UC - Vilka är de och vad gör de?

UC
Gustav Ternander
Gustav Ternander Publicerad: 8/15/2023

Upplysningscentralen (uc) – allt du behöver veta om Sveriges ledande kreditupplysningsbolag

Upplysningscentralen, förkortat uc, är en välkänd aktör som genomför kreditupplysningar och används av många företag för riskbedömning i Sverige. Deras verksamhet är fundamentalt viktig för ekonomin då den bidrar till en sund och säker finansiell miljö, inte minst när det kommer till beviljande av lån. Uc grundades med syftet att tillhandahålla information om individuell kreditvärdighet och betalningsförmåga till företag och organisationer för att underlätta beslutsfattande vid utlåning och affärstransaktioner.

Historia och verksamhet

Uc grundades 1977 och har sedan dess etablerat sig som det ledande kreditupplysningsbolaget i Sverige. Företagets huvudkontor är beläget i Stockholm, och de har en lång historia av att samla in och analysera data för att ge sina kunder en omfattande bild av privatpersoners och företags ekonomiska hälsa.

Deras tjänster sträcker sig bortom bara kreditupplysningar och inkluderar även bedömning av betalningsförmåga och riskexponering. Genom att analysera data från bland annat Skatteverket så får de fram information som: betalningsanmärkningar, skuldsaldo, inkomst och tidigare kredithistorik. Med denna information kan uc generera ett kreditbetyg för privatpersoner och företag. Denna information används av banker, finansinstitut, företag och organisationer för att fatta informerade beslut om utlåning, hyresavtal, kreditköp, anställning och andra ekonomiska transaktioner.

Ägande och integritet

Uc ägs gemensamt av flera svenska banker och finansinstitut. Denna struktur säkerställer oberoende och neutralitet i deras bedömningar, samtidigt som det tillåter en bred kompetensbas att ta del av och bidra till företagets verksamhet.

Följande banker äger uc:

  • SEB
  • Handelsbanken
  • Swedbank
  • Nordea
  • Danske Bank
  • Länsförsäkringar

Ett centralt fokus för uc är att hantera den insamlade informationen på ett ansvarsfullt sätt. De följer strikta riktlinjer och regler när det gäller dataskydd och integritet för att skydda de uppgifter som samlas in om individer och företag. Användare av uc:s tjänster måste följa lagar och regler som skyddar konsumenters rättigheter och integritet.

Vilken information har uc om dig?

Banker, butiker, försäkringsbolag, hyresvärdar och andra företag inom olika branscher använder sig av uc:s tjänster för att fatta välgrundade beslut. Vid ansökningar om lån eller krediter är det vanligt att dessa företag begär en kreditupplysning från uc för att bedöma en privatpersons eller ett företags förmåga att betala tillbaka skulden. Detta hjälper till att minska risken för långivaren och främjar en hållbar ekonomisk miljö.

Här är några exempel på den typ av information som kan vara registrerad hos uc:

  • Personuppgifter

Namn, personnummer, adress, och andra identifierande uppgifter.

  • Betalningsanmärkningar

Registrering av obetalda skulder, obetalda fakturor, eller andra former av uteblivna betalningar som kan påverka kreditvärdigheten negativt.

  • Skuldsaldo

Information om pågående lån och skulder hos olika kreditgivare.

  • Inkomst

Uppgifter om inkomstnivå och anställning, vilket kan användas för att bedöma en persons förmåga att hantera och betala tillbaka lån.

  • Kredithistorik

Historisk information om tidigare lån, krediter, och betalningsmönster.

  • Betalningshistorik

Uppgifter om tidigare fakturor och skulder som har blivit betalda i tid.

  • Övriga ekonomiska uppgifter

Detta kan vara information om eventuellt ägande av fastigheter, bostadsrätter, fordon, samt andra ekonomiska förpliktelser.

Vart får UC sina uppgifter från?

