Bankers bryttider och överföringar

Väckarklocka
Gustav Ternander
Gustav Ternander Publicerad: 7/27/2023

Vad är en bryttid och varför är det viktigt för mig?

Banker har specifika tider när de behandlar transaktioner och genomför banköverföringar. Dessa tidsperioder kallas "bryttider" och de påverkar när pengar skickas och tas emot mellan olika bankkonton. På denna sida kommer vi att presentera bryttiderna för de största svenska bankerna och prata om när du kan förvänta dig att en banköverföring ska genomföras.

När sker Svenska bankers bryttider och överföringar?

De svenska bankerna har generellt sett liknande tider då de hanterar banköverföringar. Exempelvis görs överföringar inte under helgen eller röda dagar, och i regel måste överföringen ha gjorts tidigt på eftermiddagen för att pengarna ska föras över samma dag. Det finns dock vissa variationer och varje bank har egna specifika tider som de följer. Det är värt att nämna att dessa bryttider gäller för överföringar mellan banker, överföringar som sker mellan konton på samma bank sker i regel omedelbart.

En viktig del av det svenska banksystemet är RIX. RIX möjliggör snabba och effektiva överföringar mellan olika banker och det är tack vare detta system som överföringar kan ske inom några sekunder, även mellan olika banker. Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank är inte bara medlemmar i RIX, de har även tillgång till så kallade digitala kontanter på RIX, vilket är varför dessa banker ofta nämns i samband med direktutbetalningar.

Bryttider för Handelsbanken

Intern överföring inom Handelsbanken sker omedelbart, och bokningarna blir tillgängliga för mottagaren samma dag. Å andra sidan tar externa överföringar till andra banker längre tid att genomföra. Här är information om bryttiderna för Handelsbanken:

  • Vardag före kl. 08.45: Senast kl. 12.30 samma dag.
  • Vardag före kl. 11.45: Senast kl. 15.05 samma dag.
  • Vardag efter kl. 14.00: Nästa vardag.
  • Lördag, helgdag och röd dag: Nästa helgfria vardag.

När kommer lönen in på Handelsbanken?

Lönen kommer vanligtvis in på ditt Handelsbanken-konto på den dag som arbetsgivaren har satt för utbetalningen, så till vida att din arbetsgivare har lagt in utbetalningen innan den tid som är utsatt här. Så till vida att betalningen förs innan kl 14.00 en vardag har du pengarna samma dag på ditt konto.

Bryttider för SEB

För interna överföringar inom SEB görs bokningar direkt och är tillgängliga för mottagaren samma dag. När det gäller externa överföringar till andra banker finns det vissa tidsramar att beakta. Här är några viktiga punkter att komma ihåg om bryttiderna för SEB:

  • Vardag före kl. 06:00: Senast kl. 07:30 samma dag.
  • Vardag före kl. 09:00: Senast kl. 10:30 samma dag.
  • Vardag före kl. 11:00: Senast kl. 13:05 samma dag.
  • Vardag före kl. 13:45: Senast kl. 15:20 samma dag (för internetbanker måste överföringen göras senast klockan 13:35).
  • Vardag efter kl. 13:45, en lördag eller en helgdag:  Senast kl. 07:30 nästa vardag.

När kommer lönen in på SEB?

Lönen kommer in på ditt SEB-konto på den dag som arbetsgivaren har bestämt. Bryttiderna för överföringar påverkar när lönen blir tillgänglig på ditt konto. Om din arbetsgivare använder SEB kan du förvänta dig att lönen kommer in samma dag om överföringen görs före klockan 13.45 en bankdag. I annat fall kan det ta till nästkommande bankdag.

Bryttider för Nordea

När det gäller interna överföringar inom Nordea görs bokningar direkt och blir tillgängliga för mottagaren samma dag. När det kommer till externa överföringar till andra banker är det viktigt att vara medveten om vissa tidsramar. Här är några viktiga tider när det gäller Nordeas bryttider:

  • Vardag före kl. 13:30: Samma dag.
  • Vardag efter klockan 13:30: Nästa helgfria vardag.
  • Lördag, helgdag och röd dag: Nästa helgfria vardag.

När kommer lönen in på Nordea?

Lönen kommer normalt in på ditt Nordea-konto på den dag som arbetsgivaren har bestämt för utbetalningen. Bryttiderna för överföringar påverkar när lönen blir tillgänglig på ditt konto. Du kan förvänta dig att lönen kommer in samma dag om överföringen görs före klockan 13:30 på en bankdag. Annars kan det ta till nästkommande bankdag.

