2023 Ett rekordår för pantbanker

Sefina Pantbank
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 1/17/2024

Många svenska hushåll har sedan en tid tillbaka stått inför ekonomiska utmaningar, och det märks tydligt genom en ökning av antalet människor som vänder sig till pantbanker för att hantera akuta kostnader. Enligt statistik från Sveriges största pantbanker, Pantbanken Sverige och Sefina Pantbank, har utlåningen ökat markant under de första månaderna av året.

Varför används pantbanker mer just nu?

Under det senaste året har en svår ekonomisk verklighet präglat många svenska hushåll. Stigande räntor, ökad inflation och högre levnadskostnader har drivit fler att söka alternativa finansiella lösningar. Enligt SCB kan stigande ränta och inflation totalt sett kostat hushållen över 100 miljarder kronor under 2022, och det finns just nu inga tecken på att vi inom den närmaste tiden är på väg ur lågkonjunkturen. För att klara av denna nya verklighet har många vänt sig till pantbanker. Sefina Pantbank rapporterar en ökning på 12% av nya kunder under 2023, vilket tyder på en ökad efterfrågan på deras tjänster.

Enligt Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige, är den ökande användningen av pantbanker en direkt följd av de stigande priserna och bolåneräntans kraftiga ökning. Under tidigare goda ekonomiska tider när konsumtionstakten var hög var det många som samlade på sig dyr hobbyutrustning, smycken och annat som de inte har lika stort behov av idag. Pantlån blir då ett sätt att temporärt hantera dessa nya ekonomiska utmaningar då de har sett att många använder dessa lån för att täcka räkningar och andra omedelbara behov.

Nils Klevmarken, vd för Sefina Pantbank, påpekar att utlåningen följer ett liknande mönster som tidigare ekonomiska kriser. Många låntagare lånar mindre belopp för att klara temporära kostnader och höjda bolåneräntor. Trots den pågående ökningen förväntar sig vissa experter att den kanske avtar under året när hushållen hittar någon form av ekonomisk balans. Peter Sundström tror dock att det är för tidigt att dra sådana slutsatser och att utlåningen kan påverkas av de osäkra ekonomiska förhållandena.

Så här fungerar en pantbank

Pantbanker är ett sätt att låna pengar, utan att drabbas av höga räntor eller kreditupplysningar. Så här går det till:

Det första du gör är att lämna in ditt föremål. Du går till pantbanken och presenterar de föremål som du vill använda för ditt pantlån. Det kan vara smycken, klockor, elektronik, musikinstrument eller andra värdefulla ägodelar. Det vanligaste är att folk pantsätter föremål som de inte använder till vardags. Pantbanken värderar de inlämnade föremålen för att fastställa deras marknadsvärde. Värderingen baseras ofta på föremålets skick, kvalitet och aktuell efterfrågan på marknaden.

När föremålet är värderat kan ett låneavtal tecknas. Lånebeloppet som erbjuds baseras på den värderade summan av föremålen. Avtalet anger lånebeloppet, räntan och återbetalningstiden. Pantbanken behåller föremålen som säkerhet under lånets löptid, som ofta är 3-4 månader.

Ifall du betalar tillbaka inom denna tidsram, inklusive ränta, återlämnas föremålen till dig. Räntan på pantlån ligger ofta runt 3-4%. Om du inte kan betala tillbaka lånet inom den angivna tiden får du vanligtvis förlänga lånet genom att betala en ränteförlängningsavgift. Ifall du inte kan eller vill betala tillbaka lånet har du även rätt att avsluta lånet och låta pantbanken sälja de pantsatta föremålen för att täcka skulden. På så sätt riskerar du inte att få en betalningsanmärkning när du tar ett pantlån. Ifall din vara av någon anledning säljs för mer än den värderats till har du även rätt till överskottet.

Hur ser den ekonomiska prognosen ut framöver?

Enligt Finansdepartementet präglas den ekonomiska prognosen för 2024 av både utmaningar och hopp om återhämtning. Inflationen har börjat visa tecken på att minska, vilket kan ses som ett positivt steg. Detta innebär dock inte att priserna kommer sjunka, bara att de stiger i en långsammare takt. Finansdepartementet konstaterar att konjunkturläget försvagas, och den svenska ekonomin förväntas vara i en lågkonjunktur som sträcker sig fram till 2025.

De höga räntorna fortsätter att dämpa tillväxten i ekonomin. Även om inflationen nu minskar både i Sverige och internationellt har hushållens köpkraft minskat, vilket resulterar i en svag efterfrågan inom den svenska ekonomin. Prognosen är dock präglad av osäkerhet, och flera faktorer kan påverka utvecklingen. Marknadsräntornas utveckling, situationen på bostads- och fastighetsmarknaden samt den ekonomiska utvecklingen i andra länder utgör alla faktorer som påverkar i vilken riktning ekonomin rör sig. 

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 1/18/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.