Vad är skillnaden mellan Bisnode och Creditsafe?

Man som använder en Ipad
Mattias Karlsson
Mattias Karlsson Publicerad: 5/9/2023

Vad är skillnaden mellan Bisnode och Creditsafe?

Om du ska ansöka om ett lån och långivaren använder Creditsafe eller Bisnode för att göra en kreditupplysning kanske du undrar vad dessa företag är och hur de sätter ditt kreditbetyg. I den här artikeln tar vi en närmare titt på båda företagen, deras kreditsystem och vad du kan förvänta dig om du ansöker om ett lån via en långivare som använder Creditsafe eller Bisnode.

Är det säkert att använda sig av långivare som använder Creditsafe och Bisnode?

Innan vi går in på detaljerna om hur Creditsafe och Bisnodes kreditupplysningar fungerar är det viktigt att ta upp en vanlig oro bland låntagare: “Är det säkert att använda långivare som använder kreditupplysningar från Creditsafe och Bisnode?”

Det korta svaret är ja, det är säkert att använda långivare som använder Creditsafe och Bisnode för kreditkontroller. Båda företagen är väletablerade leverantörer av kreditinformation och erbjuder olika lösningar för riskhantering. De är verksamma i flera länder runt om i världen och samarbetar med ett stort antal företag, inklusive långivare och kreditgivare.

Det är dock viktigt att komma ihåg att de kreditkontrollsystem som används av Creditsafe och Bisnode bara är en pusselbit när det gäller att avgöra om en långivare är bra eller inte. Hur bra en långivare är har helt enkelt inte så mycket att göra med vilken kreditupplysning som används.

Hur fungerar Creditsafes kreditupplysningar?

Creditsafes kreditupplysningar är utformade för att ge långivare en heltäckande bild av låntagarens kredithistorik och kreditvärdighet. Systemet använder en mängd olika datakällor, bland annat uppgifter om inkomst, civilstånd och bolagsengagemang, för att generera ett kreditbetyg för varje individ.

Creditsafes kreditbetyg baseras på en skala från 0 till 100, där en högre poäng indikerar en bättre betalningsförmåga. Poängen tar hänsyn till en rad olika faktorer, bland annat betalningsbeteende, finansiell stabilitet och betalningsanmärkningar.

Utöver kreditpoängen förser Creditsafe även långivarna med en detaljerad kreditupplysning som innehåller information om låntagarens kredithistoria, inklusive eventuella brott eller betalningsinställelser samt eventuella domar och konkurser.

Hur fungerar Bisnodes kreditupplysning?

Bisnodes kreditupplysningar liknar Creditsafes i det avseendet att det använder en mängd olika finansiella och icke-finansiella datakällor för att generera ett kreditbetyg och en kreditupplysning för varje låntagare. De specifika faktorer och viktningar som används i Bisnodes system kan variera från person till person och beroende på exempelvis hur stort lån låntagaren har ansökt om.

Bisnodes kreditbetyg baseras på en skala från 1 till 10, där en högre poäng indikerar en lägre risk för betalningsproblem. Betyget tar hänsyn till faktorer som betalningshistorik, inkomst, skuldsaldo hos Kronofogden och betalningsanmärkningar. Bisnode använder en rad statistiska modeller för att analysera data och generera ett betyg som är utformat för att förutsäga hur stor sannolikheten är at låntagaren kommer att få problem att betala sina skulder.

Förutom kreditbetyget, så förser Bisnode den som beställer kreditupplysningen med en detaljerad kreditrapport som innehåller information om låntagarens kredithistoria. Dessutom använder sig Bisnode av en unik modell för att samla in information om personer via internetsökningar och sociala medier för att skapa en mer heltäckande profil.

Är Bisnode och Creditsafe samma sak?

Även om både Creditsafe och Bisnode tillhandahåller kreditinformation och riskhanteringslösningar för företag finns det vissa skillnader mellan deras tjänster och kreditupplysningssystem. Här är ett par exempel på hur de skiljer sig:

  • Creditsafe registrerar inte antalet kreditförfrågningar som görs
  • Creditsafe registrerar inte beviljade lån
  • Bisnode och Creditsafe använder olika metoder för att sätta kreditbetyg
  • Bisnode förlitar sig mer på alternativa datakällor

En annan skillnad mellan de två företagen är utbudet av tjänster som de erbjuder. Även om båda företagen tillhandahåller kreditupplysningar och kreditpoäng erbjuder Creditsafe även övervakningstjänster, som kan varna långivare för förändringar i en privatpersoners kreditvärdighet över tid. Bisnode, å andra sidan, erbjuder en rad olika lösningar för riskhantering, inklusive skydd mot bedrägeri och kundprofilering.

Vilka långivare använder Bisnode?

Följande långivare använder sig av Bisnode för att göra kreditupplysningar:

Vilka långivare använder Creditsafe?

Följande långivare använder sig av Creditsafe för att göra kreditupplysningar:

Om du behöver ta ett lån utan uc är det med andra ord främst någon av långivarna ovan som du bör vända dig till. Vilket kreditupplysningsbolag som en viss långivare använder kan dock förändras med tiden. För att hålla dig uppdaterad om vilken kreditupplysning en viss långivare använder, så kan du använda dig av vår hemsida www.kreditium.se.

Sammanfattning – Creditsafe och Bisnode

På det hela taget, även om det finns vissa skillnader mellan Creditsafe och Bisnodes tjänster och kreditupplysningssystem, är båda företagen väletablerade leverantörer av kreditinformation och riskhanteringslösningar. Om du ansöker om ett lån via en långivare som använder något av dessa kreditupplysningsbolag kan du förvänta dig att själva kreditkontrollen sker på ett korrekt och säkert sätt.

Även om deras kreditprövningssystem kan skilja sig åt i vissa avseenden är båda företagen inriktade på att ge långivarna en heltäckande bild av en låntagares kredithistorik och kreditvärdighet. För att få en så korrekt bild som möjligt av din kreditvärdighet är det alltid en bra idé att granska din kreditupplysning och ditt kreditbetyg från flera källor, utöver den kreditinformation som din långivare tillhandahåller.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 5/10/2023

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Källor