Bryttider för Swedbank

Vid interna överföringar inom Swedbank genomförs bokningar direkt och blir tillgängliga för mottagaren samma dag. När det gäller externa överföringar till andra banker finns det specifika tidsramar som bör beaktas. Här är Swedbanks bryttider:

  • Vardag innan kl. 13:00: Samma dag.
  • Vardag efter kl. 13:00: Nästa helgfria vardag.
  • Lördag, helgdag och röd dag: Nästa helgfria vardag.

När kommer lönen in på Swedbank?

Lönen kommer normalt in på ditt Swedbank-konto på den dag som arbetsgivaren har bestämt för utbetalningen. Bryttiderna för överföringar påverkar när lönen blir tillgänglig på ditt konto. Du kan förvänta dig att lönen kommer in samma dag om överföringen görs före klockan 13:00 på en helgfri vardag. I annat fall får du vänta tills nästkommande bankdag.

Bryttider för ICA Banken

Vid interna överföringar inom ICA Banken genomförs bokningar direkt och blir tillgängliga för mottagaren samma dag. När det kommer till externa överföringar till andra banker är det viktigt att ta hänsyn till vissa tidsramar. Här är ICA Bankens bryttider:

  • Vardag innan kl. 14:00: Senast kl. 17:00 samma dag.
  • Vardag efter kl. 14:00: Senast kl. 11:00 nästa helgfria vardag.
  • Lördag, helgdag och röd dag: Senast kl. 11:00 nästa helgfria vardag.

När kommer lönen in på ICA Banken?

Lönen ska komma in på ditt ICA Banken-konto den dag som arbetsgivaren har bestämt för utbetalningen, med hänsyn till bryttiderna. Du får pengarna senast kl. 17:00 samma dag om överföringen har gjorts innan kl. 14:00 under en helgfri vardag. Om överföringen gjordes efter detta klockslag har du pengarna på ditt konto senast kl. 11:00 nästa helgfria vardag.

Bryttider för Länsförsäkringar Bank

Vid interna överföringar inom Länsförsäkringar Bank genomförs bokningar direkt och blir tillgängliga för mottagaren samma dag. När det kommer till externa överföringar till andra banker är det viktigt att vara medveten bryttiderna. Här är Länsförsäkringar Banks bryttider:

  • Vardag innan kl. 13:45: Senast samma dag.
  • Vardag efter kl. 13:45: Nästa helgfria vardag.
  • Lördag, helgdag och röd dag: Nästa helgfria vardag.

När kommer lönen in på Länsförsäkringar Bank?

Lönen kommer in på ditt konto hos Länsförsäkringar Bank den dag som din arbetsgivare har bestämt för utbetalningen. Tiden för överföringar, beroende på bryttiderna, påverkar när lönen blir tillgänglig på ditt konto. Du kan förvänta dig att ha pengarna på ditt konto samma dag om överföringen har gjorts innan kl. 13:45 samma dag, annars får du vänta till nästa helgfria vardag.

Bryttider för Danske Bank

Vid överföringar inom Danske Bank genomförs bokningar omedelbart och blir tillgängliga för mottagaren samma dag. När det gäller överföringar till andra banker är det viktigt att vara medveten om bryttiderna. Här är Danske Banks bryttider:

  • Vardag innan kl. 13:30: Senast samma dag.
  • Vardag efter kl. 13:30: Senast nästa helgfria vardag.
  • Lördag, helgdag och röd dag: Senast nästa helgfria vardag.

När kommer lönen in på Danske Bank?

Du bör ha din lön på ditt konto på Danske Bank den dag som din arbetsgivare har satt för utbetalningen, så det är alltid bäst att kolla med arbetsgivaren för att veta vilket datum du ska få din lön. Så länge som arbetsgivaren har angett att betalningen ska göras innan kl. 13:30 en vardag så ska du ha pengarna på ditt konto samma dag.

Sammanfattning

Det kan finnas tillfällen i livet då det är väldigt viktigt att en överföring kommer fram i tid, exempelvis när man behöver ekonomiskt stöd från en familjemedlem eller ska betala för något brådskande. Det kan även finnas tillfällen då det främst handlar om bekvämlighet, och att det är skönt att överföringen sker snabbt. Oavsett vilket har du på denna sida kunnat läsa om bryttiderna för Sveriges största banker. Genom att använda informationen här kan du veta vad du kan förvänta dig när du ska göra eller ta emot en överföring.

