Att spärra sitt personnummer - hur gör man?

Lås

Att spärra sitt personnummer

Har du tappat kontrollen över din ekonomi och känner att du har svårt att hindra dina impulser att köpa något trots att du egentligen inte har råd? Då kan en lösning vara att spärra ditt personnummer så att du inte kan ta lån eller handla på avbetalning. Här berättar vi om hur det går till.

Så här spärrar du ditt personnummer

Alla långivare är enligt konsumentkreditlagen skyldiga att ta till vara låntagarnas intressen vilket betyder att de inte får bevilja lån till dig om du uttryckligen sagt att du inte vill det. Det du behöver göra för att spärra ditt personnummer är därför helt enkelt att genom kontakt med kundservice meddela långivarna att du vill bli spärrad. Ofta kan du också behöva komplettera med en ID-kopia.

För att förenkla processen med att meddela en stor mängd olika långivare har många hemsidor med information om lån utvecklat formulär där du kan maila ett stort antal långivare samtidigt. En annan ganska ny tjänst är Lånestopp.se där du med hjälp av BankID kan spärra dig själv från 86 olika långivare under 3-12 månader alternativt tills det att du själv väljer att häva spärren. Efter att du anmält avstängningen på Lånestopp kontaktar de långivaren åt dig.

Observera att vi här beskriver hur du ska göra om du vill spärra ditt personnummer för nya lån. Om du däremot behöver spärra ditt personnummer för att du misstänker att någon annan tar lån i ditt namn eller på annat sätt använder din identitet ser processen annorlunda ut. Du måste då kontakta kreditupplysningsbolagen samt göra en polisanmälan. 

Kan jag ta bort min spärr på personnumret?

Att ta bort spärren på ditt personnummer kräver ny kontakt med kundservice. Denna process är lite krångligare (vilket är bra, annars får ju spärren ingen effekt) och kräver att du styrker din identitet. Att du själv valt att spärra dig från nya lån är också en tydlig signal till långivarna om att du haft problem med din ekonomi. Det kan därför påverka din kreditvärdighet och göra det svårare att få nya lån även när spärren är borta. Vill du veta mer om hur kreditvärdighet påverkar din möjlighet att ta ett lån kan du läsa vår artikel om kreditvärdighet här.

Vanliga frågor

Nej, du fortsätter betala av dina aktiva lån enligt plan även efter spärren är införd. 

Nej, att spärra sitt personnummer för nya lån är helt gratis.

Nej. Du spärrar endast ditt personnummer från nya lån. Din identitet är inte spärrad och andra banktjänster, BankID med mera kommer att fungera som vanligt.

Nej. Du kan endast spärra dig själv från nya lån. Har du en närstående som har problem med skulder kan du i stället försöka få hjälp från kommunens skuldrådgivning. 

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.