Den stora ränteguiden 2024

I denna heltäckande guide kommer vi att prata om allt som har med ränta att göra. Vi kommer att gå igenom vad ränta är, hur den påverkar din dagliga ekonomi, vad som styr räntan och hur den förändras. Du får också lära dig hur man räknar på ränta, vilka olika typer av räntor som finns och vad som påverkar vilken ränta du får när du ansöker om ett lån. Slutligen tar vi en titt på prognosen för räntan år 2024.

Vad är ränta?

Ränta kan enkelt förklaras som kostnaden för att låna pengar eller avkastningen på att spara pengar. När du tar ett lån från en bank betalar du ränta på det belopp du lånar, och när du sätter in pengar på ett sparkonto får du ränta på det belopp du sparar. Ränta uttrycks vanligtvis som en årlig procentsats.

Vilka olika typer av räntor finns det?

  • Fast ränta

    Räntan är låst till en viss procentsats under en bestämd tidsperiod. Detta är ett vanligt alternativ för bolån för de som inte vill att en förändrad ränta påverkar deras förmåga att betala av lånet. Det kan dock innebära att räntan för lånet sätts aningen högre än det rådande ränteläget. Det är också vanligt för sparkonton.

  • Rörlig ränta

    Räntan kan förändras över tid i enlighet med styrräntan. Oftast leder detta till en lägre ränta än fast ränta, men med en risk för att räntan kan komma att höjas under lånets löptid.

  • Nominell ränta

    Nominell ränta är den årliga räntesatsen som anges på ett lån eller en investering, utan hänsyn till avgifter som kan påverka den verkliga kostnaden eller avkastningen.

  • Effektiv ränta

    Den totala kostnaden för ett lån, inklusive alla avgifter och ränta, uttryckt som en årlig procentsats. Effektiv ränta ger en mer rättvis bild över vad du faktiskt betalar, vilket kan vara ovärderligt när du ska teckna ett lån i en sektor där avgifterna vanligtvis är en betydande del av lånet, som exempelvis snabblån eller kontokredit.

  • Styrränta (reporänta)

    Den ränta som Riksbanken sätter och som påverkar alla andra räntor i ekonomin. Genom att justera styrräntan kan centralbanken påverka ekonomisk aktivitet, inflation och tillväxt. Det är ett viktigt verktyg inom penningpolitiken för att stabilisera ekonomin.

  • Realränta

    Räntan justerad för inflation, vilket visar den verkliga avkastningen på sparande eller kostnaden för lån. Realräntan visar den verkliga köpkraften för pengar över tid och hjälper till att bedöma ekonomisk lönsamhet.

  • Referensränta

    Referensränta är den ränta som används som utgångspunkt för att beräkna andra räntesatser, exempelvis bolåneräntor eller sparkontoräntor. I Sverige sätts referensräntan av Riksbanken.

Så påverkar räntan din dagliga ekonomi

För många är ränta en av de största månatliga utgifterna, framförallt om du har ett stort bolån. Vi kommer nu prata om de olika delarna av en normal privatekonomi där ränta spelar en viktig roll.

Bolåneräntan

För de flesta hushåll är bolånet det största lånet, och därmed den skuld som medför högst räntebetalningar varje månad. Räntan på bolån är alltid bland de lägsta när det kommer till lån, åtminstone om man bortser från studielån. Medan ränteläget snabbt kan förändras kan du 2024 förvänta dig en bolåneränta på runt 3-4% om du får ett lån från en storbank. I och med att lånesumman är stor för bolån kan en förändring i bolåneräntan ha en stor inverkan på din ekonomi.

Med det sagt skiljer sig räntesatsen åt avsevärt beroende på vilken bank eller långivare du har. Storbanker som SEB och Nordea tar alltid ut lägst ränta, och de har också högst krav på kreditvärdighet. Andra långivare, som Bluestep och SSAB, tar ut högre ränta men har positionerat sig som alternativ för personer med mindre stark kreditvärdighet eller alternativa anställningsformer.

Räntan på privatlån och kreditkort

Privatlån, som ofta tas för större inköp eller för att samla skulder, har ofta en ränta på cirka 10-15%. Räntan på kreditkort är vanligtvis mycket högre än på bolån och privatlån. Om du inte betalar ditt kreditkortssaldo i sin helhet varje månad kommer räntan att göra att din skuld växer snabbt. Det är därför viktigt att vara medveten om kreditkortsräntan och försöka betala av skulden så fort som möjligt.

