Jämför matkort & betalkort för mat

Matkort är ett kreditkort som passar alla. Matkort kallas det kreditkort och betalkort som ges ut av olika matkedjor. Med ett kort kan du samla ihop poäng, få rabatter och andra förmåner. Givetvis går det att använda sitt matkort för annat också. Här listas och jämförs olika matkort – med och utan kredit.

Årsavgift
0 kr
Maxkredit
100 000 kr
Ränta
19,99 %
Räntefria dagar
45 dagar
re:member flex
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
100 000 kr
Ränta
9,74 - 24,74 %
Räntefria dagar
56 dagar
Easyliving
Årsavgift
195 kr
Maxkredit
100 000 kr
Ränta
17,25 %
Räntefria dagar
56 dagar
Resurs Gold
Årsavgift
245 kr
Maxkredit
150 000 kr
Ränta
12,36 - 17,32 %
Räntefria dagar
60 dagar
Årsavgift
0 kr
Maxkredit
100 000 kr
Ränta
18,90 %
Räntefria dagar
30 dagar

Vilket är det bästa matkortet?

Att hitta det rätta matkortet för dig och din familj är inte alls svårt. Utbudet av matkedjor i Sverige är förhållandevis lågt och därför finns det inte ett enormt utbud. Däremot, för att du ska få ut maximal effekt av ditt matkort från matkedjorna gäller det att tänka till ordentligt innan du ansöker. Var handlar du oftast? Vilken matkedja är din favorit? Det bästa matkortet är helt enkelt olika för alla.

Tips: Har du ett gemensamt matkonto med din sambo/fru/man så är ett matkort att föredra så att ni enkelt kan se över era matkostnader och på så sätt fördela kostnaden mellan er. Att ni dessutom samlar alla era matköp i ett enda kort gör att ni kan få ännu större förmåner hos matkedjorna: rabatt, kuponger och bonuspoäng.

Vi rekommenderar att du tittar på följande saker när du ska välja och jämföra matkort:

  • Vill jag minska matkostnaderna?
  • Är räntor och avgifter en viktig sak?
  • Vill jag samla in erbjudanden, poäng och rabatter?
  • Vill jag även kunna betala annat med mitt matkort?
  • Har vi delad ekonomi och därmed delat matkonto?
  • Vill jag ha bättre koll på mina matkostnader?
  • Är det fler i familjen som behöver tillgång till ett matkort?
  • Handlar du ofta kan ett kontaktlöst kort/blipp vara bra (under 300 kr)

Handla mat med matkort – minska dina matkostnader

Genom att välja ett matkort med bra erbjudanden kan du därmed också få betydligt bättre priser. Som vi alla vet är mat dyrt och ett måste för alla och genom att ha ett bra matkort kan du alltid få ner priset. Oavsett om det gäller cashback, bonus eller ren återbäring så kan ett matkort vara ett perfekt sätt för att minska sina matkostnader. Självklart är detta inte enda sättet – givetvis gäller det att planera sina matinköp ordentligt också för att minska matkostnaderna. Läs Kortios artikel om att betala mat med matkort.

Bonuspoäng, erbjudanden och rabatter

Att spara pengar genom kloka matköp är givetvis att föredra. Flertalet matkedjor erbjuder attraktiva lojalitetsprogram, både genom matkort och kreditkort men också vanliga medlemskap. I dessa lojalitetsprogram kan du få bonuspoäng du kan växla in mot pengar, rena cashback/återbäring och checkar med rena erbjudanden och ibland pengar. Jämför noga i Kreditiums listor om du tycker att detta är en viktig del för dig i ditt beslut.

Vilka matkedjor har kreditkort?

  • ICA har ett stort utbud av olika kreditkort, betalkort och matkort. Kanske mest klassiska är ICA-kortet som du kan använda för endast bonus men också med betalfunktion. Utöver detta erbjuder ICA bankkort Plus och Maestro. Med andra ord ett stort utbud för dig som vill plocka på dig förmånliga erbjudanden, rabatter och andra bonusar.
  • Coop har ett bra utbud av kreditkort och betalkort (även kallat ”Coop konto”). Med Coops olika koll får du god koll på ditt matkonto, du kan samla in bonusar och andra förmåner. Självklart fungerar Coops kort både inom och utanför Coop vilket gör det till ett riktigt bra alternativ för dit som söker matkort eller betalkort för att köpa mat.
  • Hemköp erbjuder inte sina kunder något betal- eller kreditkort för att handla mat. Hemköp har gjort det smidigare än så, du kopplar ihop ditt vanliga betalkort till medlemskapet .Däremot kan du bli bonuskund och få förmåner såsom upp till 2% bonus, tillgång till deras receptdatabas och nya erbjudanden varje vecka.
  • Willys erbjuder inga extra betal- eller kreditkort. Istället har Willys deras program ”Willys Plus” som ger dig förmåner som digitala kvitton, erbjudanden och rabattkuponger.
  • LIDL är som vi alla känner till en redan väldigt billig och prisvärd butik. Vi kan inte hitta några matkort kopplade till LIDL. Däremot kan du gå in på deras webbplats eller kolla deras reklamblad för bra erbjudanden.
  • Netto med sitt motto ”mer för pengarna” erbjuder inget kreditkort eller betalkort. Håll istället koll på deras flik ”aktuella erbjudanden” på deras webbplats.
  • City Gross har tyvärr inget matkort, kreditkort eller betalkort. Du kan däremot gå med i deras förmånsklubb där du kan få rabatter och personliga erbjudanden.

Att kunna blippa sitt matkort är inte helt fel. Här ser ni en bild på ICA Bankens betalkort från Mastercard.

Några saker om matkort

  • Ränta som anges är den kostnad som uppstår vid utnyttjad kredit om inte hela fakturan betalas in på sin förfallodag. Med andra ord: betalar du alltid hela fakturan tillkommer ingen ränta, har du ibland knapert och väljer att delbetala uppstår en ränta. Räntan Kreditium anger är alltid den nominella räntan.
  • Kredit är den som du kan utnyttja på ditt matkort. En kredit är att jämställas med ett ”lån” och du har oftast ett maxtak på din kredit. Exempel på en kreditgräns kan vara 10 000 kr. När du gjort köp för denna summa kan du ofta inte övertrassera denna utan att betala in pengar.
  • Räntefritt innebär att du inte behöver betala någon ränta på dina köp. Räntefria perioder kan variera men brukar oftast vara från 1-2 veckor upp till 1-2 månader.
  • Årskostnad är den avgift som betalas en gång per år vid användande av ett mat- eller kreditkort. Denna avgift är förhållandevis liten sett till förmånerna du får genom ett matkort.
  • Poäng är något som ges ut av flera matkedjor. Dina poäng är oftast i ”poäng” och kan växlas in mot kronor och ören. Med dina poäng kan du sedan få en återbäring på dina inköp hos matkedjan.
  • Cashback innebär att du får tillbaka en viss procent (%) av ditt köp. Ett exempel på detta är: handlar du för 200 kr och har 1% cashback får du tillbaka 2 kr per 200 kr spenderat på ditt matkort.
  • Korttyp finns i tre olika former för matkort: VISA, Mastercard och Maestro. Detta kan vara olika beroende på åldersgräns, kreditvärdighet osv.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.