Vad skiljer ett snabblån mot en kontokredit?

Snabblån och kontokrediter är två populära finansiella produkter som är väldigt lika. Båda erbjuder bland annat möjligheten att låna pengar snabbt, smidigt och utan uc. I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på de grundläggande skillnaderna mellan snabblån och kontokrediter samt ge vägledning för vilken av dessa alternativ som kan passa bäst för olika situationer och behov.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är en typ av kortsiktigt lån som ofta erbjuds av långivare online. Dessa lån är utformade för att tillgodose akuta och oväntade ekonomiska behov, men används även för konsumtion och nöje. Snabblån kännetecknas av höga räntor och avgifter, snabb handläggningstid och oftast är kraven väldigt låga för att få ett snabblån beviljat.

Fördelar med snabblån:

Nackdelar med snabblån:

  • Höga räntor och avgifter.
  • Risk för skuldspiral, om du inte kan återbetala i tid.
  • Lånebeloppen är begränsade.

Vad är en kontokredit?

En kontokredit är en mer flexibel form av lån som erbjuds av banker och långivare. Med en kontokredit får du återkommande tillgång till kapital. När du beviljas en kontokredit har du nämligen möjlighet att låna upp till en förutbestämd kreditgräns när du behöver det, varje månad tills dess att du avslutar avtalet. Det finns ingen bestämd löptid för en kontokredit och du betalar endast ränta på det belopp du använder av din kreditgräns.

Fördelar med kontokredit:

  • Flexibel tillgång till kapital när du behöver det.
  • Ränta betalas endast på det använda beloppet.
  • Inget krav på att återbetala hela krediten omedelbart.

Nackdelar med kontokredit:

  • Risk för att överskrida kreditgränsen och öka skuldsaldot.
  • Risk att låna mer än vad som behövs då tillgången till lånade medel blir väldigt enkel.
  • Kan hamna i en skuldfälla om du varje månad tvingas låna pengar för att kontrollera dina utgifter.

Ska jag välja snabblån eller kontokredit?

Både snabblån och kontokrediter har sina användningsområden, så vilket som är bäst för dig är i slutändan upp till dig och din situation. Med det sagt har vi nedan tagit fram ett par vanliga situationer då man kan vara i behov av ett lån men osäker på om man ska välja ett snabblån eller en kontokredit. Se exempel nedan:

Omedelbara akuta behov?

Om du råkar ut för en oväntad engångsutgift, som exempelvis ett behöv att reparera bilen eller åtgärda något i bostaden är det bäst att välja ett lån. Du vet hur mycket pengar du behöver, och du vet att du inte behöver mer framöver. Om du väljer en kontokredit är risken stor att du får tillgång till mer lånade medel än du behöver, vilket kan leda till att du spenderar mer pengar än nödvändigt. Med ett snabblån kan du ofta ha pengarna på kontot bara minuter efter att du gjort klart din ansökan.

Månadsbuffert?

Om du känner att det ibland kan vara svårt att få pengarna att räcka till vissa månader och lite då och då behöver skjuta till pengar till ditt konto är det bättre alternativet oftast en kontokredit. Med ett snabblån betalar du ofta en hög uppläggningsavgift varje gång du ansöker om ett lån (även när du höjer ett aktuellt lån), och du betalar alltid ränta på hela lånebeloppet. En kontokredit är ett bättre val om du behöver en månadsbuffert, eftersom du endast betalar ränta på det belopp du använder och du behöver bara ansöka om lånet (kontokrediten) en gång.

Låg kreditvärdighet?

Om du har haft problem med att betala räkningarna och låtit ärenden hamna hos Kronofogden har du antagligen en eller ett par betalningsanmärkningar. I så fall kan det vara svårt att få en kontokredit beviljad. Snabblån är den låneform som har lägst ansökningskrav. Ifall du verkligen behöver låna pengar med låg kreditvärdighet kan snabblån vara den enda gångbara låneformen för dig.

Hålla nere kostnaderna?

Ifall målet med din ansökan är att hålla nere kostnaderna för ditt lån kan det vara bra att veta att kontokredit i regel har lägre ränta än snabblån, och som vi var inne på tidigare betalar du endast ränta på de pengar du tar ut från din kredit. Med det sagt är det inte omöjligt att tänka sig att man i slutändan lånar mer när man har en kontokredit, eftersom man så enkelt har tillgång till lånade medel. Oavsett om du väljer snabblån eller kontokredit bör du vara försiktig med ditt lånande, men i regel bör kontokredit vara ett mindre kostsamt val.

Sammanfattning – är snabblån eller kontokredit bäst?

Å ena sidan kan ett snabblån vara en bra lösning om du behöver pengar akut. Däremot är kontokrediter i regel ett något billigare lånealternativ, dessutom också en flexibel lösning om du ofta behöver låna pengar. Vilken låneform som är bäst har mycket att göra med hur dina behov ser ut och vilka förutsättningar du har för att betala tillbaka de lånade pengarna.  För att välja rätt alternativ är det viktigt att du förstår skillnaderna mellan snabblån och kontokrediter och hur de passar olika ekonomiska behov. Högre upp på den här sidan har vi pratat om olika situationer då det passar bäst med kontokredit eller snabblån – ta en titt där för att se om du passar in i ett av scenarierna.

Nu när du vet skillnaderna så kan du kolla in våra bäst i test för snabblån och bäst i test för kontokredit. Där kan du sedan ansöka hos några av Sveriges bästa långivare för respektive kredit.

Vanliga frågor om snabblån och kontokredit

Det beror på dina omständigheter. Medans snabblån oftast har högre räntor och avgifter så främjar kontokrediter till återkommande och onödig konsumtion. Kontokrediter är däremot det billigaste alternativet om man jämför räntekostnader och andra avgifter.

Snabblån används oftast för akuta och oväntade utgifter, medan kontokrediter är mer lämpliga för att skapa en flexibel ekonomisk buffert eller hantera regelbundna utgifter.

Ja, med en kontokredit får du tillgång till lånade pengar. Ibland kan det förväxlas med kreditkort, men en kontokredit fungerar på ett annat sätt då du tar ut pengar från din kontokredit till ditt eget bankkonto.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 6/4/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.