Guide om Låneskydd

Att ta ett lån kan vara ett bra sätt att finansiera ett större köp, men det innebär även risker. Sjukdom, skada, arbetslöshet eller dödsfall kan göra det svårt att betala tillbaka lånet, vilket kan leda till ekonomiska problem. Låneskyddsförsäkring kan hjälpa genom att täcka delar av eller hela lånekostnaden. I denna artikel går vi igenom fördelarna med låneskydd, vilka lån som kan försäkras och vad man bör tänka på innan man tecknar låneskydd.

Vad är låneskydd?

Låneskydd är en typ av försäkring som ger dig som låntagare ett ekonomiskt skydd vid oväntade händelser. Försäkringen täcker vanligtvis lånebetalningar under en viss tidsperiod om du exempelvis skulle drabbas av ofrivillig arbetsförlust, sjukdom eller skada. Detta kan vara ett livsviktigt skydd för att säkerställa att du inte hamnar på efterkälken när det gäller dina ekonomiska förpliktelser. Dessutom kan låneskydd ge en slags sinnesro som är svår att få på ett annat sätt, eftersom du med ett låneskydd vet att dina lånebetalningar är försäkrade, om olyckan är framme.

Vad täcks av låneskydd?

Vad som täcks kan variera beroende på hur försäkringen är utformad, men vanligtvis ingår följande:

  • Arbetslöshet

    Om låntagaren blir ofrivilligt arbetslös kan låneskyddet täcka en del av eller alla lånebetalningar under en viss tidsperiod.

  • Sjukfrånvaro

    Om låntagaren inte kan arbeta på grund av en sjukdom eller skada, kan låneskyddet täcka en del av eller alla lånebetalningar under en viss tidsperiod.

  • Dödsfall

    Om låntagaren går bort under lånets löptid, kan låneskyddet betala tillbaka en del av eller hela det utestående saldot.

  • Vård av anhörig

    Vissa låneskydd kan ge täckning om låntagaren behöver ta ledigt från arbetet för att ta hand om en svårt sjuk familjemedlem.

Det är viktigt att notera att låneskyddet vanligtvis har begränsningar och krav. Det krävs exempelvis att du har varit anställd över en längre tid och vanligtvis finns det också en karenstid innan låneskyddet börjar gälla. De begränsningar och krav som finns på låneskydd är där för att skydda mot missbruk av låneskyddet. Man får exempelvis inte teckna låneskydd om man vet med sig att man inom kort kommer bli uppsagd.

Vilka banker erbjuder låneskydd?

I princip erbjuder alla banker låneskydd. Exakt hur mycket en sådan försäkring kostar varierar, men hos exempelvis SEB kostar det 435 kr i månaden om du vill försäkra ett bolån med en månadsbetalning på 11 000 kr. Privatlån kostar mer än bolån att försäkra, vilket kan vara värt att tänka på när du funderar på att teckna ett låneskydd

Typer av lån som kan försäkras

Bolån 

I regel är bolån den lånetyp som har högst lånesumma och månatliga betalning. Med tanke på den typiska kostnaden för ett bolån som är på flera tusen kronor varje månad, är det många som därmed väljer att teckna ett tillhörande låneskydd.

Privatlån

Även privatlån kan röra sig om höga summor, så denna lånetyp är också populär att försäkra via ett låneskydd. 

Billån

Billån kan också försäkras via låneskydd. Precis som ett privatlån kan ett billån röra sig om stora summor pengar, och för många är bilen ett måste för att klara av vardagen.

Fördelar med låneskydd

Som vi nämnt innan kan låneskydd kan vara bra om du råkar ut för oväntade ekonomiska problem. Här är några fler fördelar att tänka på:

  • Ger ekonomisk trygghet

    Låneskydd kan bidra till att ge sinnesfrid i vetskapen om att avbetalning på dina lån täcks vid oväntade händelser.

  • Skyddar din kreditvärdighet

    Att hamna på efterkälken när det gäller lånebetalningar kan skada en låntagares kreditvärdighet. Låneskydd kan bidra till att se till att lånebetalningarna görs i tid och förhindra att kreditvärdigheten skadas.

  • Flexibilitet

    Låneskyddets villkor kan skräddarsys efter låntagarens specifika behov och ekonomiska situation.

  • Minskar den ekonomiska stressen

    Oväntade händelser kan orsaka betydande ekonomisk stress för låntagare och deras familjer. Låneskydd kan bidra till att lindra en del av denna stress genom att tillhandahålla ett skyddsnät.

Nackdelar med låneskydd

Trots att låneskydd har många fördelar, finns det också ett par nackdelar som är bra att känna till.

  • Kostnad

    Låneskyddsförsäkringar kan vara dyra, särskilt för större lån.

  • Karenstid

    Även om du har tecknat ett låneskydd så behöver du ha haft den under en viss tid innan det börjar gälla. Skulle du bli arbetslös under karenstiden, då kommer du inte få någon ersättning från låneskyddet.

  • Begränsad täckning

    Låneskyddsförsäkringar har ofta begränsningar i fråga om vilka typer av händelser som täcks. Låntagare bör därför noggrant granska försäkringsvillkoren, för att se till att skyddet uppfyller deras behov.

Sammanfattning - Ska du välja låneskydd eller inte?

Låneskydd kan vara en värdefull typ av försäkring, men det finns några saker att tänka på innan du bestämmer dig.

  • Kostnaden för försäkringen varierar beroende på lånetyp och försäkringsgivare.
  • Väg kostnaden för låneskyddet mot de potentiella fördelarna.
  • Gå igenom försäkringsvillkoren noggrant för att förstå vad som täcks och inte täcks.
  • Låneskydd kanske inte alltid behövs, exempelvis om du har tillräckliga besparingar för att täcka lånekostnader vid oväntade händelser.
  • Låneskydd kan ge ekonomiskt skydd för dig och din familj vid oväntade situationer.
  • Om du inte har tillräckligt med besparingar för att täcka minst sex månatliga betalningar kan det vara värt att överväga ett låneskydd.
Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 2024-10-25

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.