Skuldrekord hos Kronofogden

Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 2/26/2024

Skuldrekord hos Kronofogden

Skuldsättningen i Sverige har nått rekordnivåer, och enligt senaste statistiken från Kronofogden uppgår den totala skulden till 119 miljarder kronor. Denna ökning på 17% jämfört med föregående årsskifte är den största sedan 1990-talet. Privatekonom Davor Vuleta på Kronofogden varnar för att situationen kommer att försämras innan den blir bättre.

Vilka är det som skuldsätter sig?

Enligt Davor Vuleta är skuldsättningen utbredd över hela landet och i alla åldersgrupper. Vid årsskiftet fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, en ökning med 6% jämfört med året innan. Människor i den äldre åldersgruppen är särskilt drabbade, med en ökning på 9%. Totalt uppgår skulderna för denna grupp till 25 miljarder kronor.

Enligt Skatteverket är det främst antalet kvinnor som har ökat när det kommer till skuldsättning. Större livshändelser, som skilsmässor, påverkar särskilt kvinnor ekonomiskt, vilket kan förklara den ökande skuldsättningen bland kvinnliga låntagare. Det är även sedan tidigare statistiskt känt att antalet skilsmässor ökar när ekonomin försämras. En försämrad ekonomi kan leda till ansträngda relationer, som i värsta fall leder till skilsmässa.

Vad beror den ökade skuldsättningen på?

De vanligaste skulderna inkluderar underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och konsumtionsrelaterade skulder. Många svenskar, trots goda inkomster, upplever att de inte kan upprätthålla sin levnadsstandard på grund av stigande priser. Detta är en konsekvens av stigande boräntor, skenande inflation och den allmänna lågkonjunkturen. De som har försökt fortsätta leva som de gjorde innan krisen, trots att marginalerna inte fanns, har i många fall haft svårt att betala av sina höga lån, både på bostäder och fordon.

En något överraskande komponent i skuldsättningen är att kvinnors skatteskulder har ökat med 80%, vilket kan jämföras med 29% bland männen. En anledning till detta kan vara att många väljer att skjuta upp skattebetalningen när de köper en ny, dyrare bostad. Vid skilsmässa måste i regel nya bostäder köpas, och de kostar nästan alltid mindre än vad den gemensamma bostaden kostade. Det leder till att båda måste betala den skatt som tidigare hade skjutits upp. Medan detta är en förklaring till de ökade skatteskulderna förklarar det inte varför kvinnors skatteskulder har ökat mer.

Hur undviker man skulder?

För att undvika att skuldsätta dig över din förmåga är det viktigt att skapa ekonomiska marginaler. När ekonomin går bra kan det vara lätt hänt att man tror att så alltid kommer vara fallet, men som vi ser från statistiken från Kronofogden leder det sättet att tänka ofta till ett svårt ekonomiskt läge.

Här är några tips för hur du undviker att hamna i skuldfällan:

  • Skapa en realistisk budget med en plan för framtiden

    Utvärdera dina månatliga inkomster och nödvändiga utgifter. Skapa en realistisk budget som inkluderar boendekostnader, mat, transport, fasta kostnader och andra nödvändigheter. Det är också viktigt att ha framtiden i åtanke när du skapar din budget. Ifall du har rörlig ränta på ditt bolån bör du exempelvis ha en plan för hur ekonomin ska gå runt ifall räntan höjs, och samma sak gäller om du har bunden ränta, fast på längre sikt.

  • Bygg upp ett sparkonto

    Genom att konsekvent spara så mycket som möjligt blir det lättare att hantera eventuella ekonomiska svårigheter i framtiden. Försök att spara en del av dina inkomster varje månad och undvik frestelsen att spendera hela lönen.

  • Undersök lånevillkor noggrant

    Innan du lånar pengar till en bostad, renovering eller bil är det viktigt att se till så att du får bästa möjliga villkor på ditt lån. Det rekommenderas exempelvis att använda låneförmedlare och jämförelsetjänster online för att se till så att du hittar den lägsta räntan – och undviker oseriösa långivare.

Hur tar man sig ur skuldfällan?

För de som redan befinner sig i en skuldfälla finns det olika alternativ. Davor Vuleta rekommenderar att kontakta dem man är skyldig pengar och söka hjälp från budget- och skuldrådgivare. Medan detta är goda råd finns det även två alternativ som är värda att nämna; samlingslån och skuldsanering.

  • Samlingslån

Samlingslån är en typ av lån som är utformat för att hjälpa de som dragit på sig många smålån och krediter, som kännetecknas av hög ränta. Genom att betala av lån med hög ränta med hjälp av ett annat lån med lägre ränta lindras pressen på privatekonomin, och det reducerar risken för att hamna hos Kronofogden. Vi har en guide om att samla dina lån som du kan läsa här om du önskar att veta mer.

  • Skuldsanering

Skuldsanering är Kronofogdens egna tjänst som fungerar som en slags sista utväg för de med oöverskådliga skulder som man inte klarar av att betala på egen hand. Kronofogden sätter upp en väldigt strikt betalningsplan, och ifall du följer den under den uppsatta tiden raderar de resterande skulder hos Kronofogden, även om du inte har betalat av hela skulden. Observera att det endast går att göra en skuldsanering en gång.

Vill du veta mer om hur du kan bli skuldfri? Läs vår guide om att bli skuldfri här.

Sammanfattning

Den ökande skuldsättningen i Sverige är en alarmerande trend som kräver uppmärksamhet. För att undvika skulder är det avgörande att planera ekonomin noggrant och söka hjälp vid behov. För de som redan är i en skuldfälla finns det lösningar som samlingslån och skuldsanering för att bryta den långvariga skuldcykeln. Det övergripande ekonomiska läget i Sverige, och i hela världen, är just nu inte positivt, så det gäller att vara extra vaksam på den egna privatekonomin för att se till så att du inte hamnar i en ekonomisk situation som du inte kan ta dig ur.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 2/27/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.