Att få tillgång till pengar snabbt kan vara avgörande i vissa situationer. Oavsett om det handlar om en nödsituation, oväntade utgifter eller en möjlighet man inte vill missa är det för många viktigt att veta hur lång tid det tar att få sitt lån utbetalt. I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på snabblån, privatlån och bolån och hur lång tid det vanligtvis tar att få dem utbetalda.
För de som söker ett snabblån finns det goda nyheter. Snabblån är kända för sin snabba utbetalningar. De krav som du måste uppfylla för att teckna ett snabblån är relativt låga, vilket innebär att de flesta blir beviljade ett lån, utan att banken ställer följdfrågor om vad lånet ska användas och hur det ska betalas.
Många långivare som erbjuder snabblån använder sig av Trustly, en betalningstjänst som gör det möjligt att göra direktöverföringar till bankkonton. Det innebär att pengarna kan sättas in på ditt konto inom några minuter, även under helger.
För vissa långivare kan du också få pengarna direkt om du har ett bankkonto hos SEB, Swedbank, Nordea eller Handelsbanken. Dessa banker har etablerat samarbeten som gör att överföringar kan ske snabbt och smidigt. Det är dock värt att notera att även om du inte har ett konto hos någon av dessa banker kan det ändå gå relativt snabbt att få ditt snabblån. I allmänhet kan du förvänta dig att få pengarna samma dag om ansökan har godkänts tidigt på dagen. Om ansökan görs senare kan det ta upp till en bankdag innan pengarna sätts in på ditt konto.
När det kommer till privatlån kan processen ta lite längre tid jämfört med snabblån. Eftersom privatlån vanligtvis innebär högre lånebelopp och längre löptider ställs det också högre krav på dig som låntagare. Det kan innebära att du i vissa fall behöver lämna in kompletterande uppgifter, som lönespecifikationer eller skuldförbindelser, vilket kan fördröja processen.
Trots detta tar det vanligtvis inte mer än 48 timmar att få ett privatlån utbetalt, förutsatt att du uppfyller alla krav och inga ytterligare uppgifter behöver skickas in. Många banker arbetar aktivt för att effektivisera processen och erbjuda snabba utbetalningar.
När det kommer till bolån ser processen något annorlunda ut. Först och främst inleder man vanligtvis med att få ett lånelöfte från banken. Lånelöftet är en tidig kalkyl som banken gör för att beräkna hur mycket du kan låna. Det är dock viktigt att komma ihåg att lånelöftet inte är bindande, vilket innebär att det inte garanterar att du kommer att få det exakta lånebelopp som anges i lånelöftet.
Hur lång tid det tar att få ett lånelöfte varierar en aning, men många banker ger snabba lånelöften direkt i webbläsaren baserat på de uppgifter du har angett. Det är först när lånet ska tecknas som de gör sin kreditupplysning på dig och kontrollerar att alla uppgifter stämmer. Det är inte heller ovanligt att banken behöver kompletterande uppgifter och genomföra ytterligare kontroller för att säkerställa att lånet är hållbart och att du uppfyller deras kreditkrav. Detta kan innebära att processen tar lite längre tid.
När lånelöftet är beviljat och du har hittat ditt drömhem går själva utbetalningen av lånet vanligtvis snabbt. När du har ingått ett köpeavtal och banken har bekräftat att allt är i ordning kan pengarna överföras till säljarens eller mäklarens konto. I många fall sker överföringen medan du sitter hos mäklaren, efter att du skrivit på kontraktet.
Det är också viktigt att notera att bolån vanligtvis involverar mer än en ansökande person, till exempel en make eller sambo. Detta kan påverka tiden det tar att behandla och godkänna lånet, eftersom banken behöver hantera och utvärdera information från flera parter.
En anledning till att det kan gå snabbare att få ett lån utbetalt om du har ett bankkonto hos SEB, Handelsbanken, Nordea eller Swedbank är att dessa banker har etablerat samarbeten och integrerade system med många långivare. Detta gör att överföringar kan ske smidigt och automatiskt mellan just dessa banker och långivare.
Dessa banker har en särställning i det svenska banksystemet och har en implicit garanti från staten, vilket innebär att de betraktas som "too big to fail" och kan få billigare finansiering. De har också tillgång till digitala kontanter, kända som centralbankspengar, på RIX, Riksbankens system för överföring av kontoförda pengar. Genom att använda centralbankspengarna på RIX kan storbankerna och andra aktörer direkt överföra sina skulder till varandra när betalningar görs mellan olika banker.
Det är värt att nämna att även om du inte har ett konto hos någon av dessa banker kan du fortfarande få ditt lån relativt snabbt. Många långivare strävar efter att erbjuda snabba och effektiva utbetalningar till sina kunder oavsett vilken bank de använder.
Tiden det tar att få ett lån på Swedbank varierar beroende på lånebeloppet och typen av lån. Generellt sett strävar Swedbank efter att behandla låneansökningar snabbt och göra utbetalningar så snart som möjligt. Kontakta Swedbank direkt för att få exakt information om deras aktuella behandling- och bryttider för olika typer av lån.
Tiden det tar innan pengarna sätts in på ditt konto varierar beroende på vilken typ av lån det gäller och vilken bank du använder. Snabblån kan vanligtvis ge dig tillgång till pengarna inom några minuter eller en bankdag. Privatlån kan ta upp till 48 timmar, medan bolån kan ta längre tid beroende på låneprocessen.
Ja, det är möjligt att få ett lån utbetalt under helgen, särskilt när det gäller snabblån. Många långivare som använder sig av Trustly kan erbjuda direktöverföringar till bankkonton även på helger. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan finnas skillnader mellan olika långivare och banker. Vissa banker kan ha begränsningar för helgutbetalningar, medan andra kan erbjuda utbetalningar dygnet runt, året runt.
Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.