Vanliga frågor och svar om bryttider

Beloppsgränserna för överföringar varierar mellan banker. Här är en lista med maxbeloppet för överföring mellan banker:

  • Maxbelopp Swedbank: 150 000 kr per överföring.
  • Maxbelopp SEB: 150 000 kr per dygn.
  • Maxbelopp Nordea: 250 000 kr per dygn.
  • Maxbelopp Handelsbanken: 50 000 kr per dygn.
  • Maxbelopp Länsförsäkringar: 250 000 kr per 7-dagarsperiod.
  • Maxbelopp Danske Bank: 100 000 kr per överföring.

Tiden för när en bankdag börjar kan variera mellan olika banker, men vanligtvis börjar en bankdag vid midnatt eller tidigt på morgonen.

En bankdag räknas som en vardag då banken har öppet. På så sätt kan det sägas vara en 24-timmarsperiod, men i vissa fall talas det om en bankdag utifrån bankens öppettider.

Det kan ta lite tid innan pengarna dras från ditt konto på grund av interna bankprocesser och verifieringar. Processen för överföring av pengar mellan banker innefattar olika steg och kontroller för att säkerställa korrekthet och säkerhet.

Tiden det tar att föra över pengar mellan banker beror på flera faktorer. Det kan inkludera verifieringar, boknings- och clearingprocesser samt eventuella mellanliggande banker som är inblandade i transaktionen. Bankerna strävar efter att hantera överföringar så snabbt och säkert som möjligt, men vissa fördröjningar kan uppstå på grund av dessa faktorer.

Det är svårt att svara på vilken bank som är snabbast. Det man kan göra är att titta på bankernas bryttider, och utifrån det är SEB den bank som har mest väldefinierade bryttider, vilket kan underlätta om du behöver veta exakt när du ska få pengarna på ditt konto. Det snabbaste sättet att föra över mindre summor pengar till ett konto hos en annan bank är i regel via en betaltjänst som Swish, Trustly eller Zimpler.

För att föra över pengar direkt till någons konto behöver du deras bankkontonummer, och sedan en betalning till den personen i din bankapp/ hemsida. 

Du kan också använda olika tjänster som erbjuds av banken, till exempel Swish. Via Swish behöver du bara personens telefonnummer och kan sen via appen föra över pengar direkt till den du ska föra över pengar till, dygnet runt.

Nej, det finns även andra sätt att logga in på din internetbank än BankID, exempelvis kan du använda en bankdosa som är utställd av din bank. Om du ska göra överföringen via mobilen eller surfplattan kan du vara hos vissa banker vara tvungen att använda BankID.

För att betala en faktura där pengarna ska komma in samma dag kan du använda snabba betalningstjänster som Swish eller andra liknande tjänster som tillhandahålls av din bank. Det krävs dock att detta är en acceptabel betalningsmetod av den som har utfärdat fakturan.

Om du är sen med en betalning kan du alltid kontakta företaget som har skickat fakturan, så kan de nästan alltid lägga fram förfallodatumet ett par dagar.

Vanligtvis så kostar det inget att föra över pengar mellan olika banker och privatpersoner. Behöver du däremot hjälp av banken att göra det, då kan du förvänta dig att behöva betala en avgift på några hundra kronor. Exempelvis så tar Swedbank en avgift på 150 kr om du behöver deras hjälp att genomföra en överföring.

Medan det inte går att göra en banköverföring på helgen kan du använda en betaltjänst som Swish för att göra omedelbara överföringar dygnet runt, oavsett bank.

Tiden det tar för en överföring att synas mellan olika banker varierar baserat på bankernas processer och bryttider. Vanligtvis syns överföringen samma dag om den görs innan kl 13:00. Se mer exakta bryttider högre upp på den här sidan!

Gustav Ternander

Gustav Ternander

Senast uppdaterad 7/28/2023

Gustav Ternander är sedan hösten 2021 skribent här på Kreditium.se Han har en examen inom ekonomi och har tidigare jobbat på såväl små som stora banker i Sverige. Gustav har stor kunskap om konsumentkrediter och skriver utifrån detta djupgående artiklar om allt som berör lån här på Kreditium.se.

Källor