Hur påverkar inflationen räntorna på dina lån?

De senaste året har inflation varit ordet på allas läppar och det kan knappast ha undgått någon att vi gått igenom en period där den varit ovanligt hög. Har du någon form av lån har du förmodligen också lärt dig den hårda vägen att inflation och ränta hänger ihop. Färre vet däremot exakt hur inflationen fungerar, och varför räntan påverkas. I denna guide reder vi ut begreppen samt ger dig tips på vad du kan göra för att hantera dina lån under en period med hög inflation.

Vad är inflation?

Inflation innebär att pengarnas värde sjunker eftersom den allmänna prisnivån går upp. Under inflation blir i princip allt dyrare och du kan köpa färre saker för samma pengar jämfört med tidigare. En hög inflation under en längre tid är skadligt för ekonomin som blir instabil. Förtroendet för staten och bankväsendet skadas då sparade pengar tappar värde. I värsta fall kan landet gå in i så kallad hyperinflation vilket innebär en extremt hög inflation som ökar i snabb takt. Detta hände Tyskland under 30-talet. Ett känt mer nutida exempel är Zimbabwe som under en period hade en inflation på 2 200 000 procent. Tillslut kostade en limpa 200 miljarder Zimbabwiska dollar.

När inflationen är mindre än noll kallas det deflation vilket innebär att priserna sjunker. Det är inte heller bra då det kan ge upphov till högre arbetslöshet eftersom det är svårt att sänka lönerna när priserna går ner. Sedan 1995 har Sverige därför ett inflationsmål på 2 procent och Riksbanken har som uppgift att se till att inflationen håller sig däromkring.

Vad orsaker inflation?

Kanske har du någon gång tänkt att om staten inte har råd med det ena eller det andra, varför trycker man då bara inte lite mer pengar? Så tänkte också president Mugabe i Zimbabwe vilket fick katastrofala konsekvenser. Det är nämligen så att ju mer det finns av en viss vara, desto lägre blir dess pris, och detta gäller även pengar. Dock behövs ingen galen diktator för att skapa inflation, en hög inflation kan uppstå på flera andra sätt.

Inflation på grund av efterfrågan

Man brukar skilja på inflation som kommer från efterfrågesidan (det vill säga konsumenterna) och utbudssidan (det vill säga producenterna/företagen). Inflation som kommer från efterfrågesidan uppstår ofta i en högkonjunktur när lönerna har ökat och de flesta har mycket pengar att röra sig med. Då kan företagen höja sina priser utan att tappa kunder vilket gör att priserna går upp. Detta leder ofta till att lönerna ökar ännu mer eftersom de anställda måste ha råd med de nya högre priserna. 

Inflation på grund av utbud

Inflation som kommer från utbudssidan uppstår oftast på grund av det man brukar kalla för utbudschock, som till exempel att en vanlig insatsvara får ett kraftigt högre pris eller blir svår att få tag i. Då måste alla företag höja priserna för att klara sig. Den inflation som vi haft sedan slutet av covidpandemin beror främst på utbudet då priset på viktiga insatsvaror som el och olja gick upp samtidigt som det uppstod brist på exempelvis halvledare.

Hur inflation påverkar räntorna

Ett lands centralbank kan påverka inflationen på tre olika sätt. Dels genom att öka eller minska penningmängden (alltså att trycka mer eller mindre pengar), dels genom att höja eller sänka styrräntan och dels genom att påverka folkets förväntningar på inflationen. Den svenska Riksbanken jobbar framförallt med styrräntan men vi har även inflationsmålet som påverkar folkets förväntningar. 

Styrräntan, tidigare kallad reporäntan, är den ränta som Riksbanken sätter och som styr de räntor som bankerna lånar till när de lånar pengar av Riksbanken och varandra. På så sätt påverkar styrräntan alla andra räntor på marknaden. Styrräntan (och därmed alla andra räntor) påverkar inflationen på fyra olika sätt. Riksbanken själva beskriver detta som kanaler.

Vill du veta mer om styrräntan, penningpolitik och hur riksbanken arbetar kan du läsa vår artikel om det här.

  • Räntekanalen

    När räntorna går upp får de konsumenter som har lån mindre pengar att röra sig med och drar ner på sin konsumtion. Det blir också mer attraktivt att spara. Även för företagen blir det dyrare att låna pengar för att göra investeringar. Lägre konsumtion och investeringar minskar inflationen.

  • Växelkurskanalen

    Högre räntor i Sverige jämfört med andra länder leder till att den relativa avkastningen blir högre. Det blir alltså mer attraktivt att investera i Sverige vilket gör att efterfrågan på svenska kronor ökar och växelkursen går upp. I sin tur leder detta till högre priser på varor som exporteras, vilket gör att efterfrågan på dessa minskar. Samtidigt blir importerade varor billigare. Minskad efterfrågan och lägre priser leder till lägre inflation.

  • Tillgångspriskanalen

    Högre räntor gör också att det blir mer lönsamt med sparkonton och räntefonder jämfört med att investera i tillgångar som aktier eller fastigheter. Priset på tillgångarna sjunker då vilket påverkar bankerna som använder dessa tillgångar som säkerheter. De blir mindre villiga att ge ut exempelvis bolån. Detta dämpar aktiviteten i ekonomin vilket sänker inflationen.

