Dun & Bradstreet (D&B) är ett amerikanskt företag med lång historia som fram till nyligen dock inte varit någon större spelare på den svenska marknaden. Detta kom att förändras 2020, när D&B förvärvade Bisnode. Så småningom byttes även varumärket Bisnode ut och D&Bs logga är sedan dess vanlig på svenska kreditupplysningar. Kanske har du stött på dem om du tagit ett mindre privatlån eller snabblån? I denna heltäckande guide berättar vi allt om D&B.
Dun & Bradstreet grundades i Florida 1941 och har erbjudit kreditinformation sedan dess. Till en början var Dun och Bradstreet två rivaler i branschen, men under depressionen på 30-talet, när många företag hade en svår tid, slogs de samman. D&B var tidigt ute med att se datorns betydelse för kreditinformation. År 1963 introducerade de ”Data Universal Numbering System”; Dun & Bradstreet D-U-N-S®- nummer, för att kunna identifiera företag numeriskt och behandla företagsinformation i datorer. Detta system för identifiering visade sig vara så användbart att det än idag är standard för identifiering av företag hos många statliga enheter världen över.
Idag är D&B ett globalt företag med drygt 6000 anställda världen över. Utöver kreditupplysningar på både privatpersoner och företag erbjuder D&B in en rad olika data och rapporter som kan användas för marknadsanalys eller för försäljning och marknadsföring. Genom att ta över det svenska och Bonnier-ägda förtaget Bisnode har D&B fått en stor andel av den svenska marknaden för kreditupplysningar och företagsinformation.
D&B erbjuder tjänster inom följande områden:
Som konsument har du mest sannolikt stött på D&B genom att någon gjort en kreditupplysning på dig via företaget. I en kreditupplysning från Dun & Bradstreet ingår följande information:
Vid till exempel fakturaköp eller smslån kan ibland en mindre och enklare typ av upplysning (motsvarande mini-uc) användas. I denna finns endast information om betalningsanmärkningar och aktiva skulder hos Kronofogden.
Den information som ingår i kreditupplysningen analyseras också i en modell som tar fram ett kreditbetyg. För privatpersoner kallas detta betyg för konsumentscore och mäter kreditvärdigheten som sannolikheten för att du ska få en betalningsanmärkning som rör en betalning till ett företag eller en privatperson (det vill säga som ej gällande skatt), inom de närmaste 12 månaderna. Konsumentscoren har en skala mellan 1 och 100. Ju högre poäng, desto högre kreditvärdighet och mindre risk för betalningsanmärkning.
För företag ser en kreditupplysning lite annorlunda ut då den bland annat innehåller bokslut. Företagen har också ett annat system för kreditbetyg; AAA-kreditrating. Ratingen ser ut så här:
Det högsta kreditbetyget kan endast aktiebolag som omsätter minst 2 miljoner och har varit verksamt i minst få. Dessutom krävs en prickfri betalningshistorik och nyckeltal som är över branschsnittet.
Kräver att företaget är väletablerat och kreditvärdigt. Det högsta möjliga betyget för enskilda firmor och handelsbolag.
Ingen negativ information av betydelse finns.
Nystartade företag med för kort historik för de högre betygen, men där ingen negativ information finns.
Ekonomi under branschgenomsnittet (hos aktiebolag) och negativ information som betalningsanmärkningar och tidigare konkurser hos styrelsen ger detta betyg.
Företaget har stora problem, som stort antal betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden, förbrukat aktiekapital, konkursengagemang hos ägare, anmärkningar från revisor eller nyckeltal långt under branschsnittet.
Om viktig information saknas eller är inaktuell, eller om företaget är inaktivt ges ingen rating.
En del långivare använder kreditbetyget från D&B direkt i sin kreditbedömning medan andra har egna modeller som dock bygger på i princip samma parametrar som D&Bs modell. Ett bra kreditbetyg innebär att du enkelt får lån och att du blir erbjuden lägre räntor. För företag är kreditratingen ännu viktigare då många är beroende av att kunna handla på kredit hos sina leverantörer.
Både privatpersoner och företag kan kostnadsfritt ta en kreditupplysning på sig själva för att kolla upp kreditbetyget. En sådan upplysning registreras ingenstans och kan därmed inte påverka kreditvärdigheten negativt. Företag med bra kreditbetyg som vill visa upp denna för kunder och leverantörer kan också köpa ett diplom eller officiell logga att ha på hemsidan från D&B.
En kreditupplysning bygger till stor del på offentliga data, vilket gör att samma information finns med, oavsett vilket företag som gjort upplysningen. Tre undantag från detta finns:
Alla kreditupplysningsföretag har sina egna modeller för scoring vilket betyder att det kan skilja sig en aning, även om skillnaden vanligtvis är liten.
Kreditupplysningsföretagen har sina egna register med kreditupplysningar. Många kreditupplysningar inom ett kort tidsintervall är anses dåligt.
UC AB har som enda kreditupplysningsföretag ett låneregister dit de långivare som använder dem för kreditupplysningar rapporterar in utgivna krediter.
Tar du ett lån där D&B ändvänds för kreditupplysningen kommer den kreditupplysningen och det lånet inte synas i eller kunna påverka din upplysning från UC AB. Däremot kan många kreditupplysningar gjorda med D&B påverka din konsumentscore hos D&B.
Dun & Bradstreet är ett amerikanskt företag som har erbjudit kreditinformation i nästan 100 år, och som blivit en stor aktör på den svenska marknaden efter förvärvet av Bisnode år 2020. D&B erbjuder olika tjänster som kan användas för kreditbedömning, marknadsföring, försäljning, riskhantering och analys. De är kända för sitt D-U-N-S®-nummer, ett globalt system för företagsidentifiering.
Ja, det kan kosta att göra en kreditupplysning hos Dun & Bradstreet. Kostnaden varierar beroende på vilken typ av upplysning du vill göra och om du är en företagare eller privatperson. För företag finns det olika abonnemang och tjänster, medan du som privatperson kan betala för en enskild upplysning. Att göra en upplysning på dig själv är alltid gratis.
En kreditupplysning går i regel väldigt snabbt att göra, oftast tar den bara några sekunder. Informationen genereras automatiskt när någon begär en upplysning via en tjänst som D&B.
Ja. De flesta kreditupplysningsföretag, inklusive Dun & Bradstreet, erbjuder möjligheten att göra en kostnadsfri kreditupplysning på dig själv. Det hjälper dig att hålla koll på din egen kreditvärdighet och se vad företag kan se när de tar en upplysning på dig.
En tagen kreditupplysning (eller förfrågning) påverkar sällan din kreditvärdighet negativt. Om det däremot tas flera upplysningar på kort tid kan det signalera att du är på jakt efter flera krediter, vilket kan minska din kreditvärdighet.
Gustav Ternander är sedan hösten 2021 skribent här på Kreditium.se Han har en examen inom ekonomi och har tidigare jobbat på såväl små som stora banker i Sverige. Gustav har stor kunskap om konsumentkrediter och skriver utifrån detta djupgående artiklar om allt som berör lån här på Kreditium.se.