När får företag göra en kreditupplysning?
Ett företag får endast ta en kreditupplysning på en privatperson om det finns ett ”legitimt behov”. Exempel på situationer när ett legitimt behov anses finnas är till exempel när du ansöker om någon typ av lån eller kredit eller om du ber om att få betala en produkt genom avbetalning eller på faktura. Andra situationer kan vara om du ingår ett avtal som innebär en långsiktig betalningsförpliktelse, som till exempel ett hyresavtal eller ett telefonabonnemang.
Den som tar kreditupplysningen behöver inte ha ditt samtycke för att hämta informationen. Dock måste du meddelas om att en kreditupplysning tagits. Detta sker genom att du får en så kallad omfrågekopia skickad till din folkbokföringsadress eller digitala brevlåda. På omfrågekopian framgår både vilket företag som gjort själva upplysningen, till exempel UC AB, men också vilket företag som begärt den. Om du är nyfiken på att veta vad som står i din kreditupplysning går det att för en mindre avgift göra en kreditupplysning på dig själv hos något av kreditupplysningsbolagen.
Vilken information syns i upplysningen?
Vilken information som syns i upplysningen varierar lite beroende på vilket företag som gör den. En del kreditupplysningsbolag erbjuder också så kallade mikroupplysningar; billigare kreditupplysningar med begränsad information som framförallt används vid smslån och liknande.
På alla kreditupplysningar inklusive mikroupplysningar finns följande information: