Går det att låna pengar genom Klarna?

Klarna
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 5/19/2023

Kan man låna pengar via Klarna?

Klarna är en populär betalningsmetod som erbjuder olika finansiella tjänster, men att låna pengar via Klarna, är detta möjligt? I denna artikel kommer vi prata om hur lån via Klarna fungerar, vad det innebär och hur du kan använda Klarna för genomföra köp av olika slag.

Hur funkar ett Klarna-lån?

Ett Klarna-lån fungerar inte på samma sätt som traditionella lån, där du får pengarna direkt i handen. Istället handlar det om att göra köp på avbetalning eller köp via kontokredit

När du handlar med Klarna kan du välja att dela upp betalningen över en längre period istället för att betala hela summan på en gång. Det finns ingen gräns för hur mycket du kan köpa via Klarna, utan det görs ett automatiskt beslut varje gång du väljer Klarna som betalningsmetod. Detta beslut baseras på din kredithistorik och hur du har använt Klarna tidigare.

Köp nu, betala senare

Du kan även välja det Klarna kallar ”Köp nu, betala senare”. Detta innebär att du betalar först 30 dagar efter köptillfället. Även om detta inte är ett lån per definition innebär det att du under dessa 30 dagar använder lånade pengar för att göra dina inköp.

Klarna - Köp nu, betala senare

Alternativ till lån hos Klarna

Då Klarna inte erbjuder lån som betalas ut i kontanter så har vi tagit fram några lån nedan som har likvärdiga villkor till ett lån hos Klarna men som också kan betalas ut kontant:

Vilka lån kan man få hos Klarna?

Klarna erbjuder olika typer av krediter. Det handlar med andra ord inte om att du lånar en specifik summa pengar, som du gör om du exempelvis tecknar ett privatlån eller sms-lån. Istället handlar deras tjänst om att erbjuda köp på kredit. Det innebär att du kan handla varor och betala av dem i mindre delbetalningar över en längre tid.

Klarna erbjuder två olika lån:

1. Klarna kontokredit

När du väljer att använda Klarna som betalningsalternativ vid dina inköp får du en kreditgräns som bestämmer det maximala beloppet du kan handla för. Istället för att betala hela beloppet direkt, får du en digital faktura med det totala beloppet och kan välja att dela upp betalningen i mindre delbetalningar över tid. Du kan vanligtvis välja mellan olika avbetalningsalternativ, såsom att betala en fast summa varje månad eller en procentandel av skulden. Klarnas kontokredit låter dig delbetala dina köp i upp till 36 månader.

2. Klarna-kortet

Klarna-kortet är ett kreditkort som är utgivet av Klarna. Det fungerar som ett vanligt kreditkort och ger dig möjlighet att göra köp på kredit och betala av dem i delbetalningar över tid. Med Klarna-kortet kan du handla både online och i fysiska butiker som accepterar VISA.

En fördel med Klarnas kreditkort är att det erbjuder möjligheten att låna pengar utan att betala någon ränta. För att låna hos Klarna räntefritt behöver du betala av skulden innan den räntefria perioden löper ut. Läs mer om hur du kan låna räntefritt hos Klarna längre ner på sidan.

Ditt Klarna-kort är kopplad till samma kontokredit som används när du väljer att delbetala köp som görs online via Klarna.

Följande lån kan du få hos Klarna

Kan man samla lån hos Klarna?

Nej, Klarna erbjuder inte möjligheten att samla lån. Deras tjänster fokuserar främst på att ge dig möjligheten att köpa på avbetalning eller betala 30 dagar efter köptillfället. Det finns andra långivare på marknaden som är fokuserade på att samla lån.

Låna pengar hos Klarna utan ränta

Klarna erbjuder alltid räntefri kredit under 30 dagar. Det innebär att om du betalar tillbaka hela beloppet inom den angivna tidsramen kommer du inte att behöva betala några räntekostnader. Detta kan vara förmånligt om du vill undvika extra kostnader för dina inköp, men inte har möjlighet eller inte vill betala hela summan vid köptillfället. På så sätt kan du se det som att du lånar pengar via Klarna, men det är inte ett riktigt lån utan snarare en form av kredit.

Är Klarna lån ett lån utan uc?

Klarna använder sig av kreditupplysningsföretagen uc, Creditsafe och Decidas för att bedöma din kreditvärdighet. Det innebär att en kreditupplysning kommer att göras när du ansöker om ett Klarna lån. Observera dock att de inte tar någon kreditupplysning när du registrerar dig eller laddar ned Klarna-appen, endast när du ansöker om Klarna-kortet, använder Klarna-direkt, väljer delbetalning eller att betala inom 30 dagar.

