Hur hög kan räntan bli?

Styrräntan just nu
Sara Haraldsson
Sara Haraldsson Publicerad: 11/6/2023

Hur hög får räntan vara?

Det kan inte ha undgått någon att vi just nu befinner oss i en period med stigande räntor. För den som har stora lån är detta förstås mycket oroande. I denna artikel reder vi ut varför räntan stiger, hur hög den kan bli samt hur ditt lån kommer att påverkas.

Bankens ränta beror på styrräntan

Räntan är egentligen priset på pengar. En bank måste, precis som vilken butik som helst, sälja (alltså låna ut) till ett högre pris än vad banken köper (lånar in) för, annars blir verksamheten olönsam. Pengarna som bankerna lånar ut kommer delvis från kunderna, det vill säga de sparpengar som du och andra satt in. Priset på dessa pengar är sparräntan, och därför får du alltid en högre ränta när du lånar än vad du kan få på ett sparkonto. En stor del av pengarna som banken lånar ut kommer också från Riksbanken och från andra banker. Räntan som banken måste betala för dessa pengar bestäms av den så kallade styrräntan, tidigare kallad reporäntan. Denna ränta sätts av Riksbanken och uppdateras regelbundet.

Styrräntan utgör en slags miniminivå för bankernas utlåningsräntor. Dock påverkas bankernas ränta av fler saker:

  • Kapitalkostnaden - Långivarens kostnad för att få in pengarna. Styrräntan utgör en miniminivå för denna kostnad och är för närvarande på 4%.
  • Kreditrisken - Kreditförluster, det vill säga utlånade pengar som inte betalas tillbaka, är en stor del av långivarens kostnader. Risken för förluster beror dels på typ av lån – den är låg för bolån och andra lån med säkerhet men hög för blanco-, snabb- och smslån. Dels beror den på individuella faktorer varför de flesta lån också har individuellt satta räntor. Ju högre risk ett lån anses ha, desto högre blir räntan.
  • Långivarens övriga kostnader - Eftersom räntorna är den huvudsakliga inkomstkällan för banker och andra långivares måste ränteintäkterna täcka dessa företags kostnader som: kundtjänst, kontor och IT-avdelning. Generellt sett är dessa kostnader lika stora oavsett lånets storlek. Därför har små lån relativt högre kostnader vilket leder till högre ränta.
  • Det lagstadgade maxtaket - Enligt konsumentkreditlagen får räntan på ett lån till en privatperson inte överstiga 40% plus referensräntan. Referensräntan sätts av Riksbanken och följer i princip styrräntan.

Styrräntan påverkar olika lån olika mycket

Som du kan se ovan påverkas räntorna av en rad olika saker. För ett litet lån med hög risk, som ett sms-lån, utgör kapitalkostnaden endast en liten del av den totala räntekostnaden. Dessa lån har redan räntor på upp mot 40% och om styrräntan stiger en procent märks det knappt. Bolån däremot har låg risk och i förhållande till lånets storlek låga övriga kostnader. Räntan för bolån ligger därför nära styrräntan och följer dennas rörelser. En procents ökning av styrräntan märks direkt på den rörliga bolåneräntan och får stor påverkan på hushållens ekonomi.

Styrräntan – Riksbankens verktyg för att styra ekonomin

I alla länder finns en centralbank som ansvarar för att trycka landets valuta. De flesta centralbanker har precis som den svenska Riksbanken också ett uppdrag att bidra till en balanserad ekonomi, framförallt genom att se till att inflationen är låg och stabil. Detta kallas för penningpolitik. Det viktigaste penningpolitiska verktyget är styrräntan. Genom att höja eller sänka denna kan Riksbanken påverka inflationen och försöka få den att stabilisera sig runt inflationsmålet på två procent.

Styrräntan påverkar även kronans växelkurs gentemot andra valutor. Stiger räntan så blir det mer lönsamt att spara eller investera pengar i svenska kronor. Efterfrågan på kronor stiger därmed vilket gör att växelkursen går upp. En högre växelkurs gör att svenska varor som exporteras blir relativt sätt dyrare. Det sänker efterfrågan vilket dämpar inflationen. I dagsläget har detta dock inte hänt. Kronan ligger kvar på en låg växelkurs trots att räntan gått upp. Detta beror dels på att styrräntorna stigit globalt i de flesta länder samtidigt. Dels beror det på att räntan är långt ifrån den enda faktorn som påverkar växelkursen. Generellt går till exempel små valutor ner i värde jämfört med stora valutor som dollar under tider av ekonomisk oro.