  • Förväntningskanalen

    Hushållens konsumtion och företagens investeringar beror inte endast på deras ekonomiska situation just nu. Den förväntade situationen i framtiden är också viktig. Därför spelar Riksbankens prognoser kring styrräntan stor roll. Om det finns förväntningar om en högre ränta så kan det räcka för att konsumtionen och investeringarna ska gå ner och inflationen minska. Det är också därför som inflationsmålet är så viktigt.

Hur påverkar inflationen dina olika lån? 

Som vi gått igenom ovan påverkar inflationen styrräntan som i sin tur påverkar övriga räntor. Detta leder till konsekvenser för dig som har lån. Här går vi igenom hur olika lån påverkas och vad du kan göra för att förbättra din situation.

Bolån

Bolån är generellt sätt på höga belopp och har låga räntor vilket gör att den relativa påverkan av en höjd styrränta blir stor. När du tar ett bolån har du möjlighet att binda räntan vilket innebär att räntan hålls konstant under den tid den är bunden (vanligtvis mellan 1 och 10 år). Om du lyckas binda räntan när den är som lägst kan du spara mycket pengar. Råkar du däremot binda räntan precis innan den går ner kommer du inte kunna dra nytta av räntesänkningarna. Att låna med bunden ränta är därför lite av en chansning. Just nu när styrräntan börjat gå ner är det bättre att välja rörlig ränta.

Vill du veta mer om rörlig och fast ränta har vi en djupgående artikel om det som du kan läsa här.

Konsumentlån utan säkerhet som privatlån eller snabblån

Mindre lån utan säkerhet har generellt höga räntor beroende på den höga risken för dessa lån. Det betyder att den relativa påverkan som en höjd styrränta har är mindre. Snabblån med korta löptider har dessutom ofta en fast ränta. Tipsen för att hantera dessa lån är därför i princip samma oavsett inflationen – försök undvika dyra snabb och smslån helt och hållet, och ansök om ett större samlingslån för att betala av dyra smålån

Studielån

Studielån från CSN är de billigaste lånen på marknaden. Räntan på dessa baseras på statens upplåningskostnad under de tre senaste åren som sedan subventioneras med 30 procent. Detta betyder att räntan på studielånen förändras med en viss eftersläpning. År 2024 dubblades räntan för studielånen, från 0,59 till 1,23 procent, och du kan förvänta dig att räntan på studielånen fortsätter att stiga även om övriga räntor börjat gå ner. Om studielånet är ditt enda lån bör du därför amortera så mycket som möjligt för att minska räntekostnaden. Har du däremot andra lån är räntan för studielånet fortfarande betydligt lägre och du bör fokusera på att betala av dina andra lån.

Tips för att hantera dina lån under hög inflation

Här är några tips på hur du kan hantera din ekonomi under en period med hög inflation:

  • Göra en plan för återbetalningsplan av dina lån

    Gör en lista med de lån du har där du tar med information om ränta, månadskostnad och löptid. Prioritera lånen så att du betalar av det dyraste först. Ansök om ett samlingslån för att lösa smålån och dra om möjligt ner amorteringen på bo- eller studielånet för att betala av dyrare skulder.

  • Budgetera för högre räntekostnader

    Gå igenom dina inkomster och utgifter under en period och räkna ut vad du i genomsnitt spenderar på olika kategorier. Försök minska kostnaderna där det går genom att dra ner på all onödig konsumtion.

  • Bind inte räntan

    Har du ett bolån med rörlig ränta är nu helt fel tidpunkt för att binda det. Den som hållit sig uppdaterad om det ekonomiska läget vet att Riksbanken börjat sänka styrräntan igen och om inte någon allvarlig kris inträffar kommer vi få se lägre boräntor inom en snar framtid.

  • Förhandla om nya lånevillkor med banker och långivare

    Har du svårt att klara räntor och amorteringar bör du höra av dig till dina långivare innan du börjat komma efter med betalningarna. Genom att vara proaktiv blir de vänligt inställda till dig och du kan försöka förhandla fram längre löptid eller lägre ränta.

Sammanfattning

Inflation är något som finns i alla ekonomier och den kan gå upp och ner av olika orsaker. Både för hög och för låg inflation anses vara dåligt för ekonomin, och varje lands centralbank arbetar därför med att hålla inflationen på en rimlig nivå. Främst sker detta med hjälp av penningpolitik där centralbanken höjer och sänker landets styrränta. I Sverige har vi just gått igenom en period med hög inflation varför styrräntan och alla andra räntor gått upp. Detta har ställt till det för många låntagare, som inte varit förberedda på att den långa period av extremt låga räntor vi varit inne i skulle ta slut.

Om du har lån är det väldigt viktigt att du är medveten om att inflationen och därmed räntorna hela tiden förändras. Innan du lånar är det därför viktigt att gå igenom sin ekonomiska situation och budgetera för potentiella räntehöjningar.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.