Vad är RIX och vad har det att göra med lån?

Mynt
Mattias Karlsson
Mattias Karlsson Publicerad: 9/21/2023

När det kommer till ekonomi och lån kan det snabbt bli så att man blir överväldigad av tekniska termer och system. Ett av dessa system är RIX, men oroa dig inte - vi kommer att förklara det på ett enkelt sätt utan att gå in allt för mycket på det tekniska. 

RIX är det centrala betalningssystem som används för att överföra pengar mellan banker i Sverige, och det spelar en viktig roll när det gäller utbetalning av lån och andra ekonomiska transaktioner. Låt oss ta en närmare titt på vad RIX är, hur det påverkar din vardag och hur det relaterar till lånemarknaden.

Två avvecklingssystem: RIX-RTGS och RIX-INST

RIX-systemet består av två huvudkomponenter: RIX-RTGS och RIX-INST. Låt oss börja med att förstå vad dessa två system innebär.

RIX-RTGS

RIX-RTGS står för Real Time Gross Settlement (på svenska bruttoavveckling i realtid) och är den första delen av systemet. RIX-RTGS huvudsakliga uppgift är att hantera snabba och säkra överföringar av pengar mellan banker och andra finansiella institutioner i realtid. Denna del av RIX används främst för större transaktioner och är avgörande för att säkerställa att pengarna når mottagaren på ett säkert sätt.

RIX-INST 

Nu när vi har förstått RIX-RTGS kan vi ta en titt på RIX-INST. INST står för Instant, och detta system är inriktat på snabba och smidiga överföringar i realtid, särskilt för mindre betalningar. RIX-INST är det system som har möjliggjort för olika betaltjänster, som Trustly och Zimpler, att erbjuda låntagare möjligheten att ansöka om lån och få sina lånade pengar direkt, oavsett om det är mitt på dagen en vardag, sent på kvällen eller till och med på helgen.

Båda dessa system fungerar tack vare att systemet använder digitala kontanter. Det innebär att pengarna räknas som mottagna innan de faktiskt har blivit överförda. Under tidsperioden mellan det att överföringen gjorts och att pengarna har blivit överförda lånar Riksbanken ut pengar till bankerna under dagen, och får tillbaka dem när överföringen är fullbordad. Om det hade varit en vanlig bank istället för Riksbanken som stod som mellanhand hade det funnits en avsevärd risk i detta, men i och med Riksbankens ställning som centralbank elimineras denna risk, vilket är varför det är ett säkert system att använda.

Skillnaderna mellan RIX-RTGS och RIX-INST

Nu när vi vet vad båda systemen innebär, låt oss jämföra dem och se vad som skiljer dem åt:

Transaktionsstorlek

RIX-RTGS används främst för större transaktioner och är optimalt för banker och stora företag. Å andra sidan är RIX-INST anpassat för mindre betalningar, vilket gör det mer lämpat för privatpersoner och företag som hanterar mindre summor pengar per transaktion. Ett exempel på detta är betalningsplattformen Swish.

Tid

RIX-RTGS tar lite längre tid än RIX-INST för att slutföra transaktioner, eftersom det fokuserar på större summor pengar som kräver noggrann hantering. RIX-INST, å andra sidan, erbjuder omedelbar överföring i realtid, dygnet runt.

Swish byter system under 2024

Nu när vi har en bra förståelse för RIX och dess två huvudsystem kan vi ta en titt på BiR (Betalningar i Realtid). BiR är ett privat system Swish har använt för sina överföringar. Swish har länge varit ett smidigt sätt för människor att skicka och ta emot pengar i realtid, och används även ofta av butiker och företag, så vilket system de använder har stor inverkan.

Swish planerar nu att sluta använda BiR och istället börja använda RIX-INST i början av 2024. Detta innebär att användare av Swish kommer att dra nytta av den ännu snabbare och effektivare betalningsinfrastrukturen som RIX-INST erbjuder. Detta innebär ett par fördelar för dig som använder Swish:

  • Samma system om RIX-RTGS

I och med att RIX-INST ingår i samma system som RIX-RTGS blir det enklare för de som behöver flytta likviditet mellan tjänsterna.

  • Minskad risk vid avveckling

I och med att RIX använder så kallade centralbankspengar blir risken vid avveckling lägre.

Vad innebär RIX för mig?

För en vanlig person som betalar räkningar, skickar Swish-betalningar till vänner och ibland tar lån kan RIX ha en indirekt, men ändå betydelsefull inverkan på vardagen. RIX-systemet, särskilt RIX-INST, som möjliggör snabba och säkra betalningar i realtid, har gjort det möjligt för betaltjänster som Swish att erbjuda en ännu mer effektiv och pålitlig plattform för snabba överföringar. 

Många företag har nu Swish som betalningsalternativ när du ska betala räkningar. Om du exempelvis har använt dig av Klarna har du säkert sett att du kan använda Swish. Om du är ett par dagar sen med att betala en faktura kan det vara skönt att veta att pengarna förs över direkt, och att du därmed slipper oroa dig för att få en påminnelse eller att fakturan ska skickas vidare till inkasso. Snabbare betalningar och överföringar är i grund och botten bra för dig som konsument.

När det gäller att ta lån spelar RIX också en viktig roll. Betaltjänster som Trustly och Zimpler, som erbjuder möjligheten att låna pengar snabbt, använder RIX-INST för att säkerställa att låneprocessen är smidig och snabb. Om du har befunnit dig i en situation då du behöver låna pengar akut, kanske till och med på helgen, kan du tacka RIX för att det är möjligt.