Om styrräntan höjs kommer bankernas räntor att gå upp. Detta leder till att det blir dyrt att låna, vilket i sin tur gör att både hushåll och företag drar ner på investeringar och konsumtion. Efterfrågan på varor och tjänster minskar därmed vilket gör att priserna går ner. Om styrräntan tvärtom sänks så blir det billigt att låna, vilket gör att konsumtionen ökar. Efterfrågan på varor och tjänster stiger vilket gör att företagen kan höja sina priser.

Varför stiger räntan så mycket just nu?

Att Riksbanken nu höjt räntan i flera omgångar beror på att vi efter många år av högkonjunktur är inne i en ekonomisk nedgång. Först covid-pandemin och sedan Rysslands invasion av Ukraina har påverkat världsekonomin negativt. Många länder beslutade också om stora stödpaket efter pandemin vilket gjorde att mer pengar kom i omlopp. Detta höjer, precis som lägre räntor, inflationen. Inflationen påverkas också positivt av de höga energi och bränslepriserna. I Sverige hade vi under slutet av 2022 och början av 2023 en inflation på uppemot 10% – långt över inflationsmålet. 

Räntehöjningarna är således en effekt av att det ekonomiska läget har förändrats till det sämre. Att räntehöjningen blivit så stor och gått så snabbt beror också på att Sverige haft en extremt låg ränta under en väldigt lång period. Den svenska ekonomin har varit bland de bästa i Europa och klarade både finanskrisen 2008-2009 och covidpandemin bra jämfört med andra. Nu har det blivit tvärtom och den svenska tillväxten är bland den lägsta i Europa. Att ha en styrränta som är 0 eller till och med negativ under så lång tid hör inte till vanligheterna och många menar nu att Riksbanken borde höjt räntan långt tidigare.

Hur hög kan räntan bli?

Under finanskrisen på 90-talet gick styrräntan (då marginalräntan) under en kort period upp till 500 procent i ett desperat försök att bromsa utvecklingen. Denna ränta varade dock så kort period att den inte hann påverka boräntorna. Krisen på 90-talet var dock mycket djupare än vad dagens kris (hittills i alla fall) är. Krisen orsakades dessutom delvis av att kronkursen på den tiden var fast i förhållande till dollarn och andra viktiga valutor. Detta visade sig vara ohållbart och man beslutade att övergå till den flytande växelkurs som vi har idag. Det var i samband med detta som räntan steg till 500%, och det är osannolikt att detta scenario återupprepas.

Även om räntan teoretiskt sätt kan stiga betydligt så är Riksbanken väl medvetna om att en för hög ränta leder till att många hushåll inte längre har råd att betala sina räntor. Detta kan leda till att ekonomin kollapsar. Därför är bolåneräntor på upp mot 15% som under 80 och 90-talet osannolikt. Däremot är det dumt att förvänta sig att räntan ska återgå till de ovanligt låga nivåer som den haft under slutet av 2010-talet. Sedan styrräntan infördes har dess snitt legat på runt två procent och man bör därför räkna med att klara en bolåneränta på åtminstone 4% på lång sikt.

Frågor och svar om ränta

Räntorna stiger eftersom Riksbanken höjer styrräntan för att försöka få bukt med den höga inflationen.

Enligt konsumentkreditlagen finns ett räntetak på 40 procent plus referensräntan. Referensräntan bestäms av Riksbanken och är idag på 4,5 procent. Inga lån får därför ha räntor på mer än 44,5 procent.

Ja, det kan den teoretiskt. Dock tror de flesta bedömare att styrräntan inte kommer nå över fem procent.

Enligt Konjunkturinstitutet kommer räntan ligga kvar på dessa höga nivåer under större delen av 2024 för att sedan sänkas under det sista kvartalet.

Under 2025 räknar Konjunkturinstitutet med att vi får se räntesänkningar.

Om fem år är den rådande lågkonjunkturen sannolikt över och styrräntan bör ha gått ner till mer normala nivåer vilket borde ge bolåneräntor på runt fem procent.

Sara Haraldsson

Sara Haraldsson

Senast uppdaterad 12/14/2023

Sara Haraldsson är skribent på Kreditium.se sedan början av 2021. Sara har en examen inom journalistik men hennes brinnande intresse för privatekonomi ledde henne till att börja skriva för Kreditium. Med sin expertis inom ekonomi och lån står Sara bakom majoriteten av de nyheter och guider som ni, våra läsare, tar del av här på Kreditium.

Källor