Betalkort

Ett betalkort är det perfekta kortet för dig som vill ha fördelarna du får av ett kreditkort, men som inte behöver eller vill ha krediten. Vi jämför skillnaden mellan betalkort och kreditkort. Hitta alla bästa korten med bonus, utan avgifter eller valutapåslag för din utlandsresa.

Bank Norwegian kreditkort
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
150 000 kr
Effektiv ränta
24,35 %
Valutapåslag
1,99 %
Cashback
0,50 % (max 500 kr / år)
Uttagsavgift
0 %
  • Upp till 45 dagars räntefri kredit
  • Reseförsäkring
  • Avbeställningsskydd
re:member flex
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
120 000 kr
Effektiv ränta
8,12 - 24,95 %
Valutapåslag
2,00 %
Cashback
Uttagsavgift
3,00 % (min 35 kr)
  • Upp till 56 dagar räntefritt
  • Rabatt i över 300 webbutiker
  • Reseförsäkring
Collector kreditkort
Årsavgift
195 kr
Maxkredit
50 000 kr
Effektiv ränta
17,65 %
Valutapåslag
0 %
Cashback
Uttagsavgift
3,00 % (min 45 kr)
  • Upp till 56 dagar räntefritt
  • Använd på över 30 miljoner inköpsställen
  • Reseförsäkring, allriskförsäkring och förlängd produktgaranti
Resurs kreditkort
Årsavgift
245 kr
Maxkredit
150 000 kr
Effektiv ränta
20,95 - 27,43 %
Valutapåslag
1,97 %
Cashback
Uttagsavgift
2,97 % (min 35 kr)
  • Upp till 60 dagar räntefritt
  • Bonus på allt du handlar
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
100 000 kr
Effektiv ränta
27,84 %
Valutapåslag
2,00 %
Cashback
0,50 % (max 500 kr / mån)
Uttagsavgift
3,00 % (min 35 kr)
  • Ingen årsavgift
  • Cashback på allt du handlar
  • 15 öre rabatt per liter hos Shell

Vad är ett betalkort?

Ett betalkort är ett mellanting mellan bankkort och kreditkort. Bankkort innebär att du har ett kort med ett aktivt saldo på som pengarna löpande dras ifrån när du handlar med kortet. Om du istället har ett kreditkort så handlar du med kortet, sedan får du en faktura som du kan betala direkt eller delbetala av med ränta. Betalkort är alltså något av ett mellanting. Med ett betalkort har du inga pengar på kortet. Du får en faktura i slutet av perioden, precis som med ett kreditkort, som du sedan betalar. Det finns därmed ingen möjlighet att delbetala fakturan.

Skillnaden mellan betalkort och kreditkort

Som tidigare nämnts finns det alltså många likheter mellan ett betalkort och ett kreditkort. Båda kommer med förmåner såsom exempelvis erbjudanden, bonusar och försäkringar. Båda kommer dessutom att betalas genom faktura efter det att du har gjort dina köp. Skillnaden är att du med betalkort måste betala fakturan direkt när du får den. Du kan således inte välja att delbetala den, och skulle du inte kunna betala din faktura direkt när du får den riskerar du nästan alltid en stor straffavgift.

En annan skillnad mellan betalkort och kreditkort är hur brett dem kan användas. Betalkort kan vara öppet att använda i hela världen, men det kan även begränsas till specifika affärer och kedjor. Kreditkort å andra sidan är aldrig begränsade sett till var de kan användas.

Jämför och hitta bästa betalkortet

American Express Gold är ett premiumkort som sätter guldkant på din vardag, och din resa. Kreditkortet är varken nischat eller specialiserat, det är helt enkelt bra på nästan allt. Du får bonus på alla dina köp, gratis lounge besök på flygplatser och dessutom bra reseförsäkringar. Sammanfattningsvis är det alltså kortet för dig som vill ha lite extra av allt. En nackdel är att kortet är relativt dyrt med en årsavgift på 1500 kr.

Vidare har vi Klarnakortet som är ett gratis kreditkort. Det innebär att det inte har någon årsavgift. Du väljer själv om du vill betala dina köp direkt, eller om du vill göra det i efterhand via faktura. Betala gör du enkelt och säkert via Klarna-appen som är kopplad till Apple Pay och Google Pay.

