofogden.
I regel är det inte en bra idé att teckna nya lån när man har en skuld hos Kronofogden, och det är heller inga långivare eller banker som beviljar lån till den som har en skuld hos Kronofogden.
Nej, det finns i dagsläget inga långivare som är utan uc och och erbjuder lån till den som har en skuld hos Kronofogden.
Samlingslån kan användas som en lösning på ekonomiska problem, men erbjuds inte till personer som har en aktiv skuld hos Kronofogden. Det går med andra ord inte att samla lån trots Kronofogden, istället bör du leta efter banker som erbjuder omstart- eller nystartslån.
Det är mycket svårt att få ett lån om du saknar inkomst och är hos Kronofogden eftersom långivare alltid vill se en stabil inkomst för att kunna bevilja ett lån. Om du inte har någon inkomst kan du överväga alternativa lösningar som att sälja saker du inte längre behöver eller att söka ekonomiskt stöd från socialtjänsten.
Om du har en medsökande eller en borgensman med en stabil ekonomisk situation kan det öka förtroendet för långivaren och öka chanserna att få lånet beviljat.
Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.
Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.
Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.