UC samlar in sina uppgifter från olika källor för att skapa en omfattande bild av en privatpersons eller ett företags ekonomiska hälsa. Bland annat rör det sig om följande källor:

  • Offentliga register

UC hämtar information från olika offentliga register, såsom folkbokföringen och fastighetsregistret. Dessa register innehåller grundläggande information om privatpersoner och deras egendom.

  • Skuldregister

UC har tillgång till skuldregistret, där betalningsanmärkningar och andra obetalda skulder registreras. Detta ger en indikation på en persons betalningshistorik och kan påverka kreditvärdigheten.

  • Kreditgivare

Kreditinstitut, banker, och andra kreditgivare delar information om sina kunder och deras lån och krediter med UC. Detta inkluderar information om lånets storlek, löptid, och betalningsstatus. Ett undantag för denna punkt är att olika kreditupplysningsbolag inte delar uppgifter med varandra.

  • Företagsinformation

För företag inhämtar UC information från olika källor för att bedöma deras ekonomiska hälsa och kreditvärdighet. Denna information kan vara företagets balansräkning, årsredovisningar och betalningshistorik.

  • Inkomstuppgifter

UC får inkomstuppgifter från Skatteverket för att bedöma din förmåga att hantera lån och krediter.

Vad kan jag göra om jag inte vill att det ska göras en uc när jag ansöker om ett lån?

Om du inte vill att en kreditupplysning från UC ska göras när du ansöker om ett lån finns det ett par alternativ:

  • Välj en långivare som använder andra kreditupplysningsföretag: 

Det är inte alla långivare som använder UC för kreditupplysningar. Du kan undersöka olika långivares praxis och välja en som använder andra kreditupplysningsföretag. Det finns flera andra kreditupplysningsföretag i Sverige, exempelvis Bisnode och Creditsafe.

  • Fråga långivaren om deras kreditupplysningspraxis

Innan du ansöker om ett lån kan du fråga långivaren vilket kreditupplysningsföretag de använder. Om de använder UC kan du diskutera möjligheten att använda ett annat kreditupplysningsföretag om det är möjligt.

  • Använd en låneförmedlare för att minimera antalet upplysningar

Om du främst är orolig över att det ska göras många upplysningar på dig är det en god idé att vända sig till en låneförmedlare. När du ansöker om lån via en låneförmedlare görs endast en UC, trots att du får erbjudanden från alla relevanta banker som låneförmedlaren har samarbete med.

Vanliga frågor om UC

Nej, UC är inte statligt ägt. Det ägs gemensamt av flera svenska banker. Detta ger UC en oberoende position, och innebär att de kan luta sig mot samtliga bankers sammantagna kompetens för att utveckla sin produkt.

Ja, UC är en laglig aktör som verkar inom ramen för dataskyddslagar och andra relevanta lagar och regler.

Nej, Bisnode är inte samma som UC. Bisnode är ett annat företag som också erbjuder kreditupplysningstjänster och dataanalys inom risk- och kreditbedömning. De kan användas av företag för liknande ändamål som UC.

Nej, Creditsafe är inte samma som UC. Creditsafe är också en aktör inom kreditupplysning och riskbedömning, men de är separata företag med olika verksamheter och ägare. Precis som med Bisnode kan företag använda Creditsafe för liknande ändamål som UC.

Nej, generellt sett kan UC inte ta bort en kreditupplysning. Kreditupplysningar registreras som en del av din kredithistorik och speglar din ekonomiska aktivitet. Däremot kan felaktiga uppgifter eller föråldrad information korrigeras om du kontaktar UC och bekräftar att det finns felaktigheter i din kreditrapport.

Gustav Ternander

Gustav Ternander

Senast uppdaterad 8/15/2023

Gustav Ternander är sedan hösten 2021 skribent här på Kreditium.se Han har en examen inom ekonomi och har tidigare jobbat på såväl små som stora banker i Sverige. Gustav har stor kunskap om konsumentkrediter och skriver utifrån detta djupgående artiklar om allt som berör lån här på Kreditium.se.