Är mikrolån samma sak som snabblån?

Blått kreditkort
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 11/24/2023

Är mikrolån samma sak som snabblån?

Långivare jobbar ständigt på att ta fram nya låneprodukter, framförallt inom marknaden för kortfristiga lån. Snabblån är en låneform som har vuxit i popularitet de senaste 15 åren, inte minst tack vare deras tillgänglighet. Sedan så finns det även ett lån som kallas för “mikrolån” och är ett lån som är av en mindre summa, likt snabblån. Men är mikrolån och snabblån verkligen två sidor av samma mynt, eller finns det skillnader som skiljer dem åt? I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i historien bakom mikrolån och snabblån och titta på deras likheter och skillnader.

Mikrolånens historia

Begreppet mikrolån har sitt ursprung i utvecklingsländer där det under tidigt 2000-tal togs fram som en låneform för att stimulera småföretagande bland utsatta grupper. Dessa lån möjliggjorde för exempelvis kvinnor att köpa en vävmaskin och starta en egen affärsverksamhet. Det var en möjlighet för de fattiga, som inte hade tillgång till vanliga banklån på grund av bristande återbetalningsförmåga eller brist på värdefull egendom att pantsätta. År 2006 fick mikrolånet global uppmärksamhet när Nobels fredspris delades mellan Muhammad Yunus och Grameen Bank i Bangladesh. Detta banbrytande ögonblick lyfte fram mikrolån som en kraftfull metod för att bekämpa fattigdom och främja ekonomisk självständighet.

Idag har mikrolån en annan betydelse, åtminstone i Sverige. Begreppet används nästan synonymt med snabblån och sms-lån och används ofta för konsumtion istället för företagsamhet. Även om mikrolån fortfarande delar en del av de egenskaper som gjorde att de en gång låg som grund för Nobels fredspris, nämligen att de är lätta att få beviljade för de med lägre resurser så används de idag av andra anledningar.

Vad är ett snabblån?

Snabblån är en låneform som har blivit alltmer populär. Dessa lån är kända för sin snabba hantering och utbetalningstid, samt sina höga räntor och korta återbetalningstider. Historiskt sett har de erbjudit en lösning för de som behöver akut finansiering och saknar god kreditvärdighet. Möjligheten att teckna snabblån på upp till 70 000 kr har gjort dem till ett attraktivt alternativ för personer som snabbt behöver täcka oväntade utgifter eller låna pengar till något de för tillfället inte har råd att köpa.

Vad är ett mikrolån?

Mikrolån används ofta som ett synonymt begrepp för snabblån, men det finns en viss nyans i dess användning. Mikrolån tenderar att avse mindre lånebelopp på ett par tusen kronor och är ofta inriktade på att möta akuta behov. Precis som snabblån, kännetecknas även mikrolån av snabba utbetalningar och enkla ansökningsprocesser.

Snabblån, sms-lån, mikrolån - är det samma sak?

I grund och botten är snabblån, sms-lån och mikrolån olika termer för samma typ av lån. Medan det finns skillnader i hur begreppen används både av konsumenter och av långivare kan man inte komma ifrån att de delar flera gemensamma egenskaper. Nedan är ett par punkter som definierar dessa lån:

  • Snabba utbetalningar

Snabblån är utformade för att tillgodose akuta behov, vilket innebär snabba utbetalningar. Ofta går det att få pengarna redan samma dag, och i vissa fall efter bara ett par minuter via en direktöverföring.

  • Låga lånebelopp

Mikrolån och sms-lån marknadsförs ofta med lägre lånebelopp (upp till ett par tusen kronor) jämfört med snabblån (upp till 70 000 kr). I och med att detta är en typ av lån som är enkel att få händer det att vissa tecknar flera snabblån från olika långivare ifall de behöver låna mer pengar.

  • Hög ränta

På grund av den högre risken för långivaren är räntorna på dessa lån högre, ofta upp mot 40%. Många långivare tar även ut höga avgifter. Det är inte ovanligt med en uppläggningsavgift på 500 kr, men det finns även långivare som är helt utan uppläggningsavgift.

  • Låga ansökningskrav

Ansökningsprocessen är enklare, och långivarna har lägre krav på låntagarnas kreditvärdighet. Du kan exempelvis få ett snabblån eller mikrolån beviljat trots att du har betalningsanmärkningar och din inkomst behöver inte vara särskilt hög, en lön på 8 000 kr i månaden räcker i många fall.

  • Lån utan uc

Om du vill ta ett lån utan att det ska registreras hos uc är snabblån eller mikrolån ett alternativ. Banker och långivare som erbjuder privatlån tenderar att använda uc för kreditupplysningar, men det gör inte alltid långivare som erbjuder snabblån och mikrolån. Istället är Creditsafe och Dun & Bradstreet två kreditupplysningar som är populära hos mindre långivare.

Sammanfattning

Vi har i den här artikeln gått från ursprunget av mikrolån, som en banbrytande metod för att främja småföretagsamhet i tredje världen, till dagens snabblån som erbjuder snabba ekonomiska lösningar, ofta inriktat på konsumtion. 

Oavsett om det kallas snabblån eller mikrolån försöker långivarna fånga upp olika ord och begrepp som människor använder för kortfristiga lån. Det är en marknadsstrategi för att attrahera en bredare publik. Vissa människor föredrar att använda termen snabblån medan andra använder mikrolån. För att alla dessa potentiella låntagare marknadsför långivarna sina tjänster med olika relaterade ord och begrepp. Snabblån eller mikrolån - en sak är säker: det är bäst att vara försiktig med den här typen av lån då risken för en skuldfälla är stor.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 12/1/2023

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Källor