Så gör du för att förlänga ett lån

Ibland kan det dyka upp saker som gör att din privatekonomi plötsligt förändras till det sämre. Kanske blir du av med jobbet, blir sjuk eller drabbas av en stor oväntad utgift. Om du har ett lån kan detta innebära att det blir svårt att följa avbetalningsplanen. I ett sådant läge kan det vara bra att veta att många långivare erbjuder möjligheten att förlänga lånet. Detta innebär att lånet för en längre löptid och att den månatliga löptiden därmed kan sänkas betydligt. I denna artikel går vi igenom hur man går till väga för att förlänga olika typer av lån.

Sms-lån kan endast förlängas en gång

SMS-lån kännetecknas av att de har en väldigt kort löptid, från 30 dagar och upp till några månader, och att de har en hög ränta. De flesta företag som ger ut sms-lån har också begränsad kundservice. I stället sker mycket av administrationen av lånen online. Ofta behöver du själv logga in i en portal eller app och själv ändra löptiden. Att förlänga lånet är sällan gratis. I samband med att du förlänger lånet ändras låneavtalet och ofta blir det en högre ränta efter förlängningen. Det kan också tillkomma en fast avgift. 

Tidigare var förlängningar av lån en stor inkomstkälla för smslåneföretagen som genom att bevilja förlängningar och lägga på avgifter för desperata kunder ofta kunde få tillbaka mer än dubbelt så mycket som de lånat ut. I september 2018 skärptes dock konsumentkreditlagen och nytt begrepp som kallas högkostnadskredit infördes. En högkostnadskredit är ett lån med en ränta på mer än 30 procent över referensräntan (som för närvarande är på 3,5 procent) vilket betyder att i princip samtliga sms-lån räknas in dit.

Särskilda regler infördes för högkostnadskrediter. Löptiden på en högkostnadskredit får maximalt förlängas en gång. Ett undantag från detta är om förlängningen är avgiftsfri och räntan inte höjs. Ett annat undantag är om låntagaren hamnat på obestånd och förlängningen är nödvändig för att lånet ska kunna återbetalas.

Att förlänga privatlån utan säkerhet är oftast enkelt

Ett privatlån utan säkerhet kan ha en löptid på allt mellan några månader och 20 år. Om du skött dina betalningar och inte redan har valt den maximala löptiden för lånet, så brukar det inte vara problem att förlänga löptiden. Precis som med SMS-lånet kan du ofta själv ändra löptiden på långivarens portal eller i en app. I vissa fall kan det dock krävas att du kontaktar kundservice. 

Om du vill ha längre tid på dig att betala kan ses som en indikation på att din kreditvärdighet försämrats. Därför är det även för privatlån vanligt att räntan höjs eller att en avgift läggs på vid förlängningen. De flesta privatlån räknas inte till högkostnadskrediterna och du kan därför förlänga lånet flera gånger.

Bolån behöver ej förlängas

Ett bolån är knutet till en säkerhet i form av en bostad vilket sänker risken signifikant för långivare. Löptiderna på ett bolån är därför betydligt längre; upp till 60 år. Faktum är att många betalar på sitt bolån livet ut. Eftersom bostaden finns kvar även om du skulle trilla av pinn är detta inget banken behöver oroa sig för, då det som är kvar av lånet kan betalas av i samband med att dödsboet säljer bostaden.

Eftersom löptiden på bolån är så lång, är det sällan som den behöver förlängas. Däremot pratar man ibland om att höja eller sänka amorteringstakten, det vill säga hur mycket man betala av per månad eller år. Om du hamnar i en trång situation ekonomiskt kan det vara bra att sänka amorteringstakten, särskilt om du har en låg ränta. Dock måste man här ta hänsyn till det lagstadgade amorteringskravet. Enligt amorteringskravet måste den som har en belåningsgrad på 70 procent eller högre amortera 2 procent av lånesumman per år. Och den som har ett lån på mellan 50 och 70 procent av bostadens värde måste amortera 1 procent av värdet.

Om du till exempel köper en bostad för 4 miljoner så kan du enligt det lagstadgade bolånetaket få ett bolån på 3,4 miljoner. Du måste då initialt amortera 2 procent, det vill säga 68 000 om året tills du kommer ner till 2,8 miljoner som är 70 procent av lånebeloppet. Detta tar cirka 9 år. Efter det räcker det om du amorterar 1 procent, det vill säga 34 000 om året tills, du når 50 procent av lånesumman; 1,7 miljoner.  Detta tar cirka 32 år. Detta betyder alltså att du efter drygt 40 år inte behöver amortera på ditt bolån.

Förlänga bindningstid på bolån

Lån med korta löptider har oftast en fastslagen ränta som är konstant så länge avbetalningsplanen följs. För bolån, där löptiden är betydligt längre, skulle detta dock innebära en stor risk för banken. Räntan som bankerna lånar till, den så kallade reporäntan eller styrräntan, sätts av Riksbanken beroende på konjunkturen. Räntorna på lånen som bankerna ger ut måste på lång sikt kunna följa denna variation. Annars skulle bankerna gå i konkurs i ett sådant läge vi är i nu, där reporäntan stigit kraftigt efter att ha varit väldigt låg under många år.

Däremot erbjuder bankerna möjligheten att över en begränsad tid ha en fast ränta på lånet. Detta kallas för ett bundet bolån. När du tar ett bolån väljer du om du vill ha en fast ränta med en bindningstid på upp till tio år, eller en rörlig ränta som i praktiken innebär en ränta med tre månaders bindningstid. Vad som är bäst beror på konjunkturläget.

Om du har en bunden ränta kan du när bindningstiden går ut, välja att förlänga denna med en ny period. Detta genom att kontakta banken. Observera att du när du gör det kommer, så behöver du också förhandla om räntan på nytt. Du kan även ändra bindningstidens längd om du vill det. Om du inte förlänger bindningstiden har vissa banker en policy att automatiskt förlänga med samma bindningstid som du hade förut. Andra banker låter lånet övergå till rörlig ränta. 

Under bindningstidens gång kan du däremot inte ändra längden på den. Du kan däremot betala av lånet om du säljer bostaden alternativt vill flytta lånet till en annan bank. Om du på detta sätt bryter ett avtal med bindningstid behöver du betala ersättning vid förtidslösen eller ränteskillnadsersättning till den bank där du haft lånet. Ju längre löptid du har kvar, desto högre blir denna ersättning.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 3/11/2024

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Källor

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.