Lån utan uc – Bäst i test

Lån utan uc – Bäst i test
Sara Haraldsson
Sara Haraldsson Publicerad: 11/17/2023

Lån utan uc – Bäst i test

Upplysningscentralen AB eller uc som de också kallas, är ett kreditupplysningsbolag som samlar och delar information om din ekonomiska historik. Kreditupplysningar används bland annat av banker och långivare för att minimera kreditförluster som uppstår av obetalda lån. Sedan behöver de enligt svensk lag följa en del lagar och bestämmer varav en av lagarna säger att banken måste göra en kreditupplysning på den som ansöker om ett lån.

Hur vi testade de olika lånen

I Sverige måste långivare göra en kreditupplysning i samband med en låneansökan, enligt bestämmelsen “god kreditgivningssed". För många i Sverige är uc synonymt med kreditupplysningar. Sanningen är däremot att uc är långt ifrån den enda aktören som genomför kreditupplysningar. 

Deras största konkurrerande kreditupplysningsbolagen i Sverige är Creditsafe och Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode). Många långivare har valt att använda sig av dessa kreditupplysningsbolag istället för uc, inte minst för att de har märkt att det finns en efterfrågan att undvika en uc-förfrågan i samband med mindre lån

I och med att kreditbetyget hos uc är viktigt i flera avgörande skeden i livet, som att skaffa ett hyreskontrakt eller köpa en bostad, kan det vara smart att undvika en uc-kontroll i samband med lån. På samma sätt kan det vara ett sätt att undvika att bli nekad ett lån på grund av tidigare ekonomiska händelser som endast registrerats hos uc. Det finns ett antal långivare som erbjuder lån utan uc och nya långivare tillkommer varje år. I denna artikel har vi listat de fem bästa långivarna som erbjuder lån utan uc.

När vi utvärderade långivare tittade vi på flera viktiga kriterier för att säkerställa att de platsar på listan. Vi har framförallt tittat på långivarnas effektiva ränta, hur deras kreditbedömning går till, hur mycket du kan låna och hur snabbt du kan få ut dina pengar.

Bästa lånen utan uc – Topp 5

 1. 1
  Ferratum:

  Här kan du teckna lån på upp till 1 000 - 40 000 kr utan kreditslagning hos uc.

 2. 2
  Loanstep:

  Snabba lån utan uc upp till 27 500 kr. Betalningsanmärkningar godtas.

 3. 3
  Merax:

  Kontokrediter upp till 30 000 kr utan uc. Utbetalning sker direkt via Swish.

 4. 4
  Brixo:

  Låna upp till 50 000 kr utan uc med direktutbetalning när du ansöker med BankID.

 5. 5
  Credifi:

  Flexibla kontokrediter upp till 50 000 kr utan uc. Snabb utbetalning via Zimpler.

1.

Ferratum

Ferratum

Ferratum erbjuder både snabblån och kontokredit utan uc. Istället för uc använder sig Ferratum av Creditsafe vid sina kreditupplysningar. I sin kreditbedömning tittar Ferratum på din inkomst, skulder, lån, typ av anställning och eventuella betalningsanmärkningar. I dagsläget kan Ferratum godta låneansökningar där låntagaren har upp till sex betalningsanmärkningar.

Belopp 1 000 - 40 000 kr
Ränta 43,49 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Ja
2.

Loanstep

Loanstep

Loanstep låter dig låna upp till 27 500 kr utan uc. Istället för att använda uc gör Loanstep sina kreditupplysningar via Creditsafe. En ansökan hos Loanstep dyker därmed inte upp i en uc-kontroll. Dina lånade pengar betalas ut inom en arbetsdag om inga kompletterande uppgifter behöver lämnas in och betalar du tillbaka lånet inom 14 dagar, då är lånet utan ränta och avgifter.

Hos Loanstep kan du även låna trots betalningsanmärkning. De beviljar nämligen lån till kunder som uppfyller deras krav, även om du som ansöker om lånet har en betalningsanmärkning. Tänk dock på att din betalningsanmärkning behöver vara minst 12 månader gammal.