Försenade betalningar och dröjsmålsränta

Påminnelser, inkassokrav och betalningsanmärkningar vill man alltid undvika, inte minst då det leder till att du måste betala dröjsmålsränta. I Sverige regleras dröjsmålsränta av räntelagen, och enligt denna lag har en långivare rätt att ta ut dröjsmålsränta om en skuld inte betalas på förfallodagen. Dröjsmålsräntan beräknas som en årlig räntesats och består av referensräntan plus åtta procentenheter.

Sparräntan på sparkontot

På sparandets sida innebär ränta att du får avkastning på dina insättningar. Högre räntor på sparkonton betyder att dina besparingar växer snabbare. Det finns olika typer av sparkonton som erbjuder olika fördelar och nackdelar, men kortfattat kan man säga att de sparkonton som ger bäst ränta för dig som sparkund är de som också kommer med restriktioner angående hur och när du kan ta ut pengar från kontot. 

Vad styr räntan och hur förändras den?

Räntan påverkas av flera faktorer, där Riksbanken och dess penningpolitik spelar en central roll. Riksbanken är Sveriges centralbank och styr räntan genom att sätta styrräntan (tidigare kallad reporäntan). Styrräntan är den ränta som banker kan låna eller placera pengar till hos Riksbanken. När Riksbanken ändrar styrräntan påverkar det räntorna på marknaden, inklusive de räntor som bankerna erbjuder sina kunder.

Styrräntan och inflationen samspelar

Styrräntan och inflationen går hand i hand. När inflationen stiger över Riksbankens mål kan Riksbanken höja styrräntan för att kyla ner ekonomin. En högre styrränta gör det dyrare att låna pengar, vilket tenderar att minska konsumtion och investeringar. Denna minskade efterfrågan kan leda till att prisökningstakten saktar ner, vilket sänker inflationen.

Omvänt kan Riksbanken sänka styrräntan när inflationen är för låg och ekonomin behöver stimulans. En lägre styrränta gör det billigare att låna pengar, vilket kan öka konsumtion och investeringar. Ökad efterfrågan kan i sin tur höja prisnivåerna, vilket hjälper till att få inflationen närmare centralbankens mål.

Riksbanken har specifika inflationsmål

Denna dynamik skapar en balansgång där Riksbanken justerar styrräntan för att hålla inflationen inom ett önskat intervall. I Sverige är Riksbankens inflationsmål att hålla inflationen nära 2% över tid. Just nu, 2024, ligger inflationen över denna nivå, vilket inte är önskvärt då det leder till snabbt stigande priser i dagligvaruhandeln samtidigt som eventuella ökningar i löner inte hänger med.

Det bör också nämnas att den allmänna ekonomiska tillväxten också påverkar räntan. I perioder av stark tillväxt kan räntorna stiga som ett resultat av ökad efterfrågan på kapital. I tider av låg tillväxt eller lågkonjunktur kan Riksbanken sänka styrräntan för att stimulera ekonomin.

Hur räknar man på ränta?

Att räkna på ränta för ett lån innebär att förstå hur mycket extra du kommer att betala utöver det ursprungliga lånebeloppet på grund av räntan.

Hur man räknar på ränta - Ett räkneexempel

Låt oss ta ett exempel: Anta att du tar ett lån på 100 000 kr med en årlig ränta på 5% som du ska betala tillbaka under tre år.

För att räkna ut hur mycket ränta du kommer att betala totalt, kan vi börja med att uppskatta den årliga kostnaden för räntan. Under det första året betalar du 5% av 100 000 kr, vilket är 5 000 kr. Under det andra året betalar du återigen 5% av 100 000 kr, alltså ytterligare 5 000 kr, och samma sak händer under det tredje året. Totalt betalar du 5 000 kr per år i tre år, vilket blir 15 000 kr i ränta. Efter det hade lånet förlängts, om du inte hade haft möjlighet att betala tillbaka hela summan.

