Vad är Trustly?

Trustly
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 10/13/2023

I vårt digitala samhälle är snabba och smidiga betalningar viktiga, inte bara för att underlätta vardagliga transaktioner utan även för att effektivisera olika branscher och marknader. Ett av de företag som har bidragit avsevärt till denna utveckling är Trustly. Medan det finns även flera andra tjänster som möjliggör snabba betalningar, såsom Swish och Zimpler. I den här artikeln kommer vi att fokusera på Trustly och titta på deras historia, tjänst, säkerhet, och deras roll på den svenska lånemarknaden.

Vilka är Trustly?

Trustly grundades år 2008 i Stockholm och har sedan dess haft en imponerande resa. Företaget har tagit stora steg i att revolutionera betalningssektorn genom sina innovativa lösningar. Bolaget grundades med avtal med de första e-handlarna, och detta följdes av tekniska tester och den första investeringsrundan genomfördes 2009. Året därpå inleddes utvecklingen av andra generationens tekniska plattform, som fortfarande används.

År 2017 rankades Trustly som nummer 242 på Financial Times lista över Europas snabbast växande företag. I februari 2018 köptes en majoritetsandel i Trustly av riskkapitalbolaget Nordic Capital, vilket värderade företaget till cirka 7 miljarder kronor.

Det är värt att nämna att nyhetsrapporteringen om Trustly under de senaste åren har varit åt det lite negativare hållet. I april 2021 planerade de att listas på Stockholmsbörsen, men noteringen ställdes in efter kritik från Finansinspektionen. De fick även en varning av Finansinspektionen efter att inte ha uppfyllt viktiga delar av regelverket kring penningtvätt.  

Hur fungerar betalning med Trustly?

Trustly är en betalningstjänst som möjliggör realtidsbetalningar från och till dig som kund med hjälp av ditt vanliga bankkonto. Samtliga storbanker i Sverige samarbetar med Trustly och betalningstjänsten är dessutom kompatibel med de vanligaste webbläsarna som: Chrome, Safari, Firefox och Internet Explorer. Du behöver alltså inte installera något externt programt eller liknande för att kunna använda Trustly. Tjänsten har även stöd för mobila webbläsare och autentisering kan göras med mobilt Bank-ID.

Genom Trustly sätts pengarna in direkt på e-handlarens eller kundens bankkonto. Pengarna kan antingen sättas in direkt eller matchas mot pågående eller schemalagda utbetalningar. Detta innebär att en inbetalning kan matchas mot en utbetalning utan att e-handlaren behöver agera som mellanhand. Mellanskillnaden skickas sedan direkt eller via en aggregator till e-handlarens bankkonto.

För att det ska gå att använda Trustly måste det företag du köper en vara eller tjänst från vara kopplat till Trustly och erbjuda Trustly som betalningsmetod.

Kan man lita på Trustly?

Säkerheten är en av Trustlys främsta prioriteringar. Företaget har implementerat flera säkerhetsåtgärder för att skydda dina transaktioner och dina personliga uppgifter. Bland annat handlar det om krypteringsteknik, signering av alla anrop och svar, och efterlevnad av strikta standarder för säkerhet. Dessutom är Trustly licensierat och reglerat av Finansinspektionen i Sverige, vilket ytterligare stärker förtroendet för företaget.

Hur mycket kostar Trustly?

För användare är Trustly kostnadsfritt att använda. Företaget tjänar pengar genom att ta ut avgifter från de företag och organisationer som använder deras tjänster. Så om en bank använder Trustly för att underlätta en överföring är det gratis för dig som kund.

Vilka företag använder Trustly Group AB?

Trustly har etablerat sig som en ledande aktör inom betalningsbranschen och används av över 8 000 företag över hela världen. Bland kända företag som använder Trustly har vi Facebook, eBay, PayPal och Avanza. Företaget har också integreringar med över 6 300 banker i över 30 länder i Europa, Nordamerika och Australien. I Sverige är Trustly välkänt och används ofta när man tecknar lån eller spelar på svenska bettingsajter.

Trustly och lånemarknaden

Trustly har haft en betydande inverkan på den svenska lånemarknaden. Många långivare använder Trustly som en betalningsmetod för att göra det enklare och erbjuda direktutbetalning av sina lån. Detta har inneburit att låntagare kan få tillgång till sina pengar snabbare och smidigare än tidigare. 

Den enkla och säkra betalningsprocessen som Trustly erbjuder har gjort det till ett populärt val för långivare som vill effektivisera sin verksamhet och förbättra kundupplevelsen. För dig som låntagare betyder det att du kan få dina pengar direkt, vilket kan vara avgörande i akuta situationer. Här är ett par långivare som använder sig av Trustly:

  • Ferratum - Långivare som erbjuder flexibla kontokrediter upp till 45 000 kr. Här betalas krediten ut via Trustly och din månadsfaktura betalas genom Trustly.
  • Northmill - Populär långivare där du kan teckna privatlån på upp till 70 000 kr. Hos Northmill kan du få en direktutbetalning via Trustly.
  • Resurs - Resurs är en bank som erbjuder både kreditkort, lån och sparande och har erbjudit utbetalningar via Trustly sedan 2021.
  • Ferratum
    Ränta 43,99 %
    Max belopp 40 000 kr
  • Northmill
    Ränta 7,90 - 25,90 %
    Max belopp 50 000 kr
  • Resurs Bank
    Ränta 4,22 - 15,15 %
    Max belopp 500 000 kr

Sammanfattning

Trustly har under åren etablerat sig som en betrodd och pålitlig aktör inom betalningssektorn. Med sina snabba och säkra betalningstjänster har de effektiviserat flera branscher, bland annat inom lån och e-handel.

Frågor och svar om Trustly

Om du har valt Trustly som betalningsmetod går överföringen av pengar direkt.

På Trustlys hemsida har de en avdelning med vanliga frågor och svar. Du kan även kontakta dem via kontaktformulär här. De har ingen telefonsupport, men du kan kontakta dem via e-post eller livechatt på deras hemsida från 09:00 till 16:00 på vardagar.

Detta är två betalningstjänster som i mångt och mycket erbjuder liknande tjänster. För att prata om skillnaderna behöver man gå ner på detaljnivå. Exempelvis erbjuder Zimpler att man kan lägga till e-plånböcker. Tidigare gick det endast att göra uttag med Trustly och inte Zimpler, men så är inte längre fallet.

För insättningar till ett eget Avanza-konto går överföringen direkt för dig som har konto hos SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank, men du måste göra insättningen mellan 7-23 vardagar och 8-23 helger. För Handelsbanken går det endast att göra direktbetalningar via Trustly under vardagar.

Ja, Trustly har en tjänst för företag som gör det möjligt för företagen att ta betalt via faktura. Företaget måste dock köpa och aktivera tjänsten för att du ska kunna dra nytta av det.

Medan både Trustly och Klarna är betaltjänster är deras produkter och affärsidé väldigt annorlunda. Klarnas fokus ligger framförallt på att erbjuda köp som görs på kredit, det vill säga  “köp nu och betala senare”. Med Trustly är det lite tvärtom, då deras fokus ligger på att göra överföringen direkt från kundens bankkonto i samband med köpet.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 10/13/2023

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Källor