Faktaruta om Nystart Finans

Belopp 30000 - 500000 kr
Utbetalning 2 bankdagar
Utan UC Nej
Betalningsanm. Ok Ja
Löptid 2 år - 15 år
Ränta 6.95% - 28.9%
Åldersgräns 18 år
Startavgift 995 kr
Öppettider Öppett till 18:00


Exempel: För ett annuitetslån på 160 000 kr till 17,00% rörlig ränta med en återbetalningstid på 9 år, med 108 avbetalningar om 2 931 kr och 995 kr i uppläggningsavgift samt 29 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 18,95%. Totalt att återbetala blir 317 520 kr.

Faktaruta om Lumify

Belopp 2000 - 50000 kr
Utbetalning Direkt
Utan UC Ja
Betalningsanm. Ok Nej
Löptid 1 mån - 12 mån
Ränta 12.87% - 236.5%
Åldersgräns 18 år
Startavgift 0 kr
Öppettider Öppett till 17:00


Exempel: En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningeni din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Faktaruta om Marginalen Bank

Belopp 25000 - 350000 kr
Utbetalning Varje bankdag
Utan UC Nej
Betalningsanm. Ok Nej
Löptid 2 år - 12 år
Ränta 3.5% - 22.79%
Åldersgräns 20 år
Startavgift 250 kr
Öppettider Öppett till 20:00


Exempel: Vid ett kreditbelopp om 100 000 kr med rörlig årsränta om 6,29 %, 5 års löptid (60 återbetalningstillfällen), uppläggningsavgift på 250 kr och en aviavgift om 10 kr (vid betalning med autogiro) uppgår den effektiva räntan till 6,80 %. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1962 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 118 235 kr. Exemplet som är beräknat 2016-08-26, förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under hela kreditperioden.

Faktaruta om Enklare

Belopp 5000 - 600000 kr
Utbetalning 1 - 3 bankdagar
Utan UC Nej
Betalningsanm. Ok Ja
Löptid 1 år - 20 år
Antal långivare 8 st
Ränta 2.95% - 29.99%
Åldersgräns 20 år
Startavgift 0 kr
Öppettider Öppett till 17:00


Exempel: Annuitetslån 12 år, belopp 350 000:-, rörlig ränta 6.51%, uppläggningskostnad 350:-, aviavgift 29:-, ger en effektiv ränta på 6.90 %. Totalt belopp att återbetala 509 759:-. Månadskostnad 3 538:- fördelat på 144 avbetalningar. Räntekostnad + avgifter 159 759:-.

Faktaruta om Svea Ekonomi

Belopp 10000 - 400000 kr
Utbetalning 1 - 3 dagar
Utan UC Nej
Betalningsanm. Ok Ja
Löptid 2 år - 15 år
Ränta 5.79% - 25.95%
Åldersgräns 20 år
Startavgift 395 kr
Öppettider Öppett till 16:30


Exempel: Om man lånar 100 000 kr med en återbetalningstid på 5 år så är exempelräntan 7,9%. Uppläggningsavgiften för ett lån är 395 kr. Den totala kostnaden blir då 121 380 kr. Per månad så innebär det att man behöver betala 2 023 kr (60 avbetalningar) om man väljer att låna utan några amorteringsfria månader.

Faktaruta om Sefina Pantbank

Belopp 1000 - 1000000 kr
Utbetalning 1 - 2 bankdagar
Utan UC Ja
Betalningsanm. Ok Ja
Löptid 1 mån - 4 mån
Ränta 3.5% - 3.95%
Åldersgräns 18 år
Startavgift 50 kr
Öppettider Öppett till 18:00


Exempel: Exempel kan ej beräknas då de marknadsför pantlån. Räntan är alltid individuell och hamnar mellan 3,5 - 3,95%.

Månadsräntan, effektiva eller nominella räntan listas för varje långivare. Villkor och räntor hos de faktiska långivarna är de som gäller. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar.

Vilka alternativ finns med ett aktivt skuldsaldo och för att få ett lån trots Kronofogden?

När en skuld har gått hela vägen till Kronofogden ger denna också en betalningsanmärkning i ett kreditupplysningsföretags register. Denna betalningsanmärkning gör det svårt för dig att få lån och ligger även kvar i registret i tre år efter att skulden har betalats av.

Därför ska man alltid försöka undvika att hamna i den situationen då det inte bara påverkar ekonomin några dagar utan minst tre år. Detta gör att du kanske inte kan ta ett lån trots Kronofogden och genomföra större planerade inköp, så som en bil eller en bostad. Detta gör att det i stort sett är helt omöjligt att låna pengar med en aktiv skuld hos Kronofogden.

Och det är inte bara lån som blir problematiskt. Även saker som att skaffa mobil, handla online på faktura eller teckna abonnemang blir problematiska. Saker vi tar för givet att det inte ska vara något problem.

Ibland kan det finnas långivare som erbjuder sms lån trots skuld hos Kronofogden. Detta är absolut ingenting man ska ansöka om utan det finns bättre vägar att gå. Istället för att dra på sig fler skulder så kan man ta ett så kallat skuldfinansieringslån eller omstartslån, pantlån eller göra en skuldsanering. Mer om detta pratar vi om nedan.

