Har du en skuld hos Kronofogden och vill ta ett lån trots att du har det? Då är du inte ensam. Först får man ett så kallat betalningsföreläggande vilket sedan leder till en skuld hos Kronofogden. Tyvärr blir det ekonomiska livet avsevärt besvärligare med en skuld och när man inte får ta ett lån trots Kronofogden. Skulden är som ett bevis på att man inte kan sköta sin ekonomi vilket ger flera varningssignaler hos långivare, kreditgivare, hyresvärdar med flera. Andra små saker kan också ställa till det, så som att teckna ett nytt mobilabonnemang.
När en skuld har gått hela vägen till Kronofogden ger denna också en betalningsanmärkning i ett kreditupplysningsföretags register. Denna betalningsanmärkning gör det svårt för dig att få lån och ligger även kvar i registret i tre år efter att skulden har betalats av.
Därför ska man alltid försöka undvika att hamna i den situationen då det inte bara påverkar ekonomin några dagar utan minst tre år. Detta gör att du kanske inte kan ta ett lån trots Kronofogden och genomföra större planerade inköp, så som en bil eller en bostad. Detta gör att det i stort sett är helt omöjligt att låna pengar med en aktiv skuld hos Kronofogden.
Och det är inte bara lån som blir problematiskt. Även saker som att skaffa mobil, handla online på faktura eller teckna abonnemang blir problematiska. Saker vi tar för givet att det inte ska vara något problem.
Ibland kan det finnas långivare som erbjuder sms lån trots skuld hos Kronofogden. Detta är absolut ingenting man ska ansöka om utan det finns bättre vägar att gå. Istället för att dra på sig fler skulder så kan man ta ett så kallat skuldfinansieringslån eller omstartslån, pantlån eller göra en skuldsanering. Mer om detta pratar vi om nedan.
Om du har hamnat i situationen med ett skuldsaldo hos Kronofogden så är det inte rätt läge att ta ett nytt lån. Målet bör istället vara att bli skuldfri så fort som möjligt så att du kan leva som vanligt om tre år när betalningsanmärkningen är borta.
Idag finns det hjälp att få i form av skuldsanering eller andra typer av lån.
Vilket alternativ du ska välja beror lite på dina förutsättningar och hur långt du är villig att gå för att lösa dina problem. Kan du tänka dig att leva väldigt sparsamt är skuldsanering det bästa, har du värdefulla föremål hemma på vinden som du kan tänka dig att göra dig av med är pantlånet ett bättre alternativ.
Du kan alltid ta kontakt med budget- och skuldrådgivningen i din kommun för att diskutera ytterligare, de är till för att hantera just sådana här situationer.
Genom att ha en medsökande till ett omstartslån ökar detta chanserna till att få ett lån trots Kronofogden beviljat. Speciellt om du inte har någon deklarerad inkomst eller en fast anställning. Du behöver dock fortfarande ha någon form av inkomst.
En medlåntagare visar för banken att det inte finns någon som kan bistå dig då du inte inte själv har möjligheten att amortera så mycket som banken kräver varje månad. En medlåntagare blir alltså som en säkerhet för långivaren och kan göra dem mer villiga att låna ut pengar till dig.
Förutsättningarna är inte optimala men det finns enstaka långivare som nischat sig för att lösa just lån trots aktiv skuld hos Kronofogden. Hit hör Nystart Finans som erbjuder lån även till dig som fortfarande har skulden kvar.
De ställer däremot en del villkor för att kunna hjälpa dig att lösa skulden och komma på grön kvist. Det viktiga är att du har en medsökande som ansöker tillsammans med dig. Någon av behöver ha en fast inställning med en månadslön på minst 22 000 kr. Under dessa förutsättningar kan du lösa alla dina lån - inklusive Kronofogden - och baka ihop dessa till ett nytt blancolån.
Genom Nystart Finans finns möjligheten att ta lån med Kronofogden på från 30 000 upp till maximalt 500 000 kr.
Att en obetald skuld har lätt till att du har fått en skuld hos Kronofogden bör undvikas i den mån det är möjligt. Dels har skulden vuxit rejält från det ursprungliga beloppet då både påminnelseavgifter, inkassoavgifter m.m. har lagts till beloppet. Och dels får du nu problem att ansöka om lån, teckna abonnemang och blir begränsad vad du kan göra och inte.
Har du svårt att betala ett lån bör du alltid inleda en dialog med låneföretaget, de kan ofta vara flexibla och hitta en lösning som passar dig. Det är mycket bättre än att bara ignorera inbetalningarna om du inte har råd att betala. Om ärendet gått vidare till inkassobolaget kan du även föra dialog med dem och försöka få till en avbetalningsplan.
Om du har fått brev från Kronofogden om en obetald skuld är det viktigt att först och främst sätta sig in i vad det är för skuld det avser och vad det verkligen står i brevet. Om ärendet gäller en skuld att betala så är det en långivare som inte fått in sin betalning trots påminnelser så att de slutligen har vänt sig till Kronofogden.
I brevet finns det med information om hur mycket du behöver betala och inbetalningsuppgifter. Om du inte betalar in kommer Kronofogden att börja undersöka vad du har för tillgångar och eventuellt göra utmätning. Även här är det bra att ta kontakt med långivaren som du är skyldig pengar för att försöka hitta en lösning. Om så inte är möjligt kommer annars Kronofogden att gå vidare med utmätning och andra sätt att driva in pengarna.
Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.