Att starta företag är en dröm för många, men vägen dit kan vara krokig, och det finns mycket att hålla reda på. Det krävs mer än bara en bra affärsidé – det handlar om att förstå marknaden, planera noggrant och ha rätt resurser och stöd på plats. I den här artikeln kommer vi att gå igenom det viktigaste du behöver veta för att starta ett företag, och vi kommer visa vilket stöd du som ny företagare kan få, både i form av rådgivning men även i form av ekonomisk hjälp.
Det finns specifika krav för att starta företag som alla entreprenörer måste uppfylla. Exakt hur kraven ser ut varierar beroende på vilken bolagsform du väljer. De vanligaste bolagsformerna är enskild firma, aktiebolag och handelsbolag. Valet av bolagsform beror på din affärsidé, storleken på verksamheten och hur du vill hantera risker och ansvar. Så, vad krävs för att starta ett företag inom dessa bolagsformer? Det kommer vi nu gå igenom.
Enskild firma är den enklaste bolagsformen att starta, särskilt för en småföretagare som vill bedriva verksamheten själv. För att starta en enskild firma behöver du inte något startkapital. Som ägare är du personligen ansvarig för företagets skulder och avtal, vilket innebär att din privata ekonomi är kopplad till företaget.
Du registrerar din firma hos Skatteverket och ansöker samtidigt om F-skatt, vilket ger dig rätt att fakturera kunder. Det kan också vara bra att registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket, även om det inte är obligatoriskt för enskild firma. När du driver en enskild firma deklarerar du företagets inkomster som en del av din privata deklaration.
För att starta ett aktiebolag krävs ett startkapital på minst 25 000 kronor. Aktiebolag är en juridisk person, vilket innebär att du som ägare inte är personligt ansvarig för företagets skulder eller åtaganden, utöver det kapital du satsar i bolaget. Aktiebolaget måste registreras hos Bolagsverket och du behöver också ansöka om F-skatt hos Skatteverket.
När du registrerar ett aktiebolag behöver du skicka in en stiftelseurkund och bolagsordning, som anger hur företaget ska drivas och dess ändamål. Du ska också ha en styrelse, även om den kan bestå av dig själv om du är ensam ägare. Aktiebolag måste ha en revisor om företaget överstiger vissa gränsvärden, annars är det frivilligt. Bokföringen i ett aktiebolag måste vara mer detaljerad, och bolaget behöver lämna in en årsredovisning till Bolagsverket varje år.
Handelsbolag är en bolagsform där två eller fler personer går ihop för att driva ett företag. Till skillnad från ett aktiebolag krävs inget startkapital, men delägarna är personligt och solidariskt ansvariga för företagets skulder. Det betyder att om handelsbolaget blir skuldsatt kan en enskild delägare hållas ansvarig för hela skulden, inte bara sin andel.
Handelsbolag måste registreras hos Bolagsverket och varje delägare ska också registreras för F-skatt hos Skatteverket. Det är vanligt att delägarna skriver ett kompanjonavtal som reglerar ansvarsfördelning, vinstdelning och hur bolaget ska skötas. Varje delägare i handelsbolaget deklarerar sin del av företagets vinst eller förlust som en del av sin privata inkomstdeklaration.
På Verksamt.se finns det ett riktigt bra verktyg som hjälper dig att ta fram en checklista utifrån ett formulär du fyller i. Vi kommer nu visa hur en sådan checklista kan se ut för de olika bolagsformerna. Din checklista kan se annorlunda ut beroende på vilka val du väljer i formuläret. Vi valde att företaget ska köpa och sälja varor i Sverige, och inte syssla med att importera eller exportera varor till utlandet, för att hålla det så enkelt som möjligt. Vissa av punkterna kommer se likadana ut i de olika bolagsformerna.
Som ny företagare finns det mycket att hålla reda på, och bra tips och råd är värda sin vikt i guld. Vi kommer nu prata om ett par av de mest populära organisationerna som ger råd och mentorskap till nya företagare. Kolla gärna in dessa resurser om du behöver hjälp med att starta företag.
Nyföretagarcentrum är en organisation som finns på många orter i Sverige och erbjuder kostnadsfri rådgivning till dig som vill starta eget företag. Genom personlig vägledning kan du få hjälp med att utveckla din affärsidé, skapa en affärsplan, förstå marknaden och strukturera din ekonomi. Många nyföretagarcentrum erbjuder också nätverksträffar och utbildningar, vilket kan vara riktigt värdefullt för att skapa kontakter och få insyn i hur andra företagare har hanterat liknande situationer.
