Kan banken se mina lån?

Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 2/23/2024

När du skall ta ett lån så behöver banken göra en kreditupplysning på dig. Frågan du kanske ställer till dig själv då är "kan banken se mina andra lån?". Det kommer vi att besvara i denna artikeln och gå igenom vilka lån och krediter som bankerna kan se samt övrig information som framkommer vid en kreditupplysning. Sedan kommer vi förklara varför banken tittar på viss typ av information i en kreditupplysning och hur det hjälper dem att utvärdera din ansökan om lån.

Kan banken faktiskt se mina andra lån?

Ja banken kan se dina andra lån och krediter, de kan se dina:

  • Gamla lån
  • Nya lån
  • Oanvända krediter
  • Om du haft några kreditkort innan, eller om du har aktiva kreditkort just nu.

Banken använder denna information för att bedöma om du har möjlighet att betala tillbaka det nya lånet som du ansöker om. Ser banken även att du har oanvända krediter så kan detta påverka din ansökan negativt för att de ser att du har resurser som du inte förbrukar. Märker även banken att du har tagit lån från flera olika banker så kan de anse att du har potentiellt en hög skuldsättning vilket kan komma att påverka din ansökan om lånet negativt. 

Lista av saker som banken går igenom

Nu kommer vi gå igenom vad banken ser när de gör en kreditupplysning på dig, och vi kommer även att förklara varför bankerna tittar på dessa saker, för att du skall förstå hur det hjälper dem att ta ett beslut gällande ditt lån. Viktigt att poängtera är att vad varje enskild bank går igenom kan skilja sig, men denna lista är generellt vad du kan förvänta dig att banken kommer gå igenom.

Grundkrav först och främst

Innan banken ens tänker på att gå vidare med din låneansökan så ser de till att du uppfyller de grundkrav som ställs hos den bank du ansöker om lån ifrån. Dessa grundkrav kan såklart skilja sig från bank till bank men oftast gäller det om din anställning och sysselsättningsgrad, ålder samt att du når bankens inkomstkrav.

Ekonomi i hushållet

Banken kollar igenom hur din ekonomi ser ut i hushållet. Några av de saker banken kollar på är exempelvis: 

  • Har du en stabil lön? 
  • Har du haft ett jobb under en längre tid?
  • Är du ofta mellan arbeten?

Detta är till för att banken skall kunna veta ifall din betalning kommer att vara kontinuerlig, eller ifall det finns risk att du missar dina månadsbetalningar samt för att kunna göra en bedömning av hur mycket du får låna. Vill du veta mer om hur din ekonomi påverkar hur mycket du får låna kan du läsa vår artikel här.

Andra lån och utgifter

De tittar även på om du har andra aktiva lån eller utgifter som du redan betalar. Detta görs för att stärka deras överblick av din ekonomi. Banken vill även se om du tar mycket och hur stora lån för att utvärdera din kreditvärdighet.

Betalningshistorik

Sen kommer banken att kolla upp din betalningshistorik för att se till så att du faktiskt betalar tillbaka dina lån. Detta är till för att banken vill säkerställa för sig själva att du kommer kunna betala tillbaka lånet.

Bostadens pris om du tar bolån

Ska du ta ett bolån, är det bostadens pris och din egen samt din medlåntagarens betalningsförmåga som bestämmer hur mycket det är du får låna. Vill du veta mer om bolån har vi en artikel som du kan läsa här.

Om du har en medlåntagare

Banken kollar även om du har en medlåntagare som kan hjälpa till att betala tillbaka lånet. Då kommer banken att göra en kreditupplysning på både dig och din medlåntagare för att se till så ni båda är kapabla till att betala tillbaka lånet. Skulle din medlåntagare ha en hög kreditvärdighet så kommer det öka dina chanser att få lånet beviljat, och tvärtemot ifall din medlåntagare skulle ha låg kreditvärdighet.

Är du osäker på vad en medlåntagare är och hur en sådan kan användas vid ett låntagande? Läs vår guide.

Sammanfattning

Vi har i den här artikeln gått igenom vad bankerna kan se när dem gör en kreditupplysning på dig. För att sammanfatta så kan bankerna se dina gamla lån, nya lån, oanvända krediter och om du har haft eller har kreditkort. De kan däremot endast se dessa lån och krediter ifall en uc-slagning har gjorts när du ansökt om dem på grund av att alla storbanker använder sig av just UC AB:s tjänster.

Bankerna tittar på din ekonomi från flera olika perspektiv för att få en helhetstäckande bild, i syfte att utvärdera om din ansökan om lån skall bli godkänd eller ej. Anledningen för bankerna att titta på all denna information om dig när du ansöker om lån är för att de inte vill att du skall skuldsätta dig i större grad än vad du klarar av, och dem vill inte heller förlora pengar i kreditförluster.

Vanliga frågor

Informationen uppdateras löpande. Det betyder att när en bank gör en kreditupplysning så används den information som är mest relevant för den tidpunkten. Du kan ta reda på när uc uppdateras här.

Nej, banken kan inte se om du är provanställd eller heltidsanställd. Däremot så kommer banken oftast vilja att du skickar in lönespecifikationer för att bevisa att du har en stabil inkomst för att du skall få lån. 

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 2/27/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.