Billån eller leasing - vad är bäst?

Baksidan på en svart bil
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 11/13/2023

Billån eller leasing - vad är bäst?

Att skaffa en bil är ett viktigt beslut i livet. Förutom att välja modell och färg måste du även bestämma hur du vill finansiera ditt nya fordon. Två av de mest populära alternativen är billån och privatleasing. I den här artikeln kommer vi utforska de båda alternativen i detalj, jämföra deras fördelar och nackdelar, och slutligen hjälpa dig att avgöra om det är bäst att leasa eller köpa bil.

Hur fungerar ett billån?

Ett billån är en typ av lån som används för att köpa en bil. När du tar ett billån lånar du pengar från en bank eller långivare och betalar sedan tillbaka lånet i form av månatliga avbetalningar under en förbestämd tidsperiod, vanligtvis 3-7 år. Det går att köpa både med och utan bilen som säkerhet, men de bästa villkoren får du om du väljer att ha bilen som säkerhet.

Kostnader för ett billån:

  • Ränta

Du betalar ränta på det lånade beloppet. För billån med bilen som säkerhet betalar du ofta ca 6 - 9% i ränta.

  • Kontantinsats

Om du väljer att teckna ett billån med säkerhet måste du även betala 20% av bilens kostnad i kontantinsats. 

Billån - Fördelar

  • Ägande

    När du har betalat av lånet äger du bilen helt och kan sälja den när du vill. Det går även bra att sälja bilen under lånets löptid, men tänk på att du måste betala tillbaka den resterande lånesumman.

  • Inga miltalsbegränsningar

    Det finns ingen begränsning på hur många mil du kan köra.

Billån - Nackdelar

  • Högre månatliga kostnader

    Månadsbetalningarna kan vara högre jämfört med leasing, även om billån med säkerhet har låg ränta jämfört med andra typer av lån.

  • Risk

    Du bär risken för att bilens värde minskar över tid, samt har fullt ansvar för underhåll och reparationer.

Vad är privatleasing?

Privatleasing är ett annat sätt att skaffa en bil, där du betalar för att använda en bil istället för att äga den. Istället för att ta ett lån köper du en rätt att använda bilen för en förutbestämd period, vanligtvis 3 år. När du privatleasar finns det begränsningar du måste förhålla dig till, men du slipper betala för omfattande reparationer ifall det skulle behövas. Efter leasingtiden har gått ut kan du i regel köpa ut bilen eller om du vill fortsätta ditt leasingavtal med en ny bil.

Kostnader för privatleasing:

  • Månadsavgift

Du betalar en fast månatlig avgift för att använda bilen, ofta runt 2 000 kr.

  • Miltalsbegränsningar

Leasingavtal inkluderar en begränsning på hur många mil du kan köra per år. Om du överskrider denna gräns måste du betala extra per mil.

Privatleasing - Fördelar

  • Fast månadskostnad

    Månadsbetalningarna är oftast lägre än vid ett billån, och du behöver aldrig oroa dig för stigande ränta då du får en fast månadsavgift som gäller för hela avtalet.

  • Regelbundet ny bil

    När du leasar kan du efter avtalets slut uppgradera din bil och därmed vara säker på att du alltid kör en ny, modern bil.

  • Mindre ansvar

    Medan du fortfarande har ansvar att ha en försäkring och att bilen tas om hand på ett korrekt sätt behöver du inte betala för reparationer eller årlig service.

Privatleasing - Nackdelar

  • Inget ägande

    Du äger aldrig bilen och kan inte sälja den.

  • Miltalsbegränsningar

    Överskridande av miltalsbegränsningar kan leda till extra kostnader.

Ska jag ta ett billån eller leasa bilen?

Nu när vi har sett hur både billån och privatleasing fungerar är det fortfarande inte säkert vilket som passar dig bäst. Vi kan därför ta en närmare titt på ett par scenarier för att hjälpa dig att se vilket alternativ som kan passa dig bäst.

