Oavsett om du är ute efter att köpa din första bil eller byta upp dig till något nytt är det viktigt att förstå vilka krav som måste uppfyllas för att kunna få ett billån. Kraven varierar beroende på vilken låneform du väljer och även beroende på bilens värde. I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika sätt att finansiera en bil och ta en närmare titt på de krav som följer med varje alternativ.
Innan vi fördjupar oss i olika typer av billån kan det vara en god idé att först titta på några allmänna krav som gäller för de flesta billån. Oavsett vilken typ av bil du vill köpa måste du vara minst 18 år gammal, vara folkbokförd i Sverige och ha någon form av inkomst.
Det är viktigt att komma ihåg att bilens kostnad och hur stort lån du behöver ta för att kunna köpa bilen är två stora faktorer som påverkar hur god ekonomi du behöver ha. Exempelvis om du ska köpa en bil för 100 000 kr behöver du helt enkelt inte ha lika hög inkomst som ifall du köper en bil för 500 000 kr. Utöver dessa krav beviljar de flesta banker och långivare inte billån till personer med betalningsanmärkningar, men det finns undantag, vilket vi kommer gå in på längre ner på denna sida.
För dig som vill köpa en bil med ett traditionellt billån med säkerhet behöver du först och främst en tillräckligt god inkomst för att kunna betala av på bilen samt betala ränta. Dessutom krävs en kontantinsats på minst 20% av bilens värde.
En annan viktig faktor är din kreditvärdighet. Långivaren kommer att granska din kreditvärdighet noggrant för att bedöma din betalningsförmåga och se till att du inte har några betalningsanmärkningar. Har du en anmärkning kan du nästan helt glömma att få ett billån. De specifika kraven för ett billån med säkerhet varierar beroende på långivare, men det kan vara värt att ta ett exempel för att ge en lite klarare bild av vad som krävs av dig som är intresserad av ett billån med säkerhet. Hos Swedbank gäller exempelvis dessa krav:
Kraven på ett billån utan säkerhet är lägre än för ett billån med säkerhet. Anledningen till det är att långivaren inte ställer några krav på bilen, varken vad gäller kostnad eller vad gäller var eller av vem den köps eller i vilket skick den är.
Du behöver inte heller betala någon kontantinsats. Detta kan underlätta för många då det trots allt rör sig om ganska mycket pengar. Ifall du har utrymme i din ekonomi kan det dock vara värt att betala en viss del kontant ändå, eftersom det leder till en lägre lånesumma. Precis som för billån med säkerhet skiljer sig långivarnas krav åt. En långivare som erbjuder billån utan säkerhet är SSAB. Deras krav ser ut som följer:
Att byta billån innebär att du byter det lån du har för att betala för din bil mot ett annat lån. Anledningen till varför man kan komma att byta billån kan vara av flera anledningar, exempelvis att man vill byta upp sig till en bättre bil eller om man tror att man kan få en bättre ränta.
Vill du läsa mer om hur processen går till för att byta ett billån kan du läsa vår guide här.
Privatleasing är ett annat alternativ för att finansiera en bil. Privatleasing innebär att du hyr bilen under en viss period, och betalar en månadskostnad för det. Fördelen med det är att du inte binder upp kapital i en bil som kommer minska i värde, och att du regelbundet kan få en ny bil.
Kraven för ett privatleasingavtal ser lite annorlunda ut än när man ska teckna ett lån. Det ställs inga krav på kontantinsats men du måste följa de krav som är specifika för ditt privatleasingavtal, exempelvis att du förbinder dig till en viss körsträcka under leasingperioden samt att du följer bilhandlarens regler om skötsel och underhåll.
Om du har låg kreditvärdighet, betalningsanmärkningar eller inkomst och ändå vill köpa en bil kan det vara svårt att få ett traditionellt billån. För att kunna teckna ett billån trots betalningsanmärkning finns det egentligen bara ett alternativ, nämligen snabblån/ sms-lån. Detta är en låneform med väldigt låga krav, både vad gäller din inkomst och vad gäller din kredithistorik. Det enda måste kunna visa är att du har någon källa till inkomst, att du är folkbokförd i Sverige och att du kan legitimera dig via BankID.
Att köpa en bil kontant är ofta ett ekonomiskt smart val eftersom du slipper betala ränta och har full kontroll över vilken bil du köper. Det ställs egentligen inga direkta krav på dig som köpare, utöver att du har pengarna och har möjlighet att föra över dem. Du måste också vara över 18 år gammal.
Det finns olika sätt att finansiera en bil, och valet beror på din personliga situation. På Kreditium har vi tidigare jämfört olika former av finansiering i detalj. Innan du bestämmer dig kan det vara en god idé att läsa våra jämförelser där vi har listat fördelar och nackdelar. Här kan du exempelvis läsa en jämförelse av billån och leasing, och här går vi igenom ifall det är bättre att ta ett billån eller betala kontant. Läs våra tidigare artiklar för att få en bättre översikt över dina alternativ och fatta det beslut som är bäst för dig och din ekonomi.
Ja, det går via så kallade snabblån, men kom ihåg att räntan är hög för denna typ av lån, och du kan inte låna lika mycket pengar som via ett traditionellt billån.
Köp helst av en branschansluten bilhandlare för att vara säker på att du blir rättvist behandlad ifall något blir fel med bilen. Branschanslutna bilhandlare har nämligen förbundit sig att följa Allmänna reklamationsnämndens (ARN) direktiv.
I princip alla kan få något slags billån, men hur bra villkor du får och hur bra bank du kan välja beror på din ekonomiska situation och din kreditvärdighet. Om du blir nekad ett billån innebär det inte att det är omöjligt att få en bil.
Om du ska köpa eller leasa en bil beror på din livsstil och ekonomiska situation. Förutom att välja modell och färg måste du även bestämma hur du vill finansiera ditt nya fordon. Två av de mest populära alternativen är billån och privatleasing. I den här artikeln kommer vi utforska de båda alternativen i detalj, jämföra deras fördelar och nackdelar, och slutligen hjälpa dig att avgöra om det är bäst att leasa eller köpa bil
Det finns flera skäl till varför någon kan överväga att byta billån. En av de vanligaste anledningarna är för att hitta bättre villkor och lägre räntor. Om du har haft ditt billån under en längre tid och räntorna har sjunkit sedan du först tecknade det, kan det vara värt att undersöka om du kan få ett bättre erbjudande någon annanstans. Dessutom kanske din ekonomiska situation har förändrats, vilket kan göra att du behöver omförhandla dina lån för att bättre passa din budget.
Ett billån är precis som det låter ett lån som används för att köpa en bil. Det finns två olika typer av billån på marknaden – med och utan säkerhet. När du tar ett billån med säkerhet blir bilen du köper en slags pant för lånet vilket i praktiken innebär att banken äger en del av bilen tills lånet är helt återbetalt. Om du inte följer betalplanen kan banken därmed tvångssälja bilen. Däremot får du en betydligt lägre ränta än om du skulle finansiera köpet med ett billån utan säkerhet.
Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.