När du lånar till ditt företag måste du självklart också betala tillbaka. Oftast betalar du inte tillbaka hela summan på en gång utan du får en avbetalningsplan med mindre avbetalningar som görs under hela lånets löptid. Det är detta som kallas för att amortera. I denna guide lär vi dig mer om olika typer av amorteringar.
Rak amortering innebär att du amorterar ett lika stort belopp varje amorteringsperiod. Har du till exempel lånat 300 000 kronor till ditt företag med löptiden 12 månader och månadsvis amortering blir varje amortering 300 000/12 = 25 000 kronor. Däremot kommer betalningen till banken inte bli samma varje månad. Detta beror på räntan som blir mindre och mindre ju mer av lånet som du betalat av.
Om årsräntan i detta exempel är 12% och månadsräntan därmed är 1% så betyder det att du vid den första betalningen ska betala 1% av 300 000 kronor i ränta. Detta blir 3000 kronor vilket gör att din totala betalning blir 25 000+3000 = 28 000.
Vid den sista avbetalningen är den ingående balansen på lånet endast 25 000. Räntan blir därför 1% av 25 000 = 250 kronor och den totala betalningen 25 250 kronor. För att räkna ut den totala räntekostnaden för lånet måste du räkna ut den genomsnittliga ingående balansen på lånet under året. Det kan du göra genom att lägga ihop den första och sista balansen och dela på två. Sedan multiplicerar du med räntan.
I detta fall blir det (300 000+25 000)/2 *12% = 19 550 kronor.
Tvärt emot rak amortering så innebär annuitetslån att du betalar ett lika stort belopp varje amorteringsperiod, den så kallade annuiteten. Eftersom räntan är en procentsats, vilket innebär att räntekostnaden blir mindre ju mindre lån du har kvar, innebär detta att förhållandet mellan ränta och amortering ändras under lånets gång. I början betalar du mer ränta medan du i slutet gör större amorteringar.
Att räkna ut annuiteten är inte lätt. Formeln ser ut så här: A=S0rn*(1+rn)n(1+rn)n-1
Där A är annuiteten, S den ursprungliga lånesumman, r räntan och n antalet amorteringsperioder. Som tur är finns det många räknare på nätet som kan räkna ut annuiteten åt dig.
Om vi använder samma exempel som ovan där du lånar 300 000 kronor på 12 månader till 12% ränta blir annuiteten 26 655 kronor. Det betyder att den totala räntekostnaden blir 26 655*12-300 000 = 19 856 kronor.
Om du tagit ett annuitetslån över en längre tid är det troligt att räntan ändras under löptiden. Det finns då två olika sätt på vilka din amortering kan påverkas. Dessa kallas falsk (bibehållen) respektive äkta annuitet. Vid falsk annuitet hålls återbetalningsbeloppet konstant även om räntan ändras. Detta betyder att lånets löptid förlängs eller förkortas beroende på om räntan går upp eller ner. Vid äkta annuitet ändras i stället annuitetsbeloppet efter den nya räntan och löptiden förblir den samma.
Som du ser i exemplet ovan blev den totala räntekostnaden 19 856 kronor med annuitetslån jämfört med 19 550 kronor med rak amortering. Att annuitetslånet är dyrare beror på att du amorterar mindre i början och alltså har ett högre lån under längre tid. I detta exempel är skillnaden endast 300 kronor, men ju högre ränta och ju längre löptid, desto större blir skillnaden mellan de två amorteringstyperna. Annuitetslånet har dock fördelen att du i förväg vet exakt hur mycket du måste betala vid varje amortering. Du får också en lägre utbetalning i början.
Annuitetslån är vanligast för mindre företagslån med kortare löptider medan rak amortering är vanligare om löptiden är längre, till exempel om du köpt en fastighet till företaget.
Det finns amorteringsfria lån där du i stället betalar hela lånebeloppet plus ränta i slutet av perioden. Dessa lån kallas ibland även bullet-lån. I exemplet ovan skulle detta innebära att du i slutet av perioden betalade 300 000*12% = 36 000 i ränta, alltså betydligt mer än om du amorterat. Dock är det extremt ovanligt att du får ett amorteringsfritt lån med så lång löptid. Amorteringsfria lån brukar normalt endast ges under väldigt korta perioder. Ett exempel är brygglån som du kan få om du köpt en ny lokal till ditt företag och behöver betala för denna innan du fått pengarna från den gamla lokalen du sålt.
Att amortera innebär att betala av en skuld genom ett antal mindre avbetalningar. Hur ofta och mycket man amorterar beror på. Många mindre företagslån utan säkerhet är så kallade annuitetslån där ett fast belopp (annuiteten) betalas vid varje amorteringstillfälle (vanligtvis varje månad men även dag eller vecka förekommer). Fördelningen mellan ränta och amortering förändras för varje amortering så att räntan utgör en allt mindre del ju längre tiden går.
Ett annat vanligt alternativ är rak amortering där amorteringen är konstant. Räntan och därmed den totala summan att betala blir däremot mindre ju mer som betalas av. Rak amortering är vanligt vid lån med säkerhet och innebär en lägre totalkostnad jämfört med annuitetslån.
Sara Haraldsson är skribent på Kreditium.se sedan början av 2021. Sara har en examen inom journalistik men hennes brinnande intresse för privatekonomi ledde henne till att börja skriva för Kreditium. Med sin expertis inom ekonomi och lån står Sara bakom majoriteten av de nyheter och guider som ni, våra läsare, tar del av här på Kreditium.
Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.