Varför du bör undvika snabblån

Whiteboardtavla med anteckningar
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 11/23/2023

Bör man undvika snabblån?

Snabblån är en frestande men farlig väg till snabba pengar. Låneformen uppstod 2006 och har sedan dess genomgått stora förändringar efter ingripande från myndigheter med nya lagar och regler. Trots det fortsätter låneformen vara populär, och dagens lånemarknad är full av långivare som tävlar med varandra om att locka till sig nya kunder. I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på vad snabblån är, prata om riskerna och kostnaderna som är förknippade med snabblån och se över om det finns andra alternativ som är mindre riskabla.

Små konsumtionslån ökar mest

Enligt en studie som publicerades av Finansinspektionen 2021 har små konsumtionslån, däribland snabblån, ökat dramatiskt. Studien visade att små lån på högst 5 000 kr ökade med 25 procent mellan 2019 och 2020. Även större lån på upp till 20 000 ökade på ett liknande sätt under denna period. Studien inkluderade också kontokrediter, som ökade med hela 41 procent under samma period.

Tidningen Arbetet granskade även tidigare i år (2023) 74 snabblånebolag och upptäckte att deras omsättning hade fördubblats på mindre än tio år, vilket är ett tydligt tecken på att det är en typ av lån som är populär bland svenska folket. Samtidigt hade dessa bolag skickat en halv miljon ärenden till Kronofogden, vilket är ett minst lika tydligt tecken på att det är en låneform som inte är ekonomiskt hållbar. Trots myndigheternas jobb med att reglera denna riskabla marknad och trots ständiga varningar i populära tv-program som Lyxfällan samt från journalister i svenska dagstidningar, så fortsätter snabblån vara populära.

Vad används snabblån till?

Snabblån används ofta till konsumtion. Snabblån rör sig ofta om summor på 1 000 - 50 000 kr, vilket gör dem mindre lämpliga för större investeringar som renoveringar eller större arrangemang och projekt, som exempelvis ett bröllop. Istället används de oftast för att finansiera relativt vardagliga köp, som tv-apparater, hobbyutrustning, spelkonsoler samt livsstilsrelaterad konsumtion som restaurangbesök, utekvällar och kläder. Att låna mindre summor pengar för konsumtion kan hos somliga låta ofarligt, men det kan snabbt leda till att man blir beroende av en allt högre levnadsstandard, och därmed kan en ond cirkel av skulder sättas i rullning.

Dessutom används snabblån ibland för att täcka akuta utgifter för personer som saknar en ekonomisk buffert eller ett skyddsnät i form av en familj som har gott om pengar. Det kan vara för att ta hand om en oförutsedd bilreparation eller för att ersätta en viktig vitvara, som en kyl eller frys.

Ifall man inte har haft möjlighet att lägga undan pengar varje månad för ett eget sparande är det mycket som talar för att det blir svårt att betala dyra räntekostnader varje månad,

Simon Klaesson

Snabblån - Nackdelar

Även om du känner att du behöver låna pengar snabbt är det bäst att tänka en extra runda innan du tecknar ett snabblån. Här är ett par av de största nackdelarna med snabblån:

  • Höga räntor och avgifter - Snabblån har ofta mycket högre räntor än traditionella banklån. I regel kan du räkna med en ränta på runt 40%, och ofta behöver du betala en uppläggningsavgift på cirka 500 kr. Vissa långivare tar ut ännu högre uppläggningsavgifter och har även i många fall andra avgifter som du måste betala. Den effektiva räntan kan hos vissa långivare närma sig 200%.
  • Kort återbetalningstid - Snabblån har ofta mycket kort återbetalningstid, vilket i kombination med en hög ränta kan leda till höga månatliga räntebetalningar. För många leder till att det blir svårt att betala tillbaka pengarna inom den utsatta tiden, vilket leder till fler avgifter i form av påminnelser och inkasso. I värsta fall kan du hamna hos Kronofogden.
  • Risk för att bli beroende - Snabblån kan locka till impulsstyrda köp och främja att leva en livsstil som ligger över din ekonomiska förmåga. Om du får smak på spännande resor och dyra restaurangbesök till följd av att du har lånat pengar för att ha råd med det är risken stor att du är mitt i en lyxfälla.
  • Negativ påverkan på din kreditvärdighet - Att missa återbetalningar av snabblån kan ha allvarliga konsekvenser för din kreditvärdighet. Om du i framtiden vill kunna köpa en bostad, teckna ett större lån eller bara skaffa ett hyreskontrakt blir det väldigt svårt, om ditt kreditbetyg är kört i botten.

Finns det några fördelar med snabblån?

Trots alla nackdelar är det värt att nämna att det finns vissa situationer då snabblån kan vara en okej lösning. Om du till exempel står inför en akut situation, som att reparera din bil som är nödvändig för att ta dig till jobbet, då kan ett snabblån vara en snabb och smidig lösning. Se dock till att du inte lurar dig själv, och kom ihåg att sådana situationer är ovanliga - oftast är det inte en bra idé att ta ett snabblån.

Finns det några andra lösningar?

Långivare som erbjuder snabblån utformar sin marknadsföring på ett sätt som får det att låta som ett lockande alternativ. Speciellt om man befinner sig mitt i en ekonomisk kris kan det vara svårt att se om det ofta finns andra, bättre lösningar.

Alternativ lösning 1

En lösning kan vara att låna av familj eller nära vänner. Även om det kan ta emot att be om hjälp tar en familjemedlem i regel ingen ränta från dig, och du kan betala av låbet enligt en tidsram som ni båda är bekväma med. Tänk dock på att ekonomiska avtal mellan familj eller vänner kan leda till att relationen ansträngs, så se till att ni tydligt utformar ett kontrakt mellan er på ett sätt som minimerar risken för konflikter.

Alternativ lösning 2

Den kan även vara så att du faktiskt har mer pengar än du vad du tror. Ligger det exempelvis en hög med gamla barnkläder, inklusive vinterjackor och tjugo par skor i plastbackar i garaget? Du kan troligtvis få in flera tusenlappar på att sälja saker du inte längre behöver på sajter som Tradera eller Facebook Marketplace. Det är även värt att nämna att många har någon form av sparande, antingen i form av sparkonto eller fonder, även om det tar emot att ta av det.

Alternativ lösning 3

Innan du tar ett snabblån bör du fundera på om du verkligen behöver pengarna och om det finns andra sätt att lösa din ekonomiska situation. Ett mindre smart ekonomiskt beslut kan följa med dig under flera år, så se till att du inte allt för lättvindigt tecknar ett lån - det bör vara ett noga genomtänkt beslut där du vägt fördelar och nackdelar samt lagt upp en konkret plan för hur pengarna ska betalas tillbaka.

Sammanfattning - är snabblån en bra idé?

Snabblån är en lockande men farlig ekonomisk lösning. Den snabba tillgången till pengar kan verka lockande för den som har problem med ekonomin, men de höga räntorna och korta återbetalningstiderna kan leda till betydligt större ekonomiska problem. Det bästa rådet är att vara försiktig med din ekonomi och att försöka bygga upp ett eget sparande så att du har en buffert att ta av när du behöver pengar.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 11/23/2023

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.