5 Tips för att undvika dyra snabblån

Stång med flera skyltar
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 11/24/2023

5 tips för att undvika dyra snabblån

Snabblån är populära bland de som behöver få in pengar snabbt, men den höga kostnaden kan vara en fallgrop. Även om andra låneformer har bättre villkor kan de lättillgängliga snabblånen ibland vara den enda lösningen för en akuta ekonomiska situationer. I den här artikeln har vi listat fem tips som kan hjälpa dig att undvika överdrivna kostnader och hitta ett lån som passar dig.

Tips 1: Jämför långivare

Att jämföra långivare är vårt första tips för att få bästa möjliga villkor. Det finns framförallt två sätt att jämföra långivare på: låneförmedlare och jämförelsesajter. Låneförmedlare känner många redan till. Låneförmedlare är gratis att använda och tjänar pengar på provision genom att förmedla lån och får betalt av den banken du väljer att teckna lånet hos.

Jämförelsesajter är en hemsida, som Kreditium (som du just nu är inne på), som jämför långivare i olika kategorier för att du själv i lugn och ro ska kunna titta runt och jämföra. Även jämförelsesajter är gratis att använda, och de tjänar pengar när du klickar in dig på en långivare och eventuellt tecknar ett lån.

Genom att en av de tjänster vi nämnde ovan kan du snabbt och enkelt se skillnaderna i ränta och villkor mellan olika långivare. Om du lägger tid på att gå igenom vilka alternativ som finns på marknaden istället för att skriva på med första bästa långivare, så kan du undvika att hamna i en situation där du betalar mer än nödvändigt för ditt lån.

Tips 2: Förbättra din kreditvärdighet

Många långivare erbjuder ett varierande räntespann. Exakt vilken ränta du får är beroende av din kreditvärdighet och därmed är det svårt att på förhand säga vilken ränta du får. Genom att förbättra din kreditvärdighet så kan du få en lägre ränta, lånet blir alltså billigare. För att förbättra din kreditvärdighet kan du: betala av skulder, undvika kreditförfrågningar och ha en stabil ekonomi. I vissa fall kan en förbättrad kreditvärdighet till och med öppna dörren för att få ett mer förmånligt privatlån istället för ett snabblån.

Din inkomstnivå är viktig för att avgöra vad för typ av lån du har tillgång till och vilken ränta du får. Om det är möjligt att byta jobb, bransch eller på annat sätt öka dina inkomster innan du tecknar ett lån leder det ofta till bättre lånevillkor. Tänk dock på att din anställningsform påverkar din kreditvärdighet. Bankerna föredrar en fast och trygg anställningsform.

Tips 3: Ansök tillsammans med någon

Att ha en medsökande när du ansöker om ett lån ökar dina chanser att lånet blir beviljat och får låg ränta. Detta beror på att en medsökande delar ansvaret för lånet och ökar därmed långivarens förtroende. Ett lån med en medsökande gör banken mer villiga att bevilja lånet, då ni nu kommer vara två som är ansvariga för att lånet betalas tillbaka.

När du ansöker om ett lån med en medlåntagare läggs era inkomster och skulder ihop i uträkningen. Utöver att presentera er som en mindre risk för banken innebär det också att ni kan få ett högre lånebelopp beviljat.

Tips 4: Få in pengar på annat sätt

Att tänka utanför boxen kan vara ett smart sätt att undvika dyra snabblån. De flesta har prylar, kläder och till och med möbler som de inte längre behöver. Att sälja överflödiga saker på Blocket eller Tradera eller pantsätta dyrare föremål kan vara andra sätt att få tillgång till kontanter. Genom att vara kreativ och aktivt leta efter andra sätt att få in pengar kan du undvika att hamna i skuldfällan med höga räntor.

Utöver att sälja saker du inte längre behöver kan du se över möjligheten att söka ett deltidsjobb, eller frilansa via en av många frilanswebbplatser. De flesta kan tjäna extrapengar, oavsett om det handlar om att översätta undertexter åt Netflix, transkribera podcasts, göra voice-over eller något annat som du är bra på. Utgå från ditt nuvarande yrke och se om det finns någon möjlighet att göra jobbet på frilansbasis för att dra in lite extrapengar.

Tips 5: Låna av familj eller vänner

Att låna av nära och kära kan vara ett alternativ, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella konsekvenserna. Det är bäst att skriva ned tydliga villkor i ett skriftligt avtal, för att minska risken för att lånet och de regelbundna återbetalningarna ska påverka er relation. När man sätter sig i ekonomisk skuld till någon finns det nämligen en påtaglig risk för att det påverkar den sociala relationen.

Det farliga med att låna av familj och vänner är att om du inte betalar tillbaka lånet. Om du inte betalar tillbaka lånet finns det en övervägande risk att den du lånar av pressar dig att betala tillbaka lånet, vilket också kan vara början till att er relation försämras avsevärt.

Sammanfattning

Ingen vill dra på sig dyra lån och skulder, så om det är möjligt är det egentligen bäst att undvika snabblån och istället försöka få ett mer förmånligt privatlån. Med det sagt finns det tillfällen i livet då snabbheten i ett snabblån är en nödvändighet. Genom att jämföra långivare, förbättra din kreditvärdighet, låna med en medlåntagare eller av en familjemedlem kan du komma lindrigt undan. Ifall du verkligen måste teckna ett snabblån är det viktigt att du har en tydlig plan för hur det ska återbetalas, och försöka att betala tillbaka det så fort som möjligt för att undvika diverse lånekostnader.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 12/28/2023

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.