Vad är och gör en låneförmedlare?

Låneförmedling är en finansiell tjänst som hjälper låntagare att hitta banker som kan godkänna lån till låntagaren. Låneförmedling har under de senaste åren vuxit i popularitet och är i dagsläget ett självklart alternativ för många som ska teckna ett lån. Tack vare lagar och regler i Sverige så är de flesta låneförmedlare seriösa. Trots detta så finns det oseriösa aktörer som gör allt för att hitta kryphål som gör att de slipper ta det ansvar som Finansinspektionen ställer på låneförmedlare. I denna artikeln ska vi gå igenom hur du identifierar och undviker oseriösa låneförmedlare.

Vad är och gör en låneförmedlare?
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 12/18/2023

Vad är och gör en låneförmedlare?

En låneförmedlare är en mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlare erbjuder en enkel och smidig process för att hitta lämpliga banker och lån. Det hela börjar med att en låntagare ansöker om ett lån hos en låneförmedlare. Därefter skickar låneförmedlaren ut en kopia av låneansökan till sina samarbetspartners. De banker som är villiga att bevilja lånet kommer återkoppla till låneförmedlaren med ett erbjudande. Sedan får låntagaren välja fritt bland de banker som har återkommit med ett erbjudande.

Låneförmedlare tjänar pengar genom att ta en avgift från bankerna för att ha förmedlat lånet. De tjänar alltså pengar genom provision på både storlek och antal lån som de säljer till banker.

Undvik att bli lurad

När du använder en låneförmedlingstjänst är det viktigt att vara uppmärksam och försiktig för att undvika att bli lurad. Här är några tips för att minimera risken:

Läs avtalet noggrant

Innan du skickar in din låneansökan, se till att du har läst igenom avtalet noga. Var uppmärksam på eventuella dolda avgifter eller andra villkor som huruvida du skriver upp dig på någon löpande tjänst. Vissa låneförmedlare skriver upp alla som ansöker om ett lån via dem på en prenumeration som de tar betalt för månadsvis.

Tar låneförmedlaren någon avgift?

Innan du väljer en låneförmedlingstjänst, se till att du har koll på om det finns några avgifter. Vissa låneförmedlare tar ut en avgift för sina tjänster, medan andra inte gör det. Inte helt ovanligt är det att låneförmedlare debiterar dig för en förmedlingsavgift på några hundra kronor. Tänk dessutom på att även banken kan debitera dig för en startavgift.

Säkerhetsåtgärder vid låneansökan

Se till att du använder en säker internetuppkoppling när du skickar in din låneansökan. Detta minskar risken för att någon obehörig ska få tillgång till din personliga information. Se också till att du har läst igenom låneförmedlarens säkerhetspolicy för att få klarhet i vilka åtgärder som vidtas för att skydda din information.

Läs recensioner

Innan du väljer en låneförmedlingstjänst är det en god idé att läsa recensioner från andra användare. Detta ger dig en bättre uppfattning om hur tjänsten fungerar och om det finns några problem eller klagomål från tidigare kunder.

Låt inte låneförmedlaren pressa dig

Om en låneförmedlare försöker pressa dig att ta ett lån eller att skicka in din ansökan innan du är redo, bör du vara försiktig. En pålitlig låneförmedlare kommer att ge dig tillräckligt med tid att fundera över ditt beslut och kommer inte att försöka tvinga dig att göra något du inte är bekväm med.

Finansinspektionens roll vid oseriösa låneförmedlare

När det gäller låneförmedling är det viktigt att välja en seriös förmedlare som följer Finansinspektionens (FI) regelverk. FI har till uppgift att övervaka och reglera finansmarknaden i Sverige. De ansvarar bland annat för att upprätthålla en hög standard inom låneförmedling och att skydda konsumenternas rättigheter. Detta gör de bland annat genom Konsumentskyddslagen och Lagen om finansiell rådgivning till konsumenter.

Så här kan Finansinspektionen vara till hjälp

Om en konsument misstänker att en låneförmedlare inte följer Finansinspektionens regelverk eller att det föreligger bedrägeri kan man kontakta Finansinspektionens. Därefter kommer det startas en utredning om företaget som anmälts och om det behövs så kommer Finansinspektionen vidta åtgärder mot låneförmedlaren.

Finansinspektionen har också möjlighet att utfärda varningar och stoppa en låneförmedlares verksamhet, om de inte följer som inte följer svenskt regelverk.

Om du har blivit lurad eller utsatt för bedrägeri

Om en konsument misstänker att de har blivit utsatta för bedrägeri genom en låneförmedlare bör de i första hand kontakta polisen. Skulle bedrägeriet vara allvarligt och involvera brottslig verksamhet, kan en polisanmälan behöva göras.

Det är viktigt att samla så mycket information som möjligt om den misstänkta låneförmedlaren och bedrägeriet innan man kontaktar Finansinspektionen eller polisen. Sverige har trots allt väldigt hårda regler och ett strängt regelverk som samtliga banker och låneförmedlare måste agera efter. Genom att vara försiktig med sina personuppgifter online och läsa igenom de avtal man skriver på så kan man förebygga att man blir utsatt för bedrägeri.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 3/11/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Källor

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.