Hur skaffar man BankID?

Att skaffa BankID idag är varken svårt eller tidskrävande. Det som kan vara tidskrävande är om du inte redan har BankID eller någon annan typ av veriferingsmöjlighet gentemot banken. När du väl har möjlighet att verifiera dig mot banken, så kan du skaffa och installera BankID på datorn, till surfplattan eller mobilen på bara några minuter.

Finns det olika typer av BankID?

Ja, det finns flera olika typer av BankID. Den vanligaste är Mobilt BankID och BankID på fil. Andra versioner inkluderar BankID på kort och BankID på USB. Nedan följer en lista över de olika typerna av BankID:

 • Mobilt BankID

Den vanligaste typen av BankID. För att använda Mobilt BankID behöver du ladda ner deras app till din mobiltelefon eller surfplatta. Appen kopplar sedan ihop BankID med ditt personliga BankID-konto.

 • BankID på fil

BankID på fil är en fil som du laddar ner från din banks hemsida och sparar på din dator eller annan enhet. För att använda BankID på fil behöver du också installera BankID-programvaran på din enhet.

 • BankID på kort

BankID på kort är en smartkortsbaserad lösning som används för att autentisera användare på internet. Du kan använda BankID på kort genom att sätta in kortet i en kortläsare och autentisera dig med din personliga kod.

 • BankID på USB

BankID på USB är en version av BankID som lagras på en USB-enhet. Du kan använda BankID på USB genom att ansluta enheten till din dator och autentisera dig med din personliga kod.

Hur får man BankID? Steg-för-steg-guide

För att få BankID behöver du till att börja med ha ett svenskt personnummer och ett bankkonto hos en bank som erbjuder BankID. Om du redan har detta kan du följa vår steg-för-steg-guiden nedan.

 • Steg 1: Kontakta eller logga in på din bank

  Kontakta din bank och be om att få BankID. Din bank kan hjälpa dig att välja den typ av BankID som passar dig bäst. Detta kan även göras genom att logga in på din banks hemsida.

 • Steg 2: Identifiera dig

  För att få BankID behöver du identifiera dig. Om du har en bankdosa kan du logga in på din internetbank med hjälp av den. Om du inte har en bankdosa behöver du kontakta din bank och beställa en sådan.

 • Steg 3: Ladda ner och aktivera BankID

  När du har identifierat dig och valt vilken typ av BankID du vill ha kan du ladda ner BankID-appen eller BankIDs-programvara.. Följ sedan instruktionerna för att aktivera BankID på din enhet.

Vilka banker erbjuder BankID?

Nästan alla svenska banker erbjuder BankID till sina kunder. Nedan följer en lista över de vanligaste bankerna som erbjuder BankID

Hur fixar man BankID på en ny mobil?

Om du byter telefon behöver du installera BankID-appen på din nya enhet. Det går inte att föra över ett gammalt mobilt BankID, så du måste ladda ned det på nytt från din banks hemsida. När det är aktiverat kan det gamla tas bort.

Sammanfattning

BankID har blivit en integral del av det svenska samhälle och används till i princip allt som har att göra med säker legitimering på distans att göra. Oavsett om du ska betala för något på internet, identifiera dig i samband med ett telefonsamtal eller använda en myndighetstjänst är BankID en förutsättning. Genom att följa vår guide i detta inlägg kan du skaffa BankID och börja använda alla tjänster som är kompatibla med BankID.

Vanliga frågor om BankID

Ja, det är möjligt att ha flera BankID om du behöver separata BankID på olika enheter.

BankID är giltigt i tre år, men du kan förnya det när det har gått ut.

BankID anses vara en mycket säker autentiseringsmetod. Det använder stark kryptering och tekniker för att förhindra bedrägeri och identitetsstöld.

Om du behöver en ny pinkod till ditt BankID kan du kontakta din bank för att få hjälp. De kan hjälpa dig att återställa din pinkod eller ge dig instruktioner om hur du gör det själv.

Om du har glömt dina BankID-uppgifter kan du återställa dem genom att kontakta din bank. De kommer att be dig om identifieringsuppgifter och hjälpa dig att återställa dina inloggningsuppgifter.

Ja, BankID fungerar i många länder runt om i världen. Men det är viktigt att notera att du kan behöva aktivera internationell användning på ditt BankID och att vissa tjänster inte kan vara tillgängliga utanför Sverige. Det är alltid bäst att kontrollera med din bank innan du reser utomlands om du behöver använda ditt BankID.

Nej, det går inte att skaffa BankID utan bankkonto. Det finns dock andra e-legitimationer som man istället kan skaffa, om man inte vill ha BankID, som Telia E-legitimation och Freja eID.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 3/11/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Källor

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.