Men oftast betalar man av lånet med amorteringar, vilket betyder att man betalar tillbaka en del av lånebeloppet varje månad. Om vi tänker oss att du gör månadsvisa betalningar kommer räntan att minska något varje månad eftersom den beräknas på det återstående lånebeloppet

Amortering på lån - viktigt att veta

När det kommer till amortering på lån är det framförallt viktigt att känna till att det finns ett amorteringskrav för bolån i Sverige. Kortfattat måste du amortera en viss procent baserat på din inkomst i förhållande till lånets storlek. Ifall du lånar mer än 70% av bostadens värde och om ditt bolån överstiger 4,5 gånger din årsinkomst måste du amortera 4% varje år. För ett bolån på 3 000 000 kr är det 120 000 kr, men tänk på att detta inte är samma sak som ränta. Ränta är det du betalar utöver lånet medan amortering är en del av det du betalar tillbaka. I och med att amortering över tid sänker dina räntekostnader kan det på ett sätt ses som ett sätt att spara pengar.

Hur påverkas låneräntan?

När du ska teckna ett lån hos en bank eller långivare brukar de inte ha en och samma ränta till alla som blir beviljade. Vilken ränta du får på ditt lån beror på ett flertal faktor, där din kreditvärdighet är den viktigaste. Vi kommer nu ta en närmare titt på vad banken använder som beslutsunderlag när de avgör din ränta, samt andra faktorer som påverkar din ränta.

  • Kreditvärdighet

    Din kreditvärdighet är en bedömning av din förmåga att betala tillbaka ett lån. En hög kreditvärdighet innebär lägre risk för långivaren och kan därför resultera i en lägre ränta. Faktorer som påverkar din kreditvärdighet är din betalningshistorik, befintliga skulder och din inkomst.

  • Medsökande eller borgensman

    Att ha en medsökande eller borgensman med god privatekonomi kan påverka din låneansökan positivt. Det kan inte bara leda till att ditt lån blir beviljat, utan kan också leda till en lägre ränta. Kortfattat ger banker och långivare lägre ränta till de ansökande där de anser att risken är låg att de inte ska kunna betala tillbaka lånet. Att ha en medsökande reducerar denna risk kraftigt.

  • Avgifter

    Utöver räntan kan lån också ha olika avgifter som påverkar den effektiva räntan. Dessa kan inkludera uppläggningsavgifter, aviavgifter och eventuella försäkringskostnader. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa avgifter när du jämför lån, eftersom de kan öka den totala kostnaden för lånet avsevärt. Sammantaget kallas detta effektiv ränta, så det är detta begrepp du bör titta på när du jämför lån.

Prognos för räntan år 2024

Riksbankens senaste ränteprognos antyder en möjlig sänkning av styrräntan under andra halvan av 2024. Prognosen som gavs 2023 och i början av 2024 har behövt ändras flera gånger, framförallt då läget i omvärlden starkt påverkar den svenska ekonomin. Allt från kriget i Ukraina och Gaza-konflikten till det amerikanska presidentvalet, den starka amerikanska ekonomin och hur den amerikanska centralbanken (Fed) agerar påverkar Riksbankens beslut. 

Enligt mars 2024-prognosen kan dock styrräntan förväntas vara strax under 3,25% vid årets slut. Dessutom signalerar Riksbanken ytterligare två sänkningar under andra halvåret, följt av fler därefter. Denna trend tyder på en generell nedgång av svenska marknadsräntor, vilket sannolikt leder till en gradvis minskning av bolåneräntorna. Även om andra faktorer som efterfrågan på bolån och konkurrensen mellan banker påverkar bolåneräntorna indikerar den övergripande trenden en långsam, men stabil, sänkning av både styrräntan och bolåneräntorna under 2024.

Sammanfattning

Ränta är en central del av vår ekonomi och påverkar både våra kostnader och vårt sparande. I den här artikeln har vi pratat om allt som har med ränta att göra, vilket kan vara lite överväldigande. Här är därför fem viktiga punkter att ta med sig från den här artikeln:

  • Ränta är kostnaden för att låna pengar eller avkastningen på att spara pengar.
  • Räntan påverkas av faktorer som Riksbankens styrränta, inflation och ekonomisk tillväxt.
  • Att förstå skillnaden mellan olika typer av räntor och hur de beräknas kan hjälpa dig att navigera lån och sparande bättre.
  • Din kreditvärdighet påverkar den ränta du får på lån.
  • Genom att hålla dig informerad om ränteutvecklingen och förstå dess inverkan kan du optimera din ekonomiska planering och fatta välgrundade beslut, exempelvis när du ska välja fast eller rörlig ränta.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.