Skuldsanering, omstartslån och pantlån

Om du har hamnat i situationen med ett skuldsaldo hos Kronofogden så är det inte rätt läge att ta ett nytt lån. Målet bör istället vara att bli skuldfri så fort som möjligt så att du kan leva som vanligt om tre år när betalningsanmärkningen är borta.

Idag finns det hjälp att få i form av skuldsanering eller andra typer av lån.

  • Omstartslån eller skuldfinansiering: med hjälp av ett omstartslån tar man ett lån som rensar samtliga skulder inklusive kronofogdeskulder, en gång för alla. Du får också vägledning genom hela processen. Det är viktigt att du uppger exakt skuld så att inte kreditupplysningen visar annat. Då finns det risk för avslag. Svea ekonomi är ett exempel på en bank som erbjuder detta.
  • Pantlån: ett pantlån innebär att man sätter någonting med värde i pant för att betala av en skuld. Detta är kanske inte förstahandsvalet men om man vet med sig att man har värdefulla saker som inte används så kan det vara ett bra alternativ. Om man inte betalar tillbaka på panten så läggs värdesakerna ut till försäljning.
  • Skuldsanering: en sista utväg är skuldsanering. Om du inte kan betala din skuld till Kronofogden kan detta bli aktuellt, du kan även själv ansöka om det. Kronofogden förhandlar då ner skulderna med de berörda borgenärerna och sätter upp en betalningsplan som ska gälla i fem år. Under dessa fem år lever du på existensminimum, vilket inte är lätt, men ett sätt att börja om på ny kula.

Vilket alternativ du ska välja beror lite på dina förutsättningar och hur långt du är villig att gå för att lösa dina problem. Kan du tänka dig att leva väldigt sparsamt är skuldsanering det bästa, har du värdefulla föremål hemma på vinden som du kan tänka dig att göra dig av med är pantlånet ett bättre alternativ.

Du kan alltid ta kontakt med budget- och skuldrådgivningen i din kommun för att diskutera ytterligare, de är till för att hantera just sådana här situationer.

Medlåntagare ökar chanserna att bli skuldfri

Genom att ha en medsökande till ett omstartslån ökar detta chanserna till att få ett lån trots Kronofogden beviljat. Speciellt om du inte har någon deklarerad inkomst eller en fast anställning. Du behöver dock fortfarande ha någon form av inkomst.

En medlåntagare visar för banken att det inte finns någon som kan bistå dig då du inte inte själv har möjligheten att amortera så mycket som banken kräver varje månad. En medlåntagare blir alltså som en säkerhet för långivaren och kan göra dem mer villiga att låna ut pengar till dig.

Så kan du låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

Förutsättningarna är inte optimala men det finns enstaka långivare som nischat sig för att lösa just lån trots aktiv skuld hos Kronofogden. Hit hör Nystart Finans som erbjuder lån även till dig som fortfarande har skulden kvar.

De ställer däremot en del villkor för att kunna hjälpa dig att lösa skulden och komma på grön kvist. Det viktiga är att du har en medsökande som ansöker tillsammans med dig. Någon av behöver ha en fast inställning med en månadslön på minst 22 000 kr. Under dessa förutsättningar kan du lösa alla dina lån – inklusive Kronofogden – och baka ihop dessa till ett nytt blancolån.

Genom Nystart Finans finns möjligheten att ta lån med Kronofogden på från 30 000 upp till maximalt 500 000 kr.

Om möjligt – Undvik till varje pris att få skuld hos Kronofodgen

Att en obetald skuld har lätt till att du har fått en skuld hos Kronofogden bör undvikas i den mån det är möjligt. Dels har skulden vuxit rejält från det ursprungliga beloppet då både påminnelseavgifter, inkassoavgifter m.m. har lagts till beloppet. Och dels får du nu problem att ansöka om lån, teckna abonnemang och blir begränsad vad du kan göra och inte.

Har du svårt att betala ett lån bör du alltid inleda en dialog med låneföretaget, de kan ofta vara flexibla och hitta en lösning som passar dig. Det är mycket bättre än att bara ignorera inbetalningarna om du inte har råd att betala. Om ärendet gått vidare till inkassobolaget kan du även föra dialog med dem och försöka få till en avbetalningsplan.

Om du har fått brev från Kronofogden om en obetald skuld är det viktigt att först och främst sätta sig in i vad det är för skuld det avser och vad det verkligen står i brevet. Om ärendet gäller en skuld att betala så är det en långivare som inte fått in sin betalning trots påminnelser så att de slutligen har vänt sig till Kronofogden.

I brevet finns det med information om hur mycket du behöver betala och inbetalningsuppgifter. Om du inte betalar in kommer Kronofogden att börja undersöka vad du har för tillgångar och eventuellt göra utmätning. Även här är det bra att ta kontakt med långivaren som du är skyldig pengar för att försöka hitta en lösning. Om så inte är möjligt kommer annars Kronofogden att gå vidare med utmätning och andra sätt att driva in pengarna.

Vanliga frågor om Kronofogden

Ja, det finns möjlighet att ta omstartslån, saneringslån och andra lån som hjälper till att lösa skulden hos Kronofogden.
Om du ska ansöka om lån med Kronofogden behöver du ha en medsökande. Alternativt ta kontakt med budget- och skuldrådgivningen för skuldsanering.
Betalningsanmärkningen finns kvar i kreditupplysningsföretagens i tre år om du är privatperson