Ångerrätt på lån

Har du någon gång tagit ett lån som du egentligen inte behöver? Eller har det hänt att du läst lånevillkoren ordentligt först efter du godkänt avtalet, och senare insett att du gjort en riktigt dålig deal? Förutsatt att det gått max 14 dagar sedan du tog lånet har du i sådana här situationer rätt att ångra dig. Oavsett anledning kan du betala tillbaka lånet, och det enda du behöver betala är räntan för de dagar du haft pengarna. Detta kallas för ångerrätt och här berättar vi mer om hur det fungerar!

Vad är ångerrätt?

Ångerrätt innebär att du som kund har rätt att inom 14 dagar lämna tillbaka en vara eller avsluta en tjänst (till exempel ett lån) som du köpt. Ångerrätten gäller endast vid distansförsäljning, som telefonförsäljning eller näthandel, och är reglerad av Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Samma villkor gäller när du handlar på distans från ett företag i övriga EU, Storbritannien, Norge och Island som alla har liknande lagstiftning. Ångerrätten för lån regleras även av konsumentkreditlagen.

Hur fungerar ångerrätt för lån?

Enligt konsumentkreditlagen har du som konsument ångerrätt när du tar lån. Detta innebär i praktiken att du har rätt att inom ångerfristen på 14 dagar ångra lånet och därmed få tillbaka alla eventuella avgifter du betalt för det. För att detta ska ske måste du självklart betala tillbaka lånet. Du har 30 dagar på dig att göra detta. Du måste också betala för den del av tjänsten du utnyttjat, det vill säga ränta för den tiden du haft pengarna på ditt konto.

Vilka lån omfattas av ångerrätten?

Lagen om distansavtal och konsumentkreditlagen gäller när du som privatperson lånar av ett företag. Ångerrätten gäller alltså inte för företagslån eller om du lånar pengar av en annan privatperson. Bolån omfattas inte heller av ångerrätten. Alla typer av privatlån, snabblån, kontokrediter och kreditkort omfattas däremot. 

Om du köper på faktura eller avbetalning gäller inte ångerrätten för lån. Om du har köpt varan på nätet har du däremot 14 dagars ångerrätt på själva köpet och du kan genom att returnera varan komma ur avtalet om avbetalning.

Hur nyttjar man sin ångerrätt?

  • Meddela banken/långivare om du att du ångrat dig

    Detta kan ske skriftligt eller via telefon. Skriftligt är dock bäst så att du har bevis på att kommunikationen ägt rum. Du måste meddela dig inom 14 dagar från det att du fick signerade låneavtalet. Om du inte fått lånevillkoren förrän senare börjar i stället lånefristen när du får lånevillkoren. Observera att det däremot inte spelar någon roll ifall du inte får pengarna förrän senare.

  • Betala tillbaka hela lånesumman till långivaren

    Du borde få betalningsuppgifter skickade till dig, om inte kan du hitta dessa på långivarens hemsida. Pengarna måste betalas tillbaka senast 30 dagar från det att du meddelade att du ångrat dig. Eftersom du måste betala ränta för pengarna är det dock bättre att betala tillbaka dem så fort som möjligt.

  • Betala ränta på beloppet

    Du måste betala ränta för de dagar du haft pengarna. Räntan räknas från det att pengarna kommit in på ditt konto till det att pengarna är tillbaka på långivarens konto. Har du till exempel tagit ett lån på 100 000 kronor till en ränta på 15 procent och haft pengarna i fem dagar inklusive den dag det tar att betala tillbaka dem blir räntan 5/365*15%*100 000 = 205 kronor.

  • Få tillbaka avgifter

    Långivaren måste betala tillbaka eventuella avgifter för lånet, som till exempel uppläggningsavgift, senast 30 dagar från det att du meddelade att du ångrat dig.

Tilläggstjänster och övriga avtal

Om du har tecknat någon separat tjänst som hör ihop med lånet, som till exempel ett låneskydd eller någon annan försäkring, så sägs den automatiskt upp i samband med att du utnyttjar din ångerrätt. Du kan dock behöva betala för den tid du utnyttjat tjänsten, precis som att du måste betala räntekostnaden.

Hur ser man till att slippa utnyttja ångerrätt? 

Även om det är bra att ångerrätten finns så är det bästa om du slipper utnyttja den. Dels för att processen är en aning krånglig, och dels för att du måste betala räntekostnaden för den tid du haft pengarna, vilket kan bli en hel del om det är en dyr högkostnadskredit du tagit. Här är några tips på hur du bör tänka när du lånar för att slippa ångra dig.

  • Tänk igenom syftet med lånet

    Behöver du verkligen göra eller köpa det som du lånar till? Kan det verkligen inte vänta tills du sparat ihop pengarna? Genom att tänka igenom syftet med lånet ordentligt minskar du risken för att få betala dyra lånekostnader i onödan.

  • Överväg andra finansieringsalternativ

    En vanlig orsak till att lån betalas tillbaka i förtid är att låntagaren får pengar från annat håll, till exempel genom att sälja en tillgång, få förskott på arv eller låna av en närstående. Utred alla sådana alternativ först innan du tar ett lån från en kommersiell aktör.

  • Läs igenom villkoren noggrant

    Att läsa det finstilta i låneavtalet innan du skriver på det är viktigt för att få full förståelse för de kostnader och förpliktelser som följer med lånet. Allt för många slarvar med detta vilket leder till att de ångrar sina lån.

  • Jämför alltid flera aktörer

    Genom att jämföra lånevillkor och räntor hos flera aktörer ökar du dina möjligheter att hitta ett prisvärt lån. Använd helst en jämförelsesajt, där du med en enda kreditupplysning kan få låneerbjudanden från flera olika aktörer. 

Sammanfattning

I dag är det lättare än någonsin att låna – kanske lite för enkelt. Har du råkat klicka dig igenom en låneansökan och tagit ett lån du inte vill ha behöver du dock inte oroa dig. Du kan utnyttja din ångerrätt såvida det inte gått mer än 14 dagar. Sammanfattningsvis gäller detta:

  • Ångerrätten gäller alla konsumentkrediter, det vill säga lån som en privatperson tar av ett företag. Bolån, företagslån och lån mellan privatpersoner omfattas inte av ångerrätten.
  • Du behöver inte uppge något skäl till varför du ångrar lånet.
  • Du måste meddela långivaren att du ångrat dig inom 14 dagar från det att du skrev på avtalet. Sedan har du 30 dagar på dig att återbetala hela lånebeloppet.
  • Eventuella avgifter du betalt för lånet ska återbetalas i sin helhet. Däremot behöver du betala ränta för de dagar du haft pengarna.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.