Kontokredit - bäst i test 2024

Kontokredit - bäst i test 2024
Sara Haraldsson
Sara Haraldsson Publicerad: 2024-06-03

En kontokredit är ett bra ekonomiskt verktyg för dig som behöver en buffert som är enkel att använda varje månad, eller vid behov. Det finns dock många långivare som erbjuder kontokredit, så hur vet man vilken som är bäst? Vi på Kreditium har tagit fram en lista med de bästa kontokrediterna, och på denna sida kan du både se vilka de är, och läsa mer om vad det är som gör att de sticker ut i konkurrensen. 

Hur fungerar en kontokredit?

Innan vi går in på listan med kriterier kan det dock vara värt att prata lite allmänt om kontokrediter, då detta är en låneform som inte alla är helt bekanta med.

En kontokredit fungerar som en flexibel lånelösning kopplad till ditt bankkonto. När pengarna tar slut på det kopplade bankkontot används istället kontokrediten, upp till din beviljade kreditgräns. Du betalar endast ränta på det belopp du använder av kontokrediten. Räntan beräknas dagligen på det utnyttjade beloppet och debiteras vanligtvis månadsvis. Vissa banker kan också ta ut en årlig avgift för att ha tillgång till kontokrediten, även om du inte använder den.

Kontokredit i korthet:

  • Ekonomisk buffert kopplad till ditt bankkonto, ofta upp till 50 000 kr
  • Ansök enkelt om kontokredit online
  • Kontokrediten kan användas tills du avbeställer den
  • Betala endast ränta på den del av krediten du använt
  • Betala tillbaka så fort du kan för att undvika höga räntekostnader

Hur vi bedömer långivarna för kontokrediter

Så, vad är det som gör att en kontokredit är bättre än en annan? I denna sektion kommer du kunna läsa om vilka kriterier vi utgår från när vi rankade de bästa kontokrediterna, så att du vet vad du ska hålla ögonen öppna efter.

Kriterierna vi använde för att ranka de bästa kontokrediterna

När vi jämför och rangordnar kontokrediter använder vi en uppsättning tydliga och relevanta kriterier för att säkerställa en rättvis och heltäckande bedömning. I detta avsnitt presenterar vi de viktigaste kriterierna som har använts för att utvärdera och rangordna olika kontokrediter på marknaden.

  • Vilken ränta är det på kontokrediten?

    För en kontokredit betalar du endast ränta på den summa av krediten du har nyttjat, så om du kan betala tillbaka pengarna snabbt tjänar du på det. Med det sagt är det fortfarande givetvis viktigt att långivaren har en så låg ränta som möjligt. På vår lista har vi premierat långivare med en nominell ränta på under 30%.

  • Är det lätt att ta ut pengar?

    För många som vill teckna en kontokredit är flexibilitet en viktig fråga. Medan vissa låter kontokrediten automatiskt träda i kraft när kontot övertrasseras finns det även många som vill kunna ta ut pengar, eller föra över till sitt vanliga bankkonto. I så fall är det viktigt att det går snabbt, och att det inte medför överdrivet höga avgifter.

  • Vilka avgifter tar långivaren?

    På vår lista har vi premierat långivare som inte tar ut överdrivet höga avgifter. Medan det är vanligt med uttagsavgift är det långt ifrån alla långivare som tar ut en årsavgift.  Andra avgifter som kan tillkomma är fakturaavgift, administrativ avgift, uppläggningsavgift, avgift för att ändra kreditgräns och avgift för återbetalning av felaktiga betalningar. Ifall du tittar på vår lista över långivare tar exempelvis Brixo endast ut en avgift för felaktiga betalningar, men inga andra avgifter.

  • Hur strikta är ansökningskraven?

    Alla långivare som erbjuder kontokredit gör en kreditprövning innan din ansökan beviljas, men hur strikta kraven är varierar. På vår lista har vi premierat långivare som har mindre strikta krav, exempelvis genom att låta personer med betalningsanmärkningar ansöka om kontokredit.

Topplista - Bästa kontokrediten 2024

I den här listan har vi tagit fram de bästa långivarna för kontokrediter 2024.

  1. 1
    Kredio:

    Den bästa låneförmedlaren för kontokrediter.

  2. 2
    Ferratum:

    Kontokrediter upp till 40 000 kr.

  3. 3
    Fairlo:

    Få kontokrediter med samma ränta som alla andra, oavsett kreditscore.

  4. 4
    Lumify:

    Lumify erbjuder en kontokredit upp till 70 000 kr.

