För många är bilen en oumbärlig del av vardagen. Valet mellan att köpa en bil eller leasa en kan vara ett komplext ekonomiskt beslut som påverkas av ett flertal faktorer, båda alternativen har sina för- och nackdelar. I denna artikel kommer vi att utforska och jämföra kostnader, situationer där ett alternativ passar bättre än det andra, samt lista fördelar med både billån och leasing.

Hur ser kostnaden ut för billån och leasing?

Kostnaden för ett billån och leasing varierar avsevärt beroende på flera faktorer. Vid ett billån köper du bilen med hjälp av ett lån som vanligtvis sträcker sig över flera år. Du måste däremot alltid betala en kontantinsats på minst 20% när du tar ett billån(det går att ta ett blancolån för att täcka kontantinsatsen). Månadsbetalningen inkluderar både avbetalning på lånet och ränta. Vid leasing betalar du istället för att använda bilen under en viss tid och kör upp till en viss körsträcka per år. Månadsavgiften täcker användningen samt bilens värdeminskning under leasingperioden.

Vid val mellan billån och leasing är det viktigt att se över följande faktorer:

  • Körsträcka

Om du kör mycket långa sträckor varje år kan leasing bli dyrare eftersom det oftast finns en begränsning för hur många mil eller kilometer du får köra under leasingperioden. Om du överskrider denna gräns får du oftast betala en viss summa per kilometer.

  • Bilens värde

Vid leasing undviker du risken med värdeminskning, vilket annars är en del av att äga sin bil. Efter leasingperioden kan du enkelt byta till en ny bil.

  • Ekonomisk stabilitet

Om du inte har råd att betala en större kontantinsats kan leasing vara ett bättre alternativ, eftersom det kräver mindre kapital i början jämfört med ett billån.

När passar billån bättre än leasing och vice versa?

Det finns situationer då ett billån är att föredra, medan leasing passar bättre i andra fall. Vilket som är bäst mellan billån eller leasing varierar med andra ord beroende på vad du föredrar, din förmåga att betala kontantinsats och hur du ser på ägande. Låt oss illustrera detta med två exempel:

  • Billån

Om du planerar att behålla bilen under många år och är redo att ta på dig ägandets ansvar, kan ett billån vara en bra idé. Eftersom du äger bilen när lånet är betalt har du ingen begränsning på körsträcka och kan nyttja bilen efter dina behov och önskemål.

  • Leasing

Om du vill ha en ny bil med jämna mellanrum och inte vill oroa dig för bilens värdeminskning är leasing ett attraktivt alternativ. Det är också fördelaktigt om du vill undvika stora kontantinsatser och föredrar att ha en fast månatlig kostnad för ditt bilkörande.

Fördelar med billån

  • Ägande

Efter att lånet är betalt äger du bilen fullt ut och kan behålla den utan några begränsningar. Förvisso sjunker bilen i pris allt som tiden går och beroende på hur marknaden ser ut, men den är fortfarande din och du slipper betala en månadskostnad.

  • Långsiktig kostnadsminskning

Även om månatliga avbetalningar kan vara högre än leasingavgifter på kort sikt minskar kostnaden på billånet över tid, allt medan du amorterar ner lånet. Efter att lånet är betalt kan kostnaden för bilägande sjunka dramatiskt, eftersom du endast behöver betala för underhåll och reparationer av bilen.

  • Anpassningsmöjligheter

Som ägare har du friheten att anpassa och modifiera bilen precis hur du vill. Detta kan vara viktigt om du har särskilda krav som bilen behöver uppfylla.

  • Inga milbegränsningar

Du kan köra så många mil du vill utan att oroa dig för överstigande av körsträckan.

Fördelar med leasing

  • Nya bilar

Du kan njuta av en ny bil med moderna funktioner och teknik med jämna mellanrum.

  • Lägre månatliga kostnader

Initiala kostnader är oftast lägre, och du undviker ägandets risker, som värdeminskning och reparationer, åtminstone när det kommer till normalt slitage. Större reparationer måste du ersätta leasingbolaget för.

  • Minimalt underhåll

Eftersom leasingperioden vanligtvis matchar garantiperioden för bilar täcker garantin de flesta reparationer och underhållskostnader. Detta minskar risken för oväntade utgifter.

  • Ingen värdeminskning

Du slipper bekymra dig över bilens värdeminskning, vilket är en av de största nackdelarna med bilägande. När leasingperioden är över kan du enkelt byta till en ny bil utan att behöva bry dig om att sälja den begagnade bilen.

  • Enkel returprocess

När leasingperioden är över behöver du inte bekymra dig för att sälja bilen själv. Du lämnar helt enkelt tillbaka den och kan välja att skriva ett nytt leasingavtal för en annan bil om du vill.

vanliga frågor om billån och leasing

Det är viktigt att förstå de ekonomiska aspekterna av både billån och leasing innan du fattar ett beslut. Du bör tänka på allt från körsträcka och ägandeperiod till din ekonomiska situation för att fatta det bästa möjliga beslutet kring din bil, men rent generellt är det svårt att svara på vilket som är bäst. Det beror helt enkelt på din ekonomi och hur du vill förhålla dig till din bil.

Ja, i de flesta fall har du möjlighet att köpa ut bilen efter leasingperiodens slut. Priset för att köpa ut bilen kan vara förutbestämt i leasingavtalet eller baseras på marknadsvärdet vid den tiden. Detta kan vara ett bra val för dig om du har blivit fäst vid bilen och vill behålla den efter leasingens slut.

Privatleasing kan vara en fördelaktig lösning för vissa människor, särskilt om du vill ha en ny bil med modern teknik och inte vill oroa dig för värdeminskning eller reparationer. Det kan vara särskilt fördelaktigt om du inte har en stor kontantinsats och vill ha en fast månatlig kostnad för bilen. Dock är det viktigt att noga överväga kostnaderna och förstå villkoren i leasingavtalet innan du bestämmer dig.

I vissa fall kan leasing vara billigare på kort sikt, särskilt när det gäller de initiala kostnaderna som kontantinsats och månatliga betalningar. Men över tid kan ägande genom ett billån bli mer kostnadseffektivt, särskilt när lånet är betalt och bilens kostnader begränsas till underhåll och reparationer. Det är viktigt att göra en noggrann ekonomisk analys baserad på dina specifika förutsättningar.

Gustav Ternander

Gustav Ternander

Senast uppdaterad 8/15/2023

Gustav Ternander är sedan hösten 2021 skribent här på Kreditium.se Han har en examen inom ekonomi och har tidigare jobbat på såväl små som stora banker i Sverige. Gustav har stor kunskap om konsumentkrediter och skriver utifrån detta djupgående artiklar om allt som berör lån här på Kreditium.se.

Källor

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.

Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.