Almi Företagspartner är ett statligt ägt bolag som hjälper små och medelstora företag genom rådgivning, mentorskap och utbildning. De erbjuder inte bara finansiella tjänster utan även affärsutvecklingsstöd för att hjälpa företagare att växa och utvecklas. Almi erbjuder också specifika program för innovation och tillväxt, och deras rådgivare har bred erfarenhet inom olika branscher, vilket gör att de kan ge anpassade råd för just din verksamhet.
Verksamt.se är en plattform som drivs av flera statliga myndigheter, däribland Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. På Verksamt.se kan du hitta information och verktyg som hjälper dig att starta och driva företag. Här kan du registrera ditt företag, ansöka om F-skatt, hitta checklistor för uppstart (som vi visade tidigare i artikeln) och läsa om vad som krävs för olika bolagsformer. Det finns även olika guider för att navigera regelverk och lagar som gäller för företagare.
Kommunal näringslivsservice är en resurs som många kommuner erbjuder för att främja företagande i regionen. De kommunala näringslivskontoren kan hjälpa dig med lokal information om marknader, nätverk och tillstånd som behövs för din verksamhet. De arrangerar ofta företagsevent, nätverksträffar och samarbeten mellan företagare för att främja tillväxt i regionen. I vissa fall kan du också få hjälp med att hitta lokaler eller få information om olika stödprogram för företagande i just din kommun.
Företagsinkubatorer och science parks finns också på olika orter runt om i Sverige, särskilt för företag inom teknik- och innovationssektorn i storstäder. Inkubatorer erbjuder ofta ett paket med kontorsplatser, mentorskap och affärsutvecklingsstöd, och kan vara en viktig resurs för att komma igång och skala upp din verksamhet. Science parks fungerar som nätverksplattformar där företag kan samarbeta med andra aktörer inom forskning och innovation.
Slutligen erbjuder många organisationer och nätverk specifikt stöd för vissa grupper, exempelvis platser för unga entreprenörer, co-working spaces för nystartade företag eller branschspecifika organisationer som ger specialiserad rådgivning. Dessa resurser kan hjälpa dig att komma i kontakt med andra företagare, hitta samarbeten och få tillgång till experter inom ditt område.
Det bidrag som de flesta känner till när man söker på hjälp med att starta företag är Starta eget-bidraget från Arbetsförmedlingen. Utöver att vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, vara över 18 år och arbetslös måste din arbetsförmedlare godkänna din ansökan, vilket innebär att din affärsidé måste anses vara genomförbar.
Arbetsförmedlingen har även ett annat bidrag, som gäller specifikt för uppstartskostnader. För att få detta bidrag måste du ha nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Vidare bedömer Arbetsförmedlingen om du in affärsidé håller, och du måste planera att bedriva din verksamhet i minst tre år.
Jordbruksverket har också ett bidrag för nystartade företag i den branschen. Bidraget heter Startstöd från Jordbruksverket, och det kan ansökas om ifall ditt företag ska inrikta sig på så kallad primärproduktion. Du kan läsa mer om bidraget på Jordbruksverkets hemsida.
Det finns flera sätt att finansiera ett företag, och valet beror ofta på företagets behov, storlek, riskaptit och affärsmodell. I vår guide olika sätt att finansiera ett företag här vi listat de vanligaste finansieringsalternativen så som egna medel, banklån, riskkapital, crowdfunding och mer därtill.
Kostnaderna för att starta ett företag varierar beroende på vilken bolagsform du väljer. För en enskild firma är kostnaderna låga, då inget startkapital krävs. Den enda avgiften som kan uppstå är om du väljer att registrera företagsnamnet hos Bolagsverket, vilket kostar cirka 1 200 kronor.
Ett handelsbolag kräver inte heller något startkapital, men en registreringsavgift på cirka 1 200 kronor till Bolagsverket tillkommer om du väljer att registrera företagsnamnet.
För ett aktiebolag krävs ett insatskapital på minst 25 000 kronor, vilket utgör bolagets aktiekapital. Utöver detta tillkommer en registreringsavgift till Bolagsverket på cirka 1 900 kronor om ansökan görs digitalt.
I Sverige måste du vara minst 18 år för att starta ett företag oavsett bolagsform. Det gäller för både enskild firma, aktiebolag och handelsbolag. Dock finns det vissa undantag för personer som är 16 eller 17 år. Om du är under 18 år kan du med dina vårdnadshavares godkännande ansöka hos överförmyndaren i kommunen för att få starta en enskild firma. För aktiebolag och handelsbolag gäller dock åldersgränsen 18 år utan undantag.
Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.
Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.
Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.