Något som är nämnvärt om Klarna och när de tar kreditupplysningar, är att de tar en så kallad “UC13”. En UC13 är en enklare variant av UC3, som annars är den kreditupplysning som används av de flesta banker. Skillnaden mellan en UC13 och UC3 är att UC13 inte sparas hos uc. Detta innebär att det fortfarande görs en uc, men det är inget som påverkar din kreditvärdighet och inte något som framtida kreditförfrågningar kommer att visa.

Erbjuder Klarna billån?

Nej, Klarna erbjuder inte billån. Deras huvudsakliga tjänster fokuserar på avbetalningar och köp på kredit för varor och tjänster. Det går dock att använda sig av Klarnas avbetalningar för att köpa en bil på kredit, så till vida att din kreditvärdighet är tillräckligt god sett till hur dyr bilen är.

Vad är Klarna för typ av lån?

Klarna erbjuder varken snabblån eller privatlån i traditionell bemärkelse. Istället erbjuder de en form av kontokredit. Det innebär att du får en kreditgräns som du kan använda för att göra inköp och sedan betala av dem i mindre delbetalningar. Det är viktigt att komma ihåg att Klarna-lån inte är avsedda för akuta eller oplanerade utgifter, utan snarare för att underlätta betalningen av större köp.

Vad är skillnaden mellan Klarna-lån och snabblån?

En tydlig skillnad mellan Klarna-lån och snabblån är att Klarna-lån är kopplade till ditt köp av varor och tjänster, ofta i form av avbetalning, medan snabblån är lån utan koppling till specifika inköp. Snabblån erbjuds av långivare och har vanligtvis högre räntor och kortare återbetalningstider än Klarnas kontokredit. Klarna ger dig möjlighet att dela upp betalningen för dina inköp över en längre tid, medan snabblån vanligtvis är avsedda för snabba och mindre belopp som betalas tillbaka under allt från en månad till flera år.

Fördelar med lån hos Klarna

Som vi nämnt tidigare i artikeln så fungerar ett Klarna lån inte som många andra typer av lån. Men av att bedöma Klarnas lånevillkor så står sig dessa väldigt bra, jämfört med konkurrenter. Visserligen har Klarnas lån något högre räntekostnader, men samtidigt är det ingen uppläggningsavgift och lånet är utan säkerhet.

Om du ska låna en mindre summa pengar på några tusenlappar, då Klarnas lån vara ett bättre och billigare alternativ än ett snabblån.

Nackdelar med att låna hos hos Klarna

Som konsument och privatperson är det inte många nackdelar med Klarnas lån. Visserligen är räntan något hög, men sett till villkoren så är dem väldigt förmånliga.

Egentligen är det inga nackdelar med Klarnas lån, villkoren är faktiskt likvärdiga till ett privatlån. Däremot kan Klarnas möjlighet till "Köp nu, betala senare" uppmana till konsumtion som gör att konsumenten nu kan finansiera köp som denne annars inte haft råd med. Dessutom främjas ett köpbeteende som agerar på impulsköp, tack vare deras Klarnas kredit som gör att man inte där och då behöver betala för köpet ur egen ficka.

Vanliga frågor och svar om att låna via Klarna

Ja, Klarna är en etablerad och pålitlig betalningsleverantör som erbjuder säkra tjänster. När du gör ett köp via Klarna skyddas alltid dina personliga och finansiella uppgifter.

Du betalar tillbaka hos Klarna genom att följa de angivna betalningsvillkoren. Om du exempelvis väljer att betala inom 30 dagar går du in i Klarna-appen inom dessa dagar och gör din betalning där. Har du har använt appen tidigare går detta med ett enda knapptryck. 

När du handlar med Klarna och väljer avbetalning debiteras ditt bankkonto automatiskt varje månad enligt de överenskomna villkoren.

Nej, Klarna erbjuder inte snabblån. Deras huvudsakliga tjänster fokuserar på att underlätta betalning och delbetalning för dina inköp. Den kredit du ansöker om via Klarna är en form av kontokredit.

För att kunna låna pengar hos Klarna via deras kontokredit måste du uppfylla vissa kriterier. Vanligtvis kräver Klarna att du är över 18 år och har en stabil inkomst. Klarna genomför även en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet och hur mycket du kan köpa via Klarna.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 10/31/2023

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Källor