Vad blir konsekvenserna av en betalningsanmärkning?

Dator och räkningar
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 3/12/2024

Hur får man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning får du först när du varit väldigt sen med en betalning, och missat både påminnelser och inkassokrav. Och även om betalningsanmärkningen i vissa fall kan tillkomma på grund av missförstånd eller otur så är den oftare en konsekvens av att du haft en riktigt dålig ekonomi eller varit rejält slarvig. Därför är betalningsanmärkningen en röd flagga för alla som du ska ingå någon form av ekonomiska avtal med, och den kan få stora konsekvenser för din privatekonomi. 

Hur påverkar en betalningsanmärkning dig när du skall ta ett lån?

Att få en betalningsanmärkning sänker din kreditvärdighet, och därmed dina chanser att få lån rejält. Alla större banker har nolltolerans när det gäller anmärkningar och du kommer sorteras bort i de automatiska modeller som de flesta långivare idag använder. Om du endast har en betalningsanmärkning som ligger långt bak i tiden och din ekonomi i övrigt är välskött kan det dock löna sig att kontakta kundservice hos olika långivare och förklara situationen. Det händer att det görs undantag.

När det gäller snabb- och sms-lån är dörren långt ifrån stängd om du får en betalningsanmärkning. Bland företag som ger ut denna typ av lån finns många som accepterar betalningsanmärkningar. Dock är dessa lån mycket dyra och du ska absolut inte ta dem annat än i absoluta nödfall. Det finns även aktörer som gjort det till sin nisch att låna ut även större belopp till personer med lägre kreditvärdighet, men även här kommer du behöva acceptera betydligt högre räntor. Vill du veta mer om lån med betalningsanmärkningar kan du läsa vår guide här.

Andra konsekvenser av en betalningsanmärkning

  • Kreditkort och avbetalning nekas

    Det är inte bara om du vill låna pengar som en betalningsanmärkning påverkar dig. Du kommer inte heller kunna skaffa ett kreditkort eller handla på avbetalning.

  • Att skaffa abonnemang blir en utmaning

    Det kan också vara svårt att teckna abonnemang där du betalar månadsvis i efterskott, som till exempel telefonabonnemang. Det finns dock mobiloperatörer som accepterar betalningsanmärkningar om din nuvarande ekonomiska situation är god eller om du i stället betalar i förskott.

  • Att hyra en lägenhet blir svårare

    Att hyra en lägenhet kan också bli svårt med betalningsanmärkning, men det är långt ifrån omöjligt. Alla bostadsbolag har sina egna policys och till skillnad från lånemarknaden finns sällan automatiska modeller som sorterar bland potentiella hyresgäster. Har du en bra förklaring till varför anmärkningen uppstod och en god ekonomi i övrigt kan du kunna övertyga hyresvärden, men är konkurrensen hög får du finna dig i att hamna sist i kön.

Vill du veta mer om betalningsanmärkning och hur du kan undvika att få en? Vi har en mer djupgående artikel om betalningsanmärkningar som du kan läsa här.

Betalningsanmärkningen försvinner efter tre år

En betalningsanmärkning syns i tre år från det datum då den uppstod. Efter det är det ingen som kan får reda på att du haft en anmärkning och de negativa konsekvenser vi beskrivit här försvinner. Det finns tyvärr ingen möjlighet att få bort anmärkningen ur din kreditupplysning tidigare.

Sammanfattning

En betalningsanmärkning får allvarliga konsekvenser för din privatekonomi under de tre år som den kan ses i din kreditupplysning. Du kan få svårt att hyra bostad, teckna abonnemang eller handla på avbetalning; och behöver du låna pengar är du hänvisad till dyra alternativ som sms- och snabblån. Gör därför alltid ditt yttersta för att undvika en anmärkning – håll ordning på dina räkningar, ta aldrig lån som du inte är helt säker på att du kan betala av och be om hjälp med att hantera din budget och din ekonomi innan det är försent.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 3/13/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.