  5. 5
    Brixo:

    Hos Brixo får du en kontokredit på 30 000 kr utan uc.

Kredio 1.

Kredio

Kredio är den enda låneförmedlaren för kontokrediter i vår topplista, men dem är också den bästa. Detta är på grund av deras låga krav på inkomst, att du kan ha flera betalningsanmärkningar, det finns ingen uppläggningsavgift, och ingen uc tas vid ansökan. Utöver allt detta har dem också lägst ränta av alla i testet vilket gör att Kredio plockar första platsen för årets kontokredit.

Belopp 5 000 - 75 000 kr
Ränta 29,97 %
Löptid 1 - 5 år
Betalningsanmärkningar Accepteras
Anslutna långivare 9
Ansök nu
Ferratum 2.

Ferratum

Hos Ferratum kan du ansöka om kontokrediter upp till 40 000 kr. När du skickar in en ansökan så görs en kreditupplysning via Creditsafe, vilket innebär att du slipper en uc kreditupplysning. Vid uttag av kredit får du det direkt till alla storbanker. Du som har en eller flera betalningsanmärkningar kan trots det bli beviljad ett lån hos Ferratum. De plockar andra platsen på grund av deras direkta utbetalningar, långa löptider som kan gå upp emot 8 år, konkurrenskraftig ränta på 43,99% samt att ingen uc tas vid ansökan.

Belopp 1 000 - 40 000 kr
Ränta 43,99 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Ja
Ansök nu
Fairlo 3.

Fairlo

Fairlo kan bevilja dig kontokrediter på upp till 70 000 kr med fast ränta. Ansökan görs snabbt och enkelt med hjälp av att du signerar ansökningsformuläret med BankID. Efter inskickad låneansökan får du svar på några minuter och ingen uc tas. Fairlo plockar tredje platsen på grund av deras sätt att hantera räntan. Trots att du har en möjlighet att få så låg ränta som 20%, så gäller endast detta för specifika lånebelopp, som dessutom inte är stora.

Belopp 10 000 - 70 000 kr
Ränta 20,00 - 29,00 %
Löptid 3 mån - 8 år
Betalningsanmärkningar Accepteras
Uppläggningsavgift 0 kr
Ansök nu
Lumify 4.

Lumify

Hos Lumify kan du få kontokredit upp till 70 000 kr. Betalning sker via Zimpler, vilket gör att du får pengarna snabbt på kontot vid uttag, och kan också enkelt betala för den kredit du förbrukar. Varför de hamnar på fjärde plats i listan är för att om du har betalningsanmärkningar så kan du inte få ett lån hos Lumify.

Belopp 2 000 - 70 000 kr
Ränta 44,00 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras inte
Direktutbetalning Dygnet runt
Ansök nu
Brixo 5.

Brixo

Hos Brixo kan du få din kontokredit direkt vid behov. Det finns möjlighet att få pengarna swishade till dig snabbt och enkelt. Hos Brixo kan du ansöka om kontokrediter upp till 30 000 kr. Du har pengarna samma dag som du ansöker. Varför Brixo hamnar sist är för att de har kortast löptid av alla långivare i listan samt en uppläggningsavgift på 475kr.

Belopp 3 000 - 50 000 kr
Ränta 28,95 %
Löptid 6 mån - 4 år
Betalningsanmärkningar Accepteras
Uppläggningsavgift 475 kr
Ansök nu

Sammanfattning

På den här sidan har du kunnat se vår topplista med de fem bästa kontokrediterna just nu. Efter att ha noggrant kontrollerat och bedömt samtliga kontokrediter på marknaden har vi kommit fram till att den bästa, utifrån våra kriterier, är Kredio. 

Även de andra kontokrediterna på vår lista presterade väl i våra tester och har förtjänat sina platser på listan. Innan du väljer vilken långivare du ska ansöka hos kan det vara en bra idé att läsa mer om respektive långivare på Kreditium, så att det inte dyker upp några överraskningar senare i processen. Tänk också på att det inte skadar att vända sig till en låneförmedlare som exempelvis Kredio, för att få erbjudanden från så många långivare som möjligt, utan att fler än en kreditupplysning görs.

Sara Haraldsson

Sara Haraldsson

Senast uppdaterad 2024-06-04

Sara Haraldsson är skribent på Kreditium.se sedan början av 2021. Sara har en examen inom journalistik men hennes brinnande intresse för privatekonomi ledde henne till att börja skriva för Kreditium. Med sin expertis inom ekonomi och lån står Sara bakom majoriteten av de nyheter och guider som ni, våra läsare, tar del av här på Kreditium.