Även kreditkortet från Bank Norwegian är gratis. Dina köp samlas på en faktura som du får i slutet av månaden. Det ingår dessutom många fördelar såsom försäkringar och ett cashpoint-system som ger dig bonusar.

Problemet med dessa tre kort ovan är att de inte är betalkort, utan kreditkort. Så vilka kort skall man egentligen kolla på om det specifikt är ett betalkort man vill ha? Nedan har vi sammanställt en lista över 3 de tre bästa betalkorten idag, se till att kolla på och jämföra dessa kort!

Betalkort utan kredit

Vill du ha ett betalkort ska du således leta efter något som mer liknar ett bankkort. Givetvis vill du såklart ändå ha tillgång till förmåner som kreditkorten kommer med. Revolut har tre olika kort med olika mängd förmåner. De här korten är inte klassiska betalkort, då du inte får någon faktura utan måste betala köpen direkt med pengar som finns på kortet. Bortsett ifrån detta är dock Revolutkorten mycket lika betalkort.

Revolut Standard är deras billigaste version av kortet och det är helt gratis. Trots det kommer kortet med många fördelar, som exempelvis 0% valutapåslag när du handlar utomlands. Du får dessutom gratis kontantuttag upp till 2000 kr i månaden.

Vidare har vi Revolut Premium. Det här är mellanalternativet, som därför kommer till en kostnad av 77 kr i månaden. Således ingår givetvis mer förmåner, som exempelvis reseförsäkringar och högre kontantuttag.

Slutligen har vi premiumkortet Revolut Metal. Det här kortet kan mäta sig med de flesta premium-kreditkort på marknaden. Du får många exklusiva fördelar, som exempelvis lounge access, concierge service och cashback på dina köp.

Gratis betalkort utan avgift

Revolut standard är, som det framgick, ett gratis betalkort utan avgifter. Många betalkort är just gratis men det är oftast då de enklare varianterna som är kostnadsfria. Vill man ha lite mer förmåner och exklusiva rabatter på sitt betalkort så får man räkna med att betala en månadsavgift likt den man får betala för Revolut Premium- eller Metal.

Betalkort med bonus

Med Revolut Metal får du 1% cashback på dina köp utanför Europa. Dessutom får 0,1% i cashback inom Europa. Även Bank Norwegian ger dig bonus i form av cashpoints som du samlar genom att handla med deras kort. Slutligen har vi Amex Gold. Deras poängsystemet är onekligen att av de mest fördelaktiga jämfört med många andra bonussystem där ute. Du får poäng när du handlar, mellan 1–2 bonuspoäng per krona som spenderas. Poängen kan du sedan växla in i utvalda butiker eller i American Express Shoppen.

Det är dock viktigt att uppmärksamma att Bank Norwegian och Amex Gold inte är betalkort utan kreditkort.

Vilket är det bästa betalkortet utomlands?

Vi rekommenderar att du använder Revolut som resekort när du är utomlands eftersom det är ett kort utan valutapåslag. Med många andra kreditkort och betalkort betalar du runt 2% i valutapåslag på alla dina köp utomlands, vilket gör att din resa blir betydligt dyrare. Med Revolut Metal får du dessutom 1% i cashback på dina köp utanför Europa.

Även American Express Gold (Amex Gold) är ett bra resekort, fast på ett annat sätt. Medan Revolut är ett bra betalkort att använda när du faktiskt är utomlands så är Amex Gold ett av de bästa kreditkorten att ha under själva resandet. Med Amex Gold får du möjligheten att utnyttja lounge-access på över 1000 flygplatser runt om i världen. Det här sker genom Priority Pass, vilket är världens största lounge-program.

Vidare finns även andra resefördelar, som exempelvis American Express Travel. Det är en resebyrå som finns till för dig med Amex-kort. Här kan du få hjälp med allt ifrån hyrbil till hotell, och du får dessutom extrapoäng när du bokar via dem. Slutligen har du även tillgång till Taste from American Express Invite. Genom det här programmet får du förmåner på massor av bra restauranger runtom i världen.

Men, är man starkt emot kreditkort och endast vill hålla sig till betalkort så är Revolut ett av de bästa betalkorten på resan. Är du osäker på vilket Revolut kort som kan passa just dig så kan du läsa våra recensioner för varje enskilt Revolut-kort här på sajten.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.