Belopp 10 000 - 27 500 kr
Ränta 22,20 - 38,40 %
Löptid 5 mån - 3 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Ja
3.

Merax

Merax

Merax erbjuder lån upp till 30 000 kr utan uc, istället avänder de Dun & Bradstreet. D&B är ett amerikanskt företag som bland annat tillhandahåller kreditupplysningar på den svenska marknaden efter att 2020 ha köpt upp det svenska kreditupplysningsbolaget Bisnode. 

Kraven för att få ett beviljat lån hos Merax är relativt låga då de beviljar lån trots till den som har låg inkomst och betalningsanmärkningar. Du får även pengarna snabbt på ditt konto då Merax är en av få långivare som har börjat använda Swish som betalningsmetod. Det innebär att pengarna förs över direkt till ditt bankkonto, oavsett tid på dygnet och vare sig det är vanlig arbetsdag eller en helgdag.

Belopp 3 000 - 30 000 kr
Ränta 43,98 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Bisnode
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Ja
Ansök nu
4.

Brixo

Brixo

Brixo låter dig låna upp till 50 000 kr utan uc. Precis som Merax använder Brixo Dun & Bradstreet för sina kreditupplysningar. Faktum är att det är samma moderbolag som äger både Brixo och Merax, vilket är anledningen till att deras erbjudande är relativt lika. Fördelen med Brixo är att du kan låna en högre summa, och att du slipper uppläggningsavgiften. Brixo erbjuder dock inte betalningsfri månad, vilket Merax gör.

I och med att det är samma bolag som står bakom Brixo går det bra att använda Swish för ta ut pengar från din kredit på Brixo.

Belopp 3 000 - 50 000 kr
Ränta 28,95 %
Löptid 6 mån - 4 år
Betalningsanmärkningar Accepteras
Uppläggningsavgift 475 kr
Ansök nu
5.

Credif

Credifi

Credifi erbjuder lån utan uc på upp till 50 000 kr och tar sina kreditupplysningar från Creditsafe eller Dun & Bradstreet då de samarbetar med båda. De har en hög effektiv ränta på 204,57% på grund av höga avgifter. Tar du däremot ett lån på minst 16 000 och betalar tillbaka det under 14 dagar, då behöver du varken betala någon ränta eller andra avgifter som lånet annars hade haft.

Belopp 2 000 - 50 000 kr
Ränta 43,50 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras inte
Direktutbetalning Dygnet runt
Ansök nu

Vanliga frågor och svar om lån utan uc

Storbankerna använder alltid uc i sina kreditbedömningar. Det innebär att ditt kreditbetyg hos uc är av högsta vikt när du ansöker om ett större lån, som ett bolån eller ett privatlån. Genom att teckna mindre lån utan uc behöver du inte oroa dig för att din låneansökan ska påverka ditt betyg hos uc.

Dun & Bradstreet (D&B) är ett amerikanskt företag som specialiserar sig på att tillhandahålla kreditinformation till företag. Under 2020 köpte de upp svenska Bisnode, vilket är anledningen till att långivare som tidigare använde Bisnode nu istället använder Dun & Bradstreet.

Skillnaden mellan dessa kreditupplysningsbolag är inte stor för dig som ansöker om lån. Medan de erbjuder olika tjänster och har olika instrument för sina kreditupplysningar behöver du inte basera ditt val av långivare på om de använder Creditsafe eller Dun & Bradstreet.

Banker och långivare som erbjuder bolån och privatlån använder nästan uteslutande uc. De långivare som låter dig teckna lån utan uc är framförallt långivare som erbjuder snabblån och kontokrediter.

Sara Haraldsson

Sara Haraldsson

Senast uppdaterad 12/1/2023

Sara Haraldsson är skribent på Kreditium.se sedan början av 2021. Sara har en examen inom journalistik men hennes brinnande intresse för privatekonomi ledde henne till att börja skriva för Kreditium. Med sin expertis inom ekonomi och lån står Sara bakom majoriteten av de nyheter och guider som ni, våra läsare, tar del av här på Kreditium.