I Sverige skyddar distansavtalslagen konsumenter vid köp som görs på distans, inklusive lån och krediter. Denna lag ger konsumenter rätt att ångra sina köp inom 14 dagar och få tillbaka eventuella avgifter. I denna text går vi igenom vad distansavtalslagen innebär, vilka typer av lån som omfattas och hur ångerrätten fungerar i praktiken.
Distansavtalslagen är en viktig del av konsumentskyddet i Sverige. Den reglerar avtal som ingås på distans, det vill säga avtal där köparen och säljaren inte fysiskt träffas. Lagen syftar till att ge konsumenter rättigheter och skydd när de handlar online eller via telefon. Den täcker inte bara köp av fysiska varor som en TV eller ett skrivbord, även digitala produkter som lån och krediter omfattas av lagen.
Nästan alla former av krediter och lån täcks av distansavtalslagen. Detta gäller även när du köper varor och tjänster på distans och väljer att betala köpet på avbetalning.
Dessa lån omfattas av distansavtalslagen:
Den enda låneformen som inte täcks av distansavtalslagen är bolån. Detta innefattar även situationer då du höjer ditt bolån för att exempelvis renovera bostaden eller finansiera en utbyggnad.
Ångerrätten är en del av distansavtalslagen och konsumentkreditlagen. Den ger dig rätt att ångra ett köp eller ett lån inom 14 dagar. Detta gäller för köp som görs på distans, som via telefon eller internet.
Du får alltid tillbaka eventuella avgifter som du har betalat, såsom uppläggningsavgift och administrationsavgift. Du måste dock betala ränta fram till den dagen du återbetalat lånet. Räntan räknas baserat på det belopp du lånat och antalet dagar det varit aktivt. För att ångern ska gå igenom måste du även betala tillbaka hela lånesumman. För att undvika att behöva betala mer i ränta än nödvändigt är det en god idé att ringa upp långivaren och återbetala beloppet så fort som möjligt.
Om du har skrivit under ett tillhörande avtal i samband med ditt lån, som exempelvis en försäkring kopplad till lånet, kommer detta avtal att avbrytas om du bestämmer dig för att ångra lånet. Du behöver inte aktivt avsluta eller ångra det andra avtalet när du har ångrat ditt kreditavtal. Detta gäller även i de fall då försäkringen eller låneskyddet har erbjuds av en tredje part som samarbetar med den du skrivit det ursprungliga avtalet med.
Ångerrätten gäller för följande typer av lån:
Ångerrätten gäller inte för bolån, företagslån, lån mellan privatpersoner eller när du köper något på faktura eller avbetalning.
Här har vi tagit fram exempel på hur ångerrätten kan användas. Med hjälp av dessa exempel kommer vi att visa olika situationer där du kan använda ångerrätten, så att du vet när du kan ändra dig efter att du handlat.
Låntagaren ångrar ett lån efter 25 dagar och är redo att betala tillbaka hela lånesumman efter att ha fått sin lön och upptäckt att lånet inte längre behövs. Många långivare låter dig betala tillbaka hela summan utan extra avgifter, men du måste fortfarande betala ränta och de avgifter som har tillkommit för de 25 dagarna eftersom ångern sker efter 14 dagar. Inga avgifter återbetalas.
Detta exempel omfattas inte av distansavtalslagen. Istället definieras detta som låntagaren “löser” lånet och betalar av det i förtid. I detta fall hade låntagaren betalat cirka 480 kr i ränta och 600 kr i uppläggningsavgift. Totalkostnaden för lånet hade då blivit 1 080 kr.
En annan låntagare ångrar sig efter 10 dagar och lämnar omedelbart tillbaka de lånade pengarna. Eftersom den här låntagaren ångrade sig inom tiden för ångerrätten behöver den inte betala uppläggningsavgiften utan får tillbaka den av långivaren. Den här låntagaren behöver betala ca 190 kr i ränta för de 10 dagarna.
Distansavtalslagen och ångerrätten ger dig som konsument skydd när du tar lån på distans. Ångerrätten gäller de flesta lån, men bolån och företagslån är undantagna. Om du förstår dina rättigheter kan du göra smartare val kring lån och slippa onödiga kostnader. Kom ihåg att du kan ångra ett lån inom 14 dagar, men du måste betala tillbaka hela beloppet inklusive ränta för de dagar du haft pengarna.
Ja, du kan ångra ett lån även om du har använt pengarna, så till vida att du har fått tag på nya eller har kvar pengarna som du fick utbetalt.
Nej, distansavtalslagen gäller bara för lån och krediter som tecknas hos företag och inte för lån mellan privatpersoner, om detta inte har angetts i ett avtal mellan er.
Om långivaren inte informerar dig om din ångerrätt kan du ha rätt att förlänga ångerfristen upp till ett år från det att lånet togs. Det är viktigt att långivaren tydligt informerar om ångerrätten i avtalet.
Distansavtalslagen gäller för konsumentavtal och är inte tillämplig på företagslån. Företag som lånar pengar omfattas inte av samma ångerrätt eller konsumentskydd som privatpersoner. Rent allmänt har företag ingen ångerrätt.
Nej, ångerrätten gäller inte för bolån rent generellt, och inte heller för specifika delar av avtalet, som i de fall då du har bundit räntan.
Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.
Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.
Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.