Kreditium förklarar distansavtalslagen för lån

I en alltmer digitaliserad värld har distansavtal blivit allt vanligare. När du köper eller tecknar ett avtal på distans, vare sig det är en fysisk produkt eller digital tjänst som ett lån, så finns det en lag som skyddar dina rättigheter som konsument. Denna lag är distansavtalslagen och den reglerar olika aspekter av avtal som tecknas på nätet. I den här artikel kommer du kunna läsa om vad distansavtalslagen betydelse, hur den påverkar lånemarknaden och vad som händer om du ångrar ett lån.

Vad omfattas av distansavtalslagen?

Distansavtalslagen är en viktig del av konsumentskyddet i Sverige. Den reglerar avtal som ingås på distans, det vill säga avtal där köparen och säljaren inte fysiskt träffas. Lagen syftar till att ge konsumenter rättigheter och skydd när de handlar online eller via telefon. Den täcker inte bara köp av fysiska varor som en TV eller ett skrivbord, även digitala produkter som lån och krediter omfattas av lagen.

Vilka låneformer omfattas av distansavtalslagen?

Nästan alla former av krediter och lån täcks av distansavtalslagen. Detta gäller även när du köper varor och tjänster på distans och väljer att betala köpet på avbetalning.

Gäller distansavtalslagen för bolån?

Den enda låneformen som inte täcks av distansavtalslagen är bolån. Detta innefattar även situationer då du höjer ditt bolån för att exempelvis renovera bostaden eller finansiera en utbyggnad.

Vad händer när jag ångrar ett lån?

Ångerrätten är en central del av distansavtalslagen. Ångerrätten innebär att du har 14 dagar på dig att ångra ett köp eller avtal, så tillsvida att du kan lämna tillbaka det du köpt eller fått. Det är värt att nämna att ångerrätten gäller för lån även om de inte tecknas på distans. Du kan med andra ord ångra ett lån du tecknat via en banks kontor, så till vida att det faller under den typen av lån som du har rätt att ångra.

Du får alltid tillbaka eventuella avgifter som du har betalat, såsom uppläggningsavgift och administrationsavgift. Du måste dock betala ränta fram till den dagen du återbetalat lånet. Räntan räknas baserat på det belopp du lånat och antalet dagar det varit aktivt. För att ångern ska gå igenom måste du även betala tillbaka hela lånesumman.  För att undvika att behöva betala mer i ränta än nödvändigt är det en god idé att ringa upp långivaren och återbetala beloppet så fort som möjligt.

Om du har skrivit under ett tillhörande avtal i samband med ditt lån, som exempelvis en försäkring kopplad till lånet, kommer detta avtal att avbrytas om du bestämmer dig för att ångra lånet. Du behöver inte aktivt avsluta eller ångra det andra avtalet när du har ångrat ditt kreditavtal. Detta gäller även i de fall då försäkringen eller låneskyddet har erbjuds av en tredje part som samarbetar med den du skrivit det ursprungliga avtalet med.

Exempel på nyttjad ångerrätt

Exempel 1

  • Lånesumma: 20 000 kr
  • Årlig ränta: 35%
  • Uppläggningsavgift: 600 kr
  • Tid innan ånger: 25 dagar
  • Totalkostnad för lånet: 1 080 kr

Låntagaren ångrar ett lån efter 25 dagar och är redo att betala tillbaka hela lånesumman efter att ha fått sin lön och upptäckt att lånet inte längre behövs. Många långivare låter dig betala tillbaka hela summan utan extra avgifter, men du måste fortfarande betala ränta och de avgifter som har tillkommit för de 25 dagarna eftersom ångern sker efter 14 dagar. Inga avgifter återbetalas.

Detta exempel omfattas inte av distansavtalslagen. Istället definieras detta som låntagaren “löser” lånet och betalar av det i förtid. I detta fall hade låntagaren betalat cirka 480 kr i ränta och 600 kr i uppläggningsavgift. Totalkostnaden för lånet hade då blivit 1 080 kr.

Exempel 2

  • Lånesumma: 20 000 kr
  • Årlig ränta: 35%
  • Uppläggningsavgift: 600 kr
  • Tid innan ånger: 10 dagar
  • Totalkostnad för lånet: 190 kr

En annan låntagare ångrar sig efter 10 dagar och lämnar omedelbart tillbaka de lånade pengarna. Eftersom den här låntagaren ångrade sig inom tiden för ångerrätten behöver den inte betala uppläggningsavgiften utan får tillbaka den av långivaren. Den här låntagaren behöver betala ca 190 kr i ränta för de 10 dagarna.

Räntefria lån och ångerrätt - är det samma sak?

Efter att ha läst den här artikeln är du nu medveten om att ångerrätten på 14 dagar gäller för lån. Samtidigt har du kanske varit inne på en långivares hemsida där de skriver att de erbjuder avgiftsfria lån i 14 dagar. Detta kanske låter förvirrande, men i grund och botten är det bara ett marknadsföringsknep som dessa långivare använder sig av - de har helt enkelt använt ångerrätten som en del av sin marknadsföring, men istället för att ange att du har rätt till att ångra ditt lån upplevs det som en unik fördel med att använda långivaren. Så är alltså inte fallet - alla lån kan vara avgiftsfria i 14 dagar, om du betalar tillbaka pengarna i tid.

Med det sagt finns det vissa långivare som även erbjuder räntefria lån i 14 dagar, exempelvis Lumify och Loanstep. Detta är inte samma sak som ångerrätten, då du enligt ångerrätten hade varit tvungen att betala ränta för de dagar då du hade lånet. Om en långivare erbjuder avgiftsfria och räntefria lån i 14 dagar är det med andra ord bättre än att helt enkelt bara nyttja ångerrätten.

Frågor och svar om distansavtalslagen

Ja, du kan ångra ett lån även om du har använt pengarna, så till vida att du har fått tag på nya eller har kvar pengarna som du fick utbetalt.

Nej, distansavtalslagen gäller bara för lån och krediter som tecknas hos företag och inte för lån mellan privatpersoner, om detta inte har angetts i ett avtal mellan er.

Om långivaren inte informerar dig om din ångerrätt kan du ha rätt att förlänga ångerfristen upp till ett år från det att lånet togs. Det är viktigt att långivaren tydligt informerar om ångerrätten i avtalet.

Distansavtalslagen gäller för konsumentavtal och är inte tillämplig på företagslån. Företag som lånar pengar omfattas inte av samma ångerrätt eller konsumentskydd som privatpersoner. Rent allmänt har företag ingen ångerrätt.

Nej, ångerrätten gäller inte för bolån rent generellt, och inte heller för specifika delar av avtalet, som ifall du har bundit räntan.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 3/11/2024

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Källor

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.