Exempel 1: Privatleasing

Jag kör 30 minuter till jobbet varje dag. Jag älskar nya bilar och är allmänt bilintresserad. Jag har inte mycket pengar sparade men har ett jobb jag är nöjd med. Jag älskar känslan av en ny bil.” 

Om du älskar nya bilar, inte har mycket sparade pengar, och inte har något emot att ha en månatlig kostnad utan att du äger något i slutet av avtalsperioden kan privatleasing vara det bästa alternativet för dig. Det ger dig möjlighet att byta till en ny bil lite då och då utan att oroa dig för bilens värdefall. Då lönar det sig att leasa bilen.

Exempel 2: Billån

Jag använder bilen i princip varje dag och familjen älskar att åka på långresor till Tyskland och Frankrike åtminstone två gånger om året. Bilen är som familjens andra hem, och vi ser den som en trogen följeslagare i livet.

Om din bil är en viktig del av ditt liv och används ofta för långa resor och familjeäventyr kan ett billån vara rätt val. Det ger dig äganderätt och friheten att köra så mycket du vill utan att oroa dig för miltalsbegränsningar. Du behöver inte heller byta bil efter att du fäst dig vid den.

Exempel 3: Kontantköp

Jag använder bilen då och då, är inte överdrivet bilintresserad men använder den för att åka till jobbet och ibland för utflykter. Jag är mest intresserad av en så låg kostnad som möjligt.

Om du  bara behöver en bil för enkla dagliga ärenden och vill minimera dina månatliga kostnader kan det vara ekonomiskt att köpa bilen kontant. På lång sikt är det i regel det mest kostnadseffektiva alternativet.

Sammanfattning - köpa eller leasa bil?

Om du ska köpa eller leasa bil beror på din livsstil och ekonomiska situation. Billån ger dig äganderätt och frihet att köra så mycket du vill, medan privatleasing erbjuder möjligheten att byta bil regelbundet. Att köpa kontant är inte något alla kan göra, men är ofta det billigaste alternativet, även om den initiala kostnaden är hög. Om det är bäst att köpa eller leasa beror därmed på din specifika situation. Tänk efter hur du kommer använda bilen och prata gärna med en bilhandlare för att få ytterligare råd.

Vanliga frågor och svar

Leasing är en form av kredit och kan närmast liknas med ett abonnemang, som ett mobilabonnemang eller en streamingtjänst.

Ja, du kan ofta köpa den bil du har leasat. Detta är inte helt ovanligt då många blir fästa vid den bil de leasar. Kontakta ditt leasingbolag för att se vad det kostar - restvärdet varierar nämligen beroende på ett flertal faktorer som hur gammal bilen är, hur långt den har åkt och vilket skick den är i.

Restvärdet är det värde som leasingbolaget uppskattar att bilen är värd efter leasingavtalets slut. Detta värde kan vara relevant för dig som vill köpa en leasad bil. Restvärdet är så lågt som möjligt mot slutet av avtalets slut, helt enkelt eftersom bilens värde sjunker i en snabbt fallande kurva. Om du vill köpa en leasad bil är det med andra ord bäst att göra det när leasingavtalet löper ut.

Om det inte är något fel på din leasingbil kan det vara svårt att byta bil innan avtalet är slut. Om du verkligen inte gillar din leasingbil och är fast besluten att byta kan du troligtvis göra det, men mot en kostnad. En del bilhandlare kräver att du betalar hela resterande leasingkostnad för ditt avtal för att kunna lösa den i förtid, och då är det inte många som tycker att det är värt det.

Du kan vanligtvis byta ditt nuvarande billån under vissa förutsättningar. För att avgöra om du kan byta ditt billån, bör du kontakta din nuvarande långivare för att se vilka alternativ som är tillgängliga för dig. Vill du veta mer om hur processen går till kan du läsa vår guide om att byta ditt